charovna2017

обновена 3:51 PM EEST, May 24, 2018

Новини

Новини

Честит 24 май!

Кирил и Методий

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна църква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана почит на светите братя още от 12 век.

В края на 1968 г. Българската православна църква въвежда като литургичен календар т.нар. Новоюлиански календар. След това Денят на Кирил и Методий се отбелязва от църквата на 11 май. По установената вече традиция Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, на който също се отдава почит на двама братя, остава на 24 май.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.

Химнът на Деня на българската просвета и култура - „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл". През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството. През 1980 година са обявени от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици.

Dariknews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Дават право на джипито да изписва онколекарствата

 

Oбщопрактикуващите лекари ще имат право да изписват лекарствата на онкоболните за продължително лечение у дома. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Той вече е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обслужване. Джипитата обаче ще могат да пишат рецептите за тях само, след като пациентът е минал на клинична онкологична комисия, която е издала решение за една или друга терапия.

Новата възможност важи за медикаментите на пациенти над 18-годишна възраст и е както за солидни тумори, така и за хематологични заболявания. Самите протоколи за изписването им ще са валидни за срок до 180 дни, считано от началото на лечението по схемата.

Общопрактикуващите лекари обаче няма да имат право да предписват опиоидни аналгетици, се подчертава изрично в проекта за промяна на наредбата.


Новата възможност е много добра и е изцяло в услуга на пациента. На него и на неговите близки няма да се налага чакане за прием при няколко лекари, коментира за „Монитор“ проф. Здравка Валерианова – директор на Националния раков регистър.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Изпитите за 7 и 12 клас продължават

Изпитите за 7 и 12 клас продължават

/КРОСС/ Над 55 000 дванадесетокласници днес се явяват на вторите задължителни матури. 
Матурата започва в 8 часа и ще продължи 4 астрономически часа. А за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.

На изпит днес са и седмокласниците. 57 000 деца отиват на националното външно оценяване по математика.
Техният изпит започва в 10 часа, като час преди това ще бъде изтеглен изпитният вариант.
За първият от двата модула седмокласниците ще имат точно 60 минути, а за втория - 90 минути.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

АЕЦ "Белене" не е екологичен проблем, увери Нено Димов

 

Строителството на АЕЦ "Белене" не е екологична заплаха. Тази позиция заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на Нова.

Той обясни, че ведомството има всички необходими документи, които могат да гарантират екологичната безопасност на строежа. "Имаме всички документи и процедурата е спазена", увери екоминистърът.


"Има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за АЕЦ "Белене". Тя е спазила изцяло международното законодателство, включително българското", успокои министър Димов.

"От тази гледна точка сме спазили напълно процедурата. Имаме всички документи от екологична гледна точка", категоричен беше Димов.

Той обаче се застрахова, обяснявайки, че когато говорим за реактори, по-скоро е въпрос, които засяга министерство на енергетиката. Така Димов заяви, че проблемът с мястото, където ще се съхраняват отпадъците, е от компетенциите на Министерство на енергетиката.

"Щом има оценка за въздействието, която е действаща, означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ "Белене", отсече мин. Димов.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Минимум трима са замесени с корупция в КАТ-Благовград

Днес+

Минимум трима са замесени с корупция в КАТ-Благовград, началникът на Сектор Пътна полиция в Благоевград и двама "регистратори". Задържани са четирима, а ще им бъдат повдигане на обвинения. Към момента няма доказателства за организирана престъпна група, коментира пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Таксата за бърза регистрация е била твърда, имаме такава информация. Имаме сигнал за подобна схема от началото на годината, тези твърдения са били потвърдени и с помощта на СРС-та, затова и Окръжната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство за искане на откупи", добави Арнаудова.

Освен незаконно притежаван пистолет "Макаров", в задържания шеф на КАТ са намерени и 5300 лв.

Припомняме, вчера от Спецпрокуратурата и ДАНС нахлуха в КАТ-Благоевград. Към 15 часа с белезници на ръцете бе изведен регионалният началник на "Пътна полиция" в областния град Данаил Стоицов.

Припомняме, преди месец спецпрокуратурата проведе операция срещу корупцията в ДАИ-Благоевград. В хода на акцията бяха задържани 11 души. Те бяха отстранени и срещу тях бяха повдигнати обвинения. /news.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Владимир Путин приема Румен Радев в Сочи

Владимир Путин приема Румен Радев в Сочи

/КРОССЗа първи път от десет години насам предстои среща между президентите на България и Русия. 

