обновена 2:44 PM EEST, Oct 23, 2020

В Попово задържаха двама за отглеждане на марихуана

  • Публикувано в Попово

mvr 2507191

Двама души са установени и задържани в РУ-Попово за отглеждане на марихуана, съобщиха от ОД МВР Търговище.

Отглеждане и притежаване на марихуана e установенo в хода на проведена на територията на РУ-Попово специализирана полицейска операция за ограничаване разпространението и употребата на наркотични вещества, като по случаите са образувани 2 досъдебни производства.

На 24.07.2019 г. след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия /претърсване и изземване/ в дома ма 28-годишен мъж в гр. Попово е установено, че същият държи 1,41 кг суха тревиста маса, реагираща при извършения полеви наркотест на марихуана, както и 12 боеприпаси /бойни патрони/ от различен калибър, без да притежава необходимото разрешително за тях.

При последвало претърсване и изземване в двора на семеен имот на същия в гр. Опака са установени девет броя засяти и отглеждани растения, които при направен полеви наркотест също реагират на наркотичното вещество марихуана.

На същия ден при извършени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия претърсване и изземване в дома на 44-годишен мъж от гр. Опака, е установено, че същият е оборудвал специално помещение, в което са открити засяти и отглеждани 20 броя растения, реагиращи при направения наркотест на марихуана. Собственикът на имота е известен на полицията, осъждан.

mvr 2507192

Двамата мъже с задържани в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1 от Закона за МВР. По случаите са образувани  две досъдебни производства за установени 4 престъпления -  две по чл. 354в, ал. 1 от Наказателния кодекс, едно по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс, и едно по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс. Работата продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.

По време на специализираната операция, в която са участвали служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД МВР-Търговище и на РУ-Попово, са проверени 18 МПС и 29 лица.