charovna2017

обновена 3:52 PM EET, Dec 15, 2018

Свят

Любопитно

9 неща, характерни за щастливите двойки

Както е казал Толстой: “Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвеому“. И в това има много истина – щастливите двойки са постигнали хармония и разбирателство във връзките си, защото следват някои прости, но много ефикасни правила.

№1 Те подкрепят интересите на другия
Не е нужно жената да разбира страстта на половинката си към футбол, шах или риболов. Както и не е необходимо той да търси логика в колекцията й от 50 чифта обувки или също толкова бюти продукти. Важно е обаче, че те уважават интересите на другия и още повече – ги подкрепят, без да ги съдят или да се опитват да ги променят.№2 Те никога не си лягат скарани
Щастливите двойки може да останат будни цяла нощ, докато не решат проблема, но никога няма да си легнат скарани. Ако си легнат скарани и ядосани, е много вероятно да се събудят чувствайки се по същия начин. Когато се сдобрят и заспят спокойни, на сутринта дори се чудят за какво са се скарали.

№3 Те не се наказват с мълчание
Когато са се скарали, щастливите двойки не спират да си говорят с часове, защото мълчанието е наказание с две остриете – хем нараняват партньора си, хем огентяват себе си. Много по-лесно и полезно и за двамата е, да обсъдят проблема, независимо колко ядосани се чувстват. След това ще им олекне и ще се върнат към нормалното си ежедневие, вместо да прекарат цялата вечер сърдити и в мълчание.

Кратко, просто и ясно за това какво е “щастлива връзка”

№4 Те винаги се интересуват един от друг
Колкото и напрегнато и стресиращо да е ежедневието им, щастливите двойки винаги намират време да се обадят или да пишат на другия – просто ей така, да проверят дали са добре. Тези малки жестове на внимание, особено в заетите дни, показват много любов и отношение, а и карат другия да се почувства по-специален.

№5 Те се справят със задълженията бързо
И най-щастливите двойки трябва да плащат сметки и да се разправят с досадни разходи. Никой не може да избяга от задълженията, но всеки решава сам как да ги посрещне. Щастливата двойка си изгражда навици, прави списъци и винаги търси най-бързия и ефикасен начин да се справи с финансите. Тя няма да пропилее уикенда си в спорове за сметката за тока или някоя спонтанна покупка.№6 Те имат свои собствени приятели
Това, че са щастливи заедно, не означава, че не се разделят, а точно обратното. Всяка “половинка” от двойката има свои приятели, с които излиза често и по отделно, а когато двете половинки се съберат, най-малкото има какво да си разкажат. Те рядко отказват покани и не са до приятелите си, защото уважават правото на другия да има свой собствен кръг от близки.

№7 Те не се сравняват с други двойки
Щастливите двойки не се състезават с останалите двойки за това кой къде е отишъл на почивка, каква къща си е купил и т.н. Те неслучайно са щастливи – открили са това, което работи за тях и се придържат към него. А когато видят някоя друга щастлива двойка, те се радват за нея и дори се мотивират да са още по-добри един и за друг.

№8 Те подкрепят мечтите си
Независимо дали става дума за отслабване с 5кг, повишение на работа или перфектната домашно приготвена пица – щастливите двойки подкрепят и най-щурите мечти на другия. Разбира се, не говорим за сляпа и изкуствена подкрепа, а за съзнателна мотивация, която да вдъхне на партньора вяра в собствените му умения.

№9 Те винаги се стараят
В началото на всяка връзка, и двете страни полагат много усилия – да се харесат, да се докажат и т.н. Разликата при щастливите връзки е, че този хъс за старание не отшумява (напълно) и след honeymoon периода. В една такава връзка, и двамата партньори полагат ежедневно, макар и понякога малки усилия и жестове, за да покажат на другия, че все още го желаят, ценят и обичат. /missbloom.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Защо вторият брак е по-щастлив от първия

Любов, бяла рокля, но неоправдани очаквания... Първият брак невинаги продължава дълго и хармонично. От друга страна вторите бракове могат да бъдат нова възможност партньорите да намерят споделеност и щастие. Защо вторите съюзи често са по-успешни от първите?

