обновена 11:18 AM EEST, May 12, 2021

Приключва поредният успешен археологически сезон на Ковачевско кале

  • Публикувано в Попово

120293599 3373984016025699 2796220711334829865 o

Приключва поредният успешен археологически сезон на Късноримската крепост „Ковачевско кале“ за 2020 г.

За това съобщава Местен вестник.

И тази година проучвателните дейности се осъществяваха съвместно между Община Попово, Исторически музей – Попово и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Ръководителят на разкопките – доц. д-р Олег Александров, разкри, че това археологическо лято е изключително успешно и донякъде изненадващо.

При разкопките той и екипът му се натъкват на неочаквана находка, която променя първоначалните планове на работата им. Те попадат на два успоредни зида, което ги насочва в посока на това - да водят разкопките не толкова в дълбочина, а да разширят периметъра им, за да изяснят произхода, функцията и големината на сградата.

В края на проучванията екипът стига до извода, че става дума за ранновизантийска базилика – трикорабна, с една абсида.

Базиликата е с приблизителни размери 12 на 16 метра, запазени на място са двата стилобата, които поддържат пилоните за централния кораб, който се извисява на значителна височина и бива покрит със скатен покрив от гредоред, покрит с керемиди. Имало е по-малък кораб от южната страна и такъв – от северната.

Въпреки че през 20 в. крепостта е служела за добив на камъни и много от тези зидове са разрушени, д-р Александров и екипът му успяват да регистрират абсидата, което потвърждава мнението им, че става дума за ранновизантийска базилика от 6 в. Християнският храм на Калето се търси отдавна, като досега е била открита единствено олтарна маса с размери 2 на 1 м, което говори за една много голяма раннохристиянска базилика, вероятно от края на 4 – началото на 5 в.

До настоящия момент на крепостта „Ковачевско кале“ има разкрита и търговско-административна сграда, която е контролирала пазарите. Според д-р Александров големите открития тепърва предстоят, като очакванията са през следващите археологически сезони той и екипът му да достигнат до малък некропол на изток от разкритата абсида