charovna2017

обновена 9:43 AM EET, Jan 16, 2019

Празник на буквите организира ОУ „Любен Каравелов” предколедно

  • Публикувано в Попово

plk 160615

На 22 декември /петък/ 2017 г. от 17,30 часа в Дом на културата в гр. Попово, Основно училище „Любен Каравелов” – гр. Попово организира Празник на буквите под надслов „Ние вече сме грамотни”.


Тържеството е във връзка с успешното приключване на буквения период за учениците от 1-ви клас, които са единствените от държавно училище в страната, обучаващи се по сугестопедичната методика на преподаване. От лятото на 2017 г. ОУ „Любен Каравелов” получи статут на иновативно с проекта си за въвеждане на модерния и отдавна признат за успешен в много развити държави образователен модел на българина проф. Г. Лозанов.


Началните учители – пионери от Попово са успели да ограмотят на 100% двете паралелки с първокласници за два месеца и половина, вместо за шест, както е била досегашната им практиката по традиционната методика на преподаване. Сред учениците, усвоили експресно българското четмо и писмо, са и деца на английски заселници и такива със специални образователни потребности. Класните стаи са ремонтирани и специално пригодени за използването на сугестопедичната обучителна методика, с единични чинове и места за отдих.


Учителите са преминали дългосрочно теоретично и практическо обучение и са различни за всеки отделен предмет. Преподаването на български език за първокласниците е изцяло по буквара на проф. Г. Лозанов. В обучението по математика се прилагат отделни сугестопедични методи и модули.


В принципите на нововъведеното иновативно обучение стои схващането за усвояване на знанията по позитивен и спонтанен начин, без стрес, напрежение или умора, чрез умствена релаксация и ненапрегната концентрация.


В България, към настоящия момент, системата на проф. Г. Лозанов е въведена в някои частни училища в София и Варна. Единственото държавно, което я прилага, е ОУ „Любен Каравелов” в гр. Попово.

-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

  • 03 Jan 2019 2°C -2°C
  • 04 Jan 2019 -1°C -3°C