charovna2017

обновена 5:09 PM EET, Dec 13, 2018

България

Новини

План предвижда 650 лв. минимална заплата и 1500 лв. средна през 2021 г.

План предвижда 650 лв. минимална заплата и 1500 лв. средна през 2021 г.

/КРОСС/ Планът на Националната стратегия за намаляване на бедността предвижда минималната работна заплата да достигне 650 лева през 2021 г., а средната - 1500. Документът е публикуван на интернет-страницата на Министерството на труда и социалната политика за обществено обсъждане. Той има за основна цел да намалява броят на хората, живеещи в риск от бедност.

Ключов приоритет на националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване „20-20" е осигуряването на възможности за заетост и повишаване на доходите чрез активно включване на пазара на труда. Предвижда се от 1 юли догодина всички пенсии да се увеличат с 5,7%.

В плана за действие за следващите две години за изпълнение на стратегията са разписани и редица мерки за намаляване на работещите бедни, за заетост на младежи и други уязвими групи, както и за предоставяне за безвъзмездно ползване на учебници и други.

България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за Европейския съюз. По последни данни за 2017 г. равнището на бедност у нас е малко над 23%.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Положителни температури и променлива облачност

Днес се очакват положителни максимални температури и променлива облачност. Това съобщават от НИМХ.

До обяд ще бъде предимно слънчево. След това облачността ще започне да се увеличава.

Денят ще премине почти без валежи.

Ще духа до умерен вятър от югозапад.

Максималните температури ще бъдат между 3 и 8 градуса.

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца.

В петък на места се очакват валежи от дъжд и сняг. Температурите ще останат почти без промяна.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Валежите ще започнат отново тази нощ

Валежите ще започнат отново тази нощ

/КРОСС/ В следобедни часове от югозапад облачността ще се увеличава. Ще бъде почти без валежи. Вятърът ще стане от запад-югозапад и ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са между 3° и 8°.През нощта в западните райони, а утре и в източните ще има слаби валежи, не са изключени и поледици.
В Западна и Централна Северна България преваляванията ще са предимно от сняг. В останалите райони валежите ще бъдат предимно от дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен, вятър от изток-североизток.Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, максималните - между 2° и 7°През почивните дни ще преобладава облачно време. В събота превалявания ще има на малко места и ще са слаби. В крайните северозападни райони, където ще е почти тихо и с температури близки до 0°, ще превалява сняг, в останалата част от страната, където ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, ще се затопли и преваляванията ще са от дъжд. В неделя валежите ще са на много места в страната, повишава се и вероятността за по-съществени количества.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Лекарите от ВМА направиха поредна успешна трансплантация на черен дроб

Лекарите от ВМА направиха поредна успешна трансплантация на черен дроб

/КРОСС/ Лекарите от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – втора в рамките на 2 седмици. Това съобщиха от лечебното заведение.

Реципиентът е 55-годишна жена с последен стадий на чернодробно заболяване. Донорът – мъж на 42 години, е транспортиран от великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов”, като експлантацията на органите бе осъществена във ВМА.

5-часовата трансплантация на черния дроб бе извършена в късния следобед на 11 декември.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са дарили органите му.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

БНБ няма да дава кредити на Министерския съвет и общините

БНБ няма да дава кредити на Министерския съвет и общините

/КРОСС/ Българската народна банка не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия.

Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за Българската народна банка.

По отношение на персоналната независимост е предвидено при прекратяване на правомощията на член на Управителния съвет решението за това да бъде отнесено за разглеждане пред Съда на Европейския съюз.

При упражняване на макропруденциалния надзор БНБ наблюдава, идентифицира и оценява въздействието на системни рискове върху кредитните институции и банковата система, гласува НС.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

МС отпусна близо 1,5 млрд. лв. за АМ „Хемус”, военна техника и театрите

МС отпусна близо 1,5 млрд. лв. за АМ „Хемус”, военна техника и театрите

/КРОСС/ На днешното си заседание Министерският съвет одобри допълнителни близо 1,5 млрд. лв. за строителството на АМ „Хемус”, военна техника и за театрите.

