charovna2017

обновена 1:20 PM EEST, Oct 16, 2018

90 години отбеляза Исторически музей – Попово

  • Публикувано в Попово

23415312 1538518352905617 4121765431424470310 o
С редица мероприятия Историческият музей в Попово отбеляза своята 90-та годишнина.


Множество историци, общественици, граждани, приятели на музея и дарители присъстваха на официалната церемония в залата на Дом на културата. Директорът Пламен Събев накратко представи на присъстващите историята на музея.
Създаден през далечната 1927 г., по идея на Археологическото дружество в града, той близо век съхранява повече от 30 хил. движими културни ценности от региона.
Първата му експозиция е открита през 1929 г., а днешната – на 2 март 1995 г. Изложени са колекции на отделите Археология, Етнография, Селището в периода XV – XIX век, Градът в ново и най-ново време и Християнско изкуство. Днес разполага с четири сгради, методически се грижи и за туристическата атракция „Ковачевско кале“. Извършва археологически разкопки, издава книги, организира научни конференции, три негови изложби пътуват в страната.
Днес той е единственото научно-културно средище на територията на община Попово.


Доц. д-р Олег Александров от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и научен ръководител на археологическите разкопки на късноантичната крепост „Ковачевско кале” край Попово направи ретроспекция на разкопките, правени от археолози от историческия музей на крепостта „Ковачевско кале“, тракийската гробница в с. Гагово и археологическите разкопки в гр. Опака. Собственикът на издателство „Фабер“, което отпечатва всички исторически трудове на музея до момента – Нейко Генчев, представи на присъстващите последната 50-а книга „Летопис Исторически музей Попово“.


По повод 90-годишнината директорът на Исторически музей – Попово награди хората, спомогнали за развитието на музейното дело през годините. Копие на отпечатък от матрица, която се смята, че е най-старата в България и е притежание на поповския музей, получиха кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов, Димитър Пиронков – работил в Министерство на културата, Владимир Иванов, Иво Антонов и Петя Габровска. Същото отличие ще получат и приятелите на музея – Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и д-р Анатолий Кънев.
За празника бяха получени множество поздравителни адреси, подаръци и цветя от държавни институции и музеи.


Мероприятията, посветени на 90-годишнината на Исторически музей – Попово, завършиха с изложбата на Регионален исторически музей – Перник – „Светиня от Атон“, представяща експоната „Непрестолен кръст“. Това е дървен резбован кръст, представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба. На него са изобразени 20 сцени, 12 от които пресъздават 12 Велики Господски празници.

Местен вестник

14°C

Targovishte

Clear

Humidity: 49%

Wind: 11.27 km/h

  • 16 Oct 2018 22°C 6°C
  • 17 Oct 2018 22°C 6°C