Практиката прави партньорите по-добри

Вторите бракове се радват на ползата от опита. Разбира се, този съюз има своя период на приспособяване на партньорите. Но тези, за които това е втори опит, обикновено знаят какво работи и какво не, включително кога има смисъл да спорят, как разногласията да не се превърнат в по-голям проблем. Комуникацията им е по-ефективна и разрешават по-ефективно проблемите си. С всички тези фактори, вторият брак е истинска рецепта за успех.

Двамата съпрузи познават по-добре себе си

Краят на първия брак обикновено носи болка, разочарования. Всеки преживява този край с различна продължителност, по различен начин. Не започваме нова връзка, ако вече не сме загърбили разочарованието. Но времето между двата брака може да бъде ценно по отношение на това човек да опознае себе си по-добре, да определи своите нужди, ценности, да развие себе си като личност, да направи някои отлагани промени. Вторият брак често е по-щастлив, защото хората са се научили да не повтарят миналите си грешки.

Партньорите имат по-голямо чувство за благодарност

Чувството за благодарност се променя след един развод. Тогава, срещайки нов партньор, с когото бихме могли да бъдем щастливи, ние сме по-благодарни за шанса, който ни се дава. Благодарност към живота, партньора, любовта, към всеки един ден, към малките неща.

Това е едно издигащо, преобразуващо ни усещане, което може да превърне обикновеното ястие в празник, къщата в дом, непознатия в приятел. Благодарността дава смисъл на нашето минало, носи мир.

Този път искат да бъде както трябва

Партньорите във втори брак се стремят към това този път връзката им да проработи. Полагат повече усилия, преминават по този път на едно друго ниво. Във втория брак, обикновено хората развиват по-голяма решимост да не приемат нищо за даденост.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Какво да поднесем на коледната трапеза?

Какво да поднесем на коледната трапеза?

/КРОСС/ Коледа е празник на семейството, на радостта и добрите и пожелания. На този ден традиционно семейството се събира на трапезата.

След постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата - с местни ястия и деликатеси.

По традиция за празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън - поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.

Важно е да поднесете ястия с месо, защото Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия.

За празничната трапеза се приготвя питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос или пък с фолклорни мотиви - листа, венци, клони, птичета и др.

Не забравяйте традиционната салата от кисело зеле и салата от варени картофи с праз.

Десертът също не трябва да липсва. Той може да бъде от вкусни коледни сладки, коледен пудинг или торта.

Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.

Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември - Стефанов ден.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Умерените пиячи по-рядко се нуждаят от лекарски грижи

Учени установиха, че хората, които пият всеки ден по 125 милилитра вино, по-рядко се нуждаят от лекарски грижи в сравнение с пълните въздържатели, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на д-р Кен Мукамал от Харвардския медицински университет провел изследване в Италия, обхванало 21 хиляди души на средна възраст 56 години. За период от 6 години 13 хиляди от тях попаднали в болница. Оказало се, че абсолютните трезвеници били с 11 процента по-висок риск да се нуждаят от медицински грижи, в сравнение с умерените консуматори на червено вино, спазващи средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци и рибни продукти.

Предишни медицински изследвания доказаха ползата от умерената употреба на червено вино, което предпазва от болестите на сърцето благодарение на ценните си съставки.

