обновена 2:19 PM EEST, Oct 4, 2023

Довеждащият водопровод от яз. „Ястребино“ до Омуртаг е негоден, ще се проектира нов

  • Публикувано в Омуртаг

IMG 7307

Изграденият през 2015 г. довеждащ водопровод от яз. „Ястребино“ до напорните водоеми на град Омуртаг е негоден за експлоатация показва приключилата проверка на състоянието на съоръжението.

Това стана ясно на работна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков за проблемите с водоснабдяването на община Омуртаг. В нея участваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, Ирена Георгиева – изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, Станимир Парашкевов – областен управител на област Търговище, кметът на община Омуртаг Ешреф Ешрефов, управителят на ВиК – Търговище инж. Явор Миланов и др.

Проверката бе разпоредена от министър Шишков в края на миналата година като част от набелязаните стъпки за решаване на проблема с доставянето на чиста питейна вода за жителите на общината.

Тя е констатирала също, че съоръжението е изградено незаконно, без необходимия Подробен устройствен план, както и че е в разрез с предварително одобрения проект. Заради тези и други пороци не е въведено в експлоатация, а има издаден Акт 15 в края на 2015 г.  „В случая става дума за незаконно и некачествено изпълнение“, отбеляза арх. Шишков.  

Експертите са установили, че водопроводът е от обикновени PVC тръби, които са положени върху скална маса без пясъчна основа. В резултат на това не издържат на налягането и се пукат. Друг съществен проблем е, че не е спазено проектното трасе, заради което има множество чупки и завои, които водят до допълнителни проблеми. Аварии стават и заради липсата на  съоръжения за обевъздушаване на довеждащата система. Управителят на ВиК - Омуртаг допълни, че съоръжението е трябвало да провежда между 40 и 80 литра в секунда, а при сегашните изпитания е аварирало при подаване на вода от 2,3 литра в секунда.

Министър Шишков информира, че в хода на проверките е станало ясно, че за водоснабдяването на Омуртаг от яз. „Ястребино“ има изготвен Подробен устройствен план в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Предстои да се анализира може ли той да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод, отговарящ на всички норми и изисквания. Според министъра този вариант ще реши най-бързо проблемите с питейната вода, защото ще спести време от редица процедури. По думите му 90% от експертите са на мнение, че най-добрият вариант за община Омуртаг е да черпи питейна вода от яз. „Ястребино“ затова на този етап не се търсят други алтернативи.

 

Източник: ПРЕСЦЕНТЪР МРРБ