charovna2017

обновена 10:58 AM EET, Mar 16, 2018

Любопитно

Любопитно

Учените алармират: Избягвайте тези лекарства много са опасни

 

 

Според последните проучвания учените установили, че истинската причина за загуба на памет е използването на определени лекарства.

В същото време те отхвърлят процеса на стареене като причина за умствени затруднения и деменция.

Злоупотребата с наркотици и приема на алкохол, стрес, безсъние, дефицит на витамин В12, тютюнопушене и болестта на Алцхаймер могат да увредят паметта.

Освен тях, има някои медикаменти, които оказват негативно влияние върху паметта и причиняват много когнитивни проблеми, включително загуба на памет.

Те са разделени в 3 категории:

Лекарства за лечение на високи нива на холестерол

Лекарства за сън

"Анти" лекарства (антихистамин, антидепресант, антибиотик, антихипертензивни лекарства, антиспазматични и антипсихотици)

Ниското ниво на ацетилхолин провокира деменция, загуба на памет, делириум, халюцинации, умствено объркване и замъглено виждане.

Хапчетата, които предотвратяват ацетилхолиновото въздействие, се наричат антихилингични, което може да причини следните нежелани реакции:

Замъглено зрение

Суха уста

Объркване

Запек

Трудност при уриниране 

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Оловото причинява един на шест смъртни случая в САЩ

Днес+

 

Повече от един на всеки шест смъртни случая в Съединените щати може да бъде свързан с излагане на въздействието на олово. Става ясно от изследване, публикувано в The Lancet Public Health.

„Нашите заключения са, че от 2.3 млн. смъртни случаи всяка година в САЩ, около 400 000 могат да бъдат обяснени с излагане на въздействието на олово, което е 10 пъти повече от досегашните оценки.

Тази учудващо голяма цифра е съизмерима с броя на починалите в резултат на тютюнопушене.

Изследването за въздействието на оловото е направено на базата на проследяване на здравословното състояние на повече от 14 000 души в продължение на средно двайсетина години – от 1990 до 2011 г. Учените са установили, че при хора с висока концентрация на олово /най-малко 6.7 мг на децилитър/ рискът от преждевременна смърт се увеличава с 37%, а този от сърдечносъдово заболяване – два пъти. Слабите нива на излагане на олово са сериозен рисков фактор за смърт от сърдечносъдово заболяване, който обаче често се пренебрегва, подчертават авторите на изследването. Оловото е метал, който широко се използва в индустрията. Отдавна е известно, че е токсичен и предизвиква различни болести. Излагането на олово традиционно се свързва с горива, бои, водопроводни инсталации, както и с отпадни продукти на различни производства. През последните десетилетия законодателството изисква намаляването на вредните емисии както в САЩ, така и в други страни.

Както подчертава епидемиологът Филип Ландриган, цитиран в The Lancet Public Health, „изследването показва, че е време да се спре да се пренебрегва ролята на замърсяването за смъртността от незаразни болести“. /АФП

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Златни кюлчета за 378 млн. долара изпаднаха от руски самолет

Златни кюлчета за 378 млн. долара изпаднаха от руски самолет

/КРОСС/ Около 200 златни кюлчета и други благородни метали са били разпилени по писта на летище в Русия, след като вратата на товарен самолет се откъснала по време на излитане, съобщават руски медии.

Силни ветрове са предизвикали аварията с вратата на товарния самолет Ан-12 при излитане от летището в Якутск, уточниха служители на летището.

След инцидента екипажът на самолета е направил аварийно кацане на селско летище на около 12 км от Якутск.

Местни медии цитират очевидци, които са забелязали златни кюлчета, както и диаманти и кюлчета от платина, разпилени по пистата.

Полицията е пристигнала на мястото и е отцепила района около пистата.

Най-малко 172 златни кюлчета с тегло 3,4 тона са били намерени в района, уточни източник от руското вътрешно министерство.