Ръководителят на изследването д-р Мукамал предупреждава, че резултатите от проучването в никакъв случай не би трябвало да насърчат трезвениците да започнат да пият, за да подобрят здравето си. Но получените резултати потвърждават народното поверие, че чашка вино на ден държи доктора надалеч.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Доказаха връзката между наливането с алкохол и студоветe

Доказаха връзката между наливането с алкохол и студоветe

/КРОСС/ Неотдавнашно проучване разкрива, че това, колко алкохол консумира човек, може да зависи от това, дали той живее в по-студен или по-топъл климат. Ново изследване от отделението по гастроентерология на Университета в Питсбърг установи, че тези, които живеят в по-студен климат с по-малко слънчева светлина, са склонни да пият повече алкохол, отколкото хората, живеещи в по-топлите части на света.

Изследването, публикувано онлайн в "Хепатология", показва, че с понижението на температурите и намаляването на часовете слънчева светлина в някои региони, потреблението на алкохол там се е увеличило.

Изследователите отбелязват, че макар че е общоприето, че по-студеното време влияе на злоупотребата с алкохол, никое от предходните проучвания не е изследвало влиянието на студеното време върху приема на алкохол и алкохолната цироза. Изследователи от университета в Питсбърг са събрали данни от 193 суверенни държави, както и от 50 щата в Съединените щати. Те са имали за цел да проучат, дали има причинно-следствен ефект между климата и консумацията на алкохол и алкохолната цироза.

Използвайки данни от Световната здравна организация и Световната метеорологична организация, изследователите установили ясна негативна зависимост между климатичните фактори като средна температура и часовете слънчево греене и консумацията на алкохол. Отчетени били общият прием на алкохол на глава от населението, процент от населението, консумиращ алкохол и честотата на прекомерно пиене. "

При сравняване на страните по света и сравняване на щатите в САЩ, изследователите открили доказателства, че климатът е допринесъл за повече случаи на алкохолно заболяване на черния дроб.

Климатичните фактори освен това били свързани с прекомерната употреба на алкохол и разпространението на алкохолното чернодробно заболяване, една от основните причини за смъртта при хора с продължителна прекомерна консумация на алкохол, според медицинския център на Университета в Питсбърг (UPMC).
Защо хората в Русия пият толкова много? Защои в Уисконсин? Всеки предполага, че това е така, защото е студено ", казва единият от авторите на изследването, д-р Рамон Баталър, ръководител на хепатологията в UPMC, професор по медицина в университета в Питсбърг и асоцииран директор на Център за изследване на черния дроб в Питсбърг.

"Не можехме да намерим нито един документ, който да свързва климата с приема на алкохол или алкохолната цироза", казва Баталър в прессъобщение. "Това е първото проучване, което систематично доказва, че в световен мащаб и в Америка, в по-студените райони и в зоните с по-малко слънце, се пие повече и е по-разпространена алкохолната цироза".

Тъй като алкохолът е вазодилататор, което означава, че той увеличава притока на топла кръв към кожата и нейните температурни сензори, консумирането на алкохол може да увеличи чувството за топлина. В Сибир, това усещане може да бъде приятно, но не и в Сахара, според UPMC.

Пиенето на алкохол също е свързано с депресията, която се влошава при оскъдна слънчева светлина и студени метеорологични условия. "Важно е да се подчертаят многото разнопосочни фактори", казва водещият автор Мерител Вентура, доктор по медицина, изследовател в Питсбъргския изследователски център за черния дроб. "Опитахме се да вземем предвид колкото може повече фактори. Например, да отчетем фактора религия и как тя влияе върху навиците на хората, свързани с алкохола. "

За изследователите било важно, че резултатите от проучването са били валидни, дори когато са изключили мюсюлманските страни, които се предполага, че най-много се въздържат от консумацията на алкохол.

Изследователите също така са взели под внимание регламентите на щата Юта, които ограничават приема на алкохол.

При търсенето на връзките с цирозата, изследователите трябвало да контролират факторите на здравето, които биха могли да влошат въздействието на алкохола върху черния дроб, включително вирусен хепатит, затлъстяване и тютюнопушене.

