charovna2017

обновена 2:19 PM EEST, Sep 25, 2017

Попово

Попово

88 000 лева бяха отпуснати за ремонт на храмове в Поповско

hp 250917

От Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет тази година бяха отпуснати средства за ремонт на християнски и мюсюлмански храмове в Поповско на обща стойност 88 000 лв., съобщава Местен вестник.

Сумата се изразходва за частични ремонти на фасади, покривни конструкции, подови настилки, иконостаси и др. на 7 църкви и 5 джамии.

Средства в размер на 64 000 лв. получиха християнските храмове в селата Априлово, Цар Асен, Светлен, Водица, Горица, Захари Стояново и Медовина.

За мюсюлманските храмове в селата Априлово, Светлен, Еленово, Долна Кабда и Гагово са отпуснати 24 000 лв. Средствата са получени от настоятелствата и се изразходват по предназначение.

Снимка: Местен вестник

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Санират 6 публични сгради в Попово

popovonov2 0515

Община Попово стартира строително-монтажните дейности за саниране на 6 публични сгради в общината, информират от пресцентъра й. Стартът на планираните енергоспестяващи мерки ще бъде даден на специална церемония по „Първа копка“, която ще се проведе на 1 септември 2017 г. от 10.30 часа на откритото пространство пред сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, на ул. „Раковски“ №1 в град Попово.

Проектът "Обновяване на публичната инфраструктура чрез повишаване енергийната ефективност на обществени сгради, предоставящи административни и културни услуги за устойчиво развитие на гр. Попово", се изпълнява по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  „Енергийна ефективност в периферните райони“ и се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Дейностите, които са планирани по проекта, са насочени към изпълнение на мерки за енергийна ефективност на 6 сгради в общината – музикалната школа към Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1882 г.", административната сграда на Министерство на земеделието, храните и горите, където се помещават Общинската служба по земеделие и Областна дирекция по безопасност на храните – Търговище с офис в Попово, и четири сгради на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в града. Общата разгърната площ на обектите е 1 448,71 м2.

Проектът е на обща стойност 843 542,62 лв., която е 100% безвъзмездна финансова помощ – 85% от нея се предоставя от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, а националното съфинансиране е в размер на 15%.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Откриха пистолет без разрешително у 75-годишна жена от Заветно

policiq kola nadpisНа 20.09.2017 г. в с. Заветно, общ. Попово, след проведени полицейски действия се установи, че 75-годишна жена притежава огнестрелно оръжие, пистолет, и патрони, без да притежава необходимите разрешителни за това.

Образувано е досъдебно производство.


Пресцентър на ОДМВР-Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Започна изграждане на площадки в две детски градини в Попово

p 300817

В края на месец август започна изграждането на две детски площадки в основните сгради на ДГ „Лястовичка“ и ДГ „Слънце“ в гр. Попово, информират от пресцентъра на местната администрация.

Общата стойност за изпълнение на дейностите по проектите, в това число инженеринг-проектиране и строително - монтажни работи е 78 777,60 лв. с ДДС.

Средствата за изграждането на детските площадки са заложени в инвестиционната програма на Община Попово за 2017 г. и са осигурени от Общинския бюджет. Фирмата - изпълнител на дейностите по двата договора е от Русе, а срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 59 календарни дни в сила от датата на сключването на договорите между страните.


По проект е предвидено разполагането на три зони за игра в двора на детските заведения, съответно една за деца от 0 до 3 г. и две - за деца от 3 до 12 г., включващи изграждането на комбинирано съоръжение, клатушка, въртележка, пясъчник и др. като част от предвидените съоръжения във всяка една от площадките.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

10-годишно момиче от Попово пострада при катастрофа в града

lineika 33На 19.09.2017 г. около 16,10 ч. в жк „Русаля“ в гр. Попово, е възникнало пътно-транспортно произшествие с участници - правоспособният водач Т.Т. от  Посабина, община Попово, управлявал лек автомобил „Дайхатцу Териос“ с търговищка регистрация, и 10-годишно момиче от същия град.

В резултат на инцидента детето е откарано в МБАЛ-Търговище с фрактура на лява подбедрица и е настанено за лечение без опасност за живота му.

На водача е взета проба за евентуално наличие на алкохол в издишания от него въздух по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“, която е отрицателна.

Причините за възникналото пътно-транспортно произшествие са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Налага се отстраняването на липи в централната част на Попово

pd 240817

Ще бъдат премахнати девет броя липи в гр. Попово, намиращи се от южната страна на бул. „България“, в отсечката между пл. „3-ти март“ и ул. „29-ти юни“, информира Местен вестник.

