charovna2017

обновена 11:03 AM EEST, Sep 19, 2018

България

Новини

Правителството е изготвило програма за ваксинация срещу грип на хората над 65 години

Правителството е изготвило програма за ваксинация срещу грип на хората над 65 години

/КРОССПравителството е изготвило програма за ваксинация на възрастните хора над 65 години. Това съобщи в интервю за предаването „Преди всички“ заместник-председателят на здравната комисия в НС д-р Лъчезар Иванов.

„Това е програма, която ще влезе в сила от следващата година. Това е инициатива на Министерството на здравеопазването и НЗОК. Тази програма няма да бъде задължителна, но на възрастните хора, които са предразположени към заболявания и са с тежки хронични заболявания, ще им бъде предложена такава ваксина“, обясни той.

Д-р Иванов беше категоричен, че лечението на грип не трябва да започва с антибиотик: „Изключително погрешно е тази форма на самолечение, която е придобила широко разпространение. Моят съвет е първо заболелите да се обърнат към личния си лекар. Грипът се развива изключително бързо. Ако са минали повече от 72 часа, поведението му е едно, ако е в първите 20 часа, поведението е съвършено различно, но в никакъв случай не се започва с антибиотик".

Заместник-председателят на здравната комисия в НС посочи, че най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините: „Нашата държава изостава в превенцията на грипа и тежките усложнения от грипа. Ние се намираме на последно място в Европа по брой имунизирани. На 100 души са имунизирани 2,4. Най-правилното поведение е преди грипна епидемия да бъдат взети мерки. Става въпрос за ваксинация на най-незащитените в обществото – възрастните над 65 години и децата“.

Председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков също смята, че имунизациите са масовото средство за предпазване от грипа:

„Ние продължаваме да разчитаме на антивирусните препарати и на ваксините като средства, с които да се борим срещу сезонния грип. От 1999 година до сега имаме на разположение същите препарати, които са открити тогава срещу вирусите – „Тамифлу“ и „Реленца“. Това са препарати, които се препоръчват за лечение на грипа в началните фази. Иначе продължаваме и с днешна дата да смятаме, че ваксинацията срещу сезонен грип е онова, което може да ни предпази най-ефективно от заболяването“.

Д-р Цеков заяви, че няма гаранция, че имуностимулантите могат да предпазят от грипна инфекция: „За съжаление, по този въпрос все още няма сигурни медицински доказателства, но се счита, че приемането на имуностимуланти би могло да подкрепи имунната система за срещата с вирусите. Има разлика между видовете имуностимуланти. Някои от тях се приемат по строго определени схеми, но това едва ли би могло да бъде средство за масово предпазване от грипа. Все още медицината разчита, че масовото средство за предпазване от грипа са имунизациите“.

По отношение на лечението на грип при деца, специалистът обясни, че не е добре лечението да започва с антибиотик: „Хомеопатичните средства биха могли да подкрепят организма в борбата срещу грипа, но когато заболяването е действително грип, то тогава препоръчваме започване на лечение с антивирусни препарати „Тамифлу“ и „Реленца“. Те могат да бъдат давани и на деца, но особеното е, че те трябва да се вземат до 48 часа от началото на симптомите на заболяването“.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Обраха Роженския манастир

Обраха Роженския манастир

/КРОССМъжете, които снощи нахлуха в Роженския манастир, са търсили скрито съкровище. Първоначалната информация беше за въоръжен обир.

По информация от кмета на Сандански Кирил Котев нападателите са шестима.

Двама от тях пазили входа, докато други четирима нахлули вътре. Те завързали свещеника и започнали да копаят с кирки в една от стените под иконите. Легенда разказва, че в манастира има скрито съкровище. 

15-20 минути по-късно си тръгнали, а свещеникът се освободил и повикал помощ.

Той не е пострадал, засега няма данни, че нещо е изчезнало.

Свещеникът не е местен – от Хаджидимово е. Бил е само за ден в манастира, за да замести свой колега.

Полицията издирва цяла нощ нападателите.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Контрабандата на цигари у нас – под 5% за първи път

Контрабандата на цигари у нас – под 5% за първи път

/КРОССРазпространението на контрабандни цигари у нас за първи път падна под 5%. Това отчете властта по време на представянето на резултатите от второто тримесечие на 2018 г. за незаконната търговия.