Някои медии изчисляват стойността на златото на 21,6 млрд. рубли (378 млн. долара).

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Коя е твоята идеална половинка според зодията?

Днес+

 

Има хора, които сякаш наистина са родени един за друг. Често се оказва, че зодиакалните им знаци имат пръст в това и този факт не е никак случаен.

Звездите знаят как да свършат работата си и рано или късно ни срещат с човека, подходящ за нас. Независимо дали вече сте с любовта на живота си или все още я търсите, няма да навреди, ако разберете коя зодия е най-съвместима с вашата. Вижте кои са най-съвместимите зодии в любовта:

Овен

Ако сте Овен, вашата идеална половинка е от зодия Водолей. Между вас има спонтанно и фатално привличане.

Телец

Вашата идеална половинка е от зодия Дева. И двамата обръщате внимание на малките неща.

Близнаци

Идеалната половинка за вас е от зодия Козирог. Чувствате се изключително комфортно, когато сте заедно.

Рак

Вашата идеална половинка е от зодия Риби. Оставете луди влюбени за цял живот.

Лъв

Лъвовете са в най-хармонични отношения със зодия Везни. Супер стилна двойка, която може да постигне всичко заедно.

Дева

Идеалната половинка за Девите е от зодия Телец. И двамата обичате спокойствието и уюта.

Везни

За Везните идеалната половинка е от зодия Лъв. Обичате да посрещате трудностите заедно и винаги се подкрепяте.

Скорпион

В любовта вие сте най-съвместими с зодия Стрелец. Обичате хубави начин на живот и се глезите взаимно.

Стрелец 

Стрелците ще намерят идеалната си половинка в зодия Скорпион. Заедно няма да скучаете никога, приключенски души сте.

Козирог 

Идеалната половинка за Козирозите е от зодия Близнаци. Доверието е на първо място в тази идилична връзка.

Водолей

Водолей и Овен са най-съвместими в любовните отношения. Страстта никога няма да си отиде от вашата бурна връзка.

Риби

Вашата идеална половинка е от зодия Рак. Можете да разчитате за абсолютно всичко един на друг и се познавате отлично. /dariknews.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Любопитни факти за най-добрия приятел на човека – кучето

 

 

Кучетата не са целия ни живот, но го доизпълват. Нашите домашни любимци често стават неделима част от семейството. Те са предани, любящи и всеотдайни и независимо, че пакостите им понякога могат да изкарат човек извън равновесие, никой собственик на куче не би се разделил с най-добрия си приятел.

Учени от Калифорния изследвали 36 кучета от 14 различни породи и открили, че повечето са безразлични, когато собствениците им ги игнорирали докато собственикът им не започнал да обсипва с внимание плюшено куче. Тогава поведението на кучето се променяло драматично и започвало да ръмжи със зъби. Проучването показва, че дори и кучетата да са най-добрият приятел на човека, те все пак имат капацитета да ни изненадат и ние не знаем всичко за него.

Ето още няколко факта, които може би не знаете за кучетата:

Кучетата не изпитват вина

Учените вярват, че кучетата могат да изпитват ревност, когато собствениците им обръщат внимание на други кучета. Но, ако изядат всички бисквитки в къщата, могат да изглеждат засрамени, но не очаквайте да изпитат вина, защото те не притежават такива емоции. Изследователите открили, че т.нар. „кучешки тъжен поглед“ не е знак за вина. Всъщност по този начин ние интерпретираме реакцията на кучето след като го смъмрим.

Кучетата могат да виждат цветно

Широкоразпространен мит е, че кучетата могат да виждат само в бяло и черно, но всъщност те могат да виждат цветно, но не толкова ярко колкото хората. Те имат само два конуса в очите, които да засичат цветовете, а хората имат три. Това значи, че кучето вижда цветовете в скалата на синьото и жълтото, но не прави разлика между червеното и зеленото. От друга страна те имат по-добро нощно зрение сравнение с хората.