За отбрана и ремонт на военна техника парите са общо 247 млн. лв. с отпуснатите и миналата седмица. За АМ „Хемус” ще бъдат заделени 1.349 млрд. лв. допълнително. За театрите – 7 млн. лв. 

На заседанието на МС присъстваха представители на Българката армия и Военновъздушните сили (ВВС).

На миналото заседание за нуждите на армия гласувахме 134 млн. лв., а на днешното заседание по трите постановления още 113 693 000 лв., обобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

С днешните решения МС осигури експлоатацията на пет вертолета „Кугър” през 2019 година с 10,9 млн. лева, както и пари за резервни части и инспекция на машините. За ремонт на вертолет Ми-17 се дават 817 000 лева. За комуникационни и навигационни системи на ВВС правителството даде 40 086 664 лева. Кабинетът отпусна пари и за модернизиране на информационната система на армията,включително и за мобилни и ръчни терминали по стандарта „Тетра”, съобщи Каракачанов.

Той уточни, че ВМА вече няма дългове.

Допълнителните 1,349 млрд. лв. за АМ „Хемус” ще се използват за изграждане на 134,2 км от местността „Боаза” до връзката с пътя между Русе и Велико Търново, каза регионалният министър Петя Аврамова.

Общата дължина на магистралата трябва да е 420 километра, от тях са изградени 170 км. В момента се строят 26 километра - 9,3 км между Ябланица и местността „Боаза” и при Буховци – Белокопитово – 16,3 км, отчете Аврамова.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

По 100 лева коледен бонус за полицаите, нямало повече пари

По 100 лева коледен бонус за полицаите, нямало повече пари

/КРОСС/ Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева, защото няма пари за повече, каза вътрешният министър Младен Маринов в коментар на искането на Синдикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) парите за Коледа да са по 385 лева.
Маринов разпоредил проверка как са харчени парите на МВР и станало ясно, че след като били платени заплатите за декември, остават по 100 лева на човек, включително и на наказаните. Така парите за бонуси общо са около 5 млн. лева.
Колкото до 100-те милиона, отпуснати на среща при премиера в началото на годината - парите били дадени за увеличение на заплатите, като в тях били включени и заплатите на новоназначените служители, докладва Маринов. И поясни, че няма как да бъдат прехвърляни пари от различни пера в бюджета за заплати.Трябва да се намери консенсус между големите желания и възможностите, посочи Маринов. През 2019 г. увеличението ще е 10% върху основната заплата. Така тези полицаи, които имат стаж над 15 години в МВР, ще получат около 12-13% увеличение, защото то се отразява и върху частта за прослужено време.
Заместникът му Стефан Балабанов допълни, че няма от къде да се намерят повече пари.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Гняв и мъка след смъртта на бебе в сливенската болница

Гняв и мъка след смъртта на бебе в сливенската болница

/КРОСС/ Медицинският одит влиза в МБАЛ-Сливен, след като вчера бебе почина по време на раждане. Близките искат да знаят истината за случилото се и споделиха пред камерата на bTV, че подозират лекарска грешка.

Бащата на детето – Пламен Желязков, разказа, че съпругата му Галя още от вечерта получила силни болки, но дежурните в отделението я накарали да чака до сутринта. Когато все пак раждането започнало, то било трудно и д-р Пашева натискала родилката с всички сили по корема, като бебето излязло починало.

Пламен дошъл на свиждане към 11 ч. и първоначално сестра даже му честитила за успешното раждане. Чак след това д-р Пешева му казала, че се е случило най-лошото. „На 80% съм сигурен, че е лекарска грешка, ако е било както съпругата ми искаше – още вечерта да бъде извадено със секцио, нямаше да се случи това”, каза младият мъж през сълзи.

