charovna2017

обновена 2:06 PM EET, Nov 24, 2017

Новини

Новини

Изверг изнасили 89-годишна жена

police lampa trg

Уважено е било искането на Районната прокуратура във Варна за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 57-годишния А.И. Мъжът е бил привлечен като обвиняем за изнасилване на 89-годишна жена от варненското село Садово, представляващо опасен рецидив – престъпление по член 152, ал. 3, т. 5 от Наказателния кодекс.


На 22 срещу 23 ноември 2017 г. през нощта А.И. проникнал в дома на възрастната жена и я насилил.


Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.


Апелативна прокуратура – Варна

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

С още 47 млн. лв. ремонтират общинска инфраструктура през тази година

С още 47 млн. лв. ремонтират общинска инфраструктура през тази година

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни трансфери за 2017 г. по бюджетите на редица общини в общ размер на 46,8 млн. лева. Средствата ще се използват приоритетно за ремонт на общинска улична мрежа на територията на различни населени места и за реализиране на инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда.

С постановлението се предоставят допълнително 100 хил. лв. по бюджета на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и 60 хил. лв. по бюджета на Националната служба за охрана.

Средствата се предоставят за сметка на предвидени средства по централния бюджет за 2017 г. и за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Честит имен ден на Екатерина и Катя

 

 

На 24 ноември църквата почита великомъченица Екатерина.

Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия по времето на император Максимиан.

Тя получила блестящо образование, изучила работите на най-видните философи и учени. Заявила на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.

Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството и я изпратила при един отшелник, който я посветил във вярата.

Екатерина се е срещнала с тогавашния император и се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Тя успяла да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, които впоследствие били убити и обявени за мъченици.

Екатерина влязла в деспут с езически жрец, но въпреки че го спечелила, била осъдена на смърт и жестоко убита.

На този ден жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Днес празнуват: Екатерина, Катерина, Катя и Тина. /dariknews.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Улесняват заверката на преводите на документи от чужбина

Улесняват заверката на преводите на документи от чужбина

/КРОСС/ Заверката на подписа на преводач на документи от чужбина ще се извършва от всички български нотариуси по места, а не както досега - от централното управление на Министерството на външните работи (МВнР) в София. Това предвиждат приети от Министерския съвет промени в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

С промените отпада необходимостта преводачите или гражданите да пътуват до столицата единствено с цел да заверят превод на определен документ, предназначен за ползване в страната. За услугата до момента МВнР събираше такса от 15 лв., а при нотариусите същото ще струва 6 лева.

За да бъде гарантирана правната сигурност, преводачът ще се легитимира пред нотариуса с издаден от МВнР документ, удостоверяващ, че е вписан в списъка на физически лица, извършващи преводи на документи и други книжа. До момента преводите на документи, предназначени за ползване в страната, трябваше да бъдат заверени от Служба „Заверки и легализации" към дирекция „Консулски отношения" в МВнР. Това изискваше отделянето на сериозен времеви и финансов ресурс.

Услугата ще продължи да се извършва както и досега - и от МВнР, ако такава заверка се изисква или се приема от държавата, в която ще се използва.
Мярката е поредната, предприета от правителството за облекчаване и ускоряване на административното обслужване на гражданите и бизнеса в страната.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Социалното министерство планира ръст на всички пенсии през 2018-а

Социалното министерство планира ръст на всички пенсии през 2018-а

/КРОСС/ Ръст на пенсиите за всички пенсионери през 2018 планира Министерство на труда и социалната политика.

От ведомството са доволни, че и тази година има пари за коледни добавки за възрастните хора. За коледни бонуси кабинетът отпусна 50 милиона лева.

"Мисля, че възрастните хора наистина заслужават да получат тези добавки, защото през годините те бяха пренебрегвани", обяви пред News.bg заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

"Смятам, че тези 40 лева, които ще получат като коледна добавка е една добра новина", допълни тя.

Според нея кабинетът се справя засега много добре, защото всеки лев, който се спестява, се насочва точно към хората, които имат нужда и подкрепа.

"Патриотите ще се борят за ръст на доходите на пенсионерите. Засега обаче ръстът се движи спрямо финансовите възможности на държавата. През следващата година от юли ще бъдат увеличени и пенсиите с 3,6%", съобщи Султанка Петрова.

"Това увеличение е за всички пенсии. Мисля, че пътят, по който вървим, е правилен", убедена е тя.

