charovna2017

обновена 1:59 PM EEST, May 27, 2017

Попово

Попово

Двама пияни шофьори засече полицията в Попово

dregr14uli

Образувани са две бързи полицейски производства по чл. 343 б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.

На 24.05.2017 г. около 18.05 ч. в кв. „Запад“ на гр. Попово правоспособният водач С.А., на 50 год., от гр. Попово, управлявал лек автомобил „Ауди 80“ с разградска регистрация в посока с. Медовина, община Попово, след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 2,05 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“. Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване.

На 25.05.2017 г. около 00,15 ч. по ул. „Асен Златаров“ в гр. Попово 30-годишната Д.Н. от гр. Попово, правоспособен водач, управлявала собствения си лек автомобил „Фолксваген Пасат“ с търговищка регистрация след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от нея въздух 1,57 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“. Д.Н. е отказала кръвна проба за химическо изследване.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Готови са първите блокове в Попово, обновени по програмата за енергийна ефективност

blp 180517

Вече са готови първите два блока, които се обновяваха по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, информираха от пресцентъра на Община Попово.

В началото на месец май приключиха строително-монтажните работи на двата обекта. Това са жилищният блок на ул. „Панайот Хитов” 35, 37 и 39, и този на ул. „Гагарин” бл.13, вх. А-Г. Двете сгради са напълно завършени и имат подписан констативен акт 15. Строителните фирми изпълниха договорените си задължения в срок и извършиха всички предвидени мерки по енергийна ефективност. На жилищните блокове са извършени подмяна на дограми, топлоизолация на външни стени, топлоизолация на сутерен и таван на мазетата, хидроизолация и топлоизолация на покрив, боядисване и освежаване на стълбищни клетки, въвеждане на енергоефективно осветление в общите части. Очакваният резултат е още през следващия отоплителен сезон да бъдат понижени сметките за отопление с 50%.
Предстои въвеждането на блоковете в експлоатация с Държавна приемателна комисия. Тъй като категорията на обектите е трета, Дирекцията за национален строителен контрол ще назначи такава комисия, с която ще бъдат въведени в експлоатация и ще бъдат издадени удостоверения за ползване на обектите (акт 16). След въвеждането им в експлоатация започва да тече гаранционният срок , който по договор е 5 години. Това е минималният срок, с който фирмата - строител се задължава да отстрани дефектите, появили се през този период.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Апартамент и кола горяха в Попово

pojarnikari tg15Служители на РС „ПБЗН“-Попово са реагирали на получен сигнал за възникнал пожар на балкон на апартамент на бул. „Михаил Маджаров“ в гр. Попово. В резултат е изгоряла техника и са опушени стени и PVC-дограма. Инцидентът е предизвикан от късо съединение в аспиратор.

На 24.05.2017 г. служители от същата служба са реагирали на получен в 03,25 ч. сигнал за възникнал пожар в двигателя на лек автомобил „Пежо 307“ с търговищка регистрация в гр. Попово. Вследствие на инцидента автомобилът е унищожен. Вероятната причина за възникване на пожара е късо съединение в ел. инсталацията на автомобила.

Инцидентът е причинил щети и на намиращ се в близост лек автомобил „Фолксваген Голф“, който е с унищожени регистрационна табела, маска и фарове. Спасени от огъня са три други автомобила в съседство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Зрелостниците от Випуск 2017 се срещнаха с кмета на Попово

kmp 170517

Дни преди най-вълнуващия и дългоочакван ден – абитуриентския бал, зрелостниците от Випуск 2017 се срещнаха с кмета на община Попово.

Превърналата се вече в традиция среща на абитуриентите с ръководството на Общината се състоя в залата на Дом на културата. На нея присъстваха директорите на учебните заведения и служители от Общинска администрация.


Общо 194 са зрелостниците от Випуск 2017, които тази година завършват в поповските гимназии.
Д-р Веселинов приветства дванадесетокласниците с прекрасния миг на абитуриентството, с който се отварят вратите на нови светове, пълни с изненади, любопитство и трудности. Обърна се към тях и с послание да не забравят родния край, да се учат и един ден да се върнат в Попово, за да вложат натрупаните знания за развитието на града ни.
Специален поздрав за всички зрелостници бяха изпълненията на „Гласът на България” за 2014 година – Кристина Иванова.
Срещата продължи на чаша вино и в приятелска обстановка.

Местен вестник

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Осъден за изнасилване, убийство и блудствени действия, обжалва 8-годишна присъда

sud dokladАхмед Мехм. от с. Гагово, община Попово, осъден на първа инстанция за изнасилване, блудство и за убийството на 74 годишна жена, както и за блудствени действия с непълнолентно момиче, обжалва днес пред Варненския апелативен съд 8-годишна присъда на Окръжен съд - Търговище, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд - Варна.

