charovna2017

обновена 9:32 AM EEST, Jul 26, 2017

Попово

Попово

ПГТЛП – Попово с ново модерно оборудване

pgtlp p130815

Професионална гимназия по техника и лека промишленост в Попово ще бъде с ново модерно оборудване през учебната 2017/2018, съобщава директорът Каролина Христова-Маркова.


За трета поредна година ПГТЛП – Попово печели проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Модернизиране на системата на професионалното образование“. Този път той е на стойност 70 хил. лв.


Модернизиране на оборудването на работните места за учениците в компютърния кабинет, с цел постигане на по-добри резултати в обучението и формирането на професионални умения и навици по теория и практика на специалността „Компютърна техника и технологии“, е основна цел на спечеления проект „Да бъдеш успешен IT специалист“. Оборудването на лаборатория по компютърни технологии ще даде възможност нашите ученици да надградят своите знания и умения на по – високо техническо ниво. Те ще имат възможност да тестват ново конфигурирани компютърни системи, да откриват повреди и да ги отстраняват своевременно. С новото оборудване ще могат да изграждат оптична мрежа от оптични влакна, да я разклоняват и съответно сплайсват. Ще се тестват мрежови оптични кабели, компютърни захранвания. Ще се извършва диагностика на дънни платки. Всеки ученик ще разполага с отделно работно място, свързано към сървър, на който ще може да извършва всякакъв вид диагностична дейност, споделя директорът на школото.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Заловиха поповчанин, отглеждал марихуана

mvr1

На 2.07.2017 г. след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в района на язовир Априлово, община Попово, е установено, че 37-годишният М.М. от гр. Попово, известен на полицията, отглежда 145 стръка растения, засадени в саксии, които при извършен полеви наркотест реагират на марихуана.

mvr2

При последващо претърсване в помещения - негова собственост, намиращи се на язовира, е намерено и иззето оборудване за изграждане на оранжерия за отглеждане на марихуана.

М.М. е задържан за срок до 24 часа в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, а след изтичане на полицейската мярка с постановление на наблюдаващ прокурор срокът на задържането му е удължен до 72 часа.  

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

mvr3

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Гасиха пожар в селскостопанска постройка в поповско село

pojarnikari tg15Служители на РС „ПБЗН“-Попово са реагирали на получен в 15,15 ч. на 25.07.2017 г. сигнал за възникнал пожар в селскостопанска постройка – кооперативна собственост, в с. Кардам, община Попово.

В резултат на инцидента са унищожени 1500 кв м покривна конструкция, 500 кв м от сградата и 200 бали фураж. Пожарът е погасен от екипи на РС „ПБЗН“-Попово с два противопожарни автомобила. Спасени от огъня са три намиращи се в съседство със сградата постройки. Няма пострадали хора и животни.

Причината за възникване на инцидента е късо съединение от проводниците на преминаваш в близост далекопровод.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Митко Стайков проведе работни срещи в Попово и Опака

ou 280617

Днес областният управител на Търговище Митко Стайков заедно с директора на Областна дирекция „Земеделие“ Севда Ерменкова проведоха работна среща с ръководството и служителите на Общинската служба по земеделие в Попово. На нея те обсъдиха проблемите в сектора.


По-късно Стайков се срещна с кметовете на Попово - Людмил Веселинов, и на Опака - Лютфи Реянов.

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Комбайнер с опасност за живота, допрял корпуса на машината до електропровод

jutvatrg 2013

На 24.07.2017 г. около 11 ч. в землището на с. Водица, община Попово, 54-годишен мъж от същото село, управлявайки зърнокомбайн “Class Dominator 204”, е допрял корпуса на машината до електропровод, в резултат на което се е получила волтова дъга и мъжът е получил 10% изгаряния.

Същият е откаран във ВМА-МБАЛ -Варна с опасност за живота му.

Възникналият пожар е погасен от служители на РС „ПБЗН“-Попово с един противопожарен автомобил. В резултат на инцидента са унищожени 2 гуми на комбайна и 1 декар пшеница.

