обновена 10:20 AM EEST, Sep 20, 2020

Омуртаг бе домакин на 20-то издание на областното състезание “Млад огнеборец“

  • Публикувано в Омуртаг

pbzn160519

На градския стадион в гр. Омуртаг днес бе проведено областното състезание на младежките противопожарни отряди/МПО/ „Млад огнеборец“.

Организатор на спортната инициатива в национален мащаб е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР, а в нашата област - РДПБЗН-Търговище. Традиционно надпреварата на МПО „Млад огнеборец” протече в две дисциплини: „Бойно разгръщане на 75-метрова състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”.

В областния етап на състезанието тази година участваха четири отбора – на основно училище“Н.Й. Вапцаров“ в гр. Попово, на Трето ОУ „Петко Р. Славейков“ в гр. Търговище, на основно училище „Академик Даки Йорданов“ в гр. Омуртаг, и  на „СУ Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Антоново.

Всеки отбор се състоеше от по 10 състезатели, на възраст от 12 до 16 години. По време на състезанието младите огнеборци демонстрираха сериозни познания и умения за aдекватни действия по ликвидиране последствията от различни инциденти и бедствия, висок дух, добра физическа подготовка и  много добри умения за работа в екип.

И в двете състезателни дисциплини победители станаха младите огнеборци от гр. Попово с инструктор на отбора  мл.  инсп. Павлин Пеев от РСПБЗН-Попово. В дисциплината „Бойно разгръщане“ отборът на гр. Попово се наложи с 950,69 т., пред този на гр.  Омуртаг – с 935,04 т., и отбора от гр. Антоново с 917,01 т. В щафетното бягане с препятствия момчетата от гр. Попово спечелиха победата с резултат от 99,42 т., второто място отново бе за отбор-домакин от гр. Омуртаг с 90,92 т., а трети се класираха младите огнеборци от гр. Търговище с 81,54 т.

Победител в крайното комплексно класиране отново, както и в предишни години,  стана отборът на ОУ „Л. Каравелов“-Попово, с 1050,11 т. Второто място зае отборът на ОУ „Акад. Даки Йорданов“-Омуртаг, с 1025,96 т.,  трети са момчетата от МПО „Млад огнеборец“ в СУ „“Св. Св. Кирил и Методий“-Антоново с 996,24 т., а четвъртото място зае отборът на връстниците им от гр. Търговище с 978,72 т. Младите огнеборци от гр. Попово ще представят област Търговище в националния етап на ученическите състезания на МПО“Млад огнеборец“.

Състезанието уважиха с присъствието си зам.-кметът на община  Омуртаг Юнал Османов и директорът на РДПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов, който връчи наградите на участниците. Те него получиха купи, медали и грамоти, както и предметни награди, осигурени от Клуба по пожаро-приложен спорт „Мисионис“ при РД ПБЗН-Търговище и от фирми-спонсори.