Президентът Румен Радев ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи. Радев е на работна визита в Русия.

В Сочи Радев и Путин ще обсъдят отношенията между България и Русия в областта на икономиката, образованието и културата, както и въпроси от международната сигурност. Очаква се енергетиката да бъде водеща тема в разговора на двамата президенти.

Вчера Радев призова българското и руското правителство да преразгледат възможността за директни доставки на руско синьо гориво в България през Черно море.

Вече има анонси за съживяването на проекта за АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие. 

Положителният импулс от тази визита, която правим с премиера Медведев и с президента Путин, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство, коментира президентът Радев.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

ТИР удари автобус по линията София-Лозен

Днес+

Пътен инцидент е станал на входа на София. ТИР е ударил отзад автобус, по линията Лозен - София.

Сигналът за инцидента е подаден малко след 7.20 часа тази сутрин. Катастрофата е на АМ "Тракия" на 3 км, в посока София.

Според данните до момента двама са с по-тежки наранявания. Движението е ограничено, регулира се от пътни полицаи.

Временно движението при км 3 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в една от трите ленти.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Цацаров разпореди проверка по сигнала на ГЕРБ срещу Ерменков

 

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди Софийската градска прокуратура да извърши проверка по сигнала на депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков срещу народния представител от БСП Таско Ерменков за "фалшивата" новина за заразената вода в София.

Имунитетът на Ерменков не е проблемен за извършването на предварителна проверка, защото прокуратурата ще търси данни за престъпления, съобщи БНР.

Проверката е заради цитирания от депутатите от ГЕРБ текст от Наказателния кодекс, според който предаването на неверни повиквания за тревога по средствата за масова комуникация е престъпление.

Ако в рамките на проверката се съберат данни и за тероризъм, случаят ще бъде прехвърлен на компетентната Специализирана прокуратура, пише още общественото радио.

Ако прокуратурата прецени, че Ерменков е извършил престъпление по някой от двата текста, главният прокурор ще трябва да поиска снемането на имунитета на Ерменков, за да може срещу него да се образува досъдебно производство.

Според прокурори следва проверката на първо време да снеме обяснения от депутата от БСП, с които да се установи кои са източниците на Ерменков. После трябва същите да бъдат разпитани от прокуратурата.

Заради твърденията за създадена паника и тревога у мнозина граждани, следва да се назначи и експертиза на профила на Ерменков във "Фейсбук"./news.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

МОН опроверга да има грешка в задача от матурата по български език

Днес+

От Министерството на образованието и науката категорично опровергаха твърдения, че има допусната грешка в седмия въпрос в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе вчера.

Ето въпроса и възможните отговори:

В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Верният отговор на тази тестова задача е "Б", а държавният експерт Александър Трингов обясни защо. По-рано родители сигнализираха, че в задачата нямало верен отговор, но от образователното министерство категорично отхвърлиха тези твърдения. "Когато говорим за граматични грешки, това означава, че посочването е свързано с нарушаване на граматично правило", заяви държавният експерт по български език в МОН Александър Трингов.

По думите му в първото от дадените изречения, тоест "А", има граматична грешка. В него има две определения към "транспорт" - има два вида транспорт, така че второ определение също задължително трябва да се членува. Това е граматично правило. Във третото дадено изречение или "В" грешката е в употребата на кратък определителен член, като в примера е задължително използването на пълен член - т.е. определеност.

В изречението от подточка "Г" грешката е „Искърско дефиле“, което трябва задължително да се членува, защото обектът е единствен и е ясен кой е, каза Трингов.

„В отговор „Б“ категорично няма нарушена граматична норма и не е допусната грешка. В словосъчетанието „впечатли комисия “ не е задължително - няма правило, което да изисква членуване на допълнение, което е употребено след глаголна форма в минало свършено време. Тоест, „комисията“ може да е известна, може да не е известна и в случая това изречение е извадено от контекст. Няма задължителен характер членуването на въпросната дума“, посочи Трингов.

