charovna2017

обновена 2:19 PM EEST, Sep 25, 2017

Омуртаг

Омуртаг

Нов училищен автобус за школото в Камбурово

ou 210917

В началото на новата учебна година ОУ "Христо Ботев" в село Камбурово получи за нуждите си училищен автобус.


За подаръка съдейства лично областният управител на Търговище Митко Стайков.
По този повод днес той посети училището, за да се срещне с неговия колектив.
Ръководството и учителите благодариха за съдействието му за новата придобивка.
От своя страна Стайков пожела на всички успешна и ползотворна учебна година.
Пресцентър на областна администрация Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Обезопасиха района около блока със срутената тераса

pt 40817

Служители на РД „ПБЗН“-Търговище и РУ-Омуртаг са предприели действия за това - да бъде временно отстранена опасността от падане на наклонила се част от бетонен парапет на козирка от таванските помещения на жилищна кооперация в гр. Омуртаг.

Бетонният къс надвиснал опасно, след като друг част от парапета се е откъснала и паднала на земята.

Сигнал за инцидента, в който няма пострадали хора, е получен в 20,21 ч. на 2.08.2017 г. на тел. 112 в оперативния център на РД „ПБЗН“-Търговище.

Своевременно на място са пристигнали служители на РУ-Омуртаг, които се оградили с предупредителни ленти мястото на земята, където е било възможно да падне бетонния къс, за да не преминават оттам граждани.

На 3.07.2017 г. служители на РД „ПБЗН“-Търговище са привързали рисковия къс с колани, като по този начин временно е била отстранена опасността от падането му.

След стартирането на действия за трайното решаване на проблема /събаряне на опасно надвисналия бетонен блок/ служители на РУ-Омуртаг са оказали съдействие чрез временно регулиране на движението на МПС в района на инцидента.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Цветан Цветанов беше гост на Националния фолклорен събор „И си носим песента“

gn 1709171

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов беше гост на Националния фолклорен събор „И си носим песента” в с. Горно Новково, община Омуртаг.
По покана на областния управител на Търговище на събора присъстваха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, евродепутатът Асим Адемов, областни управители.
"И си носим песента" се провежда за 21 пореден път, като и този път събра хиляди хора, предимно българомохамедани от всички краища на страната.

gn 1709172
Митко Стайков и Цветан Цветанов се хванаха на пищните хора и заедно се наслаждаваха на българския фолклор.
Двамата се ръкуваха и разговаряха с повечето от присъстващите на фолклорния събор, съхраняващ българските традиции и обичаи.

Пресцентър на областна администрация Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Три крави са изгорели при пожар в село Зелена Морава, предизвикан от мълния

kravi selo

На 26.07.2017 г. служители на РС „ПБЗН“-Омуртаг са реагирали на получен в 20,33 ч. сигнал за възникнал пожар в стопанска постройка в с. Зелена Морава, община Омуртаг, вследствие на паднала мълния.

В резултат са унищожени: 200 кв. м покривна конструкция,400 бали фураж, опушени са 100 кв. м стени и два прозореца. Загинали са три животни /крави/. Няма пострадали хора.

Пожарът е погасен от служители на РС „ПБЗН“-Омуртаг с два противопожарни автомобила.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Митко Стайков откри Националния събор за автентичен фолклор "И си носим песента"

ou 1609172

Днес село Горно Новково е домакин на Националния събор за автентичен фолклор "И си носим песента" .

Той бе открит от областния управител на Търговище Митко Стайков. По традиция форумът събира българомохамедани от Северна България и други краища на страната, преселници от Родопите.

Съборът се организира ежегодно от община Омуртаг и читалище "Нова светлина-1956", с. Г.Новково.

Пресцентър на областна администрация Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Крадец задигна 9 бона от паркиран товарен автомобил в Омуртаг

police lampa trgНа 15.07.2017 г. около 13.20 часа в гр. Омуртаг от паркиран заключен товарен автомобил "Ивеко-Дейли" с търговищка регистрация, управляван от А.М.(27) от гр. Търговище, неизвестен извършител е извършил кражба на чанта с намиращи се в нея 9 000 лв, собственост на търговищка фирма.