Дай Боже да има повече приходи в хазната и догодина да увеличим още повече пенсиите, надява се заместник-социалният министър.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Кметицата на Смядово предложи 3 дни повече отпуск на тези, които се откажат от цигарите в работно време

Кметицата на Смядово предложи 3 дни повече отпуск на тези, които се откажат от цигарите в работно време

/КРОСС/ Три дни повече към годишния отпуск ще могат да ползват служители на Община Смядово, които не пушат в работно време. Предложението е на кмета Иванка Петрова и ще бъде заложено като клауза в колективния трудов договор, който ще влезе в сила от 1 януари догодина.

„Според мен, всяко ходене за цигара на половин час е загуба", казва кметът Иванка Петрова и затова тя е предложила да компенсира отказа от тютюн на своите служители с отпуск.

Почти половината от 80-те души, които са на договор към кметството, са пушачи.

В другите институции - като Защитеното жилище и Домът за стари хора, които са към общината, също ще се даде възможност на хората, които не пушат в работно време, да ползват допълнителен отпуск.

Те ще трябва да попълнят декларация, че се отказват да пушат в района на местоработата си от 08:00 до 17:00 ч.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Слънчев ноемврийски ден ни очаква днес

Слънчев ноемврийски ден ни очаква днес

/КРОСС/ Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за ноември, слабо ще се повиши. Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Ще е почти тихо и на места в низините и котловините ще има мъгла или ниска облачност, които по поречието на Дунав и на места в източните райони ще се задържат почти през целия ден. Там температурите ще останат по-ниски - около 7°-8°. В останалата част от страната максималните температури ще са между 10° и 15°, за София - около 12°. 

Над Черноморието по-значителна ниска облачност ще има през първата половина на деня. Почти тихо. Максималните температури ще са 13-14°. Температурата на морската вода е 13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра - около 3°.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Задържаха родителите на двете деца, загинали при пожар край Годеч

Днес+

 

Задържани са родителите на двете деца, загинали при пожар в село Шума, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За срок до 24 часа са задържани родителите на децата, които по време на инцидента са били извън фургона.

По първоначални данни, огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Газова бутилка във фургона не е установена.

Около 20.33 часа на 21 ноември на тел. 112 бил подаден сигнал за горящ фургон в местността „Странето“ в землището на годечкото село Шума. Незабавно на място са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ.

При извършения оглед на местопроизшествието е установено, че пожарът е възникнал във фургон, пригоден за живеене, като са загинали момиче на 2 и момче на 1 година.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 116 от НК. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Полицаите ще имат право да свалят регистрация заради неизправност в автомобила

Полицаите ще имат право да свалят регистрация заради неизправност в автомобила

/КРОСС/ Народните представители приеха окончателни промени в Закона за МВР. Промените с вносител Министерски съвет бяха приети на първо четене на 21 август.

Депутатите решиха МВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" да обменят технически данни за регистрираните превозни средства и за периодичните им технически прегледи. В случаите, когато при периодичен технически преглед се установи опасна техническа неизправност, Изпълнителната агенция ще уведомява МВР за временно отнемане на регистрацията на неизправното превозно средство. МВР ще отнема временно регистрацията и ще уведомява собственика на превозното средство. След отстраняване на опасната техническа неизправност МВР ще разрешава ползването на превозното средство. В такива случаи няма да се осъществява нова процедура за неговата регистрация.


С промени в Закона за Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, центровете
на системата ще обработват и спешни повиквания от превозни средства.

На 16 ноември парламентът въведе глоба от 500 до 1000 лв. за нарушителите на правилата за достъп до стратегически обекти от значение за националната сигурност. За маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба от 50 лв.

Служителите на МВР вече ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница и да задържат нарушителите на граничния режим. Те ще могат да осъществяват охрана или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект.

Оградата по границата беше включена в списъка на обектите и дейностите, които МВР охранява с полицейски органи, включително и със сигнално-охранителна техника.

С окончателните промени парламентът допусна функционирането на пожарни екипи от двама души в населените места до 5000 души.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Започват проверки на училищата с голям брой задочници

Започват проверки на училищата с голям брой задочници

/КРОСС/ Проверяват всички училища, в които има голям брой задочници, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Нова телевизия". Това става след разкритията за мъртви души в професионалната гимназия в Бяла, чрез което се източват пари от държавата.

„В случая определено става въпрос за закононарушение и за престъпление, предвид и образуваното производство от Окръжната прокуратура в Русе. Имаме финансовия аспект, но това не е най-притеснителното. Най-притеснителното е, че имаме голям брой деца, които не са ефективно включени в образователната система", коментира министърът Вълчев.