По думите на директора на болницата д-р Весислав Петров, д-р Пашева е видяла родилката в хода на раждането и се е наложило спешно бебето да бъде извадено заради данни, че сърцето му започва да бие по-бавно. Въпреки реанимацията в неонатологията, детето не е успяло да се върне към живота.

Днес ще бъде направена аутопсия, резултатите ще са готови след две седмици. Семейството ще си наеме адвокат.

Това е втори смъртен случай, свързан с д-р Пашева след кончината на родилката Ренета Томова. „Каза, че този втори случай й идва повече и вероятно ще си подаде молбата за напускане”, каза д-р Весислав Петров.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Рискът от опасни стоки по време на Коледното пазаруване е по-голям

Резултат с изображение за маргаритов

В рамките на Коледно-новогодишното пазаруване и базарите като че ли е по-завишен рискът от това да попаднем на опасни стоки – такива, които крият рискове за здравето на хората. За това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Нашият ден“ по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Като примери той даде детските и бебешките дрехи с връзки, които могат да се закачат за транспортно средство, както и тези с малки детайли и украшения, които пък при откъсване от облеклото съществува риск да попаднат в дихателния тракт на малчугана. Председателят на КЗП спомена и стоките, които имитират храни – свещи и други изделия, които понякога толкова сполучливо наподобяват хранителен продукт, че дори и възрастен човек може да си помисли, че е истински. Той подчерта и това, че е добре потребителите да внимават от какви източници пазаруват.

Маргаритов посочи, че в навечерието на Коледно-новогодишните празници и поради сериозния ръст на покупките Комисията подхожда изключително сериозно не само като присъствие с контролната си дейност, но и като съвети към потребителите. Той цитира проучване, според което около 25% от месечните си доходи българските потребители ще похарчат около Коледа и Нова година и то предимно за подаръци. „По този показател ние сме на четвърто място сред изследваните държави в целия свят, като преди нас са Мексико, Бразилия и Румъния“, каза още председателят.

Димитър Маргаритов припомни, че закупени през интернет подаръци могат да бъдат върнати в 14-дневен срок, дори когато вече са били поднесени на този, за когото са били предназначени. „При дрехите може цветът да се окаже, че не е желаният, да не стои достатъчно добре като модел и т.н. Правото на отказ е безусловно, но затова трябва лицето, на което е подарена въпросната вещ, да има достатъчно информация към кой търговец да се насочи, за да може да упражни това право на отказ“, каза той.

Правото на рекламация, което имат потребителите, когато стоката даде дефект, може да бъде упражнено независимо от това дали покупката е от интернет или от магазинната мрежа. „Търговецът е длъжен да приеме обратно повредената стока и да се опита да извърши ремонт, по негова преценка може да извърши замяна. Когато търговецът е направил три безуспешни опита да ремонтира въпросната стока, той следва да върне парите на клиента си. Има търговци, които под формата на добра практика, са склонни още в първия случай на дефект или да заменят, или по желание на клиента да върнат парите. Ние поощряваме такива добри практики, но не можем да задължим търговците да го направят, ако те са решили да приложат стриктно буквата на закона“, коментира председателят на КЗП.

Маргаритов потвърди, че Комисията ще продължи да наблюдава пазара на предлагането на алхокол в заведения по повод предстоящите празници и през зимния туристически сезон. Той припомни, че при около 10% от проверените през летния сезон случаи предимно в заведения към ол-инклузив комплексите инспекторите са установили предлагането на разреден алкохол. Макар това да не крие рискове за здравето, удря потребителите по джоба и представлява нарушение, което се санкционира. Председателят на КЗП препоръча да не се гласува доверие на амбулантните търговци, „които могат в багажника на колата или на капака отпред да продават ракия, вино и какво ли още не с неустановен поризход“.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Заради спукано стъкло: Самолет с членове на кабинета кацна аварийно във Виена

Заради спукано стъкло: Самолет с членове на кабинета кацна аварийно във Виена

/КРОСС/ Самолет, с който пътували вицепремиерът Красимир Карачанов и други членове на правителството, кацнал аварийно във Виена. Машината изпълнявала полет от Брюксел към София.