Новите проучвания предполагат, че политическите инициативи, насочени към намаляване на тежестта на алкохолизма и алкохолното чернодробно заболяване, трябва да са насочени към географски райони, където алкохолът е по-вероятно да бъде проблематичен, според UPMC.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Жена на 102 г. скочи с парашут в Австралия

Жена на 102 г. скочи с парашут в Австралия

/КРОСС/ Жена на 102 г. стана най-възрастният парашутист в света, след като скочи от 4300 м височина над Южна Австралия. Тя извърши първия си скок през 2016 г., за да отбележи 100-годишнината си, информира БГНЕС.

Пристрастената към адреналина столетница Айрин О'Шей каза, че се чувства нормално след скока, по време на който тя летеше със скорост 220 км/ч. 

"Беше много ясно, но доста студено", каза О'Шей.

Тя предприе скока, за да набере средства за благотворителност. Те ще бъдат използвани за търсенето на лечение на моторно невронно заболяване, от което починала дъщерята на столетницата.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Искате ли да посрещнете Нова година два пъти?

Искате ли да посрещнете Нова година два пъти?

/КРОСС/ Компания за частни полети предлага на клиентите си да отпразнуват Новогодишната нощ на два пъти, пише Business Insider. Това може да се случи на два различни континента, първо в Сидни, Австралия, и след това в Лос Анжелис, САЩ.
„Полетът от Сидни до Ел Ей е с продължителност от 13.5 часа, което, при часова разлика от 19 часа, означава, че имате на разположение 5 часа и 30 минути за празненства. Продължителността от малко над 13 часа обаче е възможно да се осъществи единствено с частен самолет", посочва маркетинг директорът на PrivateFly Каръл Корк.
Според нея, за да наемете един от самолетите на компанията, ще са ви нужни 255 000 долара, или около 31 950 долара на човек, при положение че на борда му сте осем души. 
Един изненадващ предмет, който трябва да носите в самолетаВсеки има свой собствен списък от жизненоважни предмети, когато се касае за пътуване със самолет. Партито започва в 20.00 часа на 31 декември в Сидни, след което към 2 часа на 1 януари купонджиите ще трябва да са по местата си в един от най-известните модели частни самолети - Gulfstream G550.
По разписание, самолетът трябва да кацне в Ел Ей около 20.30 часа на 31 декември, което означава, че все още ще имате възможност да се повеселите, а по-късно да се насладите и на новогодишните фоайерверки.
По време на полета ще можете да похапнете хайвер, агнешко и омари, да пиете витаминозни и детоксикиращи сокове, както и шампанско. На борда на самолета има голяма спалня, както и отделни единични легла.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Лекари изчислиха оптималната продължителност на съня

Ново проучване установи по колко часа на ден е добре да спите, за да не увеличите вероятността от преждевременна смърт. 

Експертите са на мнение, че спането повече от необходимото увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт с цели 47%.

Учените многократно са заявявали, че липсата на сън води до тежки заболявания и ранна смърт. И хората трябва да спят всяка нощ най-малко по 7-8 часа.

Но сега проучване на учени от няколко страни показа, че хората, които спят повече от 8 часа всяка нощ, са изправени пред риск от преждевременна смърт, така, както и тези, които не успяват да се наспиват.

Спянето в продължение на 8 часа увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт, както показват наблюденията на 3,3 милиона души по света. 

Точната причина за това не е установена, но учените предполагат, че колкото повече хора прекарват в леглото, толкова по-малко физически действия извършва тялото, което е много вредно за сърцето.

Учените вярват, че хората, които спят всеки ден прекалено дълго, трябва да се консултират с лекар, за да проверят здравето си и да предотвратят развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Проучването още веднъж доказа, че спането в продължение на 7-8 часа дневно е най-полезно за здравето.

Хората, които получават много по-малко и много повече сън, са изложени на риск от загуба на живота си преждвеременно. Ако хората спят всеки ден в продължение на 10 часа, рискът от преждевременна смърт се увеличава с 30%, а ако е 11 часа, тогава с 47%./Zdrave.to

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер в 22 ч.

Рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер в 22 ч.

/КРОСС/ Шведски учени установиха, че рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер в 22 часа, тъй като тогава се натрупва най-много стрес, пише в. "Дейли мейл".Екип от института "Каролинска" в Стокхолм сравни данните за 280 хиляди инфаркта, регистрирани в период от 16 години. Най-висок пик те бележат на 24 декември към 22 часа. Учените обясняват този факт с увеличеното чувство за тревожност и с натрупания стрес, особено във възрастовата група на над 75-годишните и хората със сърдечносъдови проблеми и диабет.
Шведските специалисти са изчислили точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер - с 37 на сто. Самата Коледа на 25 декември също е доста рискова, когато процентът вероятност за получаване на инфаркт е 29 на сто.По Нова година възрастните и хората с диабет и сърдечносъдови проблеми също трябва да внимават. Тогава рискът от инфаркт се повишава с 20 на сто.
През останалите дни от годината най-опасни се оказват понеделниците. В началото на новата седмица рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента. Най-опасният час през деня е 8 часа сутринта, когато се регистрират 60 процента от инфарктите.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Гигантски делфин в атмосферата на Юпитер

Сондата на НАСА "Юнона", който обикаля около Юпитер, е направил снимки на най-голямата планета, на които се вижда изображение, приличащо на делфин, съобщава Esoreiter.ru.

Сондата, която беше изстреляна на 5 юли 2016 от космодрума в Кейп Каневарал във Флорида, САЩ, обикаля Юпитер на височина от 20 000 километра.

Изображението на делфин, заснето от „Юнона“, е с дължина от няколко хиляди километра и е образувано от облаците на гигантската планета.

Някои вярват, че това е послание на извънземен разум, допълва изданието. 

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Какво търси светът в Google през 2018 година

Какво търси светът в Google през 2018 година

/КРОСС/ Световното първенство по футбол предизвика най-голям интерес в Google през 2018 година, но в класацията на най-популярните търсения в света доминират починалите знаменитости, предаде АФП.Седем от най-търсените теми в Google през 2018 година са за починали знаменитости, сред които майстор-готвачът Антъни Бурдейн, музикантите Авичи и Мак Милър, физикът Стивън Хокинг, дизайнерката Кейт Спейд. 
Сред най-търсените е и бившата актриса Меган Маркъл, която се омъжи за британския принц Хари, както и холивудският филм "Черната пантера".
Вижте кои са били най-търсените теми в Google през 2018 година в световен мащаб по категории:

Топ 10 на Google търсенията

1. Световно първенство по футбол
2. Авичи
3. Мак Милър
4. Стан Лий
5. „Черната пантера"
6. Меган Маркъл
7. Антъни Бурдейн
8. XXXTentacion
9. Стивън Хокинг
10. Кейт Спейд

Топ 10 на най-търсените новини в Google

1. Световно първенство по футбол
2. Ураганът Флорънс
3. Резултати от Мега Милиони
4. Кралска сватба
5. Резултати от избори
6. Ураганът Майкъл
7. Одобрение на (Брет) Кавано (номиниран от Доналд Тръмп за върховен съдия в САЩ)
8. Стрелбата във Флорида
9. (Стачка на) шофьорите на камиони в Бразилия
10. Спиране на работата на правителството на САЩ

Топ 10 на най-търсените личности в Google

1. Меган Маркъл
2. Деми Ловато
3. Силвестър Сталоун
4. Логан Пол
5. Клои Кардашиян
6. Жаир Болсонаро
7. Брет Кавано
8. Хейли Болдуин
9. Сторми Даниелс
10. Карди Би

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Към 2030-а климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години

Към 2030 година климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес от БТА.

Става въпрос за плиоцена, когато климатът бил сух, Северна и Южна Америка били отделени една от друга, Гренландия не била заледена, океанското ниво било с 18 метра по-високо, отколкото е днес, и температурите били по-високи с 1,8-3,6 градуса Целзий в сравнение с днешните им стойности.

