charovna2017

обновена 2:38 PM EEST, Jun 14, 2019

Делът на сивата икономика у нас е под 16 процента

  • Публикувано в Новини

Делът на сивата икономика у нас е под 16 процента

 
 

/КРОСС/ Делът на сивата икономика у нас е под 16% и е малко по-нисък от този в повечето европейски държави.

Данните бяха изнесени в края на миналата седмица от КНСБ на конференция за състоянието на сивия сектор у нас.

В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха икономическият анализатор Лъчезар Богданов и експертът в КНСБ Любослав Костов.

Данни са официални. Те са на много институции, не само от нас - те са на Главна инспекция по труда, от НАП, от НОИ, уточни Костов. По думите му България основно има проблеми в четири сектора. Става въпрос за селско стопанство, където всеки втори работи в сивия сектор. Става въпрос за автомобилните сервизи - над 70% от също са в сивата икономика. Не е случайно, че наблюдаваме и ръст на ПТП като следствие от технически неизправни автомобили... Леката промишленост с акцент върху шивашкия отрасъл и не на последно място строителство, изреди експертът.

Лъчезар Богданов уточни, че изследването е за "недеклариран труд" и е важно "да се прави ясна разлика между това определение за сива икономика и това, което много хора си представят като доходи от престъпна дейност". В почти всички споменати сектори, може би с изключение на селското стопанство, хората имат някакъв трудов договор или са осигурени на някакво друго основание, но не декларират целия труд и следователно не декларират целия доход. Типичният случай е осигуряване на минимума, а всички отгоре по възможност е в брой и без договор и документи и следователно без плащане на данъци и осигуровки, каза той.

Същото важи и за работното време, особено в сферата на услугите и туризма - "работи се един работен ден, а реално е се полага повече труд".