Пресслужбата на съда припомня, че в края на февруари тази година първата съдебна инстанция призна вината на непълнолетния Ахмед затова, че на 18 април 2015 год., на пътя между с.Гагово и град Опака, обл. Търговище, чрез употреба на сила изнасилил 74 годишна жена, с тежка деменция. Издевателството било брутално и съпроводено с причиняване на три средни телесни повреди на пострадалата - счупена гръдната кост, натрошени ребра, контузия на белия дроб. След изнасилването последвали блудствени действия. Ден по-късно, заради тежките поражения върху организма, възрастната жена починала. Съдът в Търговище е признал вината на Ахмед и за убийството й, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Първата съдебна инстанция е осъдила подсъдимия и за друго блудство, извършено 7 месеца по-късно в с.Гагово спрямо момиче, ненавършило 14 години, което е с 95% инвалидност. И това блудство било с употреба на сила. За всяко едно от престъпните деяния непълнолетният е получил различни по размер присъди, но на основание чл.23 НК, съдът му е присъдил да изтърпи най-голямото от присъдените наказания – 8 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно в поправителен дом. Родителите на непълнолетния подсъдим са осъдени да заплатят на роднина на починалата жена обещетение в размер на 30 000 лева. Общият размер на присъдените разноски по делото и таксата върху уважения граждански иск възлиза на 8060 лв. Защитата на непълнолетния младеж твърди пред въззивния съд, че обвиненията не били доказани по несъмнен начин и се основавали единствено на самопризнанията на Ахмед. За разлика от тях, прокуратурата настоява присъдата на първата съдебна инстанция да бъде потвърдена като законосъобразна, справедлива и съобразена с непълнолетната възраст на подсъдимия. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

1500 домакинства и фирми получават по-надеждно електрозахранване след обновяване на възлова станция в община Попово

eonp 160517

Цялостно обновяване на оборудването в две възлови станции беше реализирано от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в рамките на инвестиционната и ремонтна програма на дружеството. Възлова станция Любен Каравелово захранва над 2 000 клиента на ЕНЕРГО-ПРО във Варненската община Аксаково, а възлова станция Водица снабдява с електроенергия близо 1500 фирми и домакинства в община Попово.

В рамките на два месеца специалистите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извършиха рехабилитация на оборудването в двете възлови станции. Бяха монтирани нови по-надеждни, съобразени с екологичните изисквания вакуумни прекъсвачи. Инсталирани са нови цифрови релейни защити, чието основно преимущество за клиентите на електроразпределителното дружество е, че дават възможност за ограничаване района на изключване на електрозахранването при авария. Съвременното оборудване има значително по-прецизни защитни функции, които позволяват максимално точно да се регистрират аварийни състояния и да се приложат най-адекватните мерки за отстраняването им. Така при възникване на повреда по електроразпределителната мрежа, благодарение на модерните цифрови защити, броят на засегнатите от аварията домакинства ще бъде значи-телно по-малък. Паралелно с новите релейни защити е въведена в експлоатация система за телеуправление и сигнализация. Тя позволява извършването на мониторинг на съоръженията и дистанционен контрол в реално време, който се извършва от Центъра за управление на мрежата на ЕНЕРГО-ПРО. Инвестицията в обновяването на възловите станции възлиза на над 70 000 лева. Извършената рехабилитация на двете съоръжения дава възможност за по-добро оперативно обслужване, намалява до минимум непланираните прекъсвания и гарантира по-качествено електроподаване на клиентите на електроразпределителното дружество в района.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

70 сладоледа са откраднати от фризер в Попово

ice cream 2

За времето от 19 ч. на 20.05.2017 г. до 6 ч. на 21.05.2017 г. в гр. Попово неизвестен извършител чрез счупване на стъкло на поставен пред магазин фризер за сладолед е извършил кражба на около 70 сладоледа от различни марки. Нанесената щета е на обща стойност около 60 лв.

След проведени в РУ-Попово незабавни оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на деянието – 55-годишният Х.П. от с. Душево, община Севлиево. Той е задържан в РУ-Попово на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

Снимка: blog.liebherr.com

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Изпратиха абитуриентите от гимназията по селско стопанство в Попово

pgss 150517

С тържествена церемония в ПГСС „Н.Пушкаров“ в гр. Попово изпратиха Випуск 2017 година.
Абитуриентите предадоха училищното знаме на своите приятели от единадесети клас.
Зрелостниците за последно чуха училищния звънец, изказаха своите благодарности към ръководството на училището, към своите класни ръководители и преподаватели.
Теменуга Тодорова - директор на гимназията, отправи своя поздрав към завършващите, пожела им успешно представяне на предстоящите изпити и успешен старт в живота.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Скандал в Попово завърши в намушкване с нож

noj 0216

На 20.05.2017 г. около 16,50 ч. в гр. Попово след възникнал скандал 41-годишният М.К. от същия град е нанесъл в дома си удар с нож на 48-годишен свой съгражданин.

