обновена 9:01 AM EET, Jan 16, 2022

Лечебни заведения са изправени пред финансови затруднения, алармират болнични сдружения

  • Публикувано в Новини

Болници са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети, съобщиха в писмо до медиите от Националното сдружение на частните болници, от Българската болнична асоциация, от Асоциацията на университетските болници и от Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение.


Проблемът се очаква да е особено сериозен през този месец заради рязкото повишаване на броя на новозаразените с COVID-19 и очакваното повишение на броя на хоспитализациите, посочват от сдруженията.

Причината за създалата се ситуация е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември 2021 г. за намаляване на бюджетите на болниците за същия месец.


Поводът за определянето на отделен бюджет само за декември е липсата на бюджет на НЗОК за 2022 г., от който ще се плаща дейността за този месец. Според законовите изисквания при липса на годишен бюджет и до приемането му, за всеки месец от новата бюджетна година се определя 1/12 от миналогодишния бюджет.

Намалените обеми на дейностите през миналата година в повечето случаи се дължеше на преустановяването на плановия прием и плановата оперативна дейност на два пъти за повече от месец, както и на отлагането на лечението от страна на самите пациенти, пирпомнят от сдруженията. Заради извънредната ковид обстановка болниците бяха компенсирани през изминалата година с част от недостигащите им средства за покриването на тези разходи, но за декември 2021 г. такава възможност не е предвидена, допълват в писмото си.

От страна на правителството не е предвидена и частична компенсация за увеличените цени на енергията.

От Българския лекарски съюз преди два дни настояха Надзорният съвет на НЗОК да преразгледа правилата за определянето им и намалението на бюджетите да бъде коригирано в максимално кратки срокове.


От НЗОК вчера съобщиха, че определената месечна стойност за дейност през декември 2021 г. е на база реално извършената дейност през 2021 г., повлияна от епидемичната обстановка и лечението на пациенти с COVID-19 и всички дейности, извършени от болниците през декември 2021 г., ще бъдат заплатени в пълен размер.
 БТА