обновена 2:37 PM EET, Nov 25, 2022

50-годишен работник е загиналият при взрива на цистерна в Русе

  • Публикувано в Новини

/КРОСС/ 50-годишен работник е загинал при взрива на цистерна тази сутрин в Русе, информира "Русе Медиа".

Той е имал дългогодишен опит. Взривът е последвал в момент, когато работникът е пълнил цистерната.

Инцидентът стана в 10.40 ч на площадката на завода за смазочни масла „Лубрика" в Източната промишлена зона. Работниците са били евакуирани, а районът бе отцепен от полицията.

Цистерната е трябвало да зареди смазочни масла, когато по неясни засега причини се е запалила.

Първи са реагирали служителите от завода, които са се опитали да овладеят огъня, а от пожарната светкавично са изпратили четири екипа, които са угасили горящата цистерна.

При инцидента е пострадал още един малък камион, който е трябвало да зарежда в завода, а собственикът му се е спасил като по чудо.

На място пристигнаха представители на всички отговорни институции - кметът на Русе Пенчо Милков, директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Явор Димитров, директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова, началникът на Първа пожарна гл. инспектор Веселин Марков и др., за да се запознаят с обстановката и обстоятелствата.

„Няма опасност за екологичната обстановка, защото взривът е в Източна промишлена зона, в предприятие, за което всички в града знаят, че се занимава с горива, масла и химически продукти. Хората от предприятието са реагирали мигновено, са разпънали маркучи, а след това е дошъл е пожарният екип, който е овладял ситуацията", каза кметът Пенчо Милков.

След взрива няма замърсяване на въздуха, потвърди и директорът на екоинспекция инж. Цонка Христова.

Директорът на ОД МВР -Русе ст. комисар Явор Димитров коментира, че бързата реакция на полицията, която е отцепила района, и на пожарната е предотвратила по-големи щети. По локалното платно, което е до входа на „Лубрика", преминават много превозни средства за предприятията в промишлената зона.

Горяла е предната част на цистерната, но разследването ще установи какво точно се е случило. Зареждано е с минерално масло по първоначална информация, обясни гл. инспектор Веселин Марков.

Предстои да се извърши разследване от Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура-Русе, който да установи причините за инцидента.