charovna2017

обновена 9:32 AM EEST, Jul 26, 2017

Новини

Новини

Българите плащат стриктно само сметките за ток и ипотечните заеми

Българите плащат стриктно само сметките за ток и ипотечните заеми

/КРОСС/ Българинът е най-стриктен в плащането на сметките за ток и ипотечните заеми, а погасяването на останалите задължения често се забавя.

Всяка четвърта компания изпитва опасения, че може да фалира заради неизплатени към нея дългове, което води и до загуба на работни места. Това сочи проведеното за 10-а година изследване "Навиците на плащане в Европа" у нас и още 15 държави, предава „Дарик".

У нас 74% от издадените фактури се погасяват в уговорения срок, 22% се плащат със закъснение, а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо.

В Германия, известна с финансовата си дисциплина, 83% от задълженията се плащат в срок, а едва 1% остават непогасени.

Българските фирми, заедно с гръцките, румънските и руските са най-недисциплинирани при плащането на фактури, обобщава Светла Петрова от EOS България, провела проучването.

Несъбраните вземания все повече натежават на фирмите. За да ограничат ефекта от дефицита на средства, 27% от компаниите намаляват инвестициите, близо четвърт от анкетираните фирми съкращават служители, а 22% от предприятията увеличават цените на произвежданите от тях стоки.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Църквата почита пророк Илия

Църквата почита пророк Илия

/КРОСС/ Българската православна църква почита днес паметта на свети пророк Илия.

Според народното поверие на Илинден морето взима жертви като курбан за светеца. Вярва се още, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди Свети Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Светецът е покровител на огъня и гръмотевиците и закрилник на пожарникарите.

Днес ще бъде отслужен празничен водосвет за здраве и благополучие на огнеборците от 10:30 ч. пред параклиса в двора на ГДПБЗН. Непосредствено след това ще бъдат поднесени цветя пред Мемориала на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Бил е ревностен защитник на християнската вяра.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илкo и женските варианти на имената.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Хем слънчево, хем дъжд и градушки днес

Хем слънчево, хем дъжд и градушки днес

/КРОСС/ Атмосферното налягане ще се остане по-ниско от средното за месеца. Днес ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Възможни са градушки. Вятърът ще е до умерен от северозапад и с него ще продължи да нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са между 28° и 33°, за София - около 28.

През нощта срещу четвъртък в Западна и Централна България явленията ще се активизират и в отделни райони са възможни значителни количества. 

По Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен северозападен вятър, който след обяд ще отслабва и ще се ориентира от изток. Максималните температури ще са 28-31°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад и ще е умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра - около 16°.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Настройват паник бутоните да пращат сигнали директно към полицията

Днес+

 

Паник бутоните в линейките и филиалите на "Спешна помощ" трябва да изпращат сигнали директно към СДВР или регионалните дирекции на МВР в страната. Това заяви пред БНТ д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ - София.

По думите на Гелев във филиалите на "Спешна помощ" и в линейките фигурират всички технически средства, необходими за защитата на медиците. В линейките са инсталирани камери, GPS устройства и паник бутони, а филиалите на "Спешна помощ" са оборудвани с камери.

Според Гелев е въпрос на дни да се преконфигурират паник бутоните, така че те да изпращат сигнал директно към СДВР, а не към телефон 112. В другите населени места сигналите ще се изпращат към регионалните дирекции на МВР. По този начин можело да се спести ценно време, в което екипите на МВР да предприемат съответните действия. "В София-област не пречи вторият бутон да е към съответното районно управление", допълни той.

Гелев коментира и други възможни мерки, които може да се предприемат с цел ограничаването на насилието срещу медици у нас. Според него лекарите трябва да се оборудват с радиостанции, както полицаите.

Според Гелев освен физическа агресия медиците ни често са подложени и на вербална такава - физическата агресия била 5% от вербалната. Той посочи и че от началото на годината насам са регистрирани 12 случая на насилие срещу лекари, но това били по-скоро емоционални реакции, провокирани от много и различни фактори като употребата на упойващо вещество или забавянето на екипите на "Спешна помощ".

