charovna2017

обновена 8:51 PM EEST, Jun 29, 2019

Залесиха 35 декара нови гори в Омуртагско

  • Публикувано в Омуртаг

 IMG 5606

35 декара с нови гори са залесили през пролетта работниците и служителите на ДГС-Омуртаг. През 2017 година в стопанството са залесени 69 декара, а година по-рано декарите са 43. В новите гори, които се създават ще преобладават зимен дъб, благун и цер. През пролетта в стопанството е залесена и топола.

В момента за младите гори, които са създадени в последните пет години, се полагат изключителни грижи. Малките дръвчета се окопават, за да не ги заглушат тревата и храстите. Инж. Веска Стойнева от СИДП провери на място работата на лесовъдите и работниците от териториалното поделение. Според нея новите насаждения са в много добро състояние и след няколко години жителите на Омуртаг и съседните села ще могат да видят поредните млади гори създадени от лесовъдите в райони.

В стопанството се подготвят и нови площи за залесяване, като през 2019 година на мястото на повредените гори ще има нови култури. При естествено възобновените гори ще бъдат извършени дейности, които ще подпомогнат развитието на подраста, обясни инж. Стойнева.