charovna2017

обновена 8:57 AM EET, Feb 23, 2019

Продължават разкопките на късноримската крепост „Ковачевско кале” край Попово

  • Публикувано в Попово

36667921 1791242850966498 3538073069216071680 n

От средата на месец юни за поредна година отново са в ход разкопките на късноримската крепост „Ковачевско кале” край Попово. Както и досега те се осъществяват съвместнo от Община Попово и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, като и през тази година Общината финансира извършването на дейностите със сумата от 20 000 лева.


За четвърта поредна година научен ръководител на разкопките на обекта е доц. д-р Олег Александров от ВТУ. Той разкри, че още в първия ден, при разчистването на терена и стартирането на тазгодишните археологически проучвания, съвсем случайно заедно с екипа си, се натъкват на един доста интересен паметник, който той оценява като много ценно откритие.

Археологът обясни, че всъщност става дума за надгробен паметник, който предизвиква интерес със своята иконография, защото на него са изобразени мъж и жена. Мъжът е представен със символите на властта – облечен е в тога, а в ръката си държи т.нар. „кодицил”, което означава, че императорът го е упълномощил със своята власт на това място.

За съжаление плочата е останала недовършена, защото надписното поле е останало празно, като според него най-вероятно човекът не е починал точно на това място, поради което и подготвената предварително плоча не е била употребена.


Доц. д-р Александров със задоволство сподели, че през последните три седмици находките изобилстват, като едно от последните открития е бронзова пинсета, датирана от IV век.

Освен това той посочи, че засега има намерени над 120 монети, които са от изключителна важност за самите археолози и тяхната работа. Монетите датират от IV и V век и позволяват на изследователите много точно да стратифицират живота на това място.

Относно целите, поставени за изпълнение през това археологическо лято на „Ковачевско кале“, археологът подчерта, че вниманието ще бъде насочено на север във вече проучения сектор, както и да се разкрие колкото се може повече от късноримския балнеум. Това доц. д-р Александров ще осъществи с помощта и съвместните усилия на всички, участващи в разкопките. Според него реалистичната прогноза е такава, че площта, която най-вероятно ще успеят да проучат през тази година, ще е някъде около 150 кв. м. Идеята му е чрез прецизните методи на археологията да се разгадае как точно се е натрупал намиращият се там почти двуметров културен пласт.


Тазгодишните разкопки на късноримската крепост „Ковачевско кале” край Попово ще продължат два месеца, като се очаква те да приключат в средата на месец август.

Местен вестник