В резултат потърпевшият е приет за лечение в МБАЛ-Търговище с прободна рана в областта на корема, без опасност за живота му.

М.К. е задържан за срок до 24 ч. в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

 

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Русенският митрополит Наум отслужи литургия на храмовия празник на параклиса в село Светлен

rm 40517

На 2 май 2017 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум посети с. Светлен, където отслужи св. литургия в храм „Св. цар Борис”, по случай храмовия празник. На архиерея съслужиха: ст. ик. Валентин Лазаров, архиерейски наместник за Поповска духовна околия и председател на храма, свещ. Евгений Загорняк и дякон Недялко Димитров.

След богослужението владиката произнесе проповед и отслужи водосвет за здраве, благославяйки християните да живеят в мир и разбирателство помежду си. Мнозина от богомолците бяха донесли различни приготвени ястия, като курбан за празника, които се осветиха и разадоха на народа за благословение.

Снимка: Русенска митрополия

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Влагат над 120 хил. лв. в ремонт на улици в Попово

rup 190517

Започнаха ремонтните дейности на асфалтовите настилки по улиците в град Попово и републиканската пътна мрежа в границите на града, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.


Предстои да бъде извършен ремонт на предвидените улици и участъци по две обособени позиции: „Текущ ремонт на републиканскапътна мрежа в границите на гр. Попово” и „Текущ ремонт на улици в гр. Попово”.

Общата стойност за извършване на кърпежите е в размер на 126 226 лв.От тях 120 000 лв. са за ремонт на настилките по улиците в града.

Ремонтните дейности трябва да приключат в срок до два календарни месеца от датата на подписването на договорите - н16.05.2017 г.
С изкърпването на асфалтовите настилки ще се създадат условия за безопасно движение на автомобили и пешеходци, добро отводняване, пътна конструкция с необходимата носимоспособност и транспортно-експлоатационни качества, убедени са от Общината.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Игра с огън предизвика пожар в поповско село

pojarnikari tg15На 26.04.2017 г. около 18,05 ч. на тел. 112 е получен сигнал за запалена селскостопанска конструкция за съхранение на царевица /кош/ с площ около 12 кв. м, намираща се в необитаем двор в с. Дриново, община Попово.

Вследствие на инцидента кошът е унищожен.

След проведени от служители на РУ-Попово незабавни оперативно-издирвателни действия е установено, че извършители на деянието са две деца от селото – малолетни момче и момиче,  които са предизвикали пожара при игра с огън.

Пожарът е погасен от служители на РС „ПБЗН“-Попово с един противопожарен автомобил. По случая в РУ-Попово се извършва проверка по чл. 331 от Наказателния кодекс, резултатите от която ще бъдат докладвани в Районна прокуратура-Попово.

Пресцентър МВР Търговще

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Измамиха 75-годишна жена от с. Гагово по телефона

alo izm15На 18.05.2017 г. в 14 ч. гражданин от гр. София е подал сигнал в РУ-Попово за това, че на 17.05.2017 г. за времето от 12 до 17 ч. в с. Гагово, община Попово, неизвестен извършител по стационарен телефон е въвел в заблуждение 75-годишната му майка под предлог, че са необходими пари за освобождаване на задържан неин близък роднина, и й е отнел сумата от 800 лв.

Обаждащият се по телефона се е представил за полицейски служител и обяснил на възрастната жена, че нейният близък е предизвикал тежък пътен инцидент, в който е загинало дете.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Изграждат площадки в две детски градини в Попово

decanadploshtadka 0915Две детски площадки ще бъдат изградени в ДГ „Слънце” и ДГ „Лястовичка” в гр. Попово, съобщават от пресцентъра на Общината.

Прогнозната стойност за изпълнение на дейностите по проектите, в това число инжeнеринг – проектиране и строително-монтажни работи, е около 66 666 лв. без ДДС. Средствата за изграждането на детските площадки са заложени в инвестиционната програма на Община Попово за 2017 г. и са осигурени от Общинския бюджет.


До определения в обявата краен срок за подаване на оферти – 23.03.2017 г., бе депозирана една кандидатура, поради което срокът бе удължен с една седмица до 30.03.2017 г. В този период нямаше други участници, изявили желание за участие в процедурата, с което обществената поръчка бе възложена за изпълнение на русенска фирма.

