charovna2017

обновена 8:59 AM EEST, Sep 19, 2019

Подготвят втория фестивал на църковните песнопения в Попово

  • Публикувано в Попово

57503394 2378889275484076 396843179875237888 n

Започна подготовката за провеждането на втория фестивал на църковните песнопения в Попово, съобщава Местен вестник.


Националният православен фестивал, носещ името на Светите братя Кирил и Методий, тази година ще се проведе на 4 май. Изданието се провежда с благословението на Светия Синод на Българската Православна Църква и под патронажа на Русенската Света Митрополия.

Форумът се организира от председателя на Сдружение за фолклор „Цветница”, – Петър Кирилов, с моралната и основна финансова подкрепа на Община Попово. За протичането на изданието съдействат кметството в с. Медовина, Храм „Св.Архангел Михаил” – с. Медовина и Храм „Св. Успение Богордично” – гр. Попово.

През 2019 година в изданието могат да се включат изпълнители на хорови и източноцърковни песнопения, клиросни певци, свещеници и индивидуални изпълнители, разделени в две категории и възрастови групи.

Организаторите дават превес на детско-юношеските хорове и песнопенията, написани от български автори. 

Националният православен фестивал ще бъде открит с водосвет в 09:30 часа в храм „Св. Архангел Михаил” в с. Медовина, където по-късно ще премине и фестивалната част. Едно от нововъведенията във форума е сформирането на сборен хор, в който ще се включат представители на всички участващи хорове в програмата. Диригент на фестивалния хор ще бъде композиторът и водещ в БНТ– Милен Иванов.


В поповския храм „Св. Успение Богородично” ще се състои награждаването на отличените в конкурсната част. Програмата ще завърши с гала концерт на носителя на първо място, лауреата на фестивала и гост-изпълнителите Даниел Спасов и Милен Иванов. Специалната награда на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов, ще бъде връчена на хор, изпълняващ изцяло песнопения на български творци – Петър Динев, Борис Христов и др.