Не им е нужен компас

Кучетата могат да виждат ултравиолетова светлина и не им е нужен компас, защото могат да усетят земните магнитни полета. Вярва се, че те могат да чуят някои от ултразвуците, които прилепите използват, за да навигират в тъмното.

Кучетата могат да бъдат доста умни

Може понякога да си мислите, че кучето е глупаво, но истината е, че те могат да бъдат умни, колкото 2-годишно дете, според проучване, представено пред Американската психологична асоциация. Смята се, че кучетата могат да разбират до 250 думи и жестове и дори да изпълняват лесни математически изчисления.

Кучетата имат свой собствен отпечатък

Отпечатъкът на кучешката лапа може да изглежда много общ, но всъщност е толкова уникален, колкото и човешкият отпечатък. По лапите им реално кучетата могат да бъдат идентифицирани.

Кучетата сънуват-точно като нас

Това надали е голяма изненада за някой, който е наблюдавал спящото си куче да се мърда и издава мърморещи звуци по време на сън. По-изненадващият факт е, че не всички кучета сънуват еднакво. По-малките кучета сънуват повече отколкото по-големите. Например малко куче може да сънува веднъж на всеки десет минути.

Могат да се влюбват

Професор Пол Зак от Калифорния е открил, че кучешкият мозък изпуска хормонът на любовта, когато общува с хора или кучета, точно както човешкият мозък, когато се целуваме или прегръщаме. /radio1.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Ползите от късната сватба не са за пренебрегване

Днес+

 

Двойките, които отлагат сватбата, в крайна сметка са по-щастливи от тези, които се женят рано, съобщи сайтът PhysOrg, позовавайки се на канадско изследване.

Учените от университета на Алберта са работили с 405 канадци, анкетирани в гимназията и на средна възраст. Сключилите брак на същата възраст като връстниците си или по-късно, са казали, че са по-щастливи и са били с по-високо самочувствие от сключилите брак рано. Те по-рядко страдали и от депресия.

Психолозите са се стремили да определят оптималната възраст за брак за връстниците, а не да установят абсолютна възраст, приложима за всички. Изводът им е, че тя е средната за поколението.

"Хората, които правят нещата навреме, получават социално одобрение - от семейството и приятелите“, обясни Мат Джонсън от екипа. „Тези, които го правят рано или късно, срещат скрити или открити социални санкции".

"Не установихме отрицателни последици от късните сватби“, продължи Джонсън. „Всъщност да сключиш брак късно е по-добре, отколкото рано".

Макар и семейните общо да са по-щастливи, преждевременното сключване на брак може да усложни живота, "защото или ускорява, или предотвратява други преходи".

"Хората, които се женят рано, обикновено не учат много, децата им се раждат преди оптималната възраст и в резултат се чувстват като в капан в професии, каквито не са желали. На средна възраст те са малко по-депресирани или имат по-ниска самооценка, не защото са нарушили социална норма, а защото са тръгнали рано по пътя на семейния живот", твърди Джонсън.

Източник: БТА

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Половината от растителните и животинските видове са изложени на риск от изменението на климата

 

 

Близо половината растителни и животински видове в места, естествено богати на дива природа, като Амазонка, Арктика и Галапагос, но и в Европа - в Средиземноморието и в Черноморския басейн, може да изчезнат до края на века, заради изменението на климата. 

Дори ако се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничване на повишаването на температурата под 2 ° C, тези места могат да загубят 25% от видовете си. Това показват данните от ново проучване на Университета в Източна Англия (UEA, Великобритания), Университета Джеймс Кук (Австралия) и WWF.

Публикувано вчера в списание Climatic Change, точно преди Часът на Земята, най-голямата световна иинициатива за природозащита, проучването изследва въздействието на изменението на климата върху близо 80 000 растителни и животински видове в 35 от най-разнообразните и естествено богати на диви животни райони в света.

Докладът установява, че 30% от средиземноморските видове като морски костенурки и риба тон са изложени на риск от изчезване, дори ако поддържаме глобалното затопляне до 2 ° C. А ако не положим усилия за ограничаване на температурите, 50% от видовете ще бъдат заплашени. Емке Любек, ръководител на направление Климата и енергетика в Европейския офис на WWF, посочва: "Промените в климата притискат нашата планета към ръба.

Не само че нарастващите температури влияят пряко върху хората и тяхното благополучие, те застрашават екосистемите и биологичното разнообразие, които са от съществено значение за човешкия живот. ЕС трябва да действа, за да поддържа глобалното покачване на температурата под 2 ° C, съгласно Парижкото споразумение, като бързо прекрати използването на изкопаемите горива, започвайки с въглищата до 2030 г.".

Днес климатичните промени видимо засягат ежедневието ни тук, в България, коментира Веселина Кавръкова, ръководителна WWF България. Редица видове в Черно море са заплашени, иглолистните гори съхнат, комбинацията от масов туризъм и климатични промени в защитените територии с крехък природен баланс ускоряват бързата загуба на биоразнообразие - например Седемте рилски езера са единствените високопланински езера у нас с лош консервационен статус. Решението е всеки от нас да направи своя жест, за да помогне за опазването на природата, допълва Кавръкова.

Затова и призивът на Часа на Земята, отправен към отделните хора, институциите и бизнесите е "свържи се природата", покажи как твоят ежедневен избор в домакинството, транспорта, потреблението или почивката ще помогне да имаме опазени гори и реки, чист въздух и вода. Ясната опасност от изменението на климата за хората, планетата и нейното биоразнообразие е причината, поради която на 24 март милиони хора по света ще се съберат за Часът на Земята.

Те ще покажат своя ангажимент за опазване на биоразнообразието и ще бъдат част от дискусиите и решенията, необходими за изграждането на здраво и устойчиво бъдеще за всички. Международната мобилизация, за Часът на Земята, също изпраща ясно послание към бизнеса и правителството, че има обща воля за промяна на негативните тенденции. /novini.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Клаудия Шифър и Наоми Кембъл се съблякоха голи

Клаудия Шифър и Наоми Кембъл се съблякоха голи

/КРОСС/ Клаудия Шифър сподели необичаен кадър в Инстаграм.

На снимката са събрани част от топмоделите на 90-те години.

На кадъра Клаудия Шифър е гола, като е показала и задните си части, но краката ѝ с покрити с парче сатен в пепел от рози. Тя обаче не е единствената. Колежката ѝ Наоми Кембъл също гола, като тя не е прикрила нищо.

На кадъра, с който дамите са отбелязали деня на еманципацията и свободния избор за жените от цял свят, са и Стефани Сиймор, Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста и Синди Крауфорд.

Снимката явно е символична, защото красивите дами са облечени в различна степен, което е препратка към това, че всяка жена има право да избира как да се покаже пред обществото.

Фотографията е дело на големия моден фотограф Марио Тестино, чието име обаче също бе замесено в скандал с обвинения в сексуален тормоз.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Междузвездни войни обмисля Доналд Тръмп

Междузвездни войни обмисля Доналд Тръмп

/КРОСС/ Съединените щати могат да създадат въоръжени сили, предназначени за военни действия в космоса. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, предават международните агенции.

"Новата ми национална стратегия за Космоса посочва, че в космическото пространство могат да се водят бойни действия както на земята, във въздуха или водата", коментира щатският държавен глава.

По думите му първоначално идеята е била приета със скептицизъм, но в последствие са се намерили аргументи в нейна полза.

"Може би трябва да направим това. Възможно е!", коментира Тръмп.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Котаракът Ахил – гадателят на Мондиала в Русия

Котаракът Ахил – гадателят на Мондиала в Русия

/КРОСС/ Ахил, котаракът от Ермитажа, който предстои да предсказва резултатите от Световното първенство по футбол в Русия тази година, получи лична карта на запалянко.

Документът ще бъде връчен тържествено на четириногия гадател, всички негови книжа били вече готови. Ахил е единственият представител на животинския свят, на когото е оказана подобна чест, съобщи ТАСС,.

През лятото на 2017-а година Ермитажът отказа да предаде Ахил на нов стопанин, за да може той да предсказва резултатите от футболните срещи на националните отбори тази година.

Бялата котка правилно отгатна резултатите на три от четири футболни срещи в рамките на Купата на конфедерацията, които се проведоха в Санкт Петербург, в това число началния и финалния двубой.

Ахил е глух и естествената глухота помага на гадателските му способности, защото той не се разсейва от шума по време на гадателските си сесии.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Куче с човешко лице стана любимец в интернет

 

 

Кучето Йоги превзе интернет, заради необикновената си муцунка, която прилича на човешко лице. Кучето е на Шантал Дежарне и според потребителите на мрежата е получовек. 

Йоги, както се казва домашният любимец на Дежарне има мили и изразителни очи и да, изглежда сякаш всеки момент ще проговори. Това провокира социалните мрежи, където се появиха множество колажи със звездни двойници на кучето-знаменитост. 

Каквато и да е истината, Йоги е новият крал на социалните мрежи, а в момента се намират все повече звездни двойници на симпатичния домашен любимец. /monitor.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Топ дестинации се борят със свръхпосещаемост

Топ дестинации се борят със свръхпосещаемост

/КРОСС/ Най-популярните туристически дестинации в Европа търсят нови начини за справяне с прекомерния наплив от туристи, пише Ройтерс в свой анализ.

Градове като Венеция, Дубровник и Барселона се борят с управлението на тълпите посетители, които ежедневно пристигат с нискотарифните авиокомпании и круизни кораби.

Местните администрации се обръщат към по-нестандартни методи като приложения за смартфони и за споделяне на автомобили, за да се справят с пренаселеността, която започва да пречи не само на местното население, но и на самите туристи.

Загрижеността за сигурността в Египет и Турция и увеличаването на евтините полети засилва ръста на чуждестранните посетители в европейските държави.

В страни като Испания и Хърватска например ръстът на чуждестранните туристи трайно е над 10% годишно през последните години, показват данни на Световната организация по туризъм.

„Пренаселените дестинации са успешни, но има тънка линия между успеха и провала", коментира кметът на Дубровник Мато Франкович по време на туристическото изложение в Берлин.

Вместо да се опитват да ограничат броя на посетителите, които харчат пари за хотели, храна и сувенири, градовете търсят начини да насочат туристическите потоци далеч от най-популярните атракции.

Дубровник например цели да подготви приложение за смартфон до края на 2018 г. То ще позволява на потребителите да научават кога тесните алеи в стария град са претъпкани от хора и ще предлага алтернативни гледки извън стените на града.
Планира се и скорошно тестване на схема за споделяне на автомобили, така че туристите да изследват и околните райони.

Процъфтяващата круизна индустрия е едно от най-големите предизвикателства. В Дубровник многобройните круизни кораби често докарват хиляди хора в рамките на ден, което води до прекомерен шум и пренаселеност на улиците на града.

Местните власти се опитват да намалят броя на круизните кораби, както и да гарантират, че пристиганията се разпределят равномерно през цялата седмица.

Барселона работи върху общ маркетингов план с района около града, за да накара туристите да се отправят отвъд най-известните места.

„Самият град Барселона е малък, но дестинацията Барселона с районите извън града предлага много атракции", казва директорът по туризъм в местната администрация Жоан Торейа Рене.

Дори и Ню Йорк започва кампания за насърчаване на туристите да посещават и кварталите на града извън Манхатън и статуята на свободата. Градът се опитва и да примами повече посетители извън пиковите за града периоди, като предлага разнообразни събития.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Роботи-вълци излизат в продажба в Япония

Роботи-вълци излизат в продажба в Япония

/КРОСС/ Роботи-вълци излизат в продажба в Япония, за да помагат на фермерите да плашат глиганите и да пазят продукцията си, съобщи в. "Дейли мейл".

Цената на роботите е 5000 долара.

Роботите-вълци са тествани миналото лято в Северна Япония. Видът им е зловещ - с големи зъби, козина и червени очи. Те са високи 50 см и вият, когато до тях се доближи някакво същество. Работят със слънчеви батерии.

Глиганите до неотдавна не бяха характерни за Северна Япония заради студа. Омекването на климата обаче им позволи да се заселят и там, особено след като земите опустяха временно заради земетресението от 2011 г. Те обичат да ядат ориз и картофи и през 2015 г. са причинили щети за над 46 милиона долара.

В цяла Япония има около един милион глигани, като те причиняват около една трета от щетите, дължащи се на животни.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Въведоха неделната забрана за пазаруване в Полша

Въведоха неделната забрана за пазаруване в Полша

/КРОСС/ Полски закон, забраняващ почти цялата търговия в неделя, влиза в сила, големите супермаркети и повечето търговци на дребно затвориха за първи път, откакто са въведени законите за либерални пазари през 90-те години след рухването на комунизма, съобщава "Гардиън".

Законът е предложен от профсъюза "Солидарност", който счита, че служителите заслужават почивни дни в неделя и са намерили подкрепа на консервативната и про-католическата управляваща партия "Право и справедливост".

Влиятелната католическа църква, към която принадлежат повече от 90% от поляците, приветства промяната.

Новият закон в началото забранява търговията в две недели от месеца, след което до три недели през 2019 г. и накрая всички недели през 2020 г., освен седем изключения преди Великденските и Коледните празници.

Опозиционни партии разглеждат промяната като атака срещу търговската свобода и предупреждават, че това ще доведе до загуба на работни места и по-специално до проблеми за студентите, които могат да работят само през почивните дни.

Обединението на синдикатите All-Poland също се противопоставя, като твърди, че това ще принуди служителите да работят повече часове в петък и събота и че работата ще бъде по-трудна, защото ще има повече клиенти. В Унгария, друга бивша комунистическа страна, забраната за търговията в неделя, наложена през 2015 г., беше толкова непопулярна, че властите я отмениха следващата година.

На други места в Европа обаче, включително Германия и Австрия, хората отдавна са свикнали с деня за търговска почивка и оценяват времето, което се освобождава в полза на семейството и приятелите им.

Всеки, който нарушава новите правила, се наказва с глоба до 100 000 злоти, а повторните нарушители могат да бъдат осъдени и със затвор. "Солидарност" призова хората да докладват нарушителите на Националната инспекция по труда.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Ново 20! Киселото мляко е афродизиак

 

 

Знаехме за чудодейните свойства на киселото мляко, но не подозирахме, че освен всичко останало то е и чудесен афродизиак!

Всъщност и учените не са го подозирали, но както е с доста велики открития и това става съвсем случайно. По време на изследване с мишки специалисти от технологическия университет в Масачузетс установили, че йогурдът с вкус на ванилия има мощно действие на афродизиак! 

Мишлетата, които са го консумирали, имали 5% по-тежки тестиси от тези, които били хранени по класически начин, и с 15 % по-големи тестиси от гризачите, които били хранени по нездравословен начин.

Освен това се оказало, че мишките, които си хапват кисело мляко, по-добре създават потомство.

Не е ясно обаче дали този феномен се отнася най-вече за йогурда с вкус на ванилия. Учените обаче предполагат, че главните виновници за свойствата на афродизиак на киселото мляко са по-скоро полезните бактерии в