charovna2017

обновена 11:45 AM EET, Nov 14, 2018

Омуртаг

Омуртаг

До края на месеца хората от общините Омуртаг и Антоново ще получат заявените от тях дърва за огрев

durva ogrev1117

До края на този месец жителите на общините Омуртаг и Антоново, които са подали заявления за получаване на дърва за огрев в ДГС-Омуртаг, ще получат исканите от тях количества, съобщиха от стопанството.

1 200 пространствени кубика дърва вече са доставени на хората от община Омуртаг, като още 800 кубика ще бъдат предоставени на заявителите в следващите три седмици. Дървата си за огрев все още не са получили само жителите на селата Любичево и Трескавец. Отделно от това, ръководството на стопанството дава възможност на най-бедните хора от селата в района да събират вършина /клоните, които остават след сечта/ в отделите, където сечта е приключила. Събраната вършина ще бъде в рамките на 2 000 пространствени кубика, като цената на един кубик е 10 лева.

В Антоново дървата за огрев се осигуряват от общината, като към момента на хората са раздадени над 2 100 кубически метра дървесина. Още около 1 000 кубика ще бъдат добити от общинските гори, за да се задоволят всички подадени за този отоплителен сезон молби. И тук ръководството на ДГС-Омуртаг дава възможност на хората с ниски доходи да събират вършина. От горското стопанство приемат и заявки за доставяне на дърва за огрев.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Крадец задигна 3 бона от дамска чанта в Омуртаг

7fb7a1cd598290d294d0b9e4b21c3614

На 14.09.2018 г. около 9 ч. в РУ-Омуртаг е получен сигнал, че за времето от 12 ч. до 12,45 ч. на 13.09.2018 г. в гр. Омуртаг неизвестен извършител е извършил кражба в магазин за домашни потреби на сумата от 3 000 лв. от дамската чанта на 43-годишната му собственичка.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

67 декара нови гори край Омуртаг

IMG 7399

67 декара нови гори ще се появят тази есен на територията на ДГС-Омуртаг. Залесяването ще се извърши с жълъд, като лесовъдите в стопанството са избрали видовете цер и зимен дъб. Залесяването се прави на площи, на които имаше иглолистна култура, нападната от корояд.

Засегнатата от корояда дървесина вече е отстранена, площите са почистени и залесяването започна. Към момента сме залесили 30 декара, а останалите 37 декара ще приключим до края на годината, обясни директорът на ДГС-Омуртаг инж. Красимир Николов.

Новите гори са в землищата на селата Горна Хубавка, Китино и Змейно. Разчистването на терените и залесяването се извършва от лесовъди и работници на стопанството. Едновременно с това се терасират площи около язовир Ястребино, в землището на село Панайот Хитово, където през пролетта ще бъдат засадени 75 декара дъбови фиданки.

През следващите две години в стопанството ще се залесят над 500 декара нови гори, които ще бъдат на мястото на иглолистните култури, които бяха нападнати от корояд. В системата на СИДП ДГС-Омуртаг е поделението, в което пораженията по боровите гори са най-големи, но смятам, че можем в кратки срокове да се справим със ситуацията. Екипът на стопанството е млад и за нас е важно да се докажем, да покажем че можем да работим на бързи обороти, когато е наложително и да постигаме завидни успехи, дори и в критични ситуации, коментира инж. Красимир Николов.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Спипаха наркодилър до училище в Омуртаг

beleznici16

В хода на проведена на територията на град Омуртаг специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с притежаване и разпространение на наркотични вещества, в близост до начално училище в града е установен мъж, притежаващ наркотичното вещество марихуана.

На 13.09.2018 г. около 12,45 ч на ул. „Александър Стамболийски“ в гр. Омуртаг – в близост до начално училище, при извършена полицейска проверка на 22-годишния Д.Г. от гр. Аксаково, област Варна, е установено, че същият държи у себе си прозрачно найлоново пликче, съдържащо суха зелена тревиста маса с тегло около 1,33 грама, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество марихуана.

Д.Г. е задържан в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.


По време на акцията са проверени 8 лица, районите на три училища и 4 МПС.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Областният управител бе гост на концерта на читалището в Омуртаг

3110181

Народно читалище „Отец Паисий – 1870” – гр. Омуртаг отбеляза с тържествен концерт Деня на народните будители – 1 ноември и 40 години от създаването на Народния оркестър към Любителския фолклорен ансамбъл „Лисец”. Празникът се проведе вчера в залата на бившия киносалон, а сред официалните гости беше областният управител на Търговище Митко Стайков.


