charovna2017

обновена 5:09 PM EET, Dec 13, 2018

Ученици от Омуртаг, Опака и Антоново – гости на НВУ „Васил Левски”

  • Публикувано в Омуртаг

vo 1310171

Днес в Националния военен университет „Васил Левски” в гр.Велико Търново се състоя клетвата на новопостъпилите курсанти. Събитието бе уважено от много гости от Министерството на отбраната, родители и близки на курсантите, както и от ученици от Търговищка, Разградска, Габровска и Великотърновска област.

vo 1310172

Националният военен университет „Васил Левски” тази година посрещна учениците от СУ ”Св.Св.Кирил и Методий”-гр.Антоново, СУ ”Васил Левски”-гр.Опака, ПГ ”Симеон Велчев” и ПГТЛП от гр.Омуртаг.
Деветокласниците и десетокласниците попиваха от празничната обстановка в НВУ ”Васил Левски”, разгледаха образци от военна техника и оръжие, на въоръжение в Сухопътни войски, снимаха се с курсантите от военния университет. Те наблюдаваха клетвата на младите курсанти, след което посетиха модерните кабинети на военното училище.


Най-горди от всички бяха учениците от СУ ”Св.Св.Кирил и Методий” – гр.Антоново, преподавателите и ръководството на училището, които видяха клетвата на техния доскорошен ученик Иван Николов. Той скромно сподели, че в забързания ритъм на курсантските делници и подготовката за клетвата, не е усетил как са минали първите 40 дни във военното училище. Младият мъж с достойно и с твърдост посреща несгодите на войнишкото битие. Той е част от бъдещия офицерски корпус на България, част от Въоръжените сили.


Учениците от девети и десети клас преминават подготовка, свързана с отбраната на страната, в рамките на 5 часа за година, като вместо учебни часове, някои училища избират по-иновативни форми, като провеждане на комплексни занятия и посещения във военни училища или военни формирования.

0°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 68%

Wind: 9.66 km/h

  • 13 Dec 2018 5°C -3°C
  • 14 Dec 2018 2°C -1°C