charovna2017

обновена 9:44 AM EET, Jan 20, 2019

Възрастна жена е измъчвана и държана под ключ от дъщеря си

  • Публикувано в Новини

 Възрастна жена е измъчвана и държана под ключ от дъщеря си

 
 

/КРОСС/ Потресаващ случай на тормоз и насилие.

Една година дъщеря системно e пребивала 85-годишната си майка, държала я е под ключ, на студено, хранила я с един хляб на седмица, вземала й пенсията, не я пускала дори до тоалетната.

Историята е от село Росно, Великотърновско. За случая се разбра преди дни, след като насилничката починала. Възрастната жена е с измръзвания, настанена е в хирургията на великотърновската болница.

Марийка Станчева е от Пловдив, на 85 години. Една жена, преживяла година на мъчения, тормоз, системен побой и глад. Всичко започва с едно писмо от 56-годишната Снежина - дъщеря на баба Марийка. Моли я да се пресели от Пловдив, където възрастната вдовица живее сама - в село Росно. Снежина и 35-годишният й син имали здравословни проблеми и нужда от финансова помощ.

Къщата в село Росно е в покрайнините. Селото е с 80 жители, а в близост до семейството няма обитаеми имоти. Това е и причината никой да не чува виковете на баба Марийка.

Освен недохранена, баба Марийка е била и с измръзвания на крайниците. Жената е настанена в хирургията на великотърновската болница. "Аз я намерих. В стаята - никаква топлина. Печката не е палена. Никаква топлина, а в селото беше -20 градуса", заяви кметският началник на село Росно Пенка Конакчиева.

А днес къщата на ужасите има само един обитател - 35-годишният внук на баба Марийка - наркозависим и отчасти свидетел на насилието над жената. 85-годишната Марийка Станчева няма претенции към своя внук. Твърди, че й е помагал тайно. От Община Златарица, социалните служби и полицията вече са осигурили на баба Марийка място в старческия дом в града. Извадили са й нова лична карта, тъй като не е ясно къде й е старата. Върнали са й дебитната карта, където получава пенсията си. Вдовицата не пожелава своята съдба - никому.

"Никога не оставяйте майките си, дори и на чужд човек. Помагайте. Ако не беше третата власт и полицията, щях да умра. Аз се бях отказала. Сама си говорих...", каза Станчева. Спасение за баба Марийка се намира, но не й за нейната мъртва дъщеря - насилник. Починалата от рак на черния дроб, на 30 декември, 56-годишна Снежина, все още не е погребана. Синът й няма средства за това.

-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

  • 03 Jan 2019 2°C -2°C
  • 04 Jan 2019 -1°C -3°C