"Насочили сме се към впечатляващи промени за съвсем кратък срок", заяви Джак Уилямс, експерт по науки на Земята, палеоекология и климатология от университета на Уисконсин в Мадисън.

Учените освен това смятат, че ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, към 2150 г. Земята ще се върне 50 милиона години назад във времето, в началото на еволюцията на първите бозайници, след като е известно, че динозаврите са изчезнали преди около 65 милиона години.

"На ледената покривка е нужно много време, за да се стопи - поясни Уилямс. - Следователно Гренландия няма отново да се превърне в зелено парче суша в началото на следващия век и океанското ниво няма да се повиши с 18 метра."

Затоплянето обаче ще изненада редица видове, които са еволюирали милиони години. "Много видове ще изчезнат - отбеляза екпертът. - Изследването показва, че можем да се осланяме на историята на Земята, за да опознаем по-добре сегашните промени и да се приспособим към тях."

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Science

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

В кои държави е забранено празнуването на Коледа

В кои държави е забранено празнуването на Коледа

/КРОСС/ В някои страни коледното настроение не съществува и дори ако се появи може да се стигне до арести. Празнуването на Коледа е забранено в редица мюсюлмански държави поради религиозни и други причини. Представяме ви няколко държави, в които има забрана за празнуване на Коледа:

Саудитска Арабия

Ислямските закони не позволяват честването на Коледа, а жителите на Саудитска Арабия са наясно с това какво е позволено и какво не в страната им. През 2013 г. властите задържаха над 40 души за празнуване на Коледа.

Китай

Коледа не се празнува в комунистическата държава. Жителите обаче намират свои начини да почетат празника и да го отпразнуват.

Северна Корея

Рождество Христово е забранено трайно в КНДР, както и всички религиозни обичаи около празника. Нарушаването на забраната може да се накаже строго.

Сомалия

В Сомалия е наложена национална забрана за честване на Коледа. Християните в страната, които искат да празнуват, трябва да го правят тайно.

Япония

Коледа не е официален празник в Япония. Официална забрана за празнуването й няма, но празника не е обявен за почивен ден в страната, тъй като християнството не е доминиращата вяра.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Най-ярката комета за годината ще премине покрай Земята тази седмица

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята на 16 декември, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. 

Кометата 46Р/Виртанен ще се вижда и с невъоръжено око. Макар и разстоянието й до нас да е най-малко на 16 декември, тя ще е най-ярка на 12 декември, когато ще е най-близо до Слънцето.

На цвят 46Р/Виртанен е синкава и има малка тънка опашка. Диаметърът й е 1,2 км. Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер.

Орбитата й и орбиталният й период не са постоянни величини, а зависят от преминаването й покрай Юпитер.

Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г.

Кометата 46P/Виртанен беше първоначалната цел за сондата "Розета", но заради технически проблеми беше изпуснат прозорецът за изстрелване и тя беше насочена към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

НАСА забеляза опасно топене на ледници в Антарктида

Американската космическа агенция (НАСА) забеляза, че смятаните по-рано за стабилни и неподдаващи се на глобалното затопляне ледници в Източна Антарктида са започнали сериозно да се топят.

Информацията за тази негативна промяна може да бъде видяна на сайта на НАСА.

Има предположение, че ако тези ледници се разтопят, последствията биха били катастрофални, тъй като нивото на Световния океан ще се повиши значително.

Например е отбелязано, че е започнал да се смалява най-големият ледник в този регион – Тотен. Ако той се разтопи напълно, нивото на световния океан би се покачило с три метра.

