обновена 8:12 AM EEST, Jun 21, 2024

100-годишен юбилей отбеляза училището в село Зелена морава

  • Публикувано в Омуртаг

ruo 10623

С голям концерт Основно училище „Христо Ботев“ в с. Зелена морава отбеляза своята 100-годишнина. 

Празникът се проведе в Регионален STEM център в Ястребино. Официални гости бяха началникът на РУО – Търговище Елка Станчева и експерти от управлението, кметът на община Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов, директори на училища от областта, учители, родители и други.


„Честит да е 100-годишният юбилей на Вашето училище! Достолепна възраст, която показва, че сте успели да съхраните една непреходна ценност, а именно образованието. Историята е важна и тя трябва да се помни. Защото, както е записано на сайта на Вашето училище, още през 1850 г. по идея на инициативни родители децата започнали да се обучават в къщите на по-заможните от тях. 73 години по-късно официално е открито първото училище в селото. Затова днешният ден е и празник на много поколения в Зелена морава“, каза Елка Станчева и поздрави директора на училището Емилия Стефанова, учителите и учениците.

Началникът на РУО – Търговище честити на всички ученици Деня на детето 1 юни и им пожела да изживеят незабравимо детство. В навечерието на 2 юни – Деня на Ботев, тя им пожела още да следват заветите на патрона на училището си. Станчева поздрави ръководството за изградения STEM център в училището, който е първият в област Търговище. По повод празника тя подари на директора голям цветен портрет на Христо Ботев.


Празничната програма продължи с представяне историята на училището и постигнатото през годините.

На сцената чрез рецитал и песни ученици представиха известните творби на Христо Ботев „Хайдути“ и „Хаджи Димитър“. Децата пяха, танцуваха модерни и народни танци, представиха драматизации на приказките „Червената шапчица“ и „Дядовата ръкавичка“.

Акцент в програмата бе и танц с националното знаме на България. Близо двучасовата програма завърши с голямо хоро, на което се хванаха учители, родители и ученици.

Източник: РУО Търговище