Казусът е конкретен - за училище в Бяла, в което по документи учат 600 души, но класните стаи са празни. А хора, които дори не знаят на какъв изпит се явяват, влизат в училището веднъж в годината.

„Разпоредил съм проверка на всички училища, където има записани голям брой ученици в задочна и самостоятелна форма. Проблемните ни училища са определен брой. Те не са всички. Това са училищата, в които има концентрирани деца от уязвими групи и професионалните гимназии, предимно в малките населени места", каза още министърът на образованието.

Как ще се пресече този вид нарушения?

„Можем да пресечем тази практика с по-засилен контрол и със стимули да задържат всяко едно дете. Сформирали сме мобилни групи. Реагираме на всеки един сигнал, и във всеки един от тях освобождаваме директора на учебното заведение. А от новоназначения директор изискваме да търси дисциплинарна отговорност на учителите", коментира Вълчев.

Той обаче очерта допълнителни проблеми в системата на образованието.

„Проблемът е още от детската градина. Има деца, които не са посещавали детска градина, не знаят български език, а след това в първи клас е много трудно да бъдат ефективно включени в учебния процес".

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

129 язовира са с неизпълнени задължителни предписания за ремонт

129 язовира са с неизпълнени задължителни предписания за ремонт

/КРОСС/ 129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени задължителни предписания за ремонтни укрепителни дейности, 205 са язовирите с невисока степен на опасност. Това каза в студиото на "Денят започва" Ася Петрова, заместник-главен прокурор по повод сигнала на прокуратурата до Бойко Борисов за опасните язовири. Тя допълни, че отнема години на контролните органи да разберат какви са компетентностите му, какво следва да изпълнява и по какъв начин. Тя определи отношенията им като пасивност, бездействие, невземане на ефективни мерки на контролните органи.

"Бездействието на контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасното експлоатиране на язовирните съоръжения, са причините за проверките на язовирите. Това още каза в "Денят започва" Ася Петрова. По думите ѝ, вече три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма. Според нея законът е ясен за отговорностите на компетентните органи.

"Безспорно сме установили на база технически документи, че състоянието на "Бели Искър" е неизправно, частично работоспособност. Имаме експертен доклад за това състояние."

По думите ѝ, две са мерките, които могат да бъдат взети според закона - ремонти и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването на язовирното съоръжения.

По думите на зам.-главния прокурор в случая с "Бели Искър" не е взета мярката "ремонт".

"Шест години не бяха достатъчно на контролните органи, за да направят нещо елементарно като акт за публично-държавна собственост. Без него е невъзможно да се предприемат следващите стъпки. Почти 7 г. по-късно е издаден такъв акт"

Извършени са проверки. Резултат и ефект от проверките на другите язовири няма, защото по думите ѝ, се пишат единствено и само задължително предписания, свързани с необходимия ремонт.

"Не се налагат санкции. Констатира се неизпълнение на дадените задължителни предписания.Това е административно нарушение и то трябва да бъде санкционирано с налагане на глоба. Има съставени актове, но няма издадени наказателни постановления или ако има, те са не повече от десетина. Няма нито една принудителна административна мярка. Смущаващо е, че единственият компетентен орган да наложи принудителна административна санкция твърди, че не е компетентен орган. Пречи ѝ правната уредба", каза Ася Петрова.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Нейнски потвърди за задържаните в Одрин, знае са само, че са българи и имената им

Нейнски потвърди за задържаните в Одрин, знае са само, че са българи и имената им

/КРОСС/ "Българската държава е готова да окаже съдействие по случая със задържаните в Турция на 17 ноември трима български граждани", каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" посланикът ни в Турция - Надежда Нейнски. Тя увери, че служителите на консулството в Одрин са в готовност да се срещнат с арестуваните българи, които се намират в затвор от закрит тип в същия град. Те са обвинени в нелегален трафик и подпомагане на престъпна организация.

"На задържаните при подобни обвинения в извънредно положение се отнемат телефоните при задържането и всъщност властите решават кога ще им дадат право да се свържат с близките им. Това, което знам със сигурност на този етап, е, че те са наши граждани дори поради обстоятелствата, че сме информирани от турската държава. Знаем и техните имена. Не знаем дали са двойни граждани, което в случая допълнително ще бъде изяснено. То няма пряко отношение по случая. Не се знае кога прокуратурата ще внесе обвинението в съда. Досега има досъдебно разследване. Не знаем и дали всъщност ще бъде открито или закрито заседанието. Нашите консули в Одрин са в постоянна връзка и с полицията, и с прокуратурата, така че следят развитието на случая", коментира Нейнски.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Проверяват безопасността на коледните стоки

 

 

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва проверки на стоките за коледните и новогодишните празници. Инспекторите на агенцията ще проверяват дали стоките в магазините отговарят на изискванията за безопасност.

