charovna2017

обновена 3:32 PM EEST, Jun 19, 2019

Обжалват тежките присъди на двама мъже за отвличане и изнасилване

  • Публикувано в Попово

temida 0216

Обжалват пред Варненския апелативен съд тежките присъди на двама мъже за отвличане и изнасилване, съобщават от пресслужбата на ВАС.

Стилиян С. и Диян В. от с. Паламарца, обл. Търговище, осъдени на първа инстанция затова, че в края на м.август 2017г., в района на с. Гагово, общ. Попово в съучастие като съизвършители отвлекли против волята й жена от селото, която по-късно изнасилили, днес обжалваха пред Варненския апелативен съд тежките си присъди.

На 1 октомври миналата година Окръжен съд – Търговище призна вината на двамата подсъдими и за всяко едно от деянията им наложи различен по размер присъди. Съдът определи те да изтърпят по-тежките наказания, а именно – за Стилиян С. – 9 години „лишаване от свобода“, а за Диян В. 10 години затвор.

Пресслужбата на Апелативен съд припомня, че двамата подсъдими са в ареста вече година и половина. Както в хода на следствените действия, така и пред първата съдебна инстанция са били разпитани множество свидетели. Установено било, че отвличането и изнасилването на пострадалата жена били извършени във вечерните часове на 29 август 2017 година. Автомобилът на Стилиян, в който пътували Диян и още двама души, застигнал по пътя между селата Гагово и Паламарца 45-годишната жена, която се прибирала към дома си, след като помогнала в работата на мъжа си. Мъжете качили пострадалата в джипа против волята й и въпреки оказаната съпротива.

По пътя двама от пътниците слезли от автомобила, а Стилиян и Диян продължили със жената към дома на Стилиян. През целия път я заплашвали, а по-късно с принуда и заплаха я изнасилили. След като не отговорила на телефонните им обаждания, близките на пострадалата подали сигнал, а органите на реда задържали и отвели двамата мъже в полицейското управление. Според прокурора от Апелативна прокуратура съдът в Търговище е произнесъл законосъобразна, справедлива и мотивирана присъда за всеки един от подсъдимите.

Обвинението намира, че в мотивите си съдът е коментирал и анализирал задълбочено всички събрани доказателства и е наложил справедливи по размер наказания, съобразени със смегчаващите и отегчаващи вината обстоятелства. Факт е, че Стилиян е неоосъждан, но е реабилитиран по право за две изтърпени преди повече от 20 години ефективни присъди за деяния против половата неприкосновеност. Вторият подсъдим, за когото първата съдебна инстанция намира, че е бил инициатор на престъпните дияния е осъждан многократно.

Адвокатите на Стилиян и на Диян оспорват анализа на доказателствата, направен от Окръжен съд – Търговище и настояват за оправдателна присъда и за двамата подсъдими. Те считат, че няма доказателства, които по категоричен начин установяват, че отвличането и изнасилването са станали против волята на пострадалата жена, която не се яви днес пред втората съдебна инстанция. Варненският апелативен съд ще се произнесе по жалбите на подсъдимите с решение в определения от закона 2-месечен срок.