Спасени от огъня са 40 декара посеви. Местопроизшествието е посетено от служители на РУ-Попово и на Инспекция по труда-Търговище. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Задържан е млад мъж, откраднал кола в Попово

beleznici22На 27.06.2017 г. в РУ-Попово е доведен 20-годишният Г.Б. от гр. Попово, за когото след проведени в управлението оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че е извършител на противозаконно отнемане на лек автомобил „Рено Лагуна“ с бургаска регистрация, ползван от 19-годишен младеж от гр. Попово.

Автомобилът е бил паркиран на ул. „М. Тасева“ в града и е бил оставен незаключен, с ключове на таблото.

Деянието е извършено за времето от 00,30 ч. до 8,15 ч. на 20.06.2017 г. ч в гр. Попово.

В резултат на проведени незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия още същия ден колата е намерена на ул. „Таньо войвода“ в гр. Попово, като е установено, че от нея е извършена кражба на CD и акумулатор.

Г.Б. е задържан за срок до 24 ч. в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Задържаха 60-годишна от Попово, държала акцизни стоки без бандерол за 7855 лева

cigari banderol60-годишната Виолета Ст. от Попово е привлечена като обвиняема за държане на акцизни стоки без бандерол на стойност 7855 лева – престъпление по член 234, ал. 2, т. 1, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, извършено повторно. С постановление на Районната прокуратура в Попово обвиняемата е задържана за срок до 72 часа. За това информират от пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.


Днес, 19 юли 2017 г., прокуратурата ще внесе искане в Поповския районен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Виолета Ст.
От събраните при разследването доказателства се установява, че към 26 май 2017 г. в дома си в Попово 60-годишната жена е държала акцизни стоки без бандерол на стойност 7855 лева. При претърсване в къщата й са открити и иззети почти 32 кг нарязан тютюн за пушене и 1800 цигари „Карелия слимс“.


Престъплението, в което е обвинена Виолета Ст., е извършено повторно. Тя е осъждана вече за същото престъпление на 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок от Районния съд в Попово. Обвиняемата е безработна и единствените й доходи са от дейността й, свързана с акцизните стоки без бандерол.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

МОН предлага ОУ „Любен Каравелов” – Попово за иновативно училище

plk 160615

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 185 училища, едно от които е и ОУ „Любен Каравелов” – Попово, да получат статут на иновативни. Те ще бъдат включени в списъка на иновативните училища в България след одобрение от Министерския съвет.
Иновативните училища ще бъдат модел на модерното училище, в което учениците ще подобрят резултатите си и ще развият критичното си мислене чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.
Въодушевени от световните резултати в използването на метода на сугестопедията, желаейки да модернизираме и усъвършенстваме образователния процес чрез развитие на ключови компетенции у учениците и повишаване на функционалната им грамотност, екип от ОУ „Любен Каравелов“ кандидатства пред МОН за обявяване на училището за иновативно. Разработеният от нас и одобрен от МОН проект дава възможност през учебната 2017/2018 година в ОУ „Любен Каравелов” – гр. Попово първокласниците да се обучават в две паралелки с използване на методите на сугестопедията.
В очакване на становището на МОН за проекта ни, съзнавайки голямата отговорност, която поемаме пред родителите и децата, работихме в няколко посоки, споделя пред Местен вестник директорът на школото Св. Минчев.
Петнадесет учители преминаха дългосрочно теоретично и практическо обучение и вече са готови за новата учебна година. Вярваме, че усилията ще дадат очакваните резултати. Нашите ученици ще се обучават играейки, без стрес и умора и това няма да бъде за сметка на трайността на знанията и уменията. Родителите ще са спокойни не само за сигурността на децата си, но и за качеството на образованието им, допълва Минчев.