Членуването дава определеност или неопределеност на обект, предмет, действие, събитие и т.н., поясни той. 
Източник: БГНЕС

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Предимно слънчево, възможни са бури и градушки

 

Днес в на повечето места ще преобладава слънчево време - по-устойчиво над Източна България.

Над западните райони в следобедните и вечерните часове ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност. На някои места се очакват краткотрайни валежи, с гръмотевична активност. Възможни са и градушки.

В източните райони в сутрешните часове са възможни мъгли и ниска облачност.

Вятърът ще бъде слаб до умерен, ориентиран от изток и североизток.

Максималните температури ще бъдат в интервала 23-28 градуса.
Минималните са между 11 и 16 градуса.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

30% от българите все още нямат канализация

Днес+

30% от българите в 21 век все още нямат канализация. Малко под 1% са лишени от достъп до централно водоснабдяване. Активите в сектора са огромни - под земята има близо 90 000 км мрежа, което създава допълнителни трудности за поддръжката й. Това стана ясно на дискусия за новите инвестиции във ВиК инфраструктурата, съобщи БНР.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че новите предизвикателства трябва да ни накарат да мислим в други категории. Той изброи промените в климата, нарастването на населението в световен мащаб и ограничения достъп до вода, според които трябва да мислим в други категории, успоредно с традиционните мерки за осигуряване на вода.

"Водата е стратегически ресурс, тя не е абстрактен ангажимент. За проблемите във ВиК сектора се сещаме, когато няма вода", каза Дончев.

Според регионалния министър Николай Нанков целта във ВиК сектора е предоставяне на по-качествена услуга на населението. Това изисква и непрекъснати инвестиции като част от тях могат да бъдат финансирани с европейски средства.

"Новият етап, който ще стартира в рамките на тази година като изпълнение на проекти, е в размер на 1,6 млрд. лв. по новия модел, по новия механизъм с финансиране от ОП "Околна среда" и бенефициенти ВиК операторите", заяви Нанков.

Милиард и 600 милиона лева ще бъдат инвестирани във ВиК проекти в страната през този програмен период, допълни той. /news.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

16-годишните без съгласие на родител при тестове за бременност и ХИВ

16-годишните без съгласие на родител при тестове за бременност и ХИВ

/КРОССДа не се иска съгласието на родител, за да се изследват младежи над 16-годишна възраст за ХИВ и бременност - това предвижда наредба на Министерството на здравеопазването, обявена за обществено обсъждане, предаде bTV.

Целта на промяната е да се създадат по-добри условия за здравно консултиране, профилактични прегледи и изследвания на младите хора.

Предлага се за навършилите 16 години да не се иска съгласие на родител и при профилактично изследване на кръв и урина.

Младежите не винаги са склонни да споделят с родителите си проблеми, свързани със секса, пушенето, пиенето на алкохол. Така изискването родител да даде съгласие, за да се тества младежът за ХИВ например, може да ограничи достъпа му до здравната услуга, пише в мотивите си Министерството.

Статистиката е изключително тревожна:

- 35% от новите случаи на ХИВ са при хора от 15 до 29 години;

- България е на 4-то място сред европейските страни с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст;

- 30 на сто от учениците на 16-годишна възраст поне веднъж са опитвали някакъв наркотик.

36% от младите хора не са използвали презерватив при първия си полов акт; броят на абортите във възрастта 15-19 години е висок; всеки шести на 16 години е пил поне 20 пъти алкохол през последната година.

В проектопромените е записано, че те не изискват планирането на допълнителни средства. А това, според неправителствения сектор, поставя под въпрос постигането на целите.

"Тази наредба ще бъде една хубава инициатива на хартия, а за самите млади хора няма да носи никаква полза", смята Елена Биринджиева от сдружение "Здраве без граници".

За тази година Здравното министерство все още не е сключило договори с неправителствени организации за дейности по превенция на сексуално преносими инфекции. Така за работата им към момента държавно финансиране няма.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Путин: Ще продължим разговорите с Бойко Борисов в Москва

Путин: Ще продължим разговорите с Бойко Борисов в Москва

/КРОСС/ На срещата си с президента Румен Радев, Владимир Путин посочи, че  след няколко дни ще имам удоволствието да приемеме в Москва и премиер-министъра на България”, като така потвърди неофициалната информация, че и Бойко Борисов ще пътува за Русия, за да води преговори по енергийни проекти.