Инспекторите от ДАМТН ще проверяват и пиротехниката, която се продава по обектите, съобщи Нова. Контролните органи ще следят за това дали пиротехническите изделия имат упътване за употреба на български език.

Агенцията е захванала проверките на пиротехниката отрано, тъй като те са едни от най-атрактивните изделия по време на зимните празници, но също така са и най-опасните, особено когато се ползват от неподходяща възрастова група хора или от хора, употребили алкохол.

Най-често срещаният проблем с този тип продукти е липсата на подходяща маркировка и указания. Препоръчва се потребителите да не купуват продукти, които имат видими дефект. /news.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Облачно, но без валежи днес

Облачно, но без валежи днес

/КРОСС/ Днес над страната ще преобладава облачно време, но ще е почти без валежи. След обяд от запад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще продължи да духа до умерен вятър от запад-северозапад, но с него вече ще прониква по-топъл въздух. Ще се затопли, максималните температури в повечето места ще са между 10° и 15°, в София - около 11°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време, почти без валежи. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 10°-13°. Температурата на морската вода е около 13°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините ще преобладава облачно, мъгливо и ветровито време, почти без валежи. След обяд над масивите от Западна България облачността ще започне да намалява. Със силен, по високите и открити части временно и бурен северозападен вятър, ще нахлува по-топъл въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, ще е малко по-ниско от средното за месеца.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Максималните температури ще достигнат между 11° и 16°

Максималните температури ще достигнат между 11° и 16°

/КРОСС/ Над по-голямата част от страната днес ще е предимно слънчево. Над източните райони почти през целия ден ще има ниска облачност, но само на отделни места ще прегърми. В Дунавската равнина и Източна България ще се появи слаб вятър от изток-североизток. Ще се затопли още малко. Минималните температури ще са предимно между минус 1 и 4°, максималните - между 11° и 16°.

По Черноморието ще преобладава облачно време. На отделни места ще прегърми, а в сутрешните часове ще се образува мъгла. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 10-12°. Температурата на морската вода е 12-13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. Повече облаци ще има главно преди обяд над масивите в източната половина на страната. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Температурите ще продължат да се повишават и максималната на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 3°.

В петък и събота ще е почти тихо и на места в равнинната част от страната ще бъде мъгливо или с ниска облачност, а температурите в тези райони ще се задържат по-ниски - до 6-8 градуса. В останалите райони максималните температури ще са между 10° и 15°; там, както и в планините, ще бъде предимно слънчево. В неделя облачността ще се увеличи, през по-голямата част от деня без валеж.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Предадоха на съд фотограф за създаване и разпространение на порнографски материали

sud doklad

На съд с две обвинения Районната прокуратура във Варна е предала 50-годишния Николай Г., създавал и разпространявал в интернет порнографски материали. Престъпленията по член 159, ал. 1 и по ал. 2 от НК подсъдимият извършил като продължавано деяние.
50-годишният подсъдим се занимавал с актова фотография от около 10 години. Чрез различни сайтове, в които момичета публикували обяви за фотомодели, той се свързвал с тях. Предлагал им срещу хонорар от 150 – 200 лева да заснемат еротични сесии. Фотосесиите се снимали на плажната ивица във Варна и трябвало да изглеждат все едно са правени от воайор.
След получаване на съгласието на фотомоделите да бъдат снимани, фотографът предоставял снимките и видеоматериалите в интернетсайт, където се провеждало класиране. Според натрупания рейтинг подсъдимият получавал заплащане в долари.
В средата на юни 2016 год. в дома на фотографа било извършено претърсване и изземване. От назначената визуално-художествена експертиза на намерените видеофайлове и снимки по делото било установено, че материалите представят открито сексуално поведение, изразяващо се в похотливо показване на половите органи в предизвикателни пози, мастурбация, фелацио и полово сношение.
Подсъдимият е неосъждан, с висше образование и е съдействал за разкриване на обективната истина.
Делото срещу 50-годишния фотограф предстои да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.


