charovna2017

обновена 8:57 AM EET, Feb 23, 2019

И в Омуртаг набелязаха мерки за борба с африканската чума по дивите свине

  • Публикувано в Омуртаг

diva svinq16

Над 50 ловци и председатели на ловни дружини от Омуртаг се отзоваха на поканата на ръководствата на СИДП и РДГ-Шумен и се включиха в среща за набелязване на мерки за предотвратяване навлизането на африканска чума по дивите свине в България. В заседателната зала на ДГС-Омуртаг, въпреки ранния час, дойдоха ловци от сдруженията „Хан Омуртаг“ и „Антоново“, които заявиха готовност да изпълнят набелязаните от ловните експерти мерки, които ще доведат до драстично намаляване популацията на дивите свине, за може при евентуално навлизане на болестта в страната, загубите да не са толкова големи, колкото се прогнозира в момента.


По време на събирането беше обяснено как и какви проби трябва да се взимат от отстреляните свине, къде трябва да се предават от ловуващите в област Търговище и какво се прави ако бъдат открити заболели животни. Бяха разисквани символичните цени на разрешителните за лов и тяхната валидност, като ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов посочи, че всичко това се прави, за да се засили индивидуалния лов и да бъдат отстреляни възможно повече прасета в кратки срокове.


Младите ловци от дружините в Омуртаг помолиха колегите си да им посочат най-добрите методи за лов на дива свиня по това време на годината, за да се постигнат по-добри резултати.
На срещата в ДГС-Омуртаг присъстваха ловни експерти от СИДП и РДГ-Шумен, зам.-директорът на РДГ инж. Куздов, директорът на териториалното поделение инж. Красимир Николов, както и много служители на стопанството.