обновена 2:23 PM EET, Feb 25, 2021

Арестуваха мъж от Опака и друг - от село Водица за кражби от църкви в Русенско

  • Публикувано в Попово

75588229 495196197743567 3224708724836794368 n

Двама мъже - от Опака и с. Водица, са задържани за серия кражби от църкви в област Русе.

За това съобщават от полицията в дунавския град.

При съвместни действия на служители от ГДНП, ОДМВР – Русе и ОДМВР – Търговище са намерени и иззети множество икони, църковна утвар, както и инструменти за взломяване.

В края на миналата и началото на тази седмица в ОД МВР – Русе постъпиха сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област. В хода на изясняване на сигналите, при извършените процесуално следствени и оперативно-издирвателни дейности, от полицията е документирано, че в периода от 24 октомври до 6 ноември тази година в селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, намиращи се в Русенска област, е проникнато в църковни храмове, чрез взломяване на входни врати, срязване халки на катинари и разбиване на метални решетки, като в църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства. От всички храмове са установени кражби. Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност.

В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см. Х 74 см., църковни одежди и други предмети.

В хода на предприетите и реализирани издирвателни мероприятия, съвместно от служителите на ГДНП, ОДМВР - Русе и ОДМВР - Търговище, като извършители на деянията са установени две лица: 45-годишен мъж от гр. Опака и 49-годишен мъж от търговишкото село Водица, двамата известни на органите на реда. До момента полицаите са открили и иззели 19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи.

Двамата мъже са задържани в ОДМВР – Русе.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.