charovna2017

обновена 2:31 PM EET, Nov 15, 2018

Народният представител д-р Венка Стоянова беше гост на Капанския събор „Здрав корен – жив дух”

  • Публикувано в Попово

 13092018 3

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова беше гост на осмото издание на традиционния капански събор в с. Садина, община Попово "Здрав корен-жив дух", организиран от Народно читалище „Съединение-1889” с. Садина, Кметство Садина, Община Попово и Исторически музей - Попово.

Капанците, пословично упорити и работливи, със самочувствието на наследници на запазени компактни маси прабългари, се приемат за най-старото и най-чисто българско население спрямо останалите локални групи в района - хърцои, балканджии и добруджанци.

Над 300 представители от населени места в областите Търговище, Русе, Разград и Силистра взеха участие в конкурсната програма на събора, утвърен в годините като едно от значимите събития в културния календар на областта и региона, включваща както фолклорни изпълнения на състави към читалища, училища и пенсионерски клубове, така и демонстрация на народни обичаи и занаяти, приготвяне и дегустация на традиционни капански ястия и др.

С пожелания за бъдещи успехи, народният представител Венка Стоянова, един от спонсорите на събитието, връчи Диплом „За запазване и популяризиране на капанския фолклор” на талантливата млада изпълнителка Ралица Ганева, ученичка в ОУ „Любен Каравелов” гр. Попово.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

10°C

Targovishte

Mostly Sunny

Humidity: 46%

Wind: 11.27 km/h

  • 15 Nov 2018 13°C 3°C
  • 16 Nov 2018 7°C 0°C