Снимка:ОУ ”Любен Каравелов”

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Приключва санирането на 13 жилищни блока в Попово

sp 190717

Четири жилищни блока в Попово, обновявани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, в края на юни получиха своите разрешения за ползване от Дирекцията за национален строителен контрол, съобщават от пресцентъра на Общината. Това са обектите на ул. „Панайот Хитов” 35, 37 и 39, ул. „Гагарин” бл.13, вх. А-Г, ул. „Гагарин“ бл.3 вх. А-Д и ж.к „Младост“ бл.2 вх. А и Б. Сградите са напълно завършени и въведени вече в експлоатация. От 28 юни 2017г. започва да тече гаранционният срок, който по договор е 5 години. Това е минималният срок, с който фирмата - строител се задължава да отстрани дефектите, появили се през този период.


Миналата седмица Държавна приемателна комисия, назначена от Дирекция за национален строителен контрол, разгледа жилищните блокове на ул. „Гагарин“ 1А, вх. А-Г, ул. „Гагарин” бл.7, бл.9 и бл.11, ж.к. „Русаля” бл.55, бл.56, бл.57 и бл.58 и ж.к. „Русаля” бл.48, вх. А-Е, при което предстои всеки момент и тези четири блока да получат разрешение за ползване.


Очаква се през август да бъдат въведени в експлоатация и останалите пет жилищни сгради със следните адреси: ж.к. „Русаля”, бл. 51, ул. „Мара Тасева” № 63, 65, 67 и ул. „Панайот Хитов” № 23, 25, ж.к. „Русаля” бл.49, вх. В-Е, ж.к. „Русаля” бл.50, вх. А-Д, ул. „Гагарин” №15 и №17 и бул. „България” №3.


В рамките на програмата на одобрените сгради бе извършена подмяна на дограми, топлоизолация на външни стени, топлоизолация на сутерен (таван на мазетата), хидроизолация и топлоизолация на покрив, боядисване и освежаване на стълбищни клетки, въвеждане на енергоефективно осветление в общите части.

В началото на август предстои да бъдат сключени договори за проектиране и ремонтни дейности за подобряване на енергийната ефективност на още 22 жилищни сгради по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”.


С реализирането успоредно на двете програми санираните жилищни сгради в гр. Попово в края на 2017г. ще бъдат общо 35.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Русенският митрополит Наум отслужи литургия в скалния манастир край село Крепча

kr 190617

На 18 юни 2017 г., Неделя на всички български светци, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. литургия в скалния манастир край село Крепча, Поповска духовна околия, с игумен архим. Серафим Геновски.

На архиерея съслужиха ст.ик. Валентин Лазаров, архиерейски наместник за Поповска духовна околия, свещ. Росен Ангелов и дякон Недялко Димитров.

След богослужението митрополит Наум поздрави богомолците, дошли от близо и далеч за празничната св. литургия, като пожела, по молитвеното застъпничество пред Бога на родните ни светци, нацията ни да пребъдва във вяра, трудолюбие и доброчестина.

rusenska-mitropolia.bg

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Възрастна жена даде 1000 лв. на ало измамници в Попово

tel izmamniciНа 16.07.2017 г. около 20.15 ч. в РУ Попово е получен сигнал от К.Х., която заяви, че на 16.07.2017 г. за времето от 14.00 ч. до 15.00 ч. след проведен разговор по стационарния телефон, неизвестен извършител е въвел в заблуждение майка й, И.К.(83г.) от гр. Попово, под предлог, че оказва съдействие на МВР по залавянето на телефонни измамници и й е отнел сумата от 1000 лв.

Образувано е досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Кола изгоря напълно край поповско село

pojarna novavt151Служители на РС“ПБЗН“-Попово са реагирали на получен в 18,15 часа на 12.06.2017 г. сигнал за възникнал пожар в двигателя на лек автомобил „Алеко“ в местността „Водишката“ край с. Ковачевец, община Попово.

В резултат на инцидента, вероятната причина за възникване на който е късо съединение в двигателния отсек на автомобила, същият е унищожен.