Освен това височината на други, макар и по-малки, ледници в региона като Бонд, Адамс и Вандерфорд е намаляла с три метра при сравнение с данните от 2008 г. Годишно тези ледени планини губят средно по 25 см./БГНЕС

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

5 обикновени неща, които ще ви заредят с коледно настроение

В декемврийските дни, когато до Бъдни вечер и Коледа остава все по-малко, коледното настроение хем започва да се прокрадва в емоциите ни, хем като знаем колко време още има дотогава, колко работа и задачи трябва да отметнем, и някак все още не ни е особено коледно... 

Коледните и новогодишни празници са един от най-чаканите моменти от цялата година. Момент за почивка, веселба, добро настроение и много усмивки. Взимаме си почивка от работа, цялото семейство се събира, раздават се подаръци, и във въздуха се носи Коледната магия. 

Именно за тази магия ще говорим днес. Кои са малките неща, които превръщат този период от годината в толкова магически и очакван момент? Ще изброим малките неща, които изпълват ежедневието ни по време на празниците, които са толкова характерни и специфични и които могат да подсилят присъствието на коледния дух и да придадат приятно коледно настроение...

Представяме ви 5 от тях:

1. Елхата

Може би най-централния елемент за праника. Ако все още не сте украсили вашата, не забравяйте, че без елха, няма къде да се оставят подаръците...

2. Свещи

Освен класическите коледни украшения, можете да запалите и няколко ароматни свещи. Игривите движения на техните малки пламъчета ще допринесат за домашния уют.

3. Коледните песни

Музиката е един от основните източници на настроение. Когато заговорим за Коледа, няма как да не споменем и някои от емблематичните коледни песни. Без значение дали говорим за вечните детски коледни песнички като "Тиха нощ, свята нощ" и "шаро и първият сняг" или за класическите поп песни "Last Christmas" на Wham! и "All i want for Christmas is you" на Mariah Carey, музиката е в основата на всяка коледа изпълнена с настроение...

4. Аромата на канела

Голяма част от емоциите, които изпитваме са свързани с обонянието ни. Без значение дали пиете чай, кафе или пък обичате да си похапвате сладки коледни курабийки, аромата на канела ще ви отнесе в страната на приказките и ще ви облее с топлия си коледен аромат...

5. Греяното вино

Както се казва in vino veritas. С виното неизменно се покачва и настроението. А и ако правите греяно вино ще имате още един повод да използвате и канела. /radio1.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Google обясни защо показва Тръмп при търсене на "идиот"

Google обясни защо показва Тръмп при търсене на "идиот"

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай се яви на изслушване в американския Конгрес заради обвинения, че търсачката на компанията показва избирателно някои резултати. Сред тях са по-ниски позиции за консервативни медии и дори обвинения, че търсачката показва снимка на президента Доналд Тръмп при търсене с думата "идиот", съобщава BusisnessInsider.Пичай дава доста дълъг отговор, който звучи объркващо. Накратко, той казва, че търсачката постоянно копира милиарди уебстраници в индекса си и ги категоризира на базата на над 200 различни признака. След това системата сравнява своя резултат с външни оценители, които преценяват дали категориите са спазени. Сред категориите има критерии като популярност, актуалност и дори как хората използват дадената страница.
"През миналата година сме обработили над 3 трилиона търсения. Всеки ден 15% от търсенията в Google са неща, които никога не са били търсени преди. Не се месим ръчно в нито един резултат на търсачката", допълва Пичай.
Не всички конгресмени от съдебната комисия на Конгреса приеха отговора. Няколко от републиканците смятат, че в културата на Google е вплетена политическа пристрастност и това влияе на работата на компанията и на резултатите на нейната търсачка.

Републиканецът Стив Чабот дава за пример, че е трябвало да търси чак на трета и четвърта страница положително отразяване на закон, който е бил представен миналата година. "Знам поведението на Google, ще кажете, че алгоритъмът така е преценил, но не съм сигурен, че вярвам на това", коментира Чабот.

Общо изслушването продължи около три часа и половина. През това време Пичай трябваше да отговаря на странни въпроси и обвинения, включително действия на внуците на републиканеца Стив Кинг с iPhone, на което шефът на Google отговори, че това е телефон на друга компания.