Образувано е досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Автомобил и две каруци са задържани при проверки на горските стражари към СИДП

photo verybig 1548901Автомобил, две каруци и 1,5 куб. м дърва за огрев са задържани през изминалата седмица при проверки на горските стражари към Североизточно държавно предприятие. За нарушенията са съставени 5 акта и 2 констативни протокола. От извършените общо 562 проверки в периода от 28 август до 4 септември, 165 са на обекти за добив на дървесина, 247 – на превозни средства, 62 на физически лица.


За незаконната сеч на 0,70 куб. м дървесина в границите на ДГС „Омуртаг” горските стражари са сътавили два акта и един констативен протокол. Конфискувани са автомобил и каруца на нарушителите.
Каруца е задържана и при обход на горите на територията на ДГС „Провадия”. За незаконния добив на 0,80 куб. м дървесина служителите на стопанството са съставили три акта.


Констативен протокол е съставен и от мобилните контролни екипи на ДГС „Суворово”.
Продължават и системните проверки на ловците. През изминалата седмица в 13-те горски и 5-те ловни стопанства на територията на четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен са проверени общо 86 любители на лова. Не са установени нарушения.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Митко Стайков направи оглед на най-засегнатите села в областта

ou 4071722

В най-тежко положение ден след бедствието е село Бостан, община Омуртаг.

Наводнени къщи, отнесени цигли и счупени прозорци, унищожена реколта са само част от щетите в населеното място. Пътят до селото бе непроходим, а домакинствата без ток от 24 часа.
В момента екипи на Пожарна безопасност почистват пътя, а екипи от Енерго-Про оправят електрозахранването.

ou 4071723
Утре населеното место ще бъде посетено от БЧК и служители на Агенция „Социално подпомагане“ за оказване на помощ на пострадалите.
Към настоящия момент бедстващи села на територията на областта няма. Има създадена организация за почистване на падналите дървета и листна маса.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Жител на с. Черни бряг простреля домашно куче

pushka lovСлед проведени в РУ-Омуртаг оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършителят на прострелване на куче от порода „каракачанска овчарка“ в с. Черни бряг, община Омуртаг – 57-годишният А. .А. от същото село.

На 31.08.2017 г. около 16,30 ч. 39-годишен мъж от  с. Черни бряг е намерил в двор на къща простреляно с ловна пушка кучето си. Животното не е загинало.  

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325б,  ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Първи пет безплатни кръщенета на Петровден в Омуртаг

ou 290617

Областният управител Митко Стайков присъства на кръщенки на деца от социално слаби семейства, пари за които той осигури преди време.

В църквата „Свети Димитър“ днес свещеник Красимир Андонов кръсти едновременно пет деца - Илко, Петя, Йордан и Ваня и най-малкото - шестмесечната Марая. 

Стайков поднесе своите поздрави на семействата на новите християнчета и сподели, че благородната инициатива ще продължи и занапред.

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

280 декара иглолистни дървета в Омуртагско нападнати от корояди

koroqd30

678 декара с иглолистни насаждения на територията на Североизточното държавно предприятие са нападнати от корояди. От тях 398 декара са в ДГС-Върбица, а 280 декара в ДГС-Омуртаг.

Дърветата от засегнатите площи във Върбица вече са изсечени. И за повредените иглолистни култури на територията на ДГС-Омуртаг се предвиждат санитарни сечи с интензивност 100%. Очаква се те да приключат в края на март следващата година. Провеждането на тези сечи ще доведе до оголването на терени, но там вече е извършено залесяване или предстои такова.


Площите, засегнати от корояди на територията на СИДП, не са толкова големи, колкото в останалата част на страната. В България има 17 млн. декара гори, като над 1 млн. декара от тях са нападнати от корояди.