Отстраняването на дърветата ще се извърши във връзка с предстоящата реконструкция на тротоарната настилка в същата отсечка.

Липите са с множество хралупи, суховършия и напреднали гнилостни процеси, загубили са декоративните си качества и са предпоставка за нанасяне на материални щети.

Премахването им ще се извърши в изпълнение на Заповед на кмета на община Попово, издадена на основание констативен протокол от 17.08.2017 г., изготвен от специалисти на Община Попово, и въз основа на чл.44, ал.2 от ЗМСМА, в съответствие с чл. 19, ал.1, т.1 и 3 от Наредба №1 за опазване на озеленените площи и декоративната растителност, чл. 41 от Наредба на Общински съвет за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Попово.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Ученици от Попово дариха буквари на българчета в Италия

21616424 1492561887501264 8941130018967769630 n

Първият училищен звънец удари както за всички първокласници в страната, така и за българчетата, които се обучават в чужбина. Заедно с първата крачка към класните стаи учениците от поповските основни училища подеха и една прекрасна инициатива, като направят дарение на българското училище във Фоджа, Италия, пише Местен вестник.

Мил жест към всяко българско дете, прекрачило училищния праг за първи път, бе дареният Буквар.

Българското училище във Фоджа, Италия е филиал на училище „Св. Св.Кирил и Методий“ в Рим. В учебното заведение се обучават 10 българчета от две преподавателки, едната от които е Деси Русева родом от град Попово, чиято е и идеята за инициативата.


Децата изучават български език и география на България, като учебната програма е изготвена от Министерство на образованието и науката. Занятията в българското училище се провеждат всяка неделя като допълнение към основното образование на учениците.

Снимка: Местен вестник

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

"Мазда" и каруца са откраднати в поповско село

photo big 399400На 20.08.2017 г. в РУ-Попово е получен сигнал за това, че за времето от 1.08.2017 г. до 20.08.2017 г. неизвестен извършител чрез повреждане на преграда в къща в с. Ломци, община Попово – собственост на 27-годишен мъж от селото, е извършил кражба на лек автомобил „Мазда 121“, каруца, ярмомелка и други вещи.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

ШВЕДСКИ ИНВЕСТИТОР С ИНТЕРЕС КЪМ ПОПОВСКИТЕ ОБЩИНСКИ ГОРИ

shp 180917

Д-р Людмил Веселинов посрещна в Община Попово шведския инвеститор Петер Марселиус. Потенциалният инвеститор пристигна, воден от председателя на търговско-промишлената палата между България и Скандинавските страни – Йоран Свенсон, информира пресцентърът на Община Попово.
Петер Марселиус има интереси в областта на горското стопанство и в частност към общинския горски фонд. След официалната среща между страните, д-р Веселинов организира опознавателна обиколка на гостите, по време на която запозна гостите с най-разпространените дървесни видове на територията на общината и дървесината, извличана от тях. Те разгледаха горските масиви на територията на селата Садина, Ломци, Еленово и Тръстика.
Шведският инвеститор сподели своите идеи за четирикратно увеличаване добива на дървесина и как това е вече реализирано в Швеция, като най-важното условие е залесяването.
В близко бъдеще предстои сключването на договори между ръководената от Петер Марселиус фирма и общините Благоевград и Смолян.
След необходимите консултации с експерти в областта на горското стопанство в рамките на месец  Марселиус ще изготви инвестиционно предложение и до Община Попово.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Общинския съвет в Попово не заседава, поради липсата на кворум

ou 180817

„Фактът, че кметът и голяма част от общинските съветници не са тук, показва неглижиране на проблема и безотговорно поведение“, коментира на извънредното заседание на общинския съвет в Попово днес областният управител Митко Стайков.


То бе свикано от 11 общински съветници с една единствена точка в дневния ред „Присъединяване на Община Попово към обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД гр. Търговище“.


„Това е много важна точка, касаеща развитието на община Попово във връзка с водоснабдяването и бъдещите проекти, които трябва да се осъществят на територията на общината“, коментира областният управител Митко Стайков и допълни: „От 2 месеца се опитваме да направим консолидация на ВиК Асоциацията, водим разговори със зам.министри и министри, но виждаме едно нежелание от страна на община Попово това нещо да се случи. Недоумявам как нещо, което е полезно за жителите на общината, се неглижира и не е толкова важно за кмета и общинските съветници от определени политически сили да присъстват на днешната сесия“.

