charovna2017

обновена 9:44 AM EET, Jan 20, 2019

В Омуртаг отбелязаха 30-та годишнина от полета на космонавта Александър Александров

  • Публикувано в Омуртаг

0706181a

30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров бяха отбелязани днес в град Омуртаг.

През 2006 г. Общинският съвет в Омуртаг взема решение да обяви 7 юни за Ден на града.

Гости на тържествата в Омуртаг днес бяха Александър Александров, първият български космонавт Георги Иванов, Виктор Савиних - летял заедно с Александров, космонавти от Русия и Румъния, областният управител Митко Стайков, народни представители, кметове на съседни общини, много граждани.


„Всяка година на тази дата всички, които са родени и израснали в гр. Омуртаг, си спомнят с гордост за полета на втория български космонавт. Неговото постижение безспорно издига не само престижа на града, но и на българската нация по света! Вярвам, че той ще продължи да бъде ярък пример за поколения наред!”, се казва в поздравителния адрес на областния управител. В него той пожелава на кмета на общината и на всички жители и гости на града здраве и благополучие.


Празненствата по случай юбилейното честване започнаха с издигане на знамената на площад „Летец космонавт Александър Александров”, след което се проведе тържествено заседание на Общинския съвет. 

По повод 30-та годишнина бе именуван и авиопаркът край Омуртаг, който бе обновен и обогатен със съдействието на Александър Александров. Космонавтът е осигурил ракети и съоръжения за въоръжаване на съществуващите самолети.

За всички гости и жители на Омуртаг пя космическият глас на България Валя Балканска.-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

  • 03 Jan 2019 2°C -2°C
  • 04 Jan 2019 -1°C -3°C