За първото полугодие на тази година засегнатите площи са се увеличили с близо 120 000 декара, в сравнение с 2016 г.

Мерките, които специалистите от СИДП прилагат са адекватни, реагира се своевременно и при проява на съхнене по дърветата веднага се информира Лесозащитна станция-Варна, за да се установи вида на заболяването. Процесът е динамичен и размерът на засегнатите площи се променя във времето.

Короядите бързо завземат нови територии и затова трябва да се реагира веднага след като се установи, че са се появили. Разпространението на този вредител е проблем и за държавните, и за частните гори. Но докато в държавните гори засегнатите площи се изсичат веднага, то в частните - собствениците не винаги реагират навреме.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Откриха първия саниран жилищен блок в Омуртаг

sb 2906172

Областният управител Митко Стайков присъства на откриването на първия саниран жилищен блок по Националната програма за енергийна ефективност в град Омуртаг.

Той се намира на ул.”Дунав” № 31, с общо 81 жилища.


Инвестирани са 1 млн. и 345 хил.лв. Фирмата изпълнител е приключила обекта в договорения срок.

Направена е топлоизолация по външните стени на блока, хидроизолация на покрива, подменена е дограмата с нова PVC.

sb 2906171

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Посред бял ден - мъж седна зад волана с 2,47 промила

dregr14uli

Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

На 29.08.2017 г. около 11,50 ч. в по ул. „И. Вазов“ в с. Беломорци, община Омуртаг, правоспособният водач С.М., на 39 год., от същото село, управлявал лек автомобил „Опел Астра“ с търговищка регистрация след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от негов въздух 2,47 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“.

Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. Задържан е в РУ-Омуртаг за срок до 24 ч. на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговще

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Хванаха пиян с 2,13 промила на мотопед в Омуртагско

dregr14uli

Образувано е бързо производство по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУИ-Омуртаг.

На 23.06.2017 г. около 22,15 ч. на първокласен път I-4/София-Варна/ - км 212,5000 в община Омуртаг, неправоспособният водач Н.И., на 34 год., от с. Презвитер Козма, община Омуртаг, управлявал мотопед „Пежо МТЦ“ с неустановена собственост, след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 2,13 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“. Н.И. е отказал кръвна проба за химическо изследване.

Задържан е в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Край Омуртаг спипаха неправоспособен да кара с 2,28 промила

provkat2 0915Образувано е бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

На 29.08.2017 г. около 01,00 ч. на път II-48/Котел-Омуртаг/, км 3,000 - в община Омуртаг, неправоспособният водач А.Н., на 24 год., от с. Беломорци, община Омуртаг, управлявал лек автомобил „Форд Фиеста“ с търговищка регистрация – собственост на мъж от с. Разбойна, община Търговище, след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 2,28 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“.

Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване.

Задържан е за срок до 24 часа в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Д-р Йошенка Ненчева е новият изпълнителен директор на МБАЛ-Омуртаг

ob 1906171

Д-р Йошенка Ненчева е новият изпълнителен директор на МБАЛ-Омуртаг, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация в Търговище.

Областният управител на Търговище Митко Стайков присъства на извънредно заседание на Общинския съвет в Омуртаг днес .
На него съветниците освободиха временно изпълняващия длъжността изпълнителен директор на болницата Зюлбие Мустафова. Тя е подала писмена молба/ оставка/ и освобождаването й е по взаимно съгласие.
Докладната записка за освобождаването й бе внесена от председателя на местния парламент д-р Метин Исмаил.
Днес бяха избрани и нови членове на Съвета на директорите в болницата и определени възнагражденията им.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Областният управител се срещна с жители на Паничино, жалвали се от действията на кмета