Д-р Гелев информира и че в София към момента работят 28 екипи на ден. Тези екипи трябвало да са около 60 на брой. "Ако трябва да се покрият някои западни норми, трябва да са 80-85 екипа", допълни Гелев. Според него най-новите линейки са от 2007 година, но имало и значително по-стари такива, които са в експлоатация. "За да се покрие по правилния начин, би трябвало да има поне 100 нови линейки", обясни той.

Д-р Гелев посочи, че на месец към спешните ни медици се отправят 13 500 повиквания, от които 4 500 всъщност били спешни. /news.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

9 акта са съставили за седмица горските стражари

durva toplivotg

9 акта и 13 констативни протокола са съставили през изминалата седмица горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите област Варна, Добрич, Търговище и Шумен. В периода от 17 до 24 юли са извършени общо 512 проверки, 182 от които са на обекти за добив на дървесина, 230 – на превозни средства, а 100 на физически лица, в това число и любители на лова и риболова.
При обход на територията на ДЛС „Паламара” са задържани каруца и моторен трион. На нарушителите, отговорни за незаконната сеч на 1,3 куб. м дърва за огрев, са съставени два акта и един констативен протокол по Закона за горите.
За установените нарушения на територията на ДГС „Върбица” са съставени шест акта и шест констативни протокола. Служителите на стопанството са конфискували 30 кг липов цвят, събрани в гората без необходимото за целта разрешително.
Горските стражари към ДЛС „Балчик” са съставили акт за нерегламентиран добив на 1,04 кг трюфел.
При проверките в ДГС „Нови Пазар” са задържани 0,18 куб. м незаконно добити дърва за огрев. За нарушението е съставен констативен протокол.
В рамките на изминалата седмица служителите на ДГС „Генерал Тошево” са съставили три констативни протокола, а на ДГС „Варна” – един.
Системните проверки продължават на територията на всички 13 горски и 5 ловни стопанства в обхвата на Североизточно държавно предприятие. Засилен остава контролът на местата с висока концентрация на нарушения.
Във връзка с опасността от възникване на горски пожари СИДП апелира гражданите да бъдат изключително внимателни при боравене с огън, а при съмнение за инцидент да подават сигнал на денонощния телефон 112.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Гъбари забелязали изчезналия Кристиян в гората край Триград

Гъбари забелязали изчезналия Кристиян в гората край Триград

/КРОСС/ За първи път от началото на издирването на 16-годишният Кристиян, който блъсна туристи в Триград, хора сигнализираха, че момчето било забелязано в района. Претърсването обаче не дало положителен резултат.

Две жени съобщили на кмета на родопското село Цветан Славков, че забелязали момче с бяла тениска, което избягало, когато почнали да го викат. Жените били на гъби в местността "Ажиларска река". Доброволци, заедно с гранични полицаи и следово куче, претърсваха до късно снощи посочения от жените район, но така и не бе открита следа от Кристиян, предава Дарик.

Днес е 11-ият ден от издирването на ученика, който малко след полунощ на 8 юли блъсна туристи в Триград и избяга.

В селото хората вече започват да губят надежда, че момчето ще бъде открито и единственото, за което се молят е то да бъде живо и здраво. Местните хора разказват, че семейството на момчето е отчаяно, а косите на бащата са побелели от стреса.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Слънце до обяд, бури надвечер

Слънце до обяд, бури надвечер

/КРОСС/ Код жълто е в сила днес за централните и източни райони, с предупреждения за високи температури - до 35-37 градуса.

Преди обяд над повечето райони ще е предимно слънчево. Около и след пладне от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и със значителни количества. Валежите ще са придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за градушки.

До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са между 31° и 36°. През нощта срещу сряда все още ще има превалявания - главно в североизточните райони.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Привечер по северното крайбрежие ще има временни увеличения на облачността и ще превали. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 23-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който постепенно ще се ориентира от запад. Ще нахлува хладен въздух и след обяд в масивите от Западна България температурите ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра - около 18°.

В сряда и четвъртък захлаждането ще продължи. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, възможни са и градушки. По-интензивни и на повече места ще са явленията през нощта срещу четвъртък и в четвъртък, има вероятност на отделни места валежите да са значителни.

В петък ще бъде ветровито, с променлива облачност. В източната половина от страната и планините все още ще има и превалявания, на места с гръмотевици. През почивните дни ще се установи предимно слънчево време.

