charovna2017

обновена 4:01 PM EEST, Apr 24, 2017

Попово

Попово

Изграждат площадки в две детски градини в Попово

decanadploshtadka 0915Две детски площадки ще бъдат изградени в ДГ „Слънце” и ДГ „Лястовичка” в гр. Попово, съобщават от пресцентъра на Общината.

Прогнозната стойност за изпълнение на дейностите по проектите, в това число инжeнеринг – проектиране и строително-монтажни работи, е около 66 666 лв. без ДДС. Средствата за изграждането на детските площадки са заложени в инвестиционната програма на Община Попово за 2017 г. и са осигурени от Общинския бюджет.


До определения в обявата краен срок за подаване на оферти – 23.03.2017 г., бе депозирана една кандидатура, поради което срокът бе удължен с една седмица до 30.03.2017 г. В този период нямаше други участници, изявили желание за участие в процедурата, с което обществената поръчка бе възложена за изпълнение на русенска фирма.

Срокът за изработката на проекта, неговото одобрение, както и получаването на разрешение за строеж, е до 60 дни. Такъв е и срокът за изпълнението на строително-монтажните работи в сила от дата на сключването на договора между страните.
Комбинирано съоръжение, клатушка, въртележка, пясъчник и др. са част от предвидените съоръжения, които ще бъдат изградени на всяка една от площадките.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Голяма сума пари и злато откраднаха от частен дом в Попово

police lampa trgНа 23.03.2017 г. за времето от 07.00 ч. до 14.30 ч. в гр. Попово, неизвестен извършител чрез взлом на патрон на входна врата е проникнал в частен дом  и е извършил кражба на сумата от 3 100 лв. и четири златни пръстена с общо тегло около 12 грама.  Образувано е досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Започна пръскането против кърлежи в Попово

pk 240417

Преди Великденските празници успоредно с косенето започна и декаризацията на тревните площи на територията на община Попово, информират от пресцентъра на администрацията.

С приоритет специалистите започнаха обработката на Градската градина в Попово. Поради лошото време и настъпилия валежен период, третирането временно се преустановява. След спирането на валежите ще се обработят дворовете на детските градини и училищата, детските площадки, общите зелени площи в града. Обработени ще бъдат и тревните площи по цялото протежение на река Поповска.

Декаризация ще бъде извършена и на парка около Късноримската крепост „Ковачевско кале”, на всички зони около Попово, които се ползват за кратковременен отдих, както и зелените площи, които се използват за разходки на домашни любимци. Своевременно ще бъде обработено и трасето, по което се провежда ежегодно Походът по стъпките на четата на Таньо войвода, както и зелените площи на местността „Керчан баир” до с. Априлово.


Пръскането на терените се извършва с професионални препарати, притежаващи сертификати от Министерство на здравеопазването за тази цел и са максимално безопасни за хората и съобразени с опазването на околната среда. Всички обработени площи ще се обозначават с указателни табели, съдържащи информация за препарата, с който е обработено, и срока, който се изисква. 


От Общинска администрация уверяват, че третирането на зелените площи ще продължи, докато това е необходимо.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Работилница за писани яйца отваря врати в поповския музей

muzei popovo

Работилница за писани яйца отваря врати в поповския музей.
Тя ще заработи от 6 април в часовете от 10 до 18 ч., поясняват от музея.


В работилницата малчуганите ще имат възможността да украсяват и изписват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция и орнаментика. Най-красивите творения ще покажем в изложба в навечерието на Великден, обещават музейните специалисти.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Мобилни екипи ще следят за обществения ред в Попово

popovonov2 0515

От началото на месец април 4 служители на звено „Охрана и контрол” при Община Попово ще патрулират в града, съобщават от пресцентъра на администрацията.

Служителите са разпределени в два мобилни екипа, като всеки един от тях ще работи по два дни от 8 до 20 ч., придвижвайки се с общински автомобил.

Патрулиращите ще следят за сигурността на гражданите в пешеходните зони и парковите територии, ще оказват контрол по опазване на обществения ред и относно местата за паркиране в Попово.

Мобилният екип към звено „Охрана и контрол” ще работи съвместно с полицията за неправилно паркирани автомобили в централна градска част и зелените площи. Общинските служители имат правомощията да поставят скоби, да пишат фишове и да съставят актове, като размерът на глобите е от 50 до 500 лв.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Шест награди за млади художници от Попово

artp 210317

Шестима млади художници от Попово са наградени в Националния конкурс за детска рисунка "Водата - извор на живот".