Пресслужба на Апелативна прокуратура – Варна

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Още 28 мобилни камери по пътищата в страната до Нова година

Още 28 мобилни камери по пътищата в страната до Нова година

/КРОСС/ Неправилното изпреварване, навлизането в лентата за насрещно движение и превишената скорост са основните причини за възникване на тежките пътно-транспортни произшествия през последните дни. Това коментира в сутрешния блок на БНТ шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски и обясни какви са новите мерки срещу войната по пътищата, които МВР планира.

„Няма толкова много полицаи и всички участници в движението трябва да разберат, че МВР не е единствената институция, която може да влияе на пътно-транспортната обстановка в страната. МВР е част от институциите, които влияят, но не всичко в МВР. Контролните органи не са само в МВР, има такива в ИА "Автомобилна администрация", има в АПИ, така че не сме единствените, които да повлияем на тази тежка пътно-транспортна обстановка", каза комисар Рановски. „Ние сме един основен фактор, който може да повлияе чрез контрола, но няма как на всеки завой, на всеки километър, на всеки участък, където стават тежки катастрофи, да има постоянно полицейско присъствие. Това, което ние предприемаме - с контрола, който осъществяваме, с това, че налагаме близо 1 млн. санкции годишно, ние вършим дейност, която влияе на водачите, но не сме единствените, които можем да им повлияем", коментира още шефът на Пътна полиция.

„Нашата статистика показва, че 96% от катастрофите стават по вина на водачите. Основният фактор, който влияе на пътно-транспортната обстановка това е поведението на водача на пътя, но то се изгражда през годините преди той да е станал водач. След това стигаме до обучението, което не е на необходимото ниво - има и хора, които не ги обучават както трябва", каза още комисар Бойко Рановски. 
Предлагат се шофьорски курсове за 300 лв., което е нереална цена, за да се проведе курс по всички правила и изисквания. Това са курсове, които се провеждат фиктивно и тези хора излизат необучени. След това излизат на пътя и се вижда какво се случва", каза още шефът на "Пътна полиция".

Той добави, че в момента разполагат с 24 стационарни и 148 мобилни камери. „Има сключен договор за доставка на нови 28 преносими камери. Текат сроковете за тази доставка и се надяваме преди Нова година да бъдат доставени и да бъдат пуснати в употреба. Текат и процедури за допълнителни 56 преносими и 15 стационарни камери", уточни комисарят.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Започна последният етап от акция "Зима"

Започна последният етап от акция "Зима"

/КРОСС/ Започна третият, последен етап от акция "Зима", който ще продължи до края на месеца. Полицаите проверяват дали автомобилите са подготвени за движение при зимни условия.

Георги Петришки от Пътната полиция обясни пред "Хоризонт" какви глоби могат да бъдат наложени на шофьорите, които не са подготвени.

"50 лева е и за една, и за три гуми с износен протектор. За неизправни чистачки и за светлинните устройства глобата е от 20 до 150 лева", коментира Петришки.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

КЗП: „Оферти за „крайно ограничено количество” и „супер изгодна цена” могат да се окажат капан”

Пазаруване по интернет

Правото на отказ от онлайн покупка в 14-дневен срок е гарантирано от закона и не може да бъде отнето от търговеца дори при предоставяне на преференциални условия в празнични оферти. И в търговската мрежа все повече икономически оператори са склонни да предлагат под формата на добра практика възможността за връщане в определен срок на стока без дефект просто защото не е харесала на клиента. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред водещата на „Нашият ден” по „Христо Ботев” Светла Милчева във връзка с цитираните от нея резултати от анкета на Българското национално радио, според които първото споменавано от гражданите потребителско право е това на отказ от покупката в срок от 14 дни, макар не всички да са запознати, че по закон то е безусловно само в онлайн търговията.

„Наблюдава се механизиране на процеса на пазаруване онлайн. Електронните магазини така са построени, че са типизирани действията, които трябва да се извършат. Ние механично кликваме прозорец след прозорец, бутон след бутон, за да разберем обаче, че в някои случаи не сме схванали правилно какво точно се случва, натоварени сме с допълнителни разходи или сме си купили нещо, което не е трябвало”, посочи Маргаритов и настоя да се обръща по-сериозно внимание при сърфирането в мрежата. „Новите модели телекомуникационни устройства предлагат възможност за работа с всички приложения, които непрекъснато се развиват и увеличават на брой. Тези функционалности могат да натоварят сметката значително, особено когато без да осъзнаем, сме се абонирали за различни услуги, които не сме искали и от които не се нуждаем. А за да се откажем от тях и от това да ни се начисляват суми, трябва да имаме проактивно поведение, докато законовата постановка е точно обратната – никой не би могъл да бъде ангажиран с допълнителни такси, без изрично да е заявил желание за това”, добави председателят по отношение на дебнещите онлайн „абонаментни капани”. Той припомни случай от офлайн пространството от началото на годината. Клиенти на цифрова телевизия принудително бяха абонирани за телевизионни канали, за които трябваше да заплащат след изтичане на определен промоционален период и това бе преодоляно със своевременната намеса на контролния орган.