Това, което се случи, беше, че се спука предното стъкло на пилотската кабина. Благодарение на професионализма на пилотите на авиокомпания „България Ер”, самолетът беше приземен без паника и инциденти”, разказа Каракачанов в фира на „Здравей, България”.

След това бил изпратен друг самолет, който да превози пасажерите до крайната им дестинация.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Академията за мода отличи най-елегантните и успешни българи

 Академията за мода отличи най-елегантните и успешни българи
/КРОСС/ Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков отличи за десета поредна година най-елегантните и успешни българи. Г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България, получи специална награда за най-стилен политик и общественик. Призът „БГ модна икона 2018" отиде при: Мая Антова и Юлияна Дончева в категория „Бизнес", Жаклин Вагенщайн в категория „Култура", Кристина Патрашкова в категория „Медии и журналистика" и Яна Маринова, и Орлин Павлов в категория „Изкуство". Официалната церемония се състоя на 12 декември в столичния „Витоша Парк Хотел".

Събитието събра едни от най-влиятелните личности в обществото и публичното пространство. Отличията връчиха предишни носители на приза „БГ модна икона": Илиана Раева, Илияна Захариева, Капка Амзина, Ники Сотиров, Ники Кънчев и Ники Илиев. В церемонията участваха още и Кристина Манолова - мениджър маркетинг и комуникации на Автомотор Корпорация АД, официален представител на Ситроен за България. 
В началото на церемонията проф. Любомир Стойков изтъкна: „Днешното ни общество изпитва остра необходимост от стойностни лидери на мнение и положителни образци за стил и поведение. Силно се надявам, че със своите награди Академията за мода дава своя принос за издигане на визуалната култура и за открояване на добрата репутация и професионализма от фалша, имитациите и съмнителната популярност".
В ревю-спектакъла по повод десетото юбилейно издание на наградите „БГ модна икона'' за първи път в България беше показано ревю с метални рокли - творби на българския скулптoр Живко Седларски. Актуални колекции представиха: луксозният бранд за мъжка мода Desizo Monni с дизайнер Иван Гинчев, носителят на „Златна игла 2018" за булчинска мода - Христо Чучев, модна къща „Блинк" с дизайнер Радослава Лазарова, „Аксел Харди", модна къща „Бандерол" с дизайнерски екип Десислава и Никола Карадамянови, Диляна Матеева, създател на модния бранд Art.Look, Елена Златева, носител на „Златна игла" 2018 в категория „Най-добър млад дизайнер" и талантливите млади дизайнерки Александра Петрова и Мария Делчев. 
По един тоалет, тематично подбран за събитието, показаха и носителите на „Златна игла": Жана Жекова, Иван Донев, Мариела Гемишева, Вяра Георгиева, Теодора Спасова, Антония Йорданова, Меги Петкова и Николай Божилов. Студентите на проф. Любомир Стойков от Национална художествена академия, специалност „Мода" със сериозно международно присъствие също показаха по един специално подбран аутфит: Тао Цинюй (Китай), Рима Юнис (Израел), Ирина Матов (Сърбия), Ивана Стаменов (Сърбия), Давид Стояновски (Македония), Сияна Иванова, Лора Лилова, Лидия Христова, Стамена Константинова и Инанч Неджибова. 
Сред гостите, които уважиха събитието се откроиха носителите на приза „БГ модна икона": Валерия Велева, Йордана Димитрова, Ива Екимова, както и Ирина Папазова, Румяна Маринова, Стела Йорданова, Росица Стойчева, Цвети Радойчева, Анелия Иванова, Гергана Стоянова, Елена Караколева, Валентина Иванова, Красимира Богданова, Десислава Бъчварова, Гергана Зефирова, Явор Цаков и др.
Водеща на „БГ модна икона 2018" беше чаровната Гери Дончева, която по време на ревю-спектакъла беше облечена в рокля на дизайнерката Радослава Лазарова, а за церемонията - с рокля на Христо Чучев. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов. 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Променлива облачност в сряда

Днес се очаква променлива облачност, на места ще има превалявания от сняг, дневните температури ще са положителни.

