charovna2017

обновена 10:58 AM EET, Mar 16, 2018

Опака

Опака

Обявиха ваканция за учениците в Опака

208216 124502280958573 124499377625530 174866 6466778 n

Ваканция заради влошените метеорологични условия е обявена в Опака.


За това съобщиха от общинската администрация.


От утре – 27 февруари, ще бъдат затворени за посещение детските градини в селата и града. Преустановяват се учебните занятия и в училищата от общината.

Ваканцията ще продължи до 1 март включително, каза секретарят на Общината Галя Кулева.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Тържествено отбелязаха 140-та годишнина от битката край Горско Абланово

ou 2708172
Областният управител на Търговище Митко Стайков бе гост на тържествата по повод 140-та годишнина от битката в околностите на селата Горско Абланово и Кацелово по време на Освободителната руско-турска война от 1877-1878 г.

Opгaнизaтopи нa чecтвaниятa бяха Oбщинa Oпaĸa, Kмeтcтвo – c. Гopcĸo Aблaнoвo, HЧ „Xpиcтo Бoтeв” – c. Гopcĸo Aблaнoвo и Peгиoнaлeн иcтopичecĸи мyзeй – Tъpгoвищe.Официални гости на събитието бяха и представители на Руското консулство в България.
Митко Стайков положи венец нa Бpaтcĸaтa мoгилa в Гopcĸo Aблaнoвo, където бе oтcлyжeнa пaнaxидa в пaмeт нa зaгинaлитe pycĸи вoйни, a след това изгледа тъpжecтвeния ĸoнцepт cъc cпeциaлнoтo yчacтиe нa Kaпaнcĸи aнcaмбъл – Paзгpaд.
Тържеството завърши с голямо хоро и пищна заря.
Битката на 24-ти август 1877 г. в околностите на селата Горско Абланово и Кацелово по време на Освободителната руско-турска война от 1877-1878 г. е една от най-важните и решителните за Русенския /Източен/ отряд. Тя спира устрема на турската северна армия и я разколебава.
"В нея са убити 10 руски офицери и 258 войници, ранени – 46 офицери и 976 войници, на които дължим свободата си", каза в приветственото си слово областният управител и сподели пред присъстващите, че заедно с кмета на Горско Абланово обсъжда варианта на честването следващата година да бъде направена историческа възстановка на славната битка .

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Областният управител бе гост на празника Трифон Зарезан в село Горско Абланово

1502185

На 14.02.2018г. областният управител бе гост в село Горско Абланово по покана на кмета – Стефан Витанов за празника Трифон Зарезан. На тържеството Митко Стайков бе посрещнат от домакините с народна музика и питка. От своя страна той им благодари за поканата и пожела годината да бъде успешна и плодородна, а в домовете им да има здраве и благоденствие.
С много настроение членовете на Пенсионерския клуб от селото също отбелязаха празника. По този повод областният управител изпълни своето обещание, поето към тях и им подари цветен телевизор.
Официциални гости на празника бяха Румен Русев – заместник кмет на община Опака, Андрей Громов – Генерален консул на Руската федерация в гр. Русе и Иван Пивоварчук - вицеконсул.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Тържествено ще бъдат отбелязани 140 години от сраженията при Горско Абланово

go 250817

Тържествено ще бъде отбелязана 140-та годишнина от сраженията при Горско Абланово и Кацелово по време на Руско-турската война 1877 - 1878 г. Организатори на честванията са Община Опака, Кметство – с. Горско Абланово, НЧ „Христо Ботев” – с. Горско Абланово и Регионален исторически музей – Търговище.

На 26 август – събота, от 17,00 ч. на Братската могила в Горско Абланово ще бъде отслужена панахида в памет на загиналите руски войни, а от 18,00 ч. ще започне тържествен концерт със специалното участие на Капански ансамбъл – Разград. 