Макар на пръв поглед да изглежда парадоксално, именно офертите с промоции и намаления могат вместо да спестят средства да натоварят потребителите с допълнителни разходи. „Обикновено заблудата се крие зад гръмките надписи и големите числа, защото се оказва или че една пренебрежимо малка част от стоките в съответния магазин са с точно такъв голям процент отстъпка, или че стоката не е продавана на старата цена поне 30 дни преди това намаление”, коментира Маргаритов. „Има капани, особено когато става дума за предпразничната еуфория, за моменти, в които човек е в по-приповдигнато настроение и от една страна желае да задоволи собствени потребности, за които си е мечтал през цялата година, от друга – потребителите са склонни да заделят немалко средства за подаръци за своите близки. Тук влизаме в спиралата на голямото пазаруване. Когато има по-голямо присъствие на потребителите в търговската мрежа, изкушенията пред търговците да адресират към тях елементи на некоректно поведение се увеличават. Така е и с витрините, така е и с агресивните реклами, които нахлуват в нашия свят по всички възможни виртуални канали, опитват се да ни инжектират повече потребителски адреналин, за да можем да предприемем едно или друго действие. Когато потребителите са облъчени с оферта от рода на „крайно ограничено количество”, „супер изгодна цена”, са склонни дори да си купят нещо, което не им трябва или да не преценят, че тази оферта крие некоректно послание”, добави председателят.

„Един или два пъти в годината избираме почивка. Би трябвало да отделим малко повече време, за да сме сигурни, че тя ще протече нормално. Винаги да преговаряме с регистриран туроператор, което до голяма степен е гаранция, че притежава застраховка „професионална отговорност”, тъй като тя механизмът за обезщетяване на вреди, когато почивката въобще не се е случила или се е състояла, но не е отговаряла на предварително обявеното”, разясни Маргаритов по отношение планирането на Коледните и Новогодишни празници. Той подчерта, че Комисията ще следи за качеството при предоставянето на тези услуги както превантивно, така и през целия зимен сезон, но е важно и туристите да бъдат бдителни и да реагират при отпити за нарушаване на правата им. „Едва ли всеки би могъл да знае наизуст „каталога от потребителски права”, затова и институциите са призвани да помагат, когато хората се почувстват объркани, макар че има някои базови постановки, които всеки гражданин с активно поведение е добре да знае”, завърши Маргаритов.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Ще има ли резултат от мерките срещу войната по пътищата

Ще има ли резултат от мерките срещу войната по пътищата

/КРОСС/ Заради зачестилите тежки катастрофи се обмисля въвеждането на допълнителни мерки за безопасност в обществения транспорт. Сред предложенията е поставянето на предпазни колани и видео регистратори в пътническите автобуси. Законът за движението по пътищата ще се раздели на три, като обучението за водачите ще е отделно и техническите параметри на колите също, обясни в БНТ „Денят започва" зам.-председателят на Комисията по транспорт в НС Станислав Иванов. Той добави, че ще има нови камери.

"Има поръчка за нови 30 камери, които скоро ще бъдат поставени, а при по-силен контрол при годишни технически прегледи, нарушенията ще намалеят - добави той - Освен манталитета на шофьорите, трябва да се промени и този на пешеходците".

Според председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров трябва да има нови форми на контрол. Стационарни камери, които засичат скорост и други нарушения, не са купувани от 6 години, но се обработват на ръка тези камери, трябва да се изгради единен център за обработка на данните. Има смисъл от нови форми на контрол.

Видео регистратори в повече едва ли ще променят съществено нещата, ако се използват като тахографите, отбеляза пък бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. Според него трябва да се сложи край на приоритета на мобилните пред стационарните камери.

"Би трябвало да се върви към изграждане на единен информационен център", отбеляза още Стратиев.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

-2°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 0.00 km/h

 • 25 Nov 2017 9°C -2°C
 • 26 Nov 2017 11°C 2°C