charovna2017

обновена 2:19 PM EEST, Sep 25, 2017

Новини

Новини

Съкращават администрацията в следващите две години

Съкращават администрацията в следващите две години

/КРОСС/ Държавата съкращава администрацията в следващите две години.

Част от счетоводителите и служителите по управление на човешките ресурси ще бъдат преквалифицирани и преместени на друга работа, защото дейностите им вече няма да се извършват по места, а само от няколко структури в страната. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който е отговорен за реформата в администрацията.

Правителството работи по промените със Световната банка, която предлага да се вземе опит не само от други европейски държави, но и от САЩ, Канада и Нова Зеландия.

Крайната цел е по-ниски разходи за услугите, които получават гражданите.

Реформата ще засегне и почивните бази на властта.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Премиерът Борисов поздрави Меркел за победата й на изборите в Германия

Борисов и Меркел

Министър-председателят Бойко Борисов изрази най-сърдечни поздравления за убедителната изборна победа на Християндемократичeския съюз в писмо до канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

„Резултатите от тези избори бяха от критична важност за бъдещето на обединена Европа и получената подкрепа на мнозинството от избирателите е най-високото признание за провежданата от Вас политика, която вече 12 последователни години е насочена към благополучието на германския народ и към изграждането на силна и просперираща Европа“, посочва премиерът.

Радев поздрави Меркел по повод победата й на изборите

Той подчертава, че като лидер на най-силната политическа сила в Германия Меркел ще може и занапред да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и НАТО.

„Особено високо ценя личната Ви ангажираност за развитието на българо-германските отношения и за ценната подкрепа на Германия за България в рамките на ЕС, особено в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Вярвам, че тясното българо-германско партньорство, основано на доверие, дълбоки исторически връзки и споделени ценности, ще придобива още по-динамични измерения както в интерес на страните ни, така и като принос в справянето с глобалните предизвикателства“, посочва Борисов като пожелава здраве и нови бъдещи успехи на Ангела Меркел в отговорната й мисия.

Dariknews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Рилски манастир”

Днес+

 

От 25 септември 2017 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Рилски манастир” от серията „Български църкви и манастири”.

Монетата ще се продава на касите на БНБ за 66 (шестдесет и шест) лева, съобщиха от пресцентъра на централния трезор. /БГНЕС

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Пътна полиция ще подарява хендсфри на нови собственици на автомобили

Пътна полиция ще подарява хендсфри на нови собственици на автомобили

/КРОСС/ Пътна полиция ще предостави безвъзмездно хендсфри слушалки на нови собственици на автомобили, съобщават от МВР. Устройствата са дарени на "Пътна полиция"- ГДНП от евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев.

Водачи, които регистрират превозните си средства, ще получат безвъзмездно устройствата на 25 септември на пункта на столичната пътна полиция, когато ще бъдат представени и подробности за превантивната кампания за по-малко жертви на пътя.

Инициативата на евродепутатите е получила подкрепа на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

5 милиона туристи са посетили България от началото на годината до края на юли

5 милиона туристи са посетили България от началото на годината до края на юли

/КРОСС/ Пет милиона туристи са посетили България за първите седем месеца на годината, увеличението е над 7%. Приходите за първата половина от годината са с 13 на сто повече в сравнение с миналата, обобщиха от туристическото министерство, цитирани от БНТ.

От черноморските курорти вече обобщават и резултатите от активния летен сезон. Проблемите бяха общи за цялото крайбрежие - чистотата, концесиите, шума и кадрите. Еднакви ли са резултатите на север и на юг и какво предстои след активния сезон?

От черноморските курорти отчитат добър сезон, като подчертават, че той все още не е свършил. По южното крайбрежие ръстът спрямо миналата година е от 2.78 процента от май до август. „Макар и скромно, увеличението е факт", отбелязват от Регионалната туристическа камара.

На север отчетеният ръст е по-голям. Атанас Карагеоргиев, хотелиер в „Светите Константин и Елена" прогнозира до 7 процента ръст, а в градските хотели при записванията дори за септември има увеличение спрямо миналата година от 15 на сто, отчита Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Проблемът с кадрите остава един от най-сериозните, признават и двамата.

"Там, където успяхме да решим въпроса, го решихме с помощта на студенти от Украйна. Няма алтернатива. Категорично, няма алтернатива. Нашите деца заминават, те са на Терминал 2", коментира Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите допълва: 
"Все още не сме слезли до дъното, тепърва предстоят най-тежките ни моменти с персонала. Засега, специално с градските хотели по-добре се справяме, нямаме кой знае какъв проблем."

Във Варна и курортите картината е пъстра - записванията по интернет водят все повече екзотични гости от Южна Корея, Япония, Индия. Увеличение има при англичани, руснаци, гърци, чехи, поляци, македонци. Всеки гост е оставил средно 48 евро на вечер в града и 86 евро - в Златни пясъци, което от бранша преценяват като сравнително добра цена.