Битката на 24-ти август 1877 г. в околностите на селата Горско Абланово и Кацелово по време на Освободителната руско-турска война от 1877-1878 г. е една от най-важните и решителните за Русенския /Източен/ отряд. Тя спира устрема на турската северна армия и я разколебава.
За център на руската отбрана са избрани позициите при селата Абланово и Кацелово, заради това, че са най-близо до Бяла и един евентуален пробив би открил пътя на турците към Свищов, Шипка, и Плевен. Командването е поверено на генералите барон Дризен, Арнолди и Тимофеев. Руските войски разполагат със 72 оръдия и 18 000 човека. Посрещат атаките на почти цялата Разградска северна армия, командвана от Мехмед Али паша, с 84 оръдия и 39 500 човека.
Сражението на 24-ти август започва в 7 часа сутринта и продължава 11 часа без прекъсване. Късно следобед настъпва критичният момент на боя. Останалите без резерви руски войски заели само една линия по върха на аблановските височини, а единственият им път за отстъпление е задръстен от каруци с ранени и с обоза. Когато турските вериги достигат на метри от руските окопи, генералите Тимофеев и Дризен излизат пред бойната линия и лично повеждат оределите защитници в контраатака на щик. Изпадайки в паника от мощния руски удар, турците побягват зад река Черни Лом. Към 18 часа боят е прекратен.
В битката при Кацелово и Г. Абланово са убити 10 руски офицери и 258 войници, ранени – 46 офицери и 976 войници.
Предприетата след сражението тактика по незабавно съсредоточение и оттегляне към р. Янтра е определена от знаменития пруски военначалник фелдмаршал Алфред фон Молтке (1800-1891 г.) като една от най-добрите стратегически операции на ХІХ век.
След войната някои от руските части участвали в сражението при Абланово, получават почетни наградни знамена, които сега се съхраняват в Държавния исторически музей на Украйна. На тях стои надпис ,,За Аблаву 24 август 1877“, разказват от Регионален исторически музей – Търговище.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Обявиха грипна ваканция в гимназията в Опака

208216 124502280958573 124499377625530 174866 6466778 n

Учениците от СУ "В. Левски" в гр. Опака от днес са в грипна ваканция.

За това съобщи Кръстьо Якимов - главен експерт в Отдел "Образование" в местната администрация.

Освен учениците, във ваканция са и децата от детската градина в Опака и групите в селата Крепча, Голямо Градище и Люблен.

Ваканцията е до сряда - 24 януари, включително.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Областният управител бе на посещение в община Опака

ou 808172

Митко Стайков бе на обиколка в селата на община Опака.


Той се срещна с жителите на селата Крепча и Голямо градище, които го запознаха с наболелите си проблеми. В Голямо градище Стайков проведе среща и с кмета Мехмед Мурадов.

По-късно областният управител се срещна и разговаря с кмета на община Опака Лютфи Реянов, като обсъди споделените проблеми на хората от селата и предложи помощта си за разрешаването им.

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Продължават комуникационните събития „10 години ЕС и нашите бъдещи приоритети“

ou 1810171

Комуникационните инициативи „10 години ЕС и нашите бъдещи приоритети “ продължават.


На 17.10.2017 г., вторник областният управител Митко Стайков заедно с екип от администрацията бяха първо в читалището на гр.Опака.
Присъстващите в залата се запознаха с резултатите от членството на страната ни в ЕС за 10-те години, както и с приоритетите на председателството ни от 1 януари 2018 година.


След това хората имаха възможност да задават въпроси, свързани със земеделието и животновъдството, и да участват в дискусия заедно с експерти от Областните служби по земеделие.


Областният управител Митко Стайков награди ученици от СУ „Васил Левски“ в Опака, рисували на тема „10 години от членството на България в ЕС“.
Последва музикален поздрав от малки и големи деца участващи в групи за народни танци.


В 12 час екипът на областна администрация се срещна с жителите на село Горско Абланово в местното читалище.
С презентация на земеделска техника, закупена със средства по европейски програми, започна срещата в поповското село Светлен. Стайков бе впечатлен от показаното и посочи че „това е начинът да се успява".
Областният управител награди с грамоти и предметни награди ученици от Основно училище „Антон Страшимиров“, изготвили презентация за членството ни в ЕС, както и такива, рисували на същата тема.

ou 1810172

Последната за деня среща бе в Читалище „Съединение“, село Садина, където също присъстваха експерти от Областна дирекция „Земеделие“. Те отговаряха на въпросите на присъстващите, свързани с проблемите в сектора.
Целта на Комуникационната инициатива е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации.
С цел по-широко регионално покритие комуникационните инициативи е определено да се провеждат извън областния град.