Срокът за изработката на проекта, неговото одобрение, както и получаването на разрешение за строеж, е до 60 дни. Такъв е и срокът за изпълнението на строително-монтажните работи в сила от дата на сключването на договора между страните.
Комбинирано съоръжение, клатушка, въртележка, пясъчник и др. са част от предвидените съоръжения, които ще бъдат изградени на всяка една от площадките.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Млад поповчанин се озова в ареста, шофирал с 2,17 промила

dregr14uliОбразувано е бързо производство по чл. 343 б, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.

На 17.05.2017 г. в 22,40 ч. в гр. Попово – на кръстовището на улиците „Драва“ и „Мара Тасева“, правоспособният водач С.Й., на 31 год., от същия град, управлявал собствения си лек автомобил „Subaru Outback“ с търговищка регистрация след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 2,17 промила, установено по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“.

Взета му е кръвна проба за химическо изследване, С.Й. е задържан за срок до 24 ч. в РУ-Попово на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Започна пръскането против кърлежи в Попово

pk 240417

Преди Великденските празници успоредно с косенето започна и декаризацията на тревните площи на територията на община Попово, информират от пресцентъра на администрацията.

С приоритет специалистите започнаха обработката на Градската градина в Попово. Поради лошото време и настъпилия валежен период, третирането временно се преустановява. След спирането на валежите ще се обработят дворовете на детските градини и училищата, детските площадки, общите зелени площи в града. Обработени ще бъдат и тревните площи по цялото протежение на река Поповска.

Декаризация ще бъде извършена и на парка около Късноримската крепост „Ковачевско кале”, на всички зони около Попово, които се ползват за кратковременен отдих, както и зелените площи, които се използват за разходки на домашни любимци. Своевременно ще бъде обработено и трасето, по което се провежда ежегодно Походът по стъпките на четата на Таньо войвода, както и зелените площи на местността „Керчан баир” до с. Априлово.


Пръскането на терените се извършва с професионални препарати, притежаващи сертификати от Министерство на здравеопазването за тази цел и са максимално безопасни за хората и съобразени с опазването на околната среда. Всички обработени площи ще се обозначават с указателни табели, съдържащи информация за препарата, с който е обработено, и срока, който се изисква. 


От Общинска администрация уверяват, че третирането на зелените площи ще продължи, докато това е необходимо.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Две пожарни гасиха пламнал сеновал в Садина

pojarnikari tg15На 17.05.2017 г. служители на РС „ПБЗН“-Попово са реагирали на получен в 17,25 ч. сигнал за възникнал пожар в сеновал към къща в с. Садина, община Попово.

В резултат на инцидента са унищожени 350 кв. м покривна конструкция и 2000 бали фураж. Пожарът е погасен от служители на РС „ПБЗН“-Попово с два противопожарни автомобила.

Спасени от огъня са 4 постройки.

Вероятната причина за възникване на пожара е самозапалване на складирани мокри бали фураж, които били наредени плътно една до друга, без да е осигурено необходимото за охлаждането и проветряването им разстояние.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Мобилни екипи ще следят за обществения ред в Попово

popovonov2 0515

От началото на месец април 4 служители на звено „Охрана и контрол” при Община Попово ще патрулират в града, съобщават от пресцентъра на администрацията.

Служителите са разпределени в два мобилни екипа, като всеки един от тях ще работи по два дни от 8 до 20 ч., придвижвайки се с общински автомобил.

Патрулиращите ще следят за сигурността на гражданите в пешеходните зони и парковите територии, ще оказват контрол по опазване на обществения ред и относно местата за паркиране в Попово.

Мобилният екип към звено „Охрана и контрол” ще работи съвместно с полицията за неправилно паркирани автомобили в централна градска част и зелените площи. Общинските служители имат правомощията да поставят скоби, да пишат фишове и да съставят актове, като размерът на глобите е от 50 до 500 лв.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Откриха снаряд в гора между поповски села

police lentaНа 17.05.2017 г. около 10,30 ч. в РУ-Попово е получен сигнал за това, че гражданин е открил в гориста местност между селата Светлен и Заветно, община Попово, снаряд с дължина около 20 см и диаметър около 10 см.

Уведомени са експерти от военно формирование при Министерството на отбраната, като до тяхното пристигане и до обезвреждането на снаряда е осъществена охрана на района от служители на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

400 кутии цигари са били откраднати от магазин в Попово

police lampa trgНа 18.04.2017 г. около 03,50 часа в гр. Попово неизвестен извършител чрез използване на техническо средство е взломил входна врата на магазин за хранителни стоки –частна собственост, и е извършил кражба на около 400 кутии цигари от различни марки.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

18°C

Targovishte

Showers

Humidity: 53%

Wind: 28.97 km/h

 • 28 May 2017 20°C 11°C
 • 29 May 2017 22°C 11°C