За това тримесечие контрабандата в страната е 4,5%, в сравнение с първото, когато е почти 6%.

Има градове, в които контрабандните цигари растат. В Хасково те са 15,3%, във Велико Търново – 13,3%, в Плевен – 10,7% и Перник – 10%.

„Стотиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт”, каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на резултатите.

„Не ме учудва, че вече сме под 10%. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда”, коментира още Борисов.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Слънчево и топло ще е днес

Слънчево и топло ще е днес

/КРОССДнес ще е слънчево със слаб, в източните райони - до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 24 и 29 градуса, в Сандански- до 30.

И над планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18 градуса, на 2000 метра – около 11 градуса.

До неделя времето остава предимно слънчево и без валежи. В четвъртък и петък дневните температури ще са предимно между 24 и 29 градуса, в съботния ден ще е с градус-два по-топло.

Сутрин, обаче, ще е хладно с температури предимно между 8 и 13 градуса.  В нощта срещу неделя настъпва астрономическата есен и тогава ще започне захлаждане.

Облачността ще се увеличи и на много места в страната ще завали. Новата седмица ще започне с ветровито и хладно време, все още ще има и превалявания.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Снимат на пътя имаме ли винетка, пращат "честитка" у дома

Днес+

Коли със специално оборудване ще заснемат и проверяват останалите автомобили дали имат платени пътни такси. Колите ще имат камери и ще могат и през деня, и през нощта да регистрират, преминаващите автомобили като разчитат техните номера.Това заяви Радослав Николов, съветник на регионалния министър в оставка Николай Нанков пред БНТ.

С новата система шофьорите може да не бъдат спирани за проверка на пътя дали имат винетка, но ще получават известия както за нарушенията на пътя от камерите на "Пътна полиция".

В автомобила ще има таблет или нотбук, на който ще се визуализират преминаващите автомобили. Ще бъде проверявано в централната база данни в реално време дали преминаващият автомобил има платена винетка за автомобилите до 3,5 т или пътна такса за превозните средства над 3,5 т.

В проверяващите автомобили ще има и ПОС терминали, така че при проверка, ако шофьорът не е платил съответната такса, ще може да го направи с банкова карта и да заплати на място компенсаторна такса, ако е в нарушение.

С дебитни или кредитни карти ще се купува от 1 януари 2019 г. електронна винетка от терминалите за самообслужване, от уеб портал или от мобилно приложение.

500 ще са терминалите за самообслужване. Те ще са разположени на удобни за шофьорите места по републиканската мрежа, обясни още Николов.

Терминалите ще оперират на осем езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски.

Шофьорите, които искат да си закупят винетка, ще трябва да въведат регистрационния номер на автомобила, срока за валидност на електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд, и началната дата за стартирането й.

При закупуване по електронен път последната стъпка, преди плащането, е потвърждаване на въведената информация. С плащане в брой потребителите ще могат да купят електронна винетка в офис от разпространителската мрежа - бензиностанциите, офисите на областните пътни управления на АПИ. /news.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

НАП даде старт на „Влез в час с данъците“ 4

nap tabela14

За четвърта поредна година, едновременно със старта на учебната година, НАП даде началото на образователния си проект „Влез в час с данъците“. Целта му е младите хора на възраст между 14 и 18 години да получат основни познания за данъчната и осигурителната система в страната. В рамките на инициативата близо 100 служители на НАП се срещат с ученици в 28-те областни града в страната. При срещата си със средношколците лекторите на НАП се стремят да провокират интерес у тях, като им предоставят подходящи източници на информация за данъците и осигуровките.

Тази година кампанията променя своя формат, за да бъде още по-близо да навиците и интересите на учениците. Лекциите, които ще изнасят служителите на НАП в класните стаи, ще включват видео-материал, който представя данъчната материя чрез диалог с участието на популярни лица. Всички ученици могат да посетят сайта на кампанията www.vlezvchas.bg, където да получат повече информация за проекта и да се състезават в интерактивна игра за атрактивни награди.