Творческата надпревара се организира по традиция от ВиК - гр. Шумен и е посветена на Световния ден на водата - 22 март. И тази година със свои рисунки са участвали деца от различни школи от цялата страна. Жури в състав: Деян Ефтимов, Валентина Великова и Валери Желязков, определи най-добрите.


Четири са първите награди за деца от Школа за изобразително изкуство "Арт Попово'' с преподавател Искра Хаджииванова. За своите творби с приз ще бъдат удостоени 6-годишният Петър Великов, второкласничката Стефания Петкова, година по-голямата Мадлен Илиева и 11-годишната Радина Димитрова. Арзу Юмерова печели втора награда, а Ивайла Петрова – трета.


Официалното награждаване и отчитане на резултатите от конкурса ще се състои утре в Художествена галерия "Елена Карамихайлова" - Шумен.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

400 кутии цигари са били откраднати от магазин в Попово

police lampa trgНа 18.04.2017 г. около 03,50 часа в гр. Попово неизвестен извършител чрез използване на техническо средство е взломил входна врата на магазин за хранителни стоки –частна собственост, и е извършил кражба на около 400 кутии цигари от различни марки.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

1 500 лева са били откраднати от частен дом в поповско село

police lampa trgЗа времето от 14.00 ч. до 16.00 ч. на 12.03.2017 г. в с. Кардам, общ. Попово, неизвестен извършител е проникнал в дом, собственост на Б.В.(75г.), през незаключена врата и е извършил кражба на сумата от 1500 лв.

Извършва се проверка.

 Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Млада жена от Попово е настанена в болницата след нанесен й побой

umruk 15На 15.04.2017 г. около 13,30 ч. в кв. „Сеячи“ на гр. Попово 36-годишният Б.А. от гр. Попово е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и уронващи честта и достойнството на гражданите, изразяващи се в нанасяне на побой на 31-годишна жена от гр. Попово.

В резултат потърпевшата е настанена за наблюдение в МБАЛ-Търговище без опасност за живота й. По случая се извършва проверка по чл. 325 от Наказателния кодекс.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Поповски ученици класирани в националното състезание „Млади таланти в модата“

op 100317

Ученици от Професионална гимназия по техника и лека промишленост – Попово са класирани в националното състезание „Млади таланти в модата“.


Отборът на поповската професионална гимназия е един от 15-те класирани за участие на национално ниво.


Ръководството на училището изказва благодарност на Фатме Алиева, Янка Димитрова и Евелина Костодинова и ръководителя им Димитринка Стойкова. Поповският тим участва в състезанието чрез създаване на модел по идеен проект на тема: „Цветя – класика и авангард“.

На националния кръг състезателните модели ще участват с модно ревю в рамките на откриването на Панорамата на професионалното образование. След приключване на ревюто е планирана фотосесия. Тя има за цел популяризиране на състезателните модели и отборите. След това всеки отбор получава номер, определящ реда на представянето, и се подготвя за състезателната част. Представяне на портфолиото и на моделите ще стане, като всеки отбор защитава собствения проект пред журито, разказва директорът на гимназията Каролина Христова-Маркова.
Снимка: РУО Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Одобриха споразумение за сътрудничество между Попово и Евротас, Гърция

osp 60417

Общински съвет – Попово проведе осемнадесетото си редовно заседание в присъствието на заместник-кметовете на общината инж. Милена Божанова и Емел Расимова и представители на Общинска администрация.
Общинските съветници работиха по дневен ред от 15 точки.

В началото на заседанието съветниците от Движение за права и свободи направиха изявление, с което изключват от групата си общинския съветник Хюсеин Ибрямов след взето решение от страна на общинското ръководство на партията, поради неспазване на чл. 6 от нейния Устав.