Пресцентър на областна администрация Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Отнето предимство на пътя за Опака прати двама в болницата

kt 90517На 5.05.2017 г. около 13 ч. на път III-202/Г. Абланово-Крепча-Опака-Гагово-Попово/, км 49+010, от с. Крепча в посока гр. Опака, правоспособният водач М.А., на 33 год., от с. Крепча, управлявайки собствения си товарен автомобил „Мицубиши Л 200“ с английска регистрация, при маневра „Завиване в обратна посока“ е отнел предимството на движещ се правомерно в същата посока мотоциклет „Сузуки“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от неправоспособния водач Б.Б., на 20 год., съшо от с. Крепча.

В резултат на инцидента двамата водачи са настанени в МБАЛ-Търговище , като водачът на товарния автомобил е с фрактура на ребра, а водачът на мотоциклета – с фрактура на пръст на дясна ръка. Няма опасност за живота им.

На водачите са взети проби за евентуално наличие на алкохол в издишания от тях въздух по надлежния ред – с техническо средство алкотест „“Дрегер“, които са отрицателни. Взети са им и кръвни проби за химическо изследване. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.


Пресцентър МВР Търговище

Снимка:С. Феимов

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Продължава поредицата комуникационни събития „10 години ЕС и нашите бъдещи приоритети“

ou 131017

Комуникационните инициативи „10 години ЕС и нашите бъдещи приоритети “ продължават.


На 17.10.2017 г., вторник областният управител Митко Стайков заедно с екип от администрацията ще бъдат в 10 часа в читалището на гр.Опака, в 12 часа - в читалището на с.Горско Абланово, в 14 часа - в читалището на с.Светлен и в 17 часа - в местното читалище в с. Садина.


На информационните срещи ще присъстват и експерти от Областна дирекция „Земеделие“, които ще отговарят на въпросите на присъстващите, свързани с проблемите в сектора.


Целта на Комуникационната инициатива е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации.


С цел по-широко регионално покритие комуникационните инициативи е определено да се провеждат извън областния град.

Пресцентър на областна администрация Търговище

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Преди Великден - откраднаха 5 агнета в Горско Абланово

image

За времето от 19 ч. на 10.04.2017 г. до 7 ч. на 11.04.2017 г. неизвестен извършител е проникнал през незаключена стопанска постройка в с. Горско Абланово, община Опака, и е извършил кражба на пет агнета – собственост на 60-годишен мъж от селото.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Цветанов в Опака: Активизирането на структурите на ГЕРБ е първостепенна задача за предстоящите местни избори

gerbop 160917
ГЕРБ е отговорна партия и започваме подготовката си за местните избори още сега. Срещите с хората винаги са били най-важната част от работата ни и затова не са спирали. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с общинското ръководство на партията в Опака. "Когато се срещаме с хората трябва винаги да им показваме реални политики, които правят кметовете, общинските съветници и депутатите от ГЕРБ", коментира Цветанов. Той припомни, че първата стъпка, която реализира правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ беше увеличението на минималната пенсия от 160 на 180 лв. "Държавата се ангажира да увеличи и бюджета в образователната сфера с над 300 млн. лв. Държавата ще увеличи тези разходи, но няма да увеличи дефицита. По ОП "Региони в растеж" още 600 млн. лв. ще влезнат в образователната инфраструктура като ще се изгради по-добра среда за учениците. В областта на земеделието също има възможност за подобряване на инфраструктурата", каза още Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че пред правителството има много и различни възможности, които страната ни ще реализира. Помощта, която оказва правителството дори и на общини, които не се управляват от ГЕРБ, е доказателство, че управлението работи за интереса на всички български граждани, без значение в кой район на страната живеят. По този начин демонстрираме новите начини за правене на политика, подчерта Цветанов. Работим с всички кметове, за да видят хората, че не делим регионите на наши и ваши.