В югозападната част от страната облачността ще бъде по-рехава - до слънчево време, докато по Черноморието ще остане плътна.

На отделни места в Северозападна България и в планинските райони ще има незначителни превалявания от сняг през първата половина от деня.

През деня вятърът ще бъде слаб, до умерен, от запад и северозапад. Към вечерта почти в цялата страна той ще утихне.

Минималните температури са между -3 и 3 градуса. Максималните са в интервала 2-7 градуса.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Социолози: Преди Коледа българите очакват по-добра 2019

Социолози: Преди Коледа българите очакват по-добра 2019

/КРОСС/ Предстоящите празници дават лек тласък на повишаване на оптимистичните нагласи (от 46% през ноември до 49% през декември), а песимистите спадат от 42% през ноември до 39% през декември.

37% от българите са на мнение, че 2018 година беше добра година за България, докато 43% са на обратното мнение. В сравнение с проучването на „Тренд", точно година по-рано, регистрираме по-лоши оценки в сравнение с тогава, когато повечето българи (47%) са били на мнение, че годината е била добра, докато 36% са я оценили като лоша. В демографските разбивки относно оценката за 2018 г. прави впечатление, че сред по-младите респонденти и тези с по-високи доходи и образование преобладават добрите оценки.

За повече от половината българи (52%) пък 2018 г. е била добра година в личен план, докато за една трета - лоша. Съотношението е сравнимо с оценките в края на миналата година, когато 58% от анкетираните твърдят, че е била добра, докато 31%, че е била лоша година.

За сметка на преобладаващите песимистични оценки за 2018 г., очакванията за 2019 г. са по-скоро положителни. 43% са на мнение, че 2019 г. ще бъде добра година за България, а малко под една четвърт (23%) имат по-скоро лоши прогнози. Подобни са и очакванията на българите в личен план за 2019 г., като 47% са оптимисти срещу 19%, които са песимистично настроени.

Парламентът и правителството задържат нива на подкрепа за своята работа, подобни на тези от последните няколко месеца. Спад в положителната оценка за работата регистрираме при президента, като през декември 55% дават положителна оценка, а 27% отрицателна.

Декемврийската вълна на ежемесечното национално представително проучване на изследователски център „Тренд" сочи задържане на електоралните нагласи спрямо стойностите през ноември. С това се отбелязва поне моментно прекратяване на тримесечната тенденция (септември, октомври и ноември) на ерозия в обществената подкрепа към управляващата партия. ГЕРБ запазва лидерската си позиция, но с минимална преднина от 1,5 процентни пункта, спрямо основния си опонент в лицето на БСП (20,7%). Не се отчита и сериозна динамика спрямо предходния месец и при останалите политически субекти. ДПС задържа третото място и дистанцията си от Обединени патриоти, като разликата между тях е в рамките на 2 процентни пункта.

Няма съществено структурно разместване в оценката за работата на министрите. 35% от българите дават положителна оценка за работата на министър-председателя. Най-одобрявани продължават да са Томислав Дончев, за чиято работа 32% от всички запитани дават положителна оценка, следван от Екатерина Захариева (28%), Красимир Каракачанов (27%), Красен Кралев (26%) и Лиляна Павлова (26%). Спад в положителните оценки се регистрира при министъра на отбраната, като спрямо октомври 2018 г. положителните оценки за неговата работа се понижават от 35% на 27%. В голяма степен това се дължи на скандалите около Държавната агенция за българите в чужбина. В дъното на таблицата са министри, чиято разпознаваемост все още е на доста ниски нива, поради което и оценките са тяхната работа са с по-малки натрупвания.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Всеки трети отделя до 200 лева за подаръци

31 процента от българите ще отделят между 100 и 200 лева за подарък за близките си за празниците, показва проучване на OLX сред техните потребители. Други 28 процента са решили да заделят над 300 лева, а 21 процента между 200 и 300 лева.

