обновена 11:11 AM EEST, Aug 11, 2020

Баба Тодорка от с. Гърчиново се нуждае от 1000 лв., за да прогледне

  • Публикувано в Опака

op 1712191

Дарителска кампания преди Рождество Христово инициира Община Опака.

88-годишна жена се нуждае от средства за операция на очите. Лично кметът на Опака Мехидин Кадиров, след като се запознава със случая на баба Тодорка Колева от с. Гърчиново, инициира тази кампания. Нужната сума е 1000 лв.

Възрастната жена е загубила напълно зрението си преди няколко години, поради напреднала катаракта на двете очи. Ниските доходи на семейството не позволяват да се направи необходимата операция. Баба Тодорка споделя, че голямата й мечта е да прогледне, поне малко, за да види отново слънцето, изгрева, залеза и близките си обични хора.

Нейната житейска история е изключително интересна. Тя е първата жена – тракторист от района. Още от ранните си младежки години до късна възраст пък е сред най-големите кръводарители в поповско-опаченския край, заради което е награждавана от БЧК с една сребърна и две златни значки.

op 1712192

Възрастната жена живее заедно с дъщеря си Иванка, която макар и инвалид с ограничена подвижност продължава да се грижи качествено за незрящия си родител. Двете жени се издържат с доход от пенсията на майката в размер на 260 лв. и 130 лв. на дъщерята . Гордеят се с това, че нямат задължения към местните магазини.

Утре баба Тодорка ще бъде транспортирана с превоз на Община Опака до очната клиника в Търговище, където ще бъде прегледана от д-р Димитър Тасков.