charovna2017

обновена 3:51 PM EEST, May 24, 2018

Любопитно

Любопитно

Намериха базата на НЛО: Идеално кръгъл остров в Аржентина

Намериха базата на НЛО: Идеално кръгъл остров в Аржентина

/КРОСС/ Уфолози намериха остров в района на аржентинската река Парана с идеална кръгла форма, пише vladtime.ru. Според публикацията, островът, който е с диаметър от над 120 метра, се и върти. Бил е забелязан на спътникови снимки, а експедицията до него установила интересните факти.

Според уфолозите, които разпитали местни жители, в района много често се забелязват неидентифицирани летящи обекти.

„Очевидно островът има връзка с извънземна активност. Смятаме, че под него е разположена база на НЛО. Ще проучим допълнително“, казва един от участниците в експедицията, цитиран от vladtime.ru.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

В бъдеще смартфонът ще се зарежда само за 5 секунди

В бъдеще смартфонът ще се зарежда само за 5 секунди

/КРОССАмерикански учени от Корнелския университет са разработили иновационна нанобатерия, която ще зарежда смартфона ни само за 5 секунди, пише в."Дейли мейл".

Учените са конструирали по различен начин стандартната батерия, която обикновено има анод и катод, разположени от двете страни на непроводим материал. При иновационната нанобатерия, тя размесва аноди и катоди в триизмерна спирална конструкция.

Това представлява революционен строеж на акумулаторна батерия. Тя елиминира всички възможни загуби от излишни обеми в архитектурата си. Като се скъсява максимално разстоянието между полюсите на нанониво, се получава много по-голям капацитет.

Така може да се получи достъп до енергията на батерията за много по-кратко време, в сравнение с конвенционалните литиево-йонни видове.

С новия компонент само няколко секунди, след като включим зарядното в мрежата, нашият смартфон ще бъде зареден и готов за ползване.

Малките въглеродни пластинки, които съдържат хиляди пори и изграждат анода, са с дебелина едва 40 нанометра.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Късното лягане води до депресии

Днес+

Шотландски учени установиха как навикът за късно лягане може да повлияе негативно на здравето на човек. Изследването бе публикувано в научното списание The Lancet.

Специалистите са анализирали медицинските данни на повече от 90 000 британци на възраст между 37 и 73 години. Било е установено, че дори и незначителни нарушения на циркадните ритми – нашия вътрешен часовник, предизвикани от повишена активност през нощта в сравнение с деня, могат да доведат до сериозни психически разстройства. Така е било установено, че при хората, които са най-активни нощно време, рискът от биполярно разстройство бил с 11% по-висок отколкото при останалите хора, а депресиите – с 6 % повече. Друг негативен ефект, наблюдаван п ри хората, които не спят нощем, е ниското самочувствие, проблеми със самооценката, самотност и др. /РИА-Новости

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Нюйоркски архитекти проектираха плаващ жилищен комплекс

Нюйоркски архитекти проектираха плаващ жилищен комплекс

/КРОССАрхитектурната фирма DFA, базирана в Ню Йорк, представи амбициозно (но вероятно не особено практично) решение за плаващ жилищен комплекс. Той ще бъде технически свързан със земята - решетъчните, цилиндрични сгради ще се издигнат от разрушения Pier 40 (кей) в река Хъдсън, Ню Йорк.

Чрез адаптирането на съществуващия кей, който е построен през 1962 г. и е занемарен, архитектурното студио предлага решение на някои от текущите проблеми в Ню Йорк, включително липсата на жилища на достъпни цени и устойчивостта на наводненията, дължащи се на изменението на климата.
"Виждаме, че в Ню Йорк има толкова много проекти, които се случват бързо и са отговорни за сериозни проблеми ", каза основателят на DFA Лейт Сайв. "Тези краткосрочни решения няма да предпазят града от случващите се промени в околната среда или да предпазят бъдещите поколения."

Според уеб сайтът на фирмата проектът ще има "четири типа кули с височина между 30 и 140 метра с 450 жилища. DFA използва алгоритъм за намиране на най-добро местоположение за всяка кула, базиран на структурата на кея. Кулите ще бъдат свързани с високи алеи със зеленина. Идеята е долу също да има обществени площи, но те ще функционират до 2050 г., когато речната вода ще ги покрие според настоящите прогнози за климата. След 2050 г. жителите ще използват издигнатите пътища, за да се разхождат.
Плаващи вили - бъдещето на луксозните домовеТези домове налагат нов стандарт на живот и става все по-търсени

Засега обаче предложението на DFA е само творчески замисъл. В реалния живот кеят разполага с футболно игрище и паркинг, които в скоро време няма да бъдат разрушени. През 2016 г. "Хъдсън Ривър Парк Тръст" (групата, която управлява кея) продаде въздухоплавателните права на структурата на група предприемачи. Сега организацията планира да използва средствата от тази продажба за рехабилитация на сегашните съоръжения.
И все пак, дизайнът е още един знак, че моментът на плаващата архитектура най-накрая е дошъл.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Жителите на провинциални градчета са по-щастливи от живеещите в мегаполисите

Днес+

Проучване, проведено сред 400 хиляди канадци установи, че жителите на малките провинциални градчета се чувстват осем пъти по-щастливи от живеещите в мегаполисите, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Изследването отчита, че големите градове имат някои предимства - в тях безработицата е много по-малка, заплатите са по-високи, и образованието е по-качествено. Но това не прави жителите им много по-щастливи. Това се дължи на факта, че в мегаполисите социалното отчуждение е много-по голямо, което снижава индекса на човешкото щастие. Нещата съвсем не стоят така в малките провинциални общности, където хората живеят много по-задружно.