Ето какво точно каза Путин : „След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва и премиер-министъра на България”, каза още Путин, като така потвърди неофициалната информация, че и Бойко Борисов ще пътува за Русия, за да води преговори по енергийни проекти.

Примоняме,че по ранно днес излезе неофициална информация за визитата на Борисов.

Една от датите, която се посочва неофициално е 29-30 май.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Затягат мерките за сигурност в училището, където мъж нападна деца

Затягат мерките за сигурност в училището, където мъж нападна деца

/КРОССДопълнителни мерки за безопасност взе ръководството на столичното 17 СУ „Дамян Груев”, след като в края на миналата седмица доставчик на храна беше арестуван по подозрение, че е блудствал с две момичета от I клас.

33-годишният Валентин Асенов остава за постоянно в ареста, след като родители се оплакаха, че е завлякъл децата им в тоалетната и е извършвал непристойни действия с тях там. Близките на мъжа и адвокатът му твърдят, че става дума за недоразумение, а след ареста той е бил обект на физически тормоз от полицаите, съобщава bTV.

Директорът на училището Антоан Антонов благодари на децата и семействата им, като посочи, че без техния сигнал трудно е щяло да се стигне до толкова бърз арест. По думите му с момичетата работи педагогическият съветник на 17 СУ, а по-късно ще се включат и мобилните групи на МОН.

Антонов обясни какви мерки ще бъдат взети след изключително неприятния инцидент. Доставчиците ще бъдат вкарани в регистър с поименни данни и ще се проверяват при влизане. Няма да имат достъп до децата, а само до сервизни помещения. Обмисля се и назначаване на вътрешен портиер, който да е към училището, а не към охранителната фирма.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Издръжката на живот у нас е скочила с над 30%

Издръжката на живот у нас е скочила с над 30%

/КРОССИздръжката на живот у нас е скочила с над 30% за последните 10 години. Това съобщиха от КНСБ. Данните на синдиката обхващат периода от 2008 г. до 2018 г.

Най-голямо е увеличението при хранителните стоки. Тази година даваме за едно и също количество храни с над 37% повече пари в сравнение с 2008-а.

Стойността на нехранителните стоки е нараснала с близо 25%. За този период са се увеличили и заплатите, но също и инфлацията.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

Днес+

Православната църква почита светите равноапостоли Константин и Елена на 21 май.

Император Константин е владетелят, който обявява свободата на християнската вяра - през 313 г. издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.

Той царува в Рим (от 306 до 337 г.) и Византия (от 324 до 337 г.)

Защитава християнската вяра по време, когато езическият свят заплашва с огън и меч да изтрие от лицето на земята самото име християнин - в края на III и началото на IV век. Свиква Първия вселенски събор през 325 година против ереста на Арий.

В историята той остава като Константин Велики, а в християнството е почитан като Равноапостолен.

Майка му, царица Елена, остава в паметта на поколенията с благочестивия си начин на живот. В житието на двамата равноапостоли се посочва, че по неин почин е бил открит Кръстът Господен на Голгота.

Тя отива на поклонение по местата, където е живял Христос и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Построява манастири.

Заради делата си в защита на християнската вяра императорът и неговата майка са канонизирани за светци.

В народната традиция днешният ден е посветен и на нестинарството.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Екотаксата за стари коли скача на 310 лв., за новите – намаление

Екотаксата за стари коли скача на 310 лв., за новите – намаление

/КРОССЕкотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за обществено обсъждане.

Ако возилото е между 5 и 10 години, таксата от сегашните 253 става 290 лв. За колите под 5-годишна възраст има намаление – от 200 на 194 лв., а за новите – от 146 на 125 лв.

Ведомството на министър Нено Димов възнамерява да сложи продуктови такси и за други категории МПС, за които досега е нямало. Например за микробуси с над 8 места и за товарни коли до 12 тона се въвежда такса. За новите ще е 625 лв. и се увеличава с възрастта на возилото, за да стигне 1550 лв. за тези над 10 години.
Още по-големи са за тирове, като в мотивите е посочено, че са най-големите замърсители, а досега не са били обхванати от системата на продуктовите такси. Чисто нов автобус и камион над 12 тона ще може да се регистрират за 938 лв., а такъв над 10 години – срещу 2325 лв.