„Удоволствие е за мен да Ви поздравя по случай 1 ноември – Деня на народните будители! По случай празника пожелавам на всички да продължавате да утвърждавате читалището като културно средище, много здраве, ентусиазъм, нестихващи творчески идеи и успехи”, се казва в поздравителния адрес на областния управител, който той връчи на председателя на читалището Славка Бончева.


Губернаторът не пропусна да поздрави и самодейците от Народния оркестър към ЛФА „Лисец” за юбилея. Стайков връчи поздравителен адрес на ръководителя Душко Ангелов по повод неговата дългогодишна музикално-творческа дейност.


„Това несъмнено е един дълъг период, през който Вие и самодейците от оркестъра с професионализъм и всеотдайност сте представяли и съхранявали музикалното наследство както на региона, така и на страната”, се казва в поздравителния адрес. Стайков пожела много здраве, сили и упоритост и дълги години да радват обществеността в Омуртаг с техните изпълнения.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Откриха труп на елен край Ястребино

srundakНа 11.09.2018 г. около 16,10 ч. в РУ-Омуртаг е получен сигнал за това, че в местността „Полето“ в землището на с. Ястребино служители на държавно горско стопанство-Омуртаг са намерили останки от труп на около тригодишен елен.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 237 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Кола изгоря напълно тази нощ в омуртагско село

policiq kola nadpisНа 23.10.2018 г. около 00,40 ч. в РУ-Омуртаг е получен сигнал от РС ПБЗН-Омуртаг за възникнал пожар в купето на лек автомобил „Опел Зафира“ с търговищка регистрация – собственост на 48-годишен мъж от с. Чернокапци, община Омуртаг.

Автомобилът е бил паркиран  в близост до дома на собственика му.

В резултат на инцидента автомобилът е напълно унищожен.

Пожарът е погасен от служители на РС ПБЗН-Омуртаг.

Причините за възникване на инцидента ще се установяват в хода на образуваното по описа на РУ-Омуртаг досъдебно производство по чл. 330 от Наказателния кодекс.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Неизвестен прострелял крава в Омуртагско

kravi selo

На 11.09.2018 г. около 15,30 часа на тел. 112 в РУ-Омуртаг е получен сигнал за това, че около 11 ч. на същата дата в местността „Яйлята“ в землището на с. Птичево, община Омуртаг, неизвестен извършител е прострелял с неустановено оръжие крава – собственост на 50-годишен мъж от същото село.

Животното не е загинало.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Откраднаха 100 кг орехови ядки

policiq kola nadpisЗа времето от 20 ч. на 17.10.2018 г. до 7 ч. на 18.10.2018 г. неизвестен извършител чрез отключване на катинар е проникнал в пристройка на къща в с. Звездица, община Омуртаг, и е извършил кражба на около 100 кг орехови ядки – собственост на 49-годишен мъж от селото.

По случая е образувано досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Късметлия от Омуртаг получи като подарък билет с печалба 1 000 000 лева от леля си

orig

Късметлия от Омуртаг получи като подарък билет с печалба 1 000 000 лева от леля си.

Билет „Американски долари“ донесе голямата печалба на 29-годишния Владислав Христов. Щастливецът е дванадесетият милионер от Национална лотария от началото на 2018 г., съобщава сайтът на Националната лотария.

Преди два месеца Владислав се прибира от Италия, където 8 години работи като помощник-сладкар в Неапол. След неочаквания подарък не възнамерява да се връща на работа в чужбина и ще остане в България.

„Леля ми ми направи най-големия подарък в живота. Чувството е неописуемо. В началото си мислех, че съм объркал нещо“, разказва късметлията за момента, в който печели голямата сума. След като получaва подаръка, Владислав го прибира, вижда се с приятели и чак вечерта го изтрива. Споделя, че в началото се е разочаровал, че не печели, но на последния ред изтрива печелившия символ звезда, под който се показва сумата от 1 000 000 лева.

„Щастлив съм. Никога не съм очаквал да ми се случи такова нещо“, казва късметлията. С печалбата ще се отблагодари на своята леля, като сбъдне някои от най-съкровените ѝ желания. Смята да помогне на семейството си и да си купи апартамент във Варна.

Снимка: 7777.bg

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Малолетни момчета подпалили склад на кметството в Горна Хубавка

pojarnikari tg15На 9.10.2018 г. след проведени в РУ-Омуртаг оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че две малолетни момчета /на 9 и на 8 г./ по време на игра със запалка по непредпазливост са предизвикали на 7.10.2018 г. пожар в складово помещение на кметството в с. Горна Хубавка, община Омуртаг.

Сигналът за инцидента е получен на тел. 112 в 23,50 ч. на същата дата.

В резултат на пожара са обгорели около 18 кв. м дървен гредоред и около един пространствен кубически метър строителен материал в помещението.