По първа точка от дневния ред съветниците одобриха Годишен доклад за наблюдението на изпълнението на „Общинския план за развитие 2015-2020 г.”. Те единодушно гласуваха промяната в списъка на общинския жилищен фонд за 2017 г. и приеха и отчета за изпълнение на програмата за управление на дейностите с отпадъците в община Попово за 2016 г.
Местните управници одобриха и споразумение за сътрудничество между Община Попово и Община Евротас, Гърция, с цел разработване и реализация на съвместен проект „Създаване на партньорска мрежа между община Попово и община Евротас за трансфер на иновативни практики в областта на пазара на труда на младите хора”. Проектът е насочен към подобряване и утвърждаване на партньорствата между община Попово с други европейски общини и създаване на механизми за развитие на човешките ресурси.
Единодушно общинските съветници приеха наредба за изменение на Наредба № 1 за опазване на обществения ред и чистотата на населените места на територията на община Попово. С пълно мнозинство те гласуваха наредбата за допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, Общинската програма за закрила на детето за 2017 година, Правилник за изменение и допълнение на Правилник за финансово подпомагане на брачни и извънбрачни двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Попово и правилник за изменение на Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на Община Попово. Със свое решение съветниците освободиха адвокат Росица Денева от длъжността „Председател” на Местна комисия по чл. 8, ал. 2 от Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове и гласуваха нейното място да бъде заето от общинския съветник Гецо Стойчев Гецов.
Местният парламент даде съгласието си Община Попово да кандидатства по проект „Развитие на социалното предприемачество в община Попово” на стойност 40 000 лв., с който се очаква да бъдат разкрити и 20 нови работни места. Зам.-кметът инж. Милена Божанова бе упълномощена за представител на Община Попово за участие в извънредното общо събрание на акционерите на „Многопрофилна болница за активно лечение – Търговище” АД.
В края на заседанието бе гласувана сумата от 3 030 лв. за отпускане на еднократна финансова помощ на 23 граждани от общината.

Пресцентър Община Попово

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

100 гр златни накити са били откраднати от частен дом в Попово

zlnakiti 16На 08.03.2017 г. за времето от 07.00 ч. до 15.20 ч. в гр. Попово, обл. Търговище, неизвестен извършител чрез използване на подбран или подправен ключ и лост е проникнал в дома на 46-годишен мъж от гр. Попово и е извършил кражба на около 100 грама златни накити.

Образувано е досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Откраднаха 150 дървени кола от малинов масив край с. Паламарца

police lampa trgЗа времето от 17 ч. на 2.04.2017 г. до 8 ч. на 3.04.2017 г. неизвестен извършител е извършил кражба на около 150 дървени кола от малинов масив в местността „Гюрлюка“ край с. Паламарца, община Попово – собственост на 26-годишен мъж от гр. Попово. След проведени в РУ-Попово оперативнио-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършителят на деянието – 46-годишният С.С. от гр. Попово, известен на полицията. На същия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.


Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Кола се заби в крайпътно дърво в с. Светлен, шофьорът се размина с фрактура

police lampa trgНа 03.03.2017 г. в 21.00 ч. на централната улица в с. Светлен, общ. Попово правоспособният С.М.(32г.) от с. Морава, общ. Свищов, управлява лек автомобил "Форд Фокус", собственост на Б.Я. от с. Сливо поле, обл. Русе с германски транзитни номера.

Движейки се с несъобразена скорост, той напуска пътното платно и се блъска в дърво на тротоара. В резултат на това на водача е причинена средна телесна повреда, фрактура на дясна мишница и значителни имуществени вреди по лекият автомобил.

Образувано е досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Неизвестен застреля куче в поповско село

pushka lovНа 1.04.2017 г. около 18,25 ч. в с. Горица, община Попово, неизвестен извършител с помощта на оръжие е причинил противозаконно смъртта на куче.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325б, ал.1 описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

16-годишно момиче от Попово сред наградените в конкурса за ученическо есе „Вдъхновители“

pbnt 10317

Българската национална телевизия вчера връчи наградите в конкурса за ученическо есе „Вдъхновители“ на церемония в „София Тех парк“. Инициативата на обществената телевизия, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, отличи 8 есета и даде 50 специални награди.

Журито, в състава на което бяха Теодора Димова (писател), Иван Симеонов (изпълнителен директор на София Тех парк), Доброслав Димитров (съосновател на „Империя онлайн“), Милена Иванова (главен експерт „Образователни програми и съдържание“в МОН), Надя Обретенова (изпълнителен продецунт на „По света и у нас“- БНТ), Благой Цицелков (репортер в „Новини и актуални предавания“- БНТ), определи големите победители:

Айлин Тунай Потурлиева, 17 години, гр. Плевен;
Владимир Илиев Илиев, 17 години, гр. Карнобат;
Грети Донкова Георгиева, 14 години, гр.София;
Нехсат Сезгин Хасан, 15 години, с. Богданци, общ. Самуил, обл. Разград;
Радена Цветозарова Цонева, 17 години, гр. София;
Радко Василев Василев, 12 години, гр.Карнобат;
Симона Валентинова Чаушева, 17 години, гр. Кърджали;
Симона Василева, 16 години, град Попово.