Стайков припомни, че община Попово има готови проекти, половината от които са реализирани и изрази неразбирането си как когато има желание от страна на държавата това нещо да продължи има нежелание от страна на ръководството на общината .
Областният управител се обърна към общинските съветници: „Вие сте законодателния орган на Община Попово, вие сте хората които решават живота и бъдещето на жителите й. От вашето гласуване зависят съдбите и на хората от останалите четири общини, за да може чрез консолидацията на Асоциацията на Вик –Търговище ние да успеем да усвояваме европейски средства във всички общини на територията на Област Търговище. Молбата ми е наистина да погледнете сериозно на въпроса и да постигнем една обща цел-подобряване на ВиК-системите на територията на цялата област“.

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Цветанов в Попово: Кандидатите ни за кметове и съветници ще бъдат подготвени професионалисти

gerbp 160917

Благодаря ви за това, което правим заедно през всичките години. Време е отново да се подготвим за местните избори и бъдещите кметове и общински съветници, които ще излъчим, да бъдат добре подготвени професионалисти и да спечелим доверието на хората. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на среща с общинското ръководство на партията в Попово. "Там, където управлява ГЕРБ, има видими резултати от работата на нашите кметове и общински съветници. В същото време нашите опоненти не могат да предложат алтернатива. Пример за развитието на регионите, в които хората избраха кметовете от ГЕРБ, е Търговище, където с управлението на д-р Дарин Димитров градът се променя и развива с всеки изминал ден. Време е и в Попово да изградим такава солидна основа, която да ни помогне да спечелим местните избори след две години", коментира още Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ отбеляза също, че в момента правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ е стабилно и в максимална степен полага всички усилия страната да се възползва от възможностите, които дава европейската солидарност. Цветанов каза, че силната страна на днешното управление личи и от постигнатия икономически растеж от 3,6%. Ще продължим за развитието на всички региони в страната и наш основен ангажимент остават решенията на проблемите на хората, заяви в Цветан Цветанов.

 

Пресцентър ПП ГЕРБ

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Крадец сви златна гривна за 1500 лв. от ателие в Попово

zlnakiti 16На 16.08.2017 г. в РУ-Попово е получен сигнал за това, че неизвестен извършител е извършил кражба от златарско ателие в гр. Попово на 25-грамова златна гривна на стойност 1500 лв.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

И Попово се включва в инициатива „Да изчистим България заедно“

popovonov2 0515

Община Попово и тази година ще се включи в най-мащабната национална доброволческа инициатива – „Да изчистим България заедно“, съобщават от пресцентъра на местната администрация. За седми пореден път инициативата ще обедини институции, неправителствени и бизнес организации и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда. Цяла България ще стане част от първото по рода си масово есенно почистване у нас, което ще се проведе на 16 септември. Изборът на есенна дата за провеждането на тазгодишната инициатива цели да посрещнем зимния сезон в чиста България и да възпрепятстваме негативното въздействие, което оказват върху околната среда, затрупаните под снега отпадъци.


Жителите на община Попово, желаещи да се включат в инициативата, могат да получат чували и ръкавици, които ще се раздават на:


- 14.09 (четвъртък) и 15.09 (петък) в Отдел „Екология“ на Община Попово - ст. 301 в рамките на работния ден (от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 17:00 ч.);
- 16.09 (събота) материалите ще се раздават на входа на Община Попово в 8:00ч.
Ще бъдат почиствани главно районите на междублоковите пространства на санираните по Националната програма за енергийна ефективност многофамилни жилищни сгради, както и местата:
в гр. Попово:
- Южната част на Градската градина;
- Обиколният път за гр. Попово (западната част);
- Ул. „Дружба“ (локално замърсяване с битови отпадъци);
- Зелените площи около МБАЛ – Попово;
- Зоните за отдих около яз. „Каваците“;
- Зелените площи в жилищните квартали на града.
в община Попово:
- Районът около чешмата преди разклона за с. Водица;
- Районът около крайпътното заведение „Корабчето“ в посока с. Ковачевец;
- Отбивката преди разклона за с. Дриново в посока Попово – Разград;
- Замърсявания в населените места на общината.


Събраните отпадъци да бъдат оставяни в непосредствена близост до контейнерите за смет, от където ще бъдат извозвани от осигурен за целта превоз.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Митко Стайков се срещна с кмета на Славяново, заради проблемите в училището

ou 140817

Митко Стайков бе на среща в село Славяново, община Попово по покана на кмета Васил Стоилов и граждански съвет от селото.


