обновена 7:56 AM EEST, Jul 2, 2020

Попово бе домакин на фестивала „Спомени в песни"

  • Публикувано в Попово

60120804 2415293311843672 7470967952079060992 o

Попово за единадесети път събра изпълнители и любители на старата градска и шлагерна песен на Националния фестивал „Спомени в песни – Попово 2019”, съобщава Местен вестник.

Над 370 участници се изявиха на сцената на Дом на културата „Димо Коларов“ в двата фестивални дни.

Събитието се организира от културната институция и се провежда под патронажа на кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов.

С провеждането на фестивала се цели популяризиране и съхранение на превърналите се в шлагери музикални хитове за редица поколения българи, а също така и осъществяване на приемственост между поколенията и привличане на млади изпълнители на непреходното песенно изкуство. За пръв път в конкурсната програма бяха включени песни от българската естрада от 60-те до 90-те години на 20 век.


Музикалните изпълнения бяха оценявани от жури с председател композиторът и изпълнител на популярни естрадни песни Теди Генев и членове: Юлияна Гюзелева – артистичен мениджър на художествени програми, и Димитър Димитров – поет, композитор и изпълнител на стари градски песни.


В двата фестивални дни се изявиха много певчески групи, дуети и индивидуални изпълнители от общините Варна, Добрич, Силистра, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Дряново, Етрополе, Бяла, Търговище, Разград, Попово и др.


Радост и удовлетворение за организаторите и любителите на старата градска и естрадна песен е фактът, че с всяко следващо издание фестивалът се разраства и привлича все повече и по-млади изпълнители. Тази година в конкурсната програма се включиха децата от Вокалната група при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1882” гр. Попово, изпълнители от Музикална школа „Ню Войсис” – гр. Търговище, както и от градовете Варна, Велико Търново, Разград и др.