обновена 11:11 AM EEST, Aug 11, 2020

ГЕРБ-Опака: Призоваваме кмета да подаде оставка

  • Публикувано в Опака

br_gerb_opaka

Съветниците от ГЕРБ - Опака са възмутени от нередностите, които се случват в община Опака и искат оставката на кмета Лютфи Реянов /ДПС/, съобщава пресцентърът на партията след днешната пресконференция.

Като причина за тази своя позиция представителите на ГЕРБ изтъкнаха редица ,,фрапиращи безобразия и злоупотреби'' от страна на управлението на ДПС в лицето на кмета.

"Там по всякакъв начин се използва всеки в името на управлението на ДПС", изтъкна областният координатор на ГЕРБ - Търговище д-р Венка Стоянова.

Общинският ръководител и председател на групата съветници от ГЕРБ - Опака Борислав Борисов поясни, че местният парламент се състои от 13 съветници, 5 от които са от ПП ГЕРБ, т.е. съставляват близо 40 % от състава му, и въпреки този факт на практика са лишени от правото да участват в местното самоуправление - чрез решение на мнозинството от групата на ДПС не са включени в съставите на постоянните комисии. По думите му липсва диалогичност и прозрачност в дейността на ОбС, не се обявяват дори датата и часа за заседания на постоянните комисии. 

Населението, което вече преодолява страха от управлението на ДПС, е възмутено от несъответствието между доходите и високия стандарт на живот, който поддържа кмета на общината. Около 37 хил. лв. е доходът на градоначалника за предходния мандат, а разходите, които той е направил през периода са много повече. Само 58 хил. лв. струва новият му джип "Опел'', ремонтът на къщата му е за 17 хил.лв., построил е два гаража и навес, закупил е три коли на сина си. Борисов поясни, че данните са цитирани от прокуратурата в отговор на отправен сигнал от страна на общинските съветници, както и че са предоставени на НАП за проверка по компетентност.

Общинските съветници на ГЕРБ са установили порочна практика за източване на средства от общинския бюджет в продължение на години - фиктивни трудови и граждански договори на хора, назначавани от кмета на града в общински структури, без дори част от лицата да знаят за това, а парите постъпват незнайно къде. 

Фрапиращ е случаят с вече починалия 52-годишен гражданин на Крепча Осман Есманов, от чието име е подадена данъчна декларация в НАП за изплатени средства по два граждански договора, с чужди подписи и телефон за връзка - стационарния телефонен номер на кмета на Опака. 

По този повод са сигнализирани компетентните органи, чиито проверки текат и в момента.

Съветниците от ГЕРБ съобщиха, че под предлог „подписка за по-евтин ток", от страна на местната администрация е манипулирано населението при събиране на подписката за АЕЦ Белене. Те я определиха като „фалшива". 

Друг факт, обявен на пресконференцията, е, че редица приближени на кмета Реянов общински управници са осъждани, но си остават във властта.
„Такива са морала, мисленето и действията на местните управници, които продължават да доказват, че община Опака няма нужда от градоначалник като Лютфи Реянов", заяви общинският ръководител на ГЕРБ - Опака и призова чрез медиите кметът на общината да подаде оставка.

Снимка: Пресцентър ГЕРБ