Няма пострадали хора. Пристигналите на място пожарникари от дежурния екип на службата своевременно са обезопасили газовата уредба на автомобила.

Намесата им е спасила от огъня намираща се в близост 200 декара нива, засята с ечемик.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Автобус блъсна пешеходка в Попово

lin trgНа 10.07.2017 г. около 07.00 ч. в гр. Попово, обл. Търговище на кръстовището на ул."Асен Златаров" и ул."Раковска", регулирано със светофарна уредба, автобус "Мерцедес Бенц", собственост на софийска фирма, управляван от правоспособния водач Б.Х.(59г.) от с. Медовина, предприел маневра завой наляво, на зелен разрешителен сигнал, в посока към ул."Раковска", като удря движещата се на пешеходна пътека тип "Зебра" пешеходка - К.Н (46г.) от гр. Попово, пресичаща също на зелена разрешителна светлина.

В резултат на настъпилото ПТП жената е със средна телесна повреда, фрактура на черепа.

Настанена е в МБАЛ Търговище без опасност за живота.

 

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

40-годишен от поповско село в болница след нанесен му побой

lineika bmpНа 9.06.2017 г. около 21,30 ч. на улица в с. Тръстика, община Попово, е възникнал скандал, който е прераснал в нанасяне на побой от 26-годишния И.И. от същото село над 40-годишен негов съселянин.

В резултат 40-годишният мъж е настанен за лечение в МБАЛ-Разград с фрактури на гръден капак, 3 ребра и перфорация на бял дроб.

Извършителят на деянието е задържан в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1., т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова организира приемна за жителите на община Попово

vsn 0916

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова организира приемна за жителите на община Попово.

Приемният ден ще се проведе на 10.07.2017 г. /понеделник/ от 13:00 до 15:00 часа в офиса на партията на бул. "Александър Стамболийски " 2, ет.4.

Предварителни записвания могат да бъдат направени на тел. 0885 678 378 и 0882314350.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Спипаха 20-годишен от Попово, съхранявал в дома си канабис и метамфетамин

policiq kola nadpisНа 8.06.2017 г. в хода на проведена на територията, обслужвана от РУ-Попово, специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, при извършени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия на адрес в гр. Попово е установено, че 20-годишният М.И. от същия град съхранява в дома си 37 грама суха зелена тревиста маса, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество канабис, и 10,03 грама кристали, реагиращи на наркотичното вещество метамфетамин. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово. М.И. е задържан в РУ-Попово на основание чл. 72, ал.1, т. 1 от Закона за МВР.

По време на същата операция при извършена около 18 ч. в гр. Попово проверка по надлежния ред – с полеви наркотест, на водач на лек автомобил „Мерцедес“ с търговищка регистрация -  С.А., на 20 год., от гр. Попово, е установено, че същият управлява превозното след употреба на наркотичните вещества метамфетамин и канабис. Издаден му е талон за медицинско изследване. Задържан е в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано бързо производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.

Пресцентър МВР Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

В Попово се проведе конкурс за иновативна практика „Марина Димитрова“

ou 50717

Попово е домакин на конкурс за иновативна практика „Марина Димитрова“, организиран от ОУ „Любен Каравелов“.


Форумът подкрепя и доразвива мисията на поповското училище да предлага висококачествено и модерно образование.


Третото му издание има за цел да привлече учители от училищата и детските градини в област Търговище, които да споделят своите иновативни практики, както и да провокират учителите да мислят позитивно за училището и новите технологии.


Гости на събитието бяха областният управител Митко Стайков и заместникът му Стефан Иванов.


12 участници показаха своите идеи за развитието на българското училище, а квалифицирано жури отличи най-добрите презентации.