"Можем да кажем, че лято 2017 не приключва. Повтарям - не приключва. Октомври месец за Варна специално със записвания имаме ръст над 10 процента спрямо миналата година", допълва Косев.

Подобрената инфраструктура и навлизането на нискотарифните авиокомпании постепенно приближават Варна към целта да стане град за туризъм през четирите сезона, казват още от бранша.

В момента в града се застъпват последните екскурзионни туристи и първите бизнес и конферентни гости. За разработването на възможностите браншът организира на 27 септември Черноморски туристически форум, а от 29 ноември кани на най-голямото туристическо изложение „Турекспо - дестинация Варна", където различните фирми в сектора ще могат да се договарят директно за следващия сезон.

40 576 туристи повече са посетили Южното Черноморие спрямо предходния летен сезон. В противовес на очакванията за грандиозни приходи, реализацията е повече от скромна, а и традиционно големите пазари отбелязаха спад, коментират от Туристическата Камара в Бургас.

"Една Русия, която за сезон 2017 е изпратила 285 хиляди, а през 2016-а е изпратила 320 хиляди чуждестранни свои граждани. И това е един спад от 17.8%", коментира Иван Иванов - председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Минимално увеличение в броя на туристите това лято отчитат и от частния сектор.
Георги Мицов - управител на хотел:

"Ръстът, който отчитаме - понеже си говорим помежду си - е от порядъка на 1 до 2, 2.5%, но ако ние не работим здраво, не преразгледаме собствената си политика по отношение на външните ни контрагенти, ако не направим така - в България действително ние, хотелиерите и държавата, да инвестираме в реклама, в подготовка на кадри - ще си останем на опашката. Всичко останало е приказки на пазара, аз поне съм реалист и от 35 години правя само туризъм".

Инвестиция в оборотните пазари, ред и спокойствие в курортите, подготвени кадри, които владеят чужди езици и облекчаване на визовата политика: това са основните пунктове, върху които трябва да се съсредоточи родния туризъм, споделят хотелиери.

"Има нови пазари, където нашите нови клиенти и контрагенти са затруднени - говоря за старите пазари като Русия, за нови пазари като Китай, Ирак, Иран. Това са дестинации, в които има вече сериозна средна класа. Също и Индия - ние тази година превъртаме доста групи от Индия - изключително сериозни контрагенти. Има вече средна класа, има вече достатъчно пари, тези хора имат необходимостта да опознаят света, само че когато ние налагаме затруднения във визовата политика и получаването на визи, това отблъсква нашия потребител и той отива в Гърция, или Турция", казва още Мицов.

Това, че една от най-оборотните нискотарифни авиокомпании отваря 10 постоянни дестинации от Бургас градове до Западна Европа, дава надежда за по - добри показатели в туризма догодина. Въпреки това, трябва сериозно да поработим, за да достигнем показателите, които имаше Балкантурист, коментират от бранша.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Оранжерийните домати поскъпват, краставиците поевтиняват

Оранжерийните домати поскъпват, краставиците поевтиняват

/КРОСС/ Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 1,92 процента, до 1,332 пункта като се върна стойности, близки от тези в началото на месеца, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Оранжерийните домати поскъпват с 7,6 на сто и се продават през тази седмица по 1,42 лева за килограм. Оранжерийните краставици поевтиняват с 9,4 на сто, до 1,44 лева средно за килограм. Картофите поевтиняват със 11,1 на сто и се търгуват по 0,48 лева за килограм на едро. Морковите се продават по 0,63 лева за килограм. Зелето поевтинява с 27,2 процента и се търгува по 0,40 лв./кг на едро.

Патладжаните поевтиняват с 2,7 процента и се продават по 0,73 лева за килограм. Зелените чушки поевтиняват с 10,8 на сто, до 0,83 лв./кг, а цената на червените чушки пада с 3,6 процента, до 1,06 лева за килограм. Ябълките поскъпват с с 2,9 на сто, до 1,42 лв./кг, а лимоните се търгуват по 3,00 лева. Дините поевтиняват с 16 на сто, до 0,21 лева за килограм, а пъпешите поскъпват с 1,6 на сто, до 0,85 лева за килограм. Цената на прасковите се качва с 9,7 процента, до 1,02 лева за килограм. Гроздето поевтинява с 2,3 на сто, до 1,27 лева средно за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 0,8 на сто и се продава средно по 6,02 лв./кг, кашкавалът, тип "Витоша", се търгува по 10,36 лв./кг. Олиото се купува по 2,04 лева за литър. Каймата се търгува по 4,50 лева за килограм. Пилешкото замразено месо се продава по 3,84 лева за килограм на едро. Захарта поевтинява с 0,7 на сто, до 1,52 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", пада с две стотинки, до 0,77 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,20 лв./кг. Яйцата се продават по 0,21 лева за брой на едро./

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

14°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 75%

Wind: 6.44 km/h

 • 26 Sep 2017 18°C 11°C
 • 27 Sep 2017 17°C 11°C