Заместник-председателят на партията обяви пред общинското ръководство на ГЕРБ-Опака, че активизирането на структурите на партията на местно ниво е първостепенна задача за предстоящите избори. "Да се правят всякакви инициативи във всички населени места е важно, защото така, заедно с хората, ще се подготвим за една потенциална победа на следващите избори. На първо място трябва да бъдем хора и да влизаме в положението на всеки един човек. Трябва да спечелим избирателя като покажем че работим в негов интерес", подчерта още Цветан Цветанов.

Пресцентър ПП ГЕРБ

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Доброволци почистиха парка на освободителите в с. Горско Абланово за празника

rm 270217

В чест на предстоящия национален празник - 3 март, доброволци от с.Горско Абланово почистиха парка на освободителите и братската могила с руския паметник, които са най-важната забележителст на селото.

Акцията се организира в социалните мрежи по инициатива на Регионален исторически музей – Търговище, представен от Мирослав Георгиев, уредник в отдела в Опака, съвместно с местното кметство. Техническото оборудване осигуриха от земеделската кооперация в Г. Абланово. Последната подобна родолюбива акция се е състояла преди 10 години.


Сраженията на височините над с. Горско Абланово протичат на 24 авуст 1877 г. по време на Руско-турската война. Те са ключови за Източния отряд на руската армия и имат съществен принос за победния ход на войната. Руският паметник – братска могила е построен през 1879 г. от инженерни части на руската армия, с помощта на местното население. Под братската могила са положени телата на 263 убити руски войници и офицери. Изграждането на Парка на освободителите е извършено в периода 1973 – 1977 г., в чест на 100-годишнината от събитията.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Илияна Йотова в Опака: Духът на българския народ ще пребъде чрез просвещението на децата

op 709172

Духът на българския народ ще пребъде чрез просвещението на децата. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която посети Опака по повод празника на града, съобщава прессекретариатът на президентството.

„Преди век и половина вашите деди са показали как се взимат важни за съдбата на народа ни решения и са построили първо училище. Тогава хората не са били богати, дори не са имали държава. Обединявала ги е вярата, че най-ценното богатство са децата и знанието. Имали са силата и куража да вземат в ръцете си собственото си бъдеще и това на Родината”, каза Илияна Йотова в приветствието си към жителите и гостите на града.

Вицепрезидентът подчерта, че празничните събития ни карат да се върнем към корените, да почерпим мъдрост и сила от делата на предците и родителите ни. „Това не са обикновени празници. Това са дни на тържеството на българския дух и на непреклонността на всеки българин да предаде на децата си любовта към родния край”, посочи Илияна Йотова.

„Този български край е богат с историята си, с традициите си и с хората си. Пожелавам ви да успеете да покажете на България и на света неговата красота, уникалната му история и съвременните му постижения. Усилията за едно ново бъдеще на този край са една от стъпките за съграждане на онази България, за която всички мечтаем”, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова разгледа изложба на местния художник Николай Ангелов, подредена в местното читалище „Пробуда – 1922” по повод 33-годинината от обявяването на Опака за град. Вицепрезидентът разговаря и с читалищни дейци като подчерта, че колкото по-модерно става обществото ни, толкова повече то има нужда от уникалната българска институция - читалище. „Днес българското читалище се превръща в център на българската духовност. Малко са средствата, които се отделят за съхранението му. За развитието се разчита на родолюбието и българщината на хора като вас”, посочи Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента читалището, е единственото място, в което българските деца могат да открият магията на традициите, да се гордеят с постиженията на българското творчество и да придобият самочувствието от връзката с българщината, предавана от поколения на поколения.

Снимка: president.bg

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Ваканцията се удължава и в общините Опака и Антоново

prazni chinove2Удължава се ваканцията и в общините Опака и Антоново.


Това потвърди за TargovishteBg.com началникът на РУО - Търговище Кремелита Бонева.


В Антоновско учениците ще почиват в понеделник и вторник - 9 и 10 януари, а в община Опака - на 9,10 и 11 януари включително.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Стефан Иванов бе гост на празника на град Опака

op 70917

Зам.областният управител на Търговище Стефан Иванов бе гост на празника на град Опака.