Причините са свързани с недоволството срещу директора на ОУ „Васил Левски“ - Димитър Антонов, инициираната подписка срещу него и възникналото напрежение .

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Дядо от Садина стана поредна жертва на ало измамници

alo izm15На 8.09.2017 г. около 17 часа в с. Садина, община Попово, неизвестен извършител по стационарен телефон е въвел в заблуждение 83-годишен мъж от селото и под предлог, че са необходими пари, с което се е оказвало съдействие на полицейски служители, осъществяващи операция по задържане на извършители на телефонно измами, му е отнел сумата от 500 лв.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.


От полицията напомнят на гражданите да не се доверяват на обаждания по телефона от непознати, представили се като длъжностни лица, и в никакъв случай да не им предоставят пари или ценности. При получаване на такова обаждане е необходимо да се сигнализира на тел.112, а също и гражданите да потърсят телефонна връзка с близките си.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Областният управител посети шивашко предприятие в Попово

ou 90817

Митко Стайков се срещна с работниците и ръководството на шивашко предприятие в град Попово.
Фирмата шие и изнася дрехи зад граница.
Областният управител се запозна с технологичния процес и с основните проблеми в бранша, информира пресцентърът на Областната администрация.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Четирима непълнолетни младежи откраднаха дрехи от Център за настаняване на деца от семеен тип в Попово

photo verybig 885678

На 4.09.2017 г. след проведени в РУ-Попово оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия са установени извършителите на кражба на дрехи от Център за  настаняване на деца и младежи от семеен тип в гр. Попово, извършена на 2.09.2017 г. чрез проникване в сградата след взлом на прозорец.

Извършители на деянието са четирима непълнолетни младежи – възпитаници на Центъра.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Арестуваха 42-годишен, откраднал кола в Попово

beleznici16

Образувано е незабавно полицейско производство по чл. 346 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.

На 30.07.2017 г. в 8,59 ч. на тел. 112 е получен сигнал за това, че около 0,35 ч. на същия ден неизвестен извършител е извършил кражба на лек автомобил «Ситроен Ксара» с разградска регистрация – собственост на 36-годишен мъж от гр. Разград и ползван от друг 62-годишен мъж.

Автомобилът е бил паркиран пред ферма за животки в с. Садина, община Попово – в посока с. Люблен, като е бил оставен отключен, с ключ на контакта.

След проведени от служители на РУ-Попово незабавни оперативно-издирвателни действия съвместно със служители от Граничен полицейски участък-Русе автомобилът е бил установен на ГКПП «Дунав мост».

Извършителят на деянието – 42-годишният А.М. от с. Люблен, община Опака, е задържан за срок до 24 ч. в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1 , т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Областният управител посети поповска транспортна фирма

ou 40917

Днес областният управител на Търговище Митко Стайков се срещна и разговаря с управителя на поповска транспортна фирма, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.


Фирмата е основният превозвач на пътниците до близките населени места на общината и извън нея.
По време на срещата управителят Ангел Ангелов запозна Стайков с основните проблеми в сектора, а именно - нелоялната конкуренция и липсата на шофьори.


Въпреки трудностите, ръководството на фирмата е направило основен ремонт на сградата на автогарата, в която се помещава, и в момента покрива необходимите европейски стандарти.
Сградата е пригодена за хора-инвалиди, разполага с помещение за майки с малки деца, както и лекарски кабинет за нуждите на персонала и на пътниците.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Влекач и микробус в канавката след ПТП край Попово

police nomerНа 27.07.2017 г. около 13,50 ч. на път II-51/Бяла-Попово-Дралфа/, на км 45+840 в община Попово – в участък между с. Ковачевец и гр. Попово, правоспособният водач И.И. от гр. Попово, управлявайки товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ с търговищка регистрация, е изгубил контрол над управлението на моторното превозно средство. Товарният автомобил е навлязъл в лентата за насрещно движение и с лявата си част се е сблъскал с влекач „Волво“ с прикачено полуремарке – фирмена собственост.

При така възникналия пътен инцидент влекачът и полуремаркето към него са напуснали пътното платно и са се обърнали в прилежаща отводнителна канавка.

В резултат са нанесени значителни материални щети на влекача и на полуремаркето. На водачите на двете МПС са взети проби по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“, за евентуално наличие на алкохол в издишания от тях въздух, които са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

14°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 75%

Wind: 6.44 km/h

 • 26 Sep 2017 18°C 11°C
 • 27 Sep 2017 17°C 11°C