обновена 6:42 PM EEST, Oct 20, 2021

Иззеха антични археологически обекти от двама мъже

  • Публикувано в Попово

kola mvr trg

Антични археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, са иззети от домовете на двама мъже от гр. Опака и от гр. Попово.

На 16.09.2021 г. при извършени процесуално-следствени действия претърсване и изземване в жилище в гр. Опака е установено, че обитаващият го 64-годишен мъж държи в дома си следните археологически обекти – 6 къса, наподобяващи монети, и 4 метални орнамента и върхове на стрели.

При извършени на същия ден в жилище в гр. Попово процесуално-следствени действия претърсване и изземване е установено, че живеещ  в него 67-годишен мъж държи у дома си 5 метални сечива, 5 къса, наподобяващи монети, халка и квадратен детайл от неустановени към момента метали.

Във всяко от жилищата са намерени и по два металотърсача, които също са иззети по надлежния ред. По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 278 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово. Епохата, към която археологическите обекти принадлежат, ще бъде уточнена в хода на започналото разследване.

Новината е тагната с: попово опака археологически обекти