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

ОИЦ – ТЪРГОВИЩЕ С ИНФОРМАЦИОНЕН ЩАНД НА РУСАЛСКИЯ ПАНАИР

oic 80617

Щанд и открита приемна имаха в четвъртък експертите от Областния информационен център в рамките на Русалския панаир в Попово. Информационният щанд на открито имаше добра посещаемост и интерес от страна на хората.
През щанда, разположен в началото на пешеходната зона, близо 30 посетители се запознаха с действащите европейски програми и възможности за безвъзмездно финансиране на проекти със средства от Европейските структурните и инвестиционни фондове.
Те получиха новото издание на ОИЦ-Търговище, посветено на 60-та годишнина от Европейския социален фонда и други безплатни информационни брошури за европейската политика и рекламни подаръци.
Експертите на ОИЦ – Търговище имаха и открита приемна като отговаряха на постъпили от хората въпроси. Най-честите питания бяха свързани с възможностите за стартиране на собствен бизнес и за подпомагане на земеделските стопанства.
От началото на програмния период 2014-2020 г. в община Попово се реализират 13 бр. проекта по Оперативните програми за над 13 млн.лв., сочат данните на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН) .

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Пътуващо лятно кино гостува в Попово

plk 50717

На 13 юли, четвъртък, от 21,00 часа в Летния театър поповчани ще могат да се насладят на филма „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”.


Прожекцията е част от проект „Пътуващо лятно кино с БНТ 1“. Входът за всички желаещи е свободен. Това е медиен проект на Българската национална телевизия.
Инициативата стартира през 2012 година и вече пет години прожекциите на Пътуващото кино събират десетки хиляди зрители по площадите и парковете на България, връщайки емоцията на лятно кино под звездите.


Кампанията включва и специален модул за малките и младите - Пътуващата детска библиотека, за размяна на детско-юношеска литература.


Филмът „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на режисьора Иглика Трифонова, е по действителен случай. Сюжетът ни отвежда в съдебната зала, където Главният прокурор на Международния Трибунал за войната в бивша Югославия, Катрин Лагранж, призовава като свидетел сръбското селянче Деян. Момчето има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а в Хага се явава като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен. Но адвокатът на обвиняемия, воден от професионалната си амбиция да участва в едно от големите дела на „новия правов ред”, предприема лично разследване в Босна. Прожекцията е копродукция на България, Холандия и Швеция.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

Автогарата в Попово с нов облик

agp 89617

Преди дни приключи ремонтът на автогарата в Попово. С него тя вече се издигна и попада във втора категория на класификацията по европейските стандарти на този вид транспортни институции в България.

Комисия от представители на ДАИ, Министерство на транспорта, „Пътен контрол” – Попово и Общината провери обновената автогара. Целта й бе да определи категоризацията на обекта. Ремонтните дейности са на обща стойност 180 000 лв., осъществени изцяло със собствени и привлечени средства.

Реновирането на поповската автогара се наложи, поради изменения в критериите за обслужване на трудноподвижни хора и лица в неравностойно положение. За удобство на хората, използващи този вид транспортни услуги, тя вече е с климатизиран салон за чакащи.

На територията на автогарата има свободен достъп до интернет, поставен е постерминал на гишето, а също така има и банкомат. За инвалидите са изградени специални подстъпи, достъпно гише за закупуване на билети, специализиран телефон. Автогарата разполага и с необходимата платформа за качване на инвалидни колички в автобусите. Осигурена е стая за майки с деца до 3-годишна възраст, от която всяка една майка може да се възползва, докато чака. Изграден е и лекарски кабинет, оборудван с всички необходими неща за първа долекарска помощ. Автогарата е с 24 – часово видеонаблюдение.


На 5 юни бе официалното освещаване на автогара – Попово. На него присъстваха кметът д-р Людмил Веселинов, председателят на ОбС – Георги Георгиев, представители на общинската администрация и общественици. Водосвет за здраве отслужи свещеноиконом Валентин Лазаров.

Местен вестник

 • Написана от targovishte
 • Категория: Попово

19°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 87%

Wind: 6.44 km/h

 • 26 Jul 2017 28°C 15°C
 • 27 Jul 2017 25°C 16°C