В четвъртото издание на „Влез в час с данъците“ НАП ще раздаде 10 големи награди – 2 игрови конзоли, 2 гейминг системи за виртуална реалност, 2 велосипеда, 2 електрически смарт ховърборда и 2 смарт часовника. Наградите се разпределят на случаен, лотариен принцип, посредством специално разработен за нуждите на играта софтуер. Първата награда ще бъде изтеглена на 1 октомври 2018 г.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Предадоха на съд трима за опит да отвлекат две момичета

temida 0216

На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура във Варна е предала трима подсъдими, извършили в съучастие опит да отвлекат две момичета – на 13 и на 15 години, като деянието им е останало недовършено по независещи от дейците причини. 21-годишният Румен Р., 22-годишният Юри Ю. и 23-годишният Йордан Н. ще отговарят за престъпление по член 142, ал. 2, т. 2, 3 и 5, във връзка с ал. 1 от НК, извършено в съучастие като извършители.


Подсъдимият Румен имал връзка с тогава 15-годишното момиче, с което се разделили. И след раздялата 21-годишният младеж продължил да го притеснява, въпреки предупрежденията на вуйчо й да престане.


На 14 април миналата година Румен заедно с останалите подсъдими решили да се срещнат с момичето. Отишли пред дома му с автомобил. Присъствието им било забелязано от вуйчото на 15-годишната. Между него и Румен възникнал спор, завършил с шамар. Румен се почувствал унизен пред приятелите си и замислил план, с който да принуди вуйчото да отиде в неговия квартал и там да бъде наказан. Решил да отвлече момичето и така да накара вуйчото да отиде и да спаси своята племенница.
Тримата подсъдими започнали да търсят нарочената за жертва на отвличане 15-годишна. Видели я да се разхожда със своя приятелка. Румен слязъл от колата, хванал я за косата и против волята й я качил в автомобила. Въпреки съпротивата на другото момиче, то също било насила качено в колата и удряно от Румен. Петимата потеглили.
Роднини на двете момичета започнали да ги търсят по телефона. Едното оставило телефона си отворен и баща му успял да чуе, че децата са отвлечени и пътуват към ромската махала „Максуда“. По-малката успяла да скочи от колата и била последвана от приятелката си. След скачането им от движещия се автомобил получили различни увреждания. Отведени били в болницата с мозъчни сътресения.


Предстои делото срещу тримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Апелативна прокуратура – Варна

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Нелеп инцидент: 10-годишно дете почина в асансьор в Кюстендил

lineika 33

10-годишно дете е починало в Кюстендил след нелеп инцидент снощи. Момчето е било намерено в асансьор в блок 3А на квартал „Запад” в града, притиснато от велосипеда си.

Лекарският екип, пристигнал на място, е установил смъртта на детето. Въпреки това момчето е било транспортирано в болницата, където повече от един час лекари са го интубирали, в опит да го върнат към живота. За съжаление усилията им се оказали без резултат, съобщи директорът на болница „Д-р Никола Василиев” д-р Александър Величков.

Причините и обстоятелствата за смъртта на детето не са известни. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, каза още директорът на здравното заведение.

От полицията в Кюстендил казаха, че няма данни за насилствена смърт. Екип на полицията е обслужил местопроизшествието веднага след получения сигнал от болницата. От там допълниха, че детето не е живеело в блока, в който е станал инцидента. То е било в асансьора с велосипеда си, допълни говорителят на МВР в града Катя Табачка.

Dariknews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

84% от българите предпочитат колите пред други средства за транспорт

84% от българите предпочитат колите пред други средства за транспорт

/КРОССБългарите масово предпочитат да използват автомобили в ежедневния си бит или за туризъм пред други превозни средства, сочат данни за 2016 г. от анализ на „Евростат”, посветен на европейската седмица на мобилността, която продължава до 22 септември.

Около 84% от българите са предпочели да пътуват с кола, 14% са пътуванията на българи с автобус, а едва 2% – с железопътен транспорт.

Страната ни е лидер в Европа и в черната статистика по брой загинали при пътни произшествия на 1 млн. души от нас. През 2016 г. средно са загивали 99 души на 1 млн. при среден показател за ЕС – 50 загинали на милион души.

В Европейския съюз хората също масово предпочитат да пътуват в автомобили. За изследвания период 83% от всички пътникокилометри в ЕС са извършени с автомобил, 9% са с автобус и 8% са с влак.