В събота вятърът от северозапад ще отслабне, в неделя ще се ориентира от изток. Температурите бавно ще се повишават.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

18 хиляди нарушения на пътя само за седмица

18 хиляди нарушения на пътя само за седмица

/КРОСС/ Месеците юни, юли и август са най-рисковите за катастрофи. За последните 3 години през летните месеци са загинали по 200 души. Статистиката посочи в предаването "Денят започва" по БНТ комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция".

Около 180 хиляди фиша за превишена скорост са издадени от началото на годината. Почти 4 300 автомобила са с прекратена регистрация, заради неправоспособни водачи, каза още Рановски. Заради летния сезон е засилено полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища.

"Всички налични полицейски сили, които са на смяна са на основните пътни направления и контролът е изключително засилен. Миналата седмица имахме 18 хиляди установени нарушения.

Нормално - преди два месеца вървяхме между 10 и 13 хиляди нарушения, сега сме 18 хиляди нарушения на седмица", коментира комисар Рановски.

Дъждът в неделя предизвика доста катастрофи, които блокираха движението по двете основни магистрали у нас - "Тракия" и "Хемус". Като причини за пътната обстановка комисар Рановски посочи както дъжда, така и засиления трафик, нормален за летните месеци.

„В допълнение на закона от януари тази година ясно е разписано само в кои случаи може да се ползва аварийната лента и в кои случаи може да се спира в нея. За съжаление все още има водачи, които не спазват законодателството и не се съобразяват с правилата. Основни причини за възникване на произшествията са нарушенията на водачите и несъобразяване със съответните разпоредби", уточни комисар шефът на КАТ.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Хлябът поскъпва през есента

Хлябът поскъпва през есента

/КРОСС/ Вероятно през октомври хлябът ще поскъпне. Това каза Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ фактори за това ще са по-високата цена на тока, цената на синьото гориво, както и цената на житото. Тази година качеството на реколтата е много високо и изкупната цена ще е по-висока с около 10 процента.

"В същото време има зърнопроизводители, чиято реколта е напълно унищожена. Те ще получат обезщетение от държавата", посочи още Кукушева.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Мъртво вълнение на плажа

Мъртво вълнение на плажа

/КРОСС/ Мъртво вълнение е сграбчило Бургаския залив от петък насам. Флагът на плажовете е червен и летовниците, които влизат във водата, не могат да поплуват надълбоко и на спокойствие. Силният вятър е вдигнал вълната и подводните течения са се активизирали, обясниха спасители.

Страховити ями засмукват плувците, ако някой се осмели да влезе в такова време. В понеделник вълната стигна височина до 2 метра. "Днес е най-лошият ден. На плажа почти няма хора.

Казват, че вълнението е 4 бала, но според мен е 5", заяви пред "Труд" шефът на спасителите на Северния плаж в Бургас Петър Русев. В събота и неделя броят на летовниците на ивицата също не бил голям заради "мъртвака".

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Слънчево и до 35 градуса днес

 

 

Днес ще е слънчево, след обяд главно в планинските райони ще се развива купеста облачност. Ще духа слаб североизточен вятър. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 30° и 35°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за юли и ще остане без съществена промяна. 

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 27° и 29°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. 

В планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра – около 17°.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Лятото се завръща

Лятото се завръща

/КРОСС/ Лятото се завръща и в следващите дни ще се радваме на слънце и топло време.

В сряда ще е предимно слънчево. Над крайните източни райони преди обяд облачността ще е значителна, но бързо ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 28 и 32 градуса.

В планините ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятърът от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 20 градуса, на 2000 м - около 14 градуса. По Черноморието преди обяд ще има значителна облачност, но бързо ще се разкъса и намалее до слънчево време. Ще духа умерен вятър от север-североизток, който ще отслабва. Максималните температури ще са между 24 и 27 градуса. Температурата на морската вода е 22-24 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В следващите дни времето ще бъде типично лятно. До края на седмицата ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се повишават.

В четвъртък и петък след обяд ще се развие купеста облачност главно над източните и планинските райони, но вероятността за валежи е малка, твърдят синоптиците.

Затоплянето ще продължи и в събота максималните температури ще са между 30 и 35 градуса. В края на седмицата те ще достигнат 32-37 градуса.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

18°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 17.70 km/h

 • 26 Jul 2017 28°C 15°C
 • 27 Jul 2017 25°C 16°C