8 от 10 са решили да купят подарък само за най-близките си роднини и приятели. 35% от всички планират да изненадат между 6 и 10 души, а 10 процента - над 10 души.

70 процента от подаръците ще са модни артикули, посочват още данните, съобщени от главния изпълнителен директор Камен Янкулов. Сред най-популярните подаръци за най-близките са и потребителска техника и пътуване.

Най-търсените подаръци на платформата за търговия са мобилен телефон, игрова конзола PlayStation, тротинетка, колело и детската игра "Пес патрул". Сред другите най-популярни търсения са телевизор, климатик, домашно кино, пералня и ски.

Най-желаният мобилен телефон е iPhone с 87 хил. търсения за последните три месеца. Следва Samsung със 73 хил. и Huawei с 32 хил.

Най-исканият от децата подарък, поне според търсенията, е радиоуправляема играчка - с 87 хил. търсения. През декември растат най-много запитванията в категория играчки - с цели 49 процента.

С 12 процента са се покачили този месец търсенията на почивки.

От OLX отчитат и кои са може би най-нежеланите подаръци. По данни от януари 2018 г. се забелязва необичаен скок на продажбите на книги (31 процента) и домакински електроуреди (24 процента).

В България OLX има 1,6 милиона уникални потребители и 7 000 продажби дневно. /money.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд бизнесмен за длъжностното присвояване зърно на стойност близо 2, 5 млн. лева

temida 0216

Бизнесменът Тинко Д. е предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за длъжностно присвояване на 5 190 800 кг пшеница,  1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, поверени му да ги пази като собственик на зърнобаза в Провадия. Стойността на присвоените количества зърно възлиза на 2, 498 млн. лева. Длъжностното присвояване е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършено като продължавано деяние. Престъплението по член чл.203, ал.1, във връзка с чл. 201, ал.1 от НК, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.            

През периода от 4 юли до 3 октомври 2014 г. в град Провадия и във Варна, в качеството си на длъжностно лице - управляващ  и представляващ на “Тинком Инвест” ЕООД - Варна, подсъдимият Тинко Д. присвоил зърното на 7  земеделски производители, кооперации и юридически лица, като потърпевш от престъплението му е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Така училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

 В хода на разследването безспорно било установено, че през този период Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. По своята правна природа това са договори за влог на движими вещи – зърно. По договор бизнесменът поел задължение да съхранява, да пази с грижата на добър стопанин вложеното за съхранение зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези договори вложителите плащали възнаграждение за съхранението на продукцията им.

Вместо да изпълни поетите задължения с тези договори, Тинко Д. противозаконно, без знанието и съгласието на вложителите се разпоредил с произведеното от тях зърно, намиращо се в негова фактическа власт. Той продал вложената за съхранение земеделска продукция на вложителите от името на собствените си фирми - „Тинком инвест“ ЕООД и „Агро тинком“ ЕООД.

Към момента на извършване на присвояванията на зърното на вложителите  Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен.

С присвоената чужда продукция, която продал, той погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ,  лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити. Всичко това сочи изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца, което и обуславя квалификацията на престъплението и като особено тежък случай. 

Спрямо подсъдимия бизнесмен е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

   Апелативна прокуратура – Варна

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

БАБХ проверява пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци в цялата страна

198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци извърши дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в цялата страна.

За период от две седмици контролните органи на БАБХ осъществиха тематична проверка, която включва производствени обекти, извършващи дейности пакетиране на пресни и/или замразени плодове и зеленчуци за продажба до краен потребител – обекти за пакетиране, складове за търговия на едро и магазини, предлагащи пакетирани плодове и зеленчуци.