Най-много пътуват с коли в Литва – 90%, Португалия – 89% и Великобритания – 87%.

С автобус пътуват най-много гражданите на Унгария – 22%, Кипър – 19% и Естония – 18%.

Почитатели на влаковете са жителите на Австрия – 12%, Холандия – 11% и Франция – 10%.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Бисер Петков: От 1 юли 2019 г. пенсиите ще се вдигнат с 5,7%

Днес+

„От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%”, каза пред бТВ социалният министър Бисер Петков. Таванът на пенсиите също ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лв.

По повод предстоящата тежка зима с по-високи сметки, Петков коментира, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа, но тъй като базата е ниска и това увеличение не се усеща достатъчно от хората.

Относно втория стълб за пенсионно осигуряване, за който стана ясно, че средният размер на партидите е около 3000 лв., Петков коментира, че това не е изненадващо. „Голяма част от осигурените лица имат кухи партиди, защото по тях не постъпват средства”, уточни Петков.

По думите му са предвидени различни опции за изплащане на натрупванията, включително когато са прекалено малки суми да могат да бъдат изтеглени наведнъж.

„Темата за увеличението на бюджетните заплати винаги е актуална в бюджетната процедура”, коментира Петков заложеното увеличение от 10% на заплатите в държавния сектор. „Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е справедлив подход”, каза Петков.

„Проектът на закона за социалните услуги ще промени коренно регулациите и има две ключови думи – достъпност и качество” – така социалният министър обобщи готвеният закон за хората с увреждания.

Знаете, темата предизвика големи протести и палаткови лагери на майките на деца с увреждания.

Петков уточни, че в законопроектът се предифинират самите социални услуги и дейности, както ще има по-голяма възможност за избор на доставчици на тези услуги.

„Регламентирана е и една нова услуга, която се нарича заместваща грижа – тя е за лицата, които полагат грижи за хора с увреждания и позволява в рамките на годината полагащият грижи временно да се освободи от това ако се налага да постъпи в болница, или иска да вземе кратък отдих, или не е в състояние да полага тази 24-часова грижа”, коментира Петков.

Той уточни, че при използването на тази услуга, даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във временен център.

Петков коментира и новата агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги. „Целта е да се превентира настъпващ риск”, каза той.

Министърът уточни, че предвидените допълнителни средства в бюджета са 244 млн. лв. и се надява тази сума да бъде утвърдена от финансовото министерство. /БГНЕС

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Асансьор с работници пропадна в завод в Бургас, трима са пострадали

Асансьор с работници пропадна в завод в Бургас, трима са пострадали

/КРОССТрима работници са пострадали при инцидент в завод за стъкла в Бургас, научи bTV.

Те са се возели в товарен асансьор на територията на завода, който е пропаднал от 3-4 метра височина. В този момент са превозвани стъкла, които са се счупили.

Работниците са получили нарязвания от счупеното стъкло.

Те са откарани с три линейки към бургаска болница и се установява точното им състояние.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Днес ще бъде предимно слънчево

oblaci1

През деня ще е предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, по-значителни над източните райони и Рило-Родопската област, но ще се задържи почти без валеж. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София – около 23°.

Над планините ще преобладава слънчево време. Главно в масивите на Южна България ще има временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.

По Черноморието ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността в часовете до обяд. Ще духа умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще са 22-24°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Dartsnews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Земетресение разлюля Вранча

 Ð—еметресение разлюля Вранча

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин в сеизмичния район Вранча, където вчера също имаше трус от 3,6.

Европейският сейзмологичен център съобщи, че днешното земетресение е станало в 5.43 ч. и е на дълбочина от 133 км.

Най-силното земетресение тази година бе с магнитуд 4,6 и бе регистрирано на 25 април.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Електронните винетки ще се продават в интернет и чрез мобилни терминали

Електронните винетки ще се продават в интернет и чрез мобилни терминали

/КРОССОт общо 500 терминала в страната, шофьорите ще могат да закупят електронни винетки за следващата година, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Терминалите ще бъдат разположени по основните пътни направления и граничните пунктове. За удобство на шофьорите терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски.

Електронните винетки ще може да се закупят и от уеб портал, и мобилно приложение, които в момента се разработват. Остава и класическата форма на продажба – от служители в офиси на разпространителската мрежа.

За закупуване на електронна винетка са необходими да се посочи номерът на автомобила и да се уточни срока за ползване – година, три месеца, месец, седмица или уикенд. 
 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

105 млн. лева за дигитализацията на училищата

 

105 млн. лева ще бъдат отделени за дигитализацията на училищата. Средствата са по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщи ръководителят й Кирил Гератлиев. Парите са по оста "Образование за утрешния ден", а по зададени от Министерството на образованието параметри ще бъдат изработени редица продукти, които да модернизират образователния процес, обеща Гератлиев:

“Нашите учители, нашите училища могат да станат дигитални създатели на материали, да имат облачната среда, в която да работят“

Проектът е част от идеята за изцяло преминаване на електронни дневници и бележници в училищата.


Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

НЗОК праща здравните досиета по пощата

НЗОК праща здравните досиета по пощата

/КРОССЗдравната каса изпраща на хартия електронните здравни досиета на 700 произволно избрани пациенти.

Те са от цялата страна и ще получат по пощата информация за медицинските услуги, които са използвали през последната година.

Целта е ако открия несъответствия да подадат сигнал в здравната каса. Така от институцията искат да включат по-активно пациентите в контрола на средствата, които харчи касата. Кампанията е пилотна, но ако ефектът от нея е добър, касата ще обмисли възможността да изпраща периодично досиетата на всички пациенти по пощата.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

След арестите в Своге: Открити са близо 40 000 лв. от незаконен дърводобив

След арестите в Своге: Открити са близо 40 000 лв. от незаконен дърводобив

/КРОССБлизо 40 000 лева са открили разследващите в домовете на задържаните петима души от престъпната група, разследвана за незаконен дърводобив и търговия.

В ареста са шефовете на Държавното горско стопанство в Своге и Регионалната дирекция по горите, собствениците на базата в село Батулия Георги Танев и синът му Петьо Петела и още един стражар.

В базата бяха открити пет незаконни пушки и огромно количество боеприпаси. Продължават претърсванията и разпити на свидетели, издирват се още съпричастни към групата. Подробности по случая ще даде и Специализираната прокуратура.

Това е втори трус в горската администрация. Припомняме, че на 14 септември след разследване на репортера на NOVA Марин Николов директорът на Агенцията по горите Георги Гогов подаде оставка, след като се изнесе информация, че има съмнения за подставени лица и неизгодни сделки при изграждането на оградата срещу дивите свине в Северна България.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Жена и дете загинаха при катастрофа

Жена и дете загинаха при катастрофа във Варненско

/КРОССЖена на 22-години и 2-годишно дете загинаха при инцидент с автомобил на пътя между град Бяла Слатина и село Полица, предаде агенция „Фокус”.

Те се возели на предната седалка на автомобил, управляван от 35-годишен мъж без книжка.

Той губи управление над превозното средство и колата се блъска в крайпътно дърво.

Водачът на автомобила е транспортиран в болницата в града с множество наранявания.

По случая е образувано досъдебно производство.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя

Днес+

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. България е лидер в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души.

Страната ни се включва в инициативата за трета поредна година.

Операцията, наречена EDWARD (Еuropean Day Without A Road Death), е по идея на Европейската мрежа на службите на пътната полиция - ТИСПОЛ. 
Тя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Целта на инициативата е през този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на стария континент.

Мотото на седмицата на мобилността е "Мултимодалност" с подтема "Комбинирай! Движи се!". Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно.

Мотото на днешния ден за България е "Безопасни мобилни комбинации за живот". Целта е повече хора да се убедят във възможностите и удобството на използването на алтернативни варианти за придвижване.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Жена даде 30 000 лева и злато на „ало” измамници

Жена даде 30 000 лева и злато на „ало” измамници

/КРОССВъзрастна жена от Велико Търново е дала на телефонни измамници 30 000 лева и златни накити, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в областния град, съобщава Нова Телевизия.

Жената, на 77 години, е била измамена по схемата „съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници".

По случая е започнало досъдебно производство.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

26°C

Targovishte

Sunny

Humidity: 32%

Wind: 17.70 km/h

 • 19 Sep 2018 27°C 11°C
 • 20 Sep 2018 25°C 10°C