charovna2017

обновена 10:01 AM EEST, Apr 3, 2020

Областният управител бе гост на честванията за 142-та годишнина от боевете край Аязлар

  • Публикувано в Попово

3108191

Областният управител Митко Стайков бе официален гост на тържествата по повод 142-та годишнина от августовските боеве край с. Аязлар (дн. Светлен) през Руско-турската война, наричани от военните историци - боевете при "Малката Шипка".

Честванията в с. Светлен, общ. Попово съвпадат и с традиционния събор в селото -  Паметника.

В знак на признателност към саможертвата на руските войни и българските опълченци, сражавали се за свободата на България в района, бяха поднесени венци и цветя пред Руския паметник в местността "Корията". Тук бе представена и възстановка на събитията от август 1877 г., в която участваха клубове от Търговище, Велики Преслав и Шумен.

Сред официалните гости на честването бяха още генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, кметовете на община Търговище д-р Дарин Димитров и на община Попово д-р Людмил Веселинов, председателят на Общински съвет - Попово Георги Георгиев и др.

Тържествата в селото започнаха с представяне на книгата "Срещи, спомени, таланти" на дългогодишния журналист и публицист от Търговище Божидар Николов, чието родно място е Светлен. По-късно продължиха с отдаване на почит пред паметника на Всеволод Гаршин и посещение на църковния храм "Св. Цар Борис Михаил Покръстител" в селото. Празникът завърши с концерт на площада в центъра на Светлен, със  специално участие на фолклорния изпълнител Христо Косашки.