Какво вдъхновява учениците днес и кои са учителите на новото време? На тези въпроси отговориха с есета над 120 ученици между 1-ви и 12-ти клас от цялата страна. Сред вдъхновителите в ученическите творби се откроиха дядо Добри, параолимпиецът Ружди Ружди, българският предприемач и програмист Светлин Наков, а извън пределите на страната - Стив Джобс и Джоан Роулинг.

„Да станем посланици на добра воля за една нова кауза – училище без агресия“ – с този апел заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова се обърна към победителите.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поздрави участниците в конкурса с пожеланието да виждат вдъхновението навсякъде около себе си. „Иска ми се да вярвам, че днес младите хора, и особено малките деца, черпят вдъхновение не от видеоигрите и филмите с насилие, а от културата и най-вече от себе си. Това ме впечатли в есетата и ми дава надежда“ – допълни още Йорданка Фандъкова.

Председателят на журито Теодора Димова обобщи, че есетата разкриват многостранните интереси на децата. „Те не се чувстват потиснати, а част от Европа и, в същото време, не забравят своите корени. След като човек е прочел тези есета, вече има съвсем друг поглед към това поколение – с такива деца България има бъдеще“ – допълни писателката.

Талантливите деца, участвали в конкурса „Вдъхновители“, бяха поздравени от българския представител в Детската Евровизия 2016 Лидия Ганева и фанфарния оркестър на 6 СОУ "Св. Кирил и Методий", гр. Перник.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Спипаха мними врачки в Търговищко

lev f14На 30.03.2017 г. около 9,30 ч. на улица в гр. Търговище две неизвестни лица са въвели в заблуждение и под предлог за разваляне на магия 26-годишна жена от с. Крепча, община Опака, и са й отнели сумата от 40 лв.

След проведени в РУ-Попово незабавни оперативно-издирвателни действия са установени извършителите на деянието – 59-годишната М.М. от с. Водица, община Попово, и 36-годишната Р.Г. от с. Ковачевец, община Попово.

По случая се извършва проверка.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Музеят в Попово се сдоби със стара книговезка гилотина

mp 10317

Книговезка гилотина от 1885 г. стана част от музейната експозиция в Исторически музей - Попово. Тя е единствената машина, оцеляла от най-старата поповска печатница и книговезница, открита през 1900 г. Самата гилотина е произведена в Лайпциг, Германия през 1885 г. Печатницата е била важна и неразделна част от културния живот на района до 1947 г.


Да попаднем на нея беше случайност, а докарването й - на добра организация. Благодарим на приятелите на музея Стефан и Николай Томанови, на арендатора Георги Георгиев, на момчетата, без които усилия това нямаше да е възможно, споделя Пламен Събев – директор на музея в Попово, и допълва, че усилията им да се съхрани миналото се обединяват с усилията на други хора и това ги кара да вярват, че правят нещо смислено и значимо.

Снимка: Исторически музей Попово

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

300 лв. и златни накити задигна крадец в Попово

zlnakiti 16За времето от 10.03.2017 г. до 18.00 ч. на 27.03.2017 г. в гр. Попово, обл. Търговище, неизвестен извършител чрез използване на техническо средство, подбран или подправен ключ, е проникнал в дома на 33-годишна жена и е извършил кражба на около 10 грама златни накити и 300 лв.

Образувано е досъдебно производство.Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Започна почистване на улиците в Попово

pp 280217

Със затоплянето на времето започна почистването на уличната мрежа в град Попово. В момента се изстъргват улиците от натрупаните наноси от тиня и чакъл, след което ще се пристъпи към тяхното метене и миене.
Паралелно с това Община Попово съвместно със сметосъбиращата фирма започнаха премахването на насъбралата се сгурия от печки на твърдо гориво и други отпадъци, намиращи се до контейнерите за смет.

Почистването на улиците в града  ще продължи две седмици.

Пресцентър Община Попово

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

4°C

Targovishte

Clear

Humidity: 79%

Wind: 6.44 km/h

 • 25 Apr 2017 21°C 3°C
 • 26 Apr 2017 22°C 5°C