charovna2017

обновена 2:15 PM EEST, Aug 17, 2018

Свят

Любопитно

Най-добрите градове за живот през 2018 г.

Най-добрите градове за живот през 2018 г.

/КРОСС/ Мелбърн най-накрая загуби титлата "най-добър град за живот в света" след седемгодишно господстване на върха, съобщава profit.bg

Австралийският град заема второто място в класацията на Economist Intelligence Unit за 2018 г., изпреварен от Виена с едва 0.7%,

Австрийската столица излиза начело в ранглистата, която оценява различни фактори, като стабилност, здравеопазване, култура, образование, инфраструктура и други, в 140 различни града, с обща оценка от 99.1%.

Нови попълнения

Японските градове Осака и Токио влязоха в Топ 10, съответно на трето и седмо място, благодарение на намаляването на престъпността, както и на подобренията в обществения транспорт.

Особено се откроява Осака, който се изчаква с шест позиции през последните шест месеца, се казва в доклада на EIU.

Хамбург и Хелзинки, които бяха на десето и девето място през миналата година, отпаднаха от Топ 10.

Деветото място тази година е за Копенхаген, който постига резултат от 96.8%, и е единственият друг европейски град в класацията, освен Виена.

И докато Австралия загуби първото място, три от неговите градове все пак попадат в първата десятка - Аделаида (10 място), Сидни (пето място) и Мелбърн (2 място).

Канада също се представя добре, като Торонто дели с Токио седмата позиция, а Калгари и Ванкувър заемат съответно четвърто и шесто място.

Най-добрите градове за живот в света през 2018 г.:

1. Виена, Австрия
2. Мелбърн, Австралия
3. Осака, Япония
4. Калгари, Канада
5. Сидни, Австралия
6. Ванкувър, Канада
7. Торонто, Канада
7. Токио, Япония
9. Копенхаген, Дания
10. Аделаида, Австралия

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Уникално: Мравка задигна… диамант! (видео)

Уникално: Мравка задигна… диамант! (видео)

/КРОССMравка се опита да задигне малък диамант от бижутерски магазин. Необичайната кражба е заснета в Италия, съобщи Ню Йорк Пост.

Малкият крадец бил разкрит в последния момент – оставали му още няколко метра, за да се скрие със скъпия камък.

След "наглата кражба" – управата на магазина била принудена да направи пълна ревизия и инвентаризация на бижутата си.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Смартфоните вредят на зрението

Смартфоните вредят на зрението

/КРОССУчени от университета в Толидо предупреждават, че синята светлина, излъчвана от смартфоните през нощта, може да доведе до загуба на зрението.

Причината е в това, че въпросното светлинно излъчване води до образуването на токсична форма на ретинала - химическо вещество, съдържащо се в клетките на ретината.

С възрастта се развива дегенерация на жълтото петно, позната като макулодистрофия. Тя влошава остротата на зрението и причинява около половината от случаите на слепота при хората над 55 години.

При този процес се наблюдава загуба на кръвоносни съдове, които захранват ретината. Счита се, че светлосиният, синият и виолетовият диапазон на спектъра задълбочават нарушенията в ретината. Но досега учените не знаеха колко сериозно може да бъде това въздействие.

Американските изследователи изясниха, че макулодистрофията се поражда от образуването на ретинал, който е производен на витамин А и притежава токсично въздействие. Този процес е обратим, но при някои хора той протича неефективно и се натрупва патогенната форма. Така се нарушава функцията на фосфолипидите в мембраните на клетките. Покачва се нивото на калция, клетките променят формата си и загиват.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Голям отлив от Facebook

Голям отлив от Facebook

/КРОССEĸcпepтитe нa ЅіmіlаrWеb зaявиxa, чe тpaфиĸът нa нaй-гoлямaтa в cвeтa coциaлнa мpeжa пpoдължaвa дa пaдa. C тeзи тeмпoвe Fасеbооk cъвceм cĸopo щe oтcтъпи нa YоuТubе cвoeтo мяcтo в peйтингa нa нaй-пoceщaвaнитe caйтoвe, предава Kaldata.

Πpeз пocлeднитe двe гoдини тpaфиĸът нa Fасеbооk.соm oт 8,5 милиapдa пoceщeния нa мeceц e пaднaл нa 4,7 милиapдa нa мeceц. B cъщoтo вpeмe пoceщeниятa нa YоuТubе пpeз мeceц юли тaзи гoдинa дocтигнaxa 4,5 милиapдa и пpoдължaвaт дa pacтaт. Πpи зaпaзвaнeтo нa тaзи тeндeнция, YоuТubе щe cтaнe втopият пo пoпyляpнocт caйт в интepнeт, вeднaгa cлeд Gооglе. Mинaлия мeceц интepнeт гигaнтът дocтигнa 15,2 милиapдa пoceщeния нa мeceц.

