charovna2017

обновена 11:10 AM EEST, Apr 8, 2020

Антоново бе домакин на областния кръг на ученическото състезание на МПО“Млад огнеборец“

  • Публикувано в Антоново

pbzn 140518

И в тазгодишното издание на надпреварата отново се наложиха момчетата от ОУ „Н.Й. Вапцаров“-Попово

В гр. Антоново бе проведено областното състезание на младежките противопожарни отряди/МПО/ „Млад огнеборец“. Организатор на традиционната спортна инициатива в национален мащаб е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР. Състезанието на МПО „Млад огнеборец” протече в две дисциплини: „Бойно разгръщане на 75-метрова състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”.
В областния му етап участваха четири отбора – на основно училище“Н.Й. Вапцаров“ в гр. Попово с инструктор мл. инсп. Павлин Пеев от РСПБЗН-Попово, на СУ „Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище с инструктор ст. инсп. Ангел Ангелов от РДПБЗН-Търговище, на основно училище „Академик Даки Йорданов“ в гр. Омуртаг с инструктор мл. инсп. Мирослав Миланов от РСПБЗН-Омуртаг, и домакините от „СУ Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Антоново с инструктор мл. инсп. Иван Димитров от РСПБЗН-Антоново. По време на състезанието младите огнеборци демонстрираха сериозни познания за правилните действия по ликвидиране последствията от различни инциденти и бедствия, висок дух, добра физическа подготовка и отлични умения за работа в екип. За оспорвания характер на надпреварата свидетелствува и фактът, че в отделните състезателни дисциплини имаше различни отбори-победители.
В дисциплината „Бойно разгръщане“ се наложи отборът на гр. Попово с 952 т., пред този на гр. Търговище – с 910 т., и отбора-домакин от гр. Антоново с 901 т. Само на две точки от третия останаха момчетата от ОУ“Даки Йорданов“-Омуртаг. В щафетното бягане с препятствия победата спечелиха момчетата от гр. Търговище с 93 т., а само на точка след тях останаха връстниците им от гр. Попово. Трети се класираха младите огнеборци от гр. Омуртаг с 81 т.
Победител в крайното комплексно класиране, както и в предишни години, отново стана отборът на ОУ „Л. Каравелов“-Попово, с 1044 т. Второто място зае отборът на СУ „Проф. Никола Маринов“-Търговище, с 1003 т. а трети са момчетата от МПО „Млад огнеборец“ в ОУ „Акад. Даки Йорданов“-Омуртаг. Младите огнеборци от гр. Попово ще представят област Търговище в националния етап на ученическите състезания на МПО“Млад огнеборец“.
Състезанието уважиха с присъствието си кметът на община Антоново Хайредин Мехмедов и директорът на РДПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов. Участниците в него получиха купи, медали и грамоти, осигурени от община Антоново, както и предметни награди, осигурени от базирани на територията на областта фирми.
През учебната 2017/2018 г. в училищата на област Търговище функционират 8 младежки противопожарни отряда „Млад огнеборец“, в които децата придобиват знания и опит за справяне с критични ситуации и ликвидиране на пожари в начален етап.


ПРЕСЦЕНТЪР НА РДПБЗН-ТЪРГОВИЩЕ