Пожарът е погасен от екип служители на РС ПБЗН-Омуртаг с един противопожарен автомобил. За гасенето му са използвани 4 000 л вода.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 330 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Цветан Цветанов присъства на фолклорния събор „И си носим песента“

40647340 1763999103716920 1692550992496689152 n

Вчера се проведе Националният фолклорен събор "И носим песента" край омуртагското село Горно Новково.


На него присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, народният представител от ГЕРБ-Търговище и областен координатор на партията д-р Венка Стоянова, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и областният управител на Търговище Митко Стайков.


Двадесет и второто издание на "И носим песента" събра хиляди души. Сред тях имаше и много българомохамедани, дошли от различни краища на страната. В края на вечерта всички се хванаха на голямо хоро.

"Традициите трябва да се пазят и затова тази вечер са се събрали толкова много хора, обединени от любовта си към българските традиции и фолклор. Всички ние сме длъжни да предадем на идните поколение тази любов, за може българщината да пребъде", заяви Цветанов.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Задържаха 19-годишен, откраднал кола, претарашил училище и шофирал надрусан

beleznici16

След проведени бързи оперативно-издирвателни действия служители на РУ-Омуртаг са задържали 19-годишен младеж, който за по-малко от едно денонощие е извършил кражба от училище, противозаконно е отнел лек автомобил и е бил установен да шофира след употреба на наркотични вещества.

На 6.10.2018 г. полицейски служители от управлението са установили, че 19-годишният А.М. от с. Величка, община Омуртаг, за времето от 21,30 ч. на 5.10.2018 г. до 6 ч. на 6.10.2018 г. в гр. Омуртаг противозаконно е отнел лек автомобил „Опел Корса” с бургаска регистрация – собственост на мъж от гр. Омуртаг.

Автомобилът е бил оставен отключен, с ключ на таблото. Впоследствие – около 11,30 ч. на 6.10.2018 г., колата е намерена изоставена на паркинг в близост до гр. Омуртаг, без липси и без материални щети по нея.

Разследващите установили още, че за времето от 22 ч. на 5.10.2018 г. до 06,00 ч. на 6.10.2018 г. А.М. е проникнал през незатворен прозорец в сградата на училище в гр. Омуртаг, откъдето извършил кражба на метален шкаф с намиращи се в него 500 лв., документи и два лаптопа.

А.М. разбил и монетник на намираща се в сградата на учебното заведение кафемашина, като е извършил оттам кражба на сумата на около 85 лв. на монети.

На 6.10.2018 г. около 18,20 ч. при извършена в гр. Омуртаг полицейска проверка на лек автомобил „Мини купър” с търговищка регистрация е установено, че А.М. управлявал по ул. „Генералска” автомобила след употреба на наркотичните вещества амфетамин и метамфетамин.

Водачът е задържан в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

По случаите са образувани: бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс и две досъдебни производства - по чл. 346 и по чл. 195 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Кола блъсна пресичащ пътното платно 62-годишен мъж от с. Българаново

burza pomosht trg

На 17.08.2018 г. около 17,25 ч. на второкласен път II-48 /Котел-Омуртаг/, км 8+641 – на разклона за с. Веренци, община Омуртаг, е настъпил пътен инцидент между лек автомобил „Шкода“ с търговищка регистрация – фирмена собственост, управляван от правоспособния водач М.Д., на 48 год., от Република Турция, и лек автомобил „Опел Корса“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 25-годишната Н.М. от с. Висок, община Омуртаг.

Вследствие на удара между двата автомобила единият от тях – „Шкода“, е блъснал пресичащ пътното платно 62-годишен мъж от с. Българаново, община Омуртаг. Същият е бил откаран за преглед в МБАЛ-Търговище, откъдето е бил освободен по негово желание.

При извършения му преглед е установено, че същият има счупване на два предни зъба. В резултат на пътно-транспортното произшествие на лекия автомобил „Шкода Октавия“ са нанесени значителни материални щети. На двамата водачи са взети кръвни проби за химическо изследване.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Заловиха шофьор превозвал дърва без документи в Омуртагско

durva ogrev1117

В РУ-Омуртаг е установен мъж, превозвал дърва за огрев без необходимите за това документи.

На 4.10.2018 г. около 19,40 ч. в управлението е получен сигнал от Регионалната дирекция по горите-Шумен, че около 15,40 ч. на същия ден на път II-48/Котел-Омуртаг/ - в близост до разклона за с. Станец, община Омуртаг, при извършена проверка на товарен автомобил „ГАЗ 53“ с търговищка регистрация – собственост на мъж от същото село, и управляван от правоспособния водач М.М., на 26 год., от с. Станец, е установено, че същият превозва 6 пространствени кубични метра дърва за огрев от видовете бук и габър, без превозен билет.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 235 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

В Омуртаг спипаха 18-годишен с хероин

beleznici16

В хода на проведена на 16.08.2018 г. на територията, обслужвана от РУ-Омуртаг, специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с притежаване и разпространение на наркотични вещества, е установен мъж, притежаващ наркотичното вещество хероин.

