обновена 3:05 PM EET, Jan 22, 2021

ДГС-Омуртаг: Значително намаляват посегателствата в горските територии

  • Публикувано в Омуртаг

sidp 0420

Втора седмица служителите на ДГС-Омуртаг участват в съвместни проверки за спазване на мерките, свързани с обявеното в страната извънредно положение с полицаите от РУ-Омуртаг, съобщи директорът на стопанството инж. Красимир Николов.

Направен е график и всеки ден от 17.00 до 23.00 часа полицаите от съвместните екипи проверяват дали лицата, завърнали се от страни с коронавирус, спазват наложената им карантина, а едновременно с това горските правят проверки за незаконно добита дървесина и други нарушения, свързани със Закона за горите. В графика са включени всички служители на териториалното поделение, както и автомобилите на стопанството.

Едновременно с това продължават и дейностите по охрана на горите от бракониерски прояви. От ДГС-Омуртаг отчитат, че след въвеждане на извънредното положение посегателствата в горските територии намаляват значително. За първите два месеца на годината на нарушители са съставени  15 акта, докато през март те са само четири.

Вече месец обикаляме и възрастните хора в селата на нашата община и община Антоново, за да видим дали имат нужда от храна и лекарства. Всички ни познават и знаят, че могат да разчитат на нас. Хората вече свикнаха, че, докато трае извънредното положение, е по-добре да си стоят у дома и ни дават списък с това, което им е нужно, а ние в рамките на деня им го доставяме, обясни инж. Николов.

От стопанството заявиха, че разполагат с дърва на склад и хората, които са привършили запасите си, могат да поискат количества чрез кметовете на населените места. Всички стопанства в системата на СИДП разполагат в момента с дърва за огрев и гражданите, които искат могат да си закупят желаните от тях количества, за да бъдат по-спокойни ако застудяването продължи.