ou 2308173

В Областна администрация –Търговище постъпи сигнал от група жители на село Паничино, общ.Омуртаг срещу действията на кмета Христо Петров Божилов.
Хората се оплакват, че от около три месеца са оставени без улично осветление, понеже са гласували на последните избори за определена политическа сила.
По този повод днес Митко Стайков посети село Паничино и се срещна с част от жителите му и с кмета Христо Божилов. По време на срещата Божилов демонстрира грубо и арогантно отношение, като си позволи да употреби израза „Хората от селото не ме интересуват! “.
Присъстващите на срещата жители посочиха, че кметът Божилов редовно и неоснователно отсъства от работа и не се интересува от проблемите им.
По този повод областният управител изпрати сигнал до Регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация в област Търговище, Омбудсмана на Община Омуртаг, кмета на Община Омуртаг и до Районна прокуратура –Омуртаг.
„Това грубо и непрофесионално отношение от страна на кмета Христо Божилов, като орган на изпълнителната власт, е абсолютно недопустимо и в разрез с положената клетва по чл.32 от ЗМСМА, както и в нарушение на чл. 46, ал.1, кт. 10 от ЗМСМА“, посочва в документа Митко Стайков.
„Относно необоснованото и самоволно спиране на уличното осветление считам, че това е нарушение на чл. 4 от Закона за защита от дискриминация“, пише още в сигнала областният управител.
Стайков очаква в кратък срок да бъде уведомен за становището и предприетите действия от страна на сезираните институции.

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Баба от Омуртаг даде 1750 лв. на телефонни измамници

tel 0217

На 17.06.2017 г. около 18,45 ч. в РУ-Омуртаг е получен сигнал за това, че на същия ден за времето от 15 до 16,45 ч. в гр. Омуртаг  84-годишна жена след проведен разговор на стационарния й телефон е въведена в заблуждение от неизвестен извършител и под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържането на извършители на телефонни измами, от владението й е отнета сумата от 1750 лв.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Митко Стайков се запозна с обстановката в МБАЛ-Омуртаг след двумесечното управление на новото ръководство

ou 230817

Нормална работна обстановка в МБАЛ-Омуртаг завари Митко Стайков при срещата си днес със служители и ръководство на болничното заведение.


„След среща с представители на синдикалните организации и на БЛС беше направена първата стъпка към обсъждане на щатното разписание и изработването на колективен трудов договор на ниво „болница“, подчерта новият управител д-р Йошенка Ненчева.


Тя допълни, че през последните два месеца чувствително се е повишила месечната заработка на болничното заведение, а персоналът му е максимално мобилизиран.


В момента се подготвя докладна записка до кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов с искане за отпускане на допълнителни средства за нуждите на общинската болница.


„Сплотен колектив, помощ от общината и подкрепа от държавата са трите важни стъпки, с които ще успеем да изградим добро отношение към болницата в Омуртаг“, каза от своя страна областният управител Митко Стайков.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Омуртаг отбелязва днес своя празник

po 70617

Тържествено бе отбелязан днес празникът на Община Омуртаг.


Той е определен с решение на Общинския съвет от 2006 година. Това е датата, на която в Космоса полита вторият български космонавт - ген. Александър Александров, роден в град Омуртаг.
Днес се навършват 29 години от събитието.


По време на тържеството зам. областният управител Стефан Иванов прочете поздравителен адрес от името на областния управител Митко Стайков. В него се пожелава омуртагчани да бъдат „горди със своя град с богата история, култура и традиции и да бъдат устремени към неговото бъдещо развитие“.


Гости на празника бяха още зам.кметове от Търговище - Емине Якубова, на Попово - Емел Расимова, председателят на Общинския съвет в Търговище Хатидже Алиева, кметове на малки населени места в община Омуртаг, общински съветници и други.


Честванията продължиха с концерт на Народно читалище „Отец Паисий – 1870” и пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови.


В празничния ден Исторически музей - Омуртаг беше отворен за безплатни посещения.

 

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

14°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 75%

Wind: 6.44 km/h

 • 26 Sep 2017 18°C 11°C
 • 27 Sep 2017 17°C 11°C