обновена 2:13 PM EEST, May 26, 2023

Служители на НОИ излизат на предупредителна стачка

  • Публикувано в Новини

/КРОСС/ От 10:00 до 11:00 часа служители в НОИ ще проведат едночасова предупредителна стачка.

Акцията се организира от синдикалните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" в НОИ. В столицата тя ще се проведе пред сградата на Централното управление на НОИ на бул. "Александър Стамболийски".

Работещите в НОИ настояват за увеличение на средствата за заплати с 30%. Към момента в проекта на ЗБДОО 2023 не е предвиден ръст на разходите за персонал в административната структура.

Исканията на работниците и служителите са безкрайно ясни, те са три на брой – увеличение на фонда за работна заплата с минимум 30 процента, реализиране на увеличение на работните им заплати със задна дата от 1 януари и най-важното, това да се случи по одобрен и съгласуван със синдикалните организации на работниците и служителите механизъм. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ Кремена Атанасова, председател на синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа". Така че да може средствата, ако има такива, да бъдат най-справедливо разпределени и тези с по-ниски възнаграждения, които всъщност са най-потърпевши от цялата ситуация, да получат по-високо възнаграждение, допълни тя.

Около 30 милиона би струвало това увеличение, тъй като е 100 милиона бюджета за работни заплати на НОИ, там работят над 3600 души – говорим все пак за една администрация, в която са заети доста хора, коментира още Атанасова.