Пичай избягва да коментира темата за Китай и плановете на Google в страната, включително цензурирана версия на търсачката. Той обяви, че в момента не се водят дискусии за пускането на търсачка в Китай, но признава, че са водени вътрешни действия по проекта, но те били ограничени.

Като цяло повечето въпроси са били най-вече за обвиненията, че търсачката ограничава консервативните сайтове и медии. На тях Пичай отговаря почти еднакво, че това се определя от алгоритмите и на базата на активността на потребителите.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Абу Даби създава полицейски патрули с камили

Абу Даби създава полицейски патрули с камили

/КРОСС/ Полицията в богатото на петрол емирство Абу Даби обяви, че създава полицейски патрули, които ще се придвижват с камили, съобщава „Гълф Нюз".

Директорът на полицията на Абу Даби Мохамед ал-Румейси заяви, че освен осигуряването на безопасността тази стъпка има за цел да съхрани традициите в емирството.

„Полицаите са обучени, според най-високите стандарти, да изпълняват своя дълг за предотвратяване на престъпленията и да общуват с гражданите", каза той.

Патрулите на камили ще могат да се срещнат не само в пустините, но и в градовете, добавя „Гълф Нюз".

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Бутоните в асансьора са по-мръсни от тоалетната

Бутоните в асансьора са по-мръсни от тоалетната

/КРОСС/ След като използвате асансьор, измийте ръцете си, съветват учени. Един бутон в подвижната кабинка съдържа близо 40 пъти повече микроби от седалките в обществените тоалетни. Това сочи научно изследване, проведено в хотели, ресторанти, банки, офиси и летища.

Според данните един квадратен сантиметър от всеки бутон в асансьора съдържа средно по 313 образуващи колонии бактерии. Същата повърхност от седалката на тоалетна съдържа само осем.

Бактериите на асансьорните бутони може да съдържат чревни бацили като ешерихия коли, които са основни причинители на инфекции, посочват учените.

"В оживена сграда бутонът на асансьора може да бъде натискан от хора, които са болни или са били в контакт с различни бактерии ", заявява д-р Николас Муун от компанията Microban Europe, провела изследването за Държавния университет на Аризона в САЩ.

"Дори ако бутоните се чистят редовно, възможността да се натрупат бактерии е голяма", допълва той.

Предишни изследвания показват, че типичното бюро в офиса е дом на 400 пъти повече бактерии от тоалетната чиния, а върху компютърните клавиатури могат да се намерят четири пъти повече микроби от тези в тоалетните.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Инстаграм пусна услуга гласови съобщения

Инстаграм пусна услуга гласови съобщения

/КРОСС/ Потребителите на Инстаграм вече могат да изпращат гласови съобщения. Това се казва в изявление на социалната мрежа, публикувано на официалната ѝ страница в Туитър. От днес вие ще можете да изпращате гласови съобщения чрез Direct (вътрешна услуга на Инстаграм за мигновена обмяна на съобщения между потребителите)", се казва в изявлението. За изпращането на гласово послание трябва да натиснете микрофона в Direct и да го задържите. Максималната дължина на аудиосъобщението е 1 минута.

Инстаграм стартира през октомври 2010 г. и първоначално е бил предназначен само за мобилните устройства на компанията „Епъл". От април 2012 г. социалната мрежа за фотографии и видео е достъпна и за потребителите на платформата Андроид. Тогава компанията „Фейсбук" купи Инстаграм за 1 млрд. долара.

През юни тази година броят на потребителите на Инстаграм надхвърли 1 милиард души. Тогава ръководството на социалната мрежа обяви за въвеждането на функция, позволяваща да се качват видеоклипове с продължителност до 1 час.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

-1°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 85%

Wind: 14.48 km/h

 • 16 Dec 2018 6°C -2°C
 • 17 Dec 2018 0°C -3°C