При провеждане на изследването учените от университета "Макгил" в Монреал използвали утвърдена "скала на щастието". Респондентите трябвало да отговорят колко са щастливи от живота си и да му дадат оценка по десетобалната система. Страничните въпроси потвърдили заключението.

Оказа се, че хората от големите градове са 800 процента по-малко щастливи от сънародниците си в дълбоката провинция. Жителите в градските зони имат значително по-малко контакти с роднини и приятели.

Учените отдавна предупреждават, че социалната изолация променя човешкия мозък, който се зарежда със съставка, която генерира страх и агресия.

Жителите на големите градове харчат около 30 процента от доходите си за подобрения в дома, което е допълнителен стресиращ фактор. Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво. Хората си имат по-малко доверие, тъй като градската човешка маса не е хомогенна, а много по-хетерогенна, отколкото в дълбоката провинция.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Шведите си имплантират микрочипове, заменят личните карти

Шведите си имплантират микрочипове, заменят личните карти

/КРОССХиляди шведи си имплантират микрочипове, с които заменят своите документи за самоличност, електронни ключове и дори абонаментни карти за градския транспорт, предава „Бизнес Инсайдър‘, цитирайки „Франс Прес“.

28-годишната Улрика Келсинг  е една от повече от 3000 шведи, които в последните три години са си имплантирали микрочипове с големината на оризово зърно, освобождаващи ги от нуждата да носят със себе си купчина от идентификационни документи.

Келсинг използва своя микрочип като заместител на абонаментната си карта за фитнес и на пропуска за сградата, в която работи. Когато пристига на работното си място, Келсинг просто размахва ръка в близост да малка кутия на входа и набира код, които отваря вратите за офиса.

Миналата година шведските държавни железници SJ започнаха да сканират ръцете на пътници с биометрични чипове, които съдържат информация за техните резервации за пътуване.

Процедурата по имплантиране на чипа е подобна на тази при поставянето на пиърсинг, като първо се нанася дезинфектант на горната страна на китката в сектора между палеца и показалеца, след което чипът се инжектира със спринцовка. Келсинг каза пред Франс прес, че по време на процедурата е почувствала само леко щипане.

Въпреки това, шведският микробиолог Бен Либертън предупреждава, че имплантирането на подобни чипове крие риск от инфекции и негативни реакции на имунната система.
Шведите от дълго време са известни със своята склонност да споделят лесно личните си данни, като данъчните власти на страната разполагат с архив на заплатите на всички граждани, до които може да получи достъп всеки, който поиска.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Facebook изтри 583 млн. фалшиви профила за 3 месеца

Facebook изтри 583 млн. фалшиви профила за 3 месеца

/КРОССFacebook започна мащабна кампания за прочистването си от фалшиви профили и коментари. Само през първото тримесечие на тази година компанията е изтрила 583 млн. фалшиви профила, съобщава в. Guardian

Освен това екипът на социалната мрежа е "предприел действия" срещу 837 млн. публикации спам и фалшиви публикации. Към всичко това Facebook е модерирал и 2,5 млн. публикации с реч на омразата, 1,9 млн. поста с терористична пропаганда, 3,4 млн. публикации с насилие и 21 млн. публикации с голота и сексуални активности.

"Това е стартът на пътешествието, а не краят и се опитваме да сме максимално отворени", коментира Ричард Алън, вицепрезидент на Facebook за Европа, Близкия Изток и Африка. Компанията затяга мерките след множеството проблеми и скандали. Всички данни по-горе са резултат от новите усилия и към тях не са добавени останалите публикации и критерии, които Facebook модерира. Сред тях са детско порно, заплахи, предсмъртни писма, онлайн тормоз, обиди, нарушения на личното пространство или авторски права и др. За тези категории Facebook също подготвя допълнителни правила и критерии.

Компанията казва още, че голяма част от завишения брой локализирани нарушители е благодарение на изкуствен интелект. Той анализира и открива потенциалните нарушители, които след това да се прегледат от служители на компанията. Досега се разчиташе предимно на сигнали от самите потребители. С помощта на изкуствения интелект обаче са открити 98,5% от изтритите през първото тримесечие фалшиви профили и почти 100% от спама.

Изкуственият интелект засега има да учи най-много как да разпознава реч на омразата. За тримесечието той е засякъл 38% от общия брой изтрити публикации с реч на омразата. В останалите категории резултатите са над 85% и нагоре. Facebook казва, че практиката е постоянна и резултатите от нея ще бъдат огласявани на всеки три месеца.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

14°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 88%

Wind: 11.27 km/h

 • 25 May 2018 26°C 12°C
 • 26 May 2018 25°C 12°C