При хибридните коли, които се движат с ток или с бензин и дизел, таксата започва от 100 лв. за новите и стига до 255 лв. за най-старите. Електромобилите ще плащат 102 лв. независимо от това кога са произведени, но тази такса се въвежда от 1 януари 2022 г., т.е. засега те са освободени от нея. Останалите промени влизат в сила от 1 януари 2019 г., съобщава "24 часа".

В пакета от документи се предвиждат също нови по-строги правила за рециклирането на излезли от употреба гуми и масла, които засягат пунктовете с лиценз да ги оползотворяват.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Почина българската оперна прима Христина Ангелакова

Днес+

Почина Христина Ангелакова. Оперната прима си отиде на 73 години, съобщиха от семейството й.

Христина Ангелакова е световноизвестен мецосопран.

Родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега -Национална музикална академия "Панчо Владигеров") в класа на професор Сима Иванова.

След завършването си заминава за Италия, където записва специализация в академията "Санта Чечилия" в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви.

След редица награди в престижни световни конкурси, тя е поканена да се завърне в България и да пее Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, но паралелно не спира да гастролира по света.

В периода 2001 - 2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Анализатори за Таско Ерменков: Работата на депутата е да върши работа, а не да паникьосва гражданите

Татяна Буруджиева и Арман Бабикян

Недопустимо човек, разполагащ с властта на една държава, да се държи и "вълнува" като обикновен гражданин. А имунитетът, който имат народните представители, е за да си вършат работата, а не "паникьосано да задават въпроси, които объркват хората". Около тази теза се обединиха политологът Татяна Буруджиеа и политическият анализатор Арман Бабикян в студиото на "България он Еър".

Повод за коментара им е публикацията на Таско Ерменков във Фейсбук, че водата в София е отровна. Червеният депутат предизвика скандал, след като написа съобщението в профила си. ГЕРБ реагира своевременно, като внесе сигнал в прокуратурата.

Последваха реакции от официалните институции. От Софийска вода категорично заявиха, че водата е с гарантирано качество и отлични характеристики. Столичната здравна инспекция също увери хората, че консумацията на ѝ не крие риск за здравето на хората.

"Много е важно политиците да внимават и да мислят, когато употребяват отделните думи. Имам усещането обаче, че напоследък все по-малко се съобразяват с това. Не можеш просто да кажеш, че водата е отровена, след като е ясно, че това ще предизвика определена реакция", коментира Татяна Буруджиева.

По думите ѝ има други начини, които сериозните политици биха използвали, за да обяснят на обществото, че има сигнали за нередности.

"Държавниците трябва да уважават първо институциите и себе си, за да могат да ги уважават и другите", отсече още Буруджиева.

От своя страна политическият анализатор Арман Бабикян подчерта, че депутатът от БСП Таско Ерменков трябва да осъзнае на първо място, че е народен представител. 

"Всеки въпрос и всяка дума, която се произнесе, има съвсем друг вид тежест. Тези хора са упълномощени от обществото и по някакъв начин представляват законодателната власт в България. Необходимо е да се държат адекватно", подчерта той.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Матурите започнаха

Днес+

Матурите започнаха. Учениците от XII клас вече са по училищата, където са разпределени да се явят на изпит по български език.

Изпитният вариант бе изтеглен както обичайно в 5:00 часа сутринта в сградата на Министерство на образованието и науката. Вариантът, по които зрелостниците ще показват знания, е номер 24. Той бе изтеглен от общо над 11 млн. възможности.

Изпитът започна в 8:00 часа. Матурата по български език и литература е разделена на три модула.

Първият продължава час и половина. Той представлява тест със затворени отговори. Вторият модул продължава един час и съдържа 10 въпроса.

Учениците не могат да излизат докато работят по модулите, но могат да излязаат от залата между тях. Третият модул е с времетраене два часа като се пише интепретативно съчинение или есе. От стаята може да се излиза час и половина след началото на модула.

На изпит днес са и учениците от VII клас. Техният изпит започва в 10:00 часа тази сутрин и е вход за приемане в гимназии.

Учениците от VII клас трябва да са в училищата, които учат в 9:30 часа. Техният изпит е от два модула - едночасов тест и преразказ, който децата трябва да напишат за час и половина.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

14°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 88%

Wind: 11.27 km/h

 • 25 May 2018 26°C 12°C
 • 26 May 2018 25°C 12°C