При извършена около 18,10 ч. на паркинг до гробищния парк в гр. Омуртаг полицейска проверка на 18-годишния В.А. от същия град е установено, че същият държи у себе си 30 броя хапчета с общо тегло 10,9 грама, които при извършения полеви наркотест реагират на наркотичното вещество хероин.

В.А. е задържан в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Голяма сума пари е открадната от паркирана кола в омуртагско село

7fb7a1cd598290d294d0b9e4b21c3614

На 21.09.2018 г. около 12,30 ч. на тел. 112 в РУ-Омуртаг е получен сигнал, че за времето от 9,30 до 12,10 ч. на 21.09.2018 г. в с. Птичево, община Омуртаг, неизвестен извършител чрез счупване с твърд предмет на стъкло на предна дясна врата на лек автомобил „Опел Зафира“ с търговищка регистрация, паркиран пред дома на собственика му – 30-годишен мъж от същото село, е проникнал в колата и е извършил кражба на сумата от 2 930 лв. – собственост на 80-годишна жена от селото, както и на сумата от 300 лв. и лична карта – собственост на 32-годишен мъж от с. Птичево.

По случая е образувано досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

53-годишен запали къща в Омуртаг

pbzn 0716

На 13.08.20018 г. около 14,30 ч. в гр. Омуртаг неизвестен извършител е запалил първи етаж на къща, която е собственост в идеални части на 50-годишна жена и на 53-годишен мъж от същия град.

Пожарът е погасен от служители на РС ПБЗН-Омуртаг с един противопожарен автомобил, като за гасенето му са използвани 3000 л вода. 

След проведени в РУ-Омуртаг незабавни оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на деянието – 53-годишният С.С., съсобственик на имота.

В резултат на инцидента са унищожени мебели, телевизор, и са опушени 100 кв. м стени.

Щетите са в процес на изясняване. С.С. е задържан в РУ-Омуртаг за срок до 24 ч. на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 330 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

Областният управител направи оглед на ремонтните дейности в училището в Камбурово

20091812

Областният управител Митко Стайков посети основно училище „Христо Ботев” с. Камбурово. Поводът бе да се запознае на място с извършваните в момента строително-монтажни работи във физкултурния салон на училището.


Заедно с директора на училището Здравка Динчева областният управител огледа спортното помещение, чийто ремонт стартира през август.

Направена е шпакловка на стените, ремонт на покрива и подовата настилка, изградени са нови санитарни възли, подменено е осветлението, пейките и баскетболните кошове са пребоядисани.

Освен строително-монтажните дейности, с отпуснатите средства са закупени нови спортни уреди – велоергометър, бягаща пътека, уред за коремни преси, топки, ръкавици за вратари и др. За учениците са осигурени още метални шкафове и нови екипи за волейбол и футбол.


Очаква се ремонтът на салона да приключи през октомври. Средствата за него са осигурени от Министерството на образованието и науката.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

60 килограма тютюн без бандерол е иззет от жител на с. Плъстина

polkola 0418

Образувано е бързо полицейско производство по описа на РУ-Омуртаг за държане на близо 60 кг нарязан тютюн без бандерол, когато такъв се изисква по закон, от мъж от омуртагското село Плъстина.

На 9.08.2018 г. в хода на проведена на територията, обслужвана от РУ-Омуртаг, специализирана полицейска операция за ограничаване и противодействие на държането и търговията с акцизни стоки без бандерол, около 10 ч. е извършена полицейска проверка на кооперативния пазар в с. Обител, община Омуртаг, на лек автомобил „Фолксваген“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 63-годишния О.Ш. от с. Плъстина, община Омуртаг.

Установено е, че водачът превозва в багажника на автомобила си 11 прозрачни найлонови торбички с около 6 кг ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол.

При последваща проверка и извършени процесуално-следствени действия /оглед/ в дома му в с. Плъстина е установено, че в стая на приземен етаж О.Ш. съхранява 25 найлонови торбички и 4 найлонови чувала с около 52,5 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол.

Намерената стока е иззета по надлежния ред – с протокол за доброволно предаване. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.


По време на специализираната акция са проверени 8 търговски обекта, 18 физически лица, 9 автомобила и 1 частен дом.

Пресцентър МВР Търговище

 

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Омуртаг

10°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 63%

Wind: 12.87 km/h

 • 14 Nov 2018 12°C 0°C
 • 15 Nov 2018 11°C 3°C