обновена 8:02 AM EEST, Sep 23, 2023

Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30км/ч

  • Публикувано в Новини

/КРОСС/ Властта обмисля ограничение на скоростта в градовете до 30км/ч.

Идеята се коментира поради зачестилите тежки инциденти на пътя. По този случай Светослав Васев, експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" коментира пред NOVA, че идеята за 30-километровите в час зони означава в зоните на кварталните карета, там където се движат и автомобили и пешеходци и велосипедисти, инфраструктурата да бъде такава, че да не позволява водачите да нарушават правилата за движение.

„Зона 30" означава не просто поставяне на знак с ограничение, а още инфраструктурни мерки като изнесени тротоари, повдигнати пешеходни пътеки и кръстовища.

Промяната в пътищата ще се приоритизира посредством анализи. Тези, пътни артерии, които извеждат транспортните потоци трябва да останат с по-високи максимално допустими скорости.

Такива са Цариградско шосе, Ботевградско шосе, Околовръстното и скоростните тангенти, заяви Васев.

Относно натоварените софийски булеварди, на които има движение от всякакъв тип - пешеходци, велосипедисти, автомобили, обслужващ транспорт експертът коментира, че след като бъде извършен анализ на интезивността на движение, т.е. колко автомобила преминават на час, на ден, през нощта, през уикенда и какви пешеходци потоци има, тогава ще се вземе обосновано решение.

Държавна агенция по безопасност на пътищата смята, че би трябвало дори във всички градове максималната допустима скорост трябва да е 30 км/ч. Хората се притесняват, че по този начин ще се увеличат задръстванията, но искам да отбележа, че за отвеждащите артерии това решение няма да се прилага, посочи Светослав Васев.