На събитието присъстваха още секретарят на община Търговище Христалина Халачева и народни представители.

Стефан Иванов връчи поздравителен адрес на кмета на Опака Лютфи Реянов, в който пожелава на жителите на града „все така с чувство на родолюбие да пазите традициите, с много жар да градите съвремието, спокойно и уверено да крачите към бъдещето“.


33-та годишнина на град Опака бе отбелязана с концертна програма с участието на изпълнители от В.Търново и Опака.

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

В Горско Абланово откриха кола, издирвана в Шенгенската информационна система от властите в Испания

police lampa trgНа 5.01.2017 г. в с. Горско Абланово, община Опака, е установен лек автомобил „Сеат Ибиза“ с търговищка регистрация – собственост на 64-годишен мъж от селото. Установено е, че за автомобила е въведен сигнал от 31.03.2011 г. с идентификатор в Шенгенската информационна система от властите в Република Испания. Колата е предадена на органите на реда от собственика й с протокол за доброволно предаване. За случая са уведомени дирекция „Международно оперативно сътрудничество“-МВР и Окръжна прокуратура-Търговище.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Областният управител съдейства за закупуването на апаратура за видеонаблюдение в село Горско Абланово

ou 10917

Днес областният управител на Търговище Митко Стайков съдейства на кмета на село Горско Абланово общ. Опака за намирането на средства за видеонаблюдение в селото.


„Поставянето на камери за наблюдение е от съществено значение, заради зачестилите в селото кражби през тази година “, подчерта кметът Стефан Витанов и благодари за оказаната помощ.


Последният случай бе миналия месец, когато неизвестен извършител нападна и обра възрастни мъж и жена –на 85 и 76 години в собствения им дом. Тогава той успя да отмъкне 8 хиляди лева.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Нургюл Салимова стана почетен гражданин на Опака

op 281016

Нургюл Салимова беше удостоена със званието Почетен гражданин на Опака, съобщиха от пресцентъра на кметството.

Днес на тържествена сесия на Общински съвет Опака световната шампионка по шахмат от с. Крепча беше удостоена със званието Почетен гражданин на гр. Опака и с плакет с пластично изображение на герба на Община Опака, за изключителни постижения в областа на шахмата.

 • Написана от targovishtebg.com
 • Категория: Опака

Опака ще чества 33 години от обявяването си за град

opaka obshtizgledНа 5 септември Опака тържествено ще чества своя празник и ще отбележи 33 години от обявяването си за град.


Празникът се организира от Община Опака.


В програмата на честването са включени изложба на Николай Ангелов в читалище „Пробуда“, тържествен концерт на градския площад и празнични фойерверки.


В концерта ще вземат участие ПФА „Искра“ – Велико Търново, ДТС „Капанчета“ при градското читалище и поп-фолк певецът Борис Дали.


Празничната програма е с начало 17,30 часа.

Очаква се на честването да присъства Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Опака

Възможности за заетост и социално включване на уязвими групи по две процедури представи в Опака ОИЦ - Търговище

oicop 121016Областен информационен център - Търговище (ОИЦ) организира днес информационна среща в гр. Опака. В залата на читалище „Пробуда“ общински експерти, представители на Дома за възрастни хора в с. Гърчиново, на нестопански организации бяха запознати с отворената до 31 октомври процедура "Активно включване" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР)2014-2020.
Представени бяха и възможности за участие на уязвими групи по процедурата „Развитие на социалното предприемачество“ по ОПРЧР, която беше пусната за обществено обсъждане и предстои да стартира. Тя ще улесни достъпа до заетост и осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика.
Експертите на ОИЦ – Търговище направиха разяснения относно допустимите кандидати, целеви групи и дейности. Насочиха вниманието към евентуални пропуски и грешки, които могат да се допуснат при попълването на формулярите за кандидатстване. Напомниха, че проектите се подават по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).

 • Написана от targovishtebg.com
 • Категория: Опака

14°C

Targovishte

Rain

Humidity: 89%

Wind: 11.27 km/h

 • 18 Mar 2018 21°C 7°C
 • 19 Mar 2018 11°C 6°C