12 са издадените предписания за отстраняването на установени нарушения в обектите, в това число 3 случая, при които не са посочени данни на пакетиращата фирма.

Установени са несъответствия в 9 обекта. В 5 от тях липсва информация върху етикета на пакетираните плодове за обработката им с добавки в храните като глазиращи агенти Е 904 и Е 914. При останалите четири пакетираните цитрусови плодове не са етикетирани с информация за извършената им обработка с консерванти (препарати за растителна защита) и с необходимото писмено предупреждение за потребителите, че кората е негодна за консумация.

В хода на проверките не са констатирани несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти на предлаганите пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци.

Проверките се правят с цел установяване спазването на законодателството за храните, както и за съответствието им с изискванията на Общия пазарен стандарт или Специфичен пазарен стандарт, към който принадлежи продуктът по отношение на качеството – посочването на съответния клас върху опаковката, предоставяне на информация за храните на потребителите по отношение етикетирането на продуктите и информация за третирането им с консерванти и препарати за растителна защита, използваните добавки на етикета, в това число и писмено указание плодовете да се измиват добре преди консумация. 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

От 17 декември започва продажбата на електронните винетки

E-vignette.jpg

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Това заяви в интервю пред БНТ професор Олег Асенов, експерт към Агенция ,,Пътна инфраструктура“.  Той обяви, че се въвежда нова винетка – уикенд винетка, чиято цена е 10 лв. и е само за леките автомобили. Периодът на валидност на тази винетка ще започва от 12:00 ч. в петък и ще завършва неделя в 23:59 часа. По думите му въвеждането на уикенд винетката е продиктувано от наличието на обществен интерес към създаването на такъв продукт.

„Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е - винетка и от пунктовете за продажба, разположени в търговските обекти“, посочи проф. Асенов.

Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери разположени по пътната мрежа и в мобилните екипи на т.н. тол контрол. Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на тол контрола. На водача, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. Проф. Асенов поясни, че размерът на компенсаторните такси в момента е качен за обществено обсъждане - за леки автомобили е 70 лв.; за автомобили от 3.5 т. до 12 т. – 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лв. Контролните автомобилите са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се осъществява с дебитна или кредитна карта. „След заплащане на компенсаторна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, но на следващия ден ако не се закупи винетка, отново е налице нарушение“, подчерта проф. Олег Асенов. При отказ таксата да се плати на място ще се счита, че отказваме да признаем нарушението – в този случай  следва отнемане на талона на автомобила.

Проф. Асенов информира, че от 16 август 2019 г. се въвежда тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона. „До 15 август включително, автомобилите над 3,5 т. също ще заплащат електронна винетка“, разясни Асенов.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Баба даде 33 000 лева за разваляне на магия

Баба даде 33 000 лева за разваляне на магия

/КРОСС/ В продължение на една година те й искали пари, под предлог, че й развалят магия. Към момента пенсионерката била дала вече около 33 000 лв. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР-Монтана към 14:00 ч. вчера като съпричастни към извършената измама са установили и задържали мъж и жена на по 43 години.

Двамата, жители на Бойчиновци, ще останат в арест за 24 часа.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Евростат: Две трети от младите българи между живеят в пренаселени жилища

Около 62% от младите българи във възрастовата категория 15-29 години, или близо две трети от младото поколение у нас в тези възрастови граници, живее в пренаселени жилищни условия, показват данни от анализ на Евростат за жилищните условия в страните от Европейския съюз (ЕС) през 2017 г.

Средният показател за наличието на тежки жилищни условия за младите европейци в ЕС е бил 27%. Пред нас по този показател се нарежда единствено Румъния, където 65% от младежите там на възраст 15-29 г. живеят в условия на пренаселеност.
Пренаселеността на жилищата у нас като цяло е била по-висока в градовете - 48%, в сравнение със селските райони, където пренаселеността е била 33%. Освен това по данни на НСИ, у нас около 1 млн. домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, т.е. в едно жилище съжителстват няколко поколения, като в големите градски центрове приблизително 6-8 човека живеят в двустаен апартамент от 60 кв.м.
Най-засегнати от нивата на пренаселеност са били домакинствата, които живеят в риск от бедност - 50% от българите с ниски доходи са страдали и от липса на нормални жилищни условия. Децата и тийнейджърите в подобни домакинства са били още по-потърпевши откъм нормални жилищни условия - 80% от подрастващите в условия на риск от бедност са страдали и от липса на нормални жилищни условия.
На този фон съществува и друга диспропорция - у нас има около 3,9 млн. жилищни единици (по данни на НСИ), но домакинствата у нас, които са около 3 милиона - обитават 2,7 млн. жилища, т.е. съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 млн. жилища. В градските райони у нас има незаети около 650 000 жилища - 25% от жилищния фонд в градовете, а в селските райони - около 580 000 или 43% от жилищата в селата. Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.

Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 000, в Бургас - около 120 000, във Варна - 80 000 и т.н.
Около 27% от младите европейци на възраст 15-29 години или един от всеки четирима жители на ЕС в тази възрастова категория, са били принудени да живеят в пренаселени жилища, показват данните на Евростат.

Като цяло в пренаселени жилища живеят общо около 17% от домакинствата в ЕС-28, отчита европейската статистика. Най-нисък е бил делът на младите европейци на възраст 15-29 години, които живеят в пренаселени жилища в Малта - едва 4%, в Кипър и Ирландия - по 6 на сто, в Белгия - 8%, в Холандия и Испания - по 10% и др.
На другия полюс по този показател са били Румъния - 65%, България - 62%, Унгария - 57%, Хърватия - 55%, Полша и Латвия - по 50% и др. Т.е. близо една четвърт от държавите-членки са имали процент на пренаселване за младите хора през 2017 г., който е бил по-висок от средния за ЕС (27%).

Сред тях Словакия, Латвия, Полша, Хърватия, Унгария, България и Румъния са имали данни за повече от половината от младото население, което е живяло в пренаселени домакинства.

Според показателите на Евростат, човек се счита за пребиваващ в пренаселено домакинство, ако домакинството не разполага с минимален брой стаи, които да съберат под един покрив следните варианти: по една стая за домакинство, по една стая за лице над 18 години, по една стая за две деца под 12 години, както и по една стая за две лица от един и същи пол между 12-17 години, уточнява анализът на Евростат.
Dariknews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Тази седмица зимата се завръща

Тази седмица зимата се завръща

/КРОСС/ В средата на декември зимата се връща над страната с пълна сила. Още във втората половина на тази седмица ще видим някои зимни проявления, показват метеорологичните модели, представени в "Дарик кафе" тази сутрин. Средиземноморският циклон, който в понеделник донесе дъжд и сняг над страната, като на места успя дори да натрупа снежна покривка, вече се премести над Черно море и в следващите дни ще се премести над Азовско море и Керченския проток. Днес, в сряда и в четвъртък облачността ще се разкъса и времето ще е почти без валежи. В четвъртък е възможно да завали главно в южните райони и планините. Температурите през деня ще са малко над нулата в равнинните части на страната.
В петък обаче, и най-вече в събота, страната ни ще попадне в обсега на нов средиземноморски циклон, който в края на седмицата ще влоши времето над страната - главно в събота и неделя. Неговият център ще е южно от България, но ще повлияе сериозно на времето у нас. Ще бъде облачно с валежи от дъжд на изток и сняг на запад и в планините, като на места валежите ще бъдат и по-интензивни. Още в понеделник, та чак до петък следващата седмица, страната ни ще попадне под влиянието на антициклон. Не се очакват обаче валежи и лошо време, показват средносрочните модели. Дори ще се затопли малко и дневните температури ще са надхвърлят 5 градуса.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

-1°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 81%

Wind: 8.05 km/h

 • 13 Dec 2018 5°C -3°C
 • 14 Dec 2018 2°C -1°C