Ha пpъв пoглeд тoвa ca лoши нoвини зa Fасеbооk, ĸoйтo бe здpaвo paзтpeceн cлeд cĸaндaлa c изтичaнeтo нa лични дaнни и peзĸия cпaд в ĸypca нa aĸциитe. Ho cпeциaлиcтитe нa ЅіmіlаrWеb ca зaбeлязaли нeщo дpyгo. Hapacтвa ycпexa нa мoбилнитe пpилoжeния нa Fасеbооk и тoвa e ocнoвнaтa пpичинa зa пaдaнeтo нa интepнeт тpaфиĸa. Πoтpeбитeлитe ca зaпoчнaли дa изпoлзвaт мoбилeн тpaфиĸ и пpeдпoчитaт мoбилнaтa вepcия нa мecинджъpитe пpeд бpayзъpнaтa.

Bъпpeĸи тoвa, aнaлитицитe пpoгнoзиpaт cъщecтвeнo измecтвaнe нa пoceщaeмocттa ĸъм дpyги caйтoвe. Ocвeн pъcтa нa пoceщeниятa нa YоuТubе, oчaĸвa ce изĸaчвaнeтo в peйтингa и нa Аmаzоn, ĸoйтo вeчe имa 2 милиapдa пoceщeния мeceчнo.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Apple ще превърне iPhone в паспорт

Apple ще превърне iPhone в паспорт

/КРОСС/Нова технология на Apple може да направи от iPhone "документ" за удостоверяване на самоличността, или казано по-просто - паспорт. Патентът за технологията вече е публикуван на сайта на Патентното ведомство на САЩ, предава technews.bg.

Патентният документ описва подробно алгоритъм за предаване и четене на конфиденциални данни. В частност, Apple планира да използва протоколи RFID и NFC, чрез които данните ще се записват на устройството.

Използвайки RFID, смартфонът ще получава лични данни от документа за самоличност - например, правата за шофиране. Тези данни ще се съхраняват в специално заделена за целта защитена област от паметта.

Устройствата на Apple са оборудвани с NFC технология за безжично предаване на данни между близки устройства и имат системи за идентификация на основата на биометрични данни, отбелязва AppleInsider.

Концепцията на Apple има потенциално широка сфера на приложение - тя може да се реализира както от частни компании (например за пропусквателната система), така и от публични организации (за паспортен контрол).

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Турчин продава камилата си, за да се откупи от военна служба

Турчин продава камилата си, за да се откупи от военна служба

/КРОСС/ Емре Бостанджъ, 28-годишен фермер от централноанадолския окръг Чорум, обяви камилата си за продан в интернет с една цел - да спечели достатъчно пари, за да си позволи да се освободи от военна повинност.

"Това е любимото ми животно, но трябва да го продам. Нужни са ми пари, за да се отърва от тази военна служба", заяви пред ДПА Бостанджъ, като добави, че неговият баща му е купил шестгодишната бяла арабска камила от местен пазар преди пет години.

Бостанджъ е един от стотиците хиляди турци, които от дълго време чакат програмата за избягване на задължителната военна служба в страната. Всички мъже над 18-годишна възраст трябва да отслужат 12 месеца в армията. Според наскоро приет закон обаче мъжете, родени на или преди 1 януари 1994 г., може да служат едва 21 дни, ако платят 15 хиляди турски лири (2800 долара).

Около 200 хиляди турци са кандидатствали през последните два дни за програмата за намаляване на военната им служба, предава Анадолската агенция.

Много млади мъже продават всичко - от коли и жилища до камили и бикове, за да съберат значителната сума.

Бостанджъ обяви камилата си за продан за 20 хиляди турски лири (3782 долара) и казва, че интересът е голям. "Някои местни сдружения искат да я купят, за да я използват за туристически цели. Други предлагат да я разменят срещу кола. Досега предложенията са твърде ниски, ще изчакам по-добра цена", добави той.

Въпросът за военната повинност е нещо, с което младите турци се сблъскват във всичко - от интервютата за работа до уреждането на брак: работодателите не искат да губят работна ръка за период от 12 месеца, а повечето традиционни семейства в набожния Анадол в центъра на страната не биха дали дъщеря си за брак, а после да чакат младоженеца да се върне от казармата.
Задължителната военна повинност за завършилите университет е шест месеца. Държавата разрешава на завършилите да продължат с магистратура и докторантура до 35-годишна възраст, след което те все още трябва да служат в армията. По-голямата част от образованата младеж на Турция се регистрира в програми след завършването, за да избегне колкото се може по-дълго военната служба.

"Службата в армията е нещо, което действително може да е загуба на време и да ви дърпа назад в живота. Ще кандидатствам за докторантура след тези 21 дни," добави Бостанджъ, който сега продължава магистратурата си в Хититския университет в Чорум.

Други стигат до там да продават апартаментите си. Трийсетгодишният Ерман Тимурленк от Истанбул обяви за продан жилището, в което живее, за да си позволи да плати за по-кратка военна служба.

"Задължителната военна служба ме накара да отложа целите си за известно време, сега е моментът да се използва тази възможност", каза Тимурленк, който е фитнес инструктор, пред ДПА.

Той споделя, че ще се премести в къщата на майка си, след като приключи платената му служба, и ще отвори свой собствен фитнес салон с парите от апартамента.

"Най-малкото вече няма да трябва да се тревожа за военната служба", каза той.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

26°C

Targovishte

Sunny

Humidity: 48%

Wind: 6.44 km/h

 • 18 Aug 2018 29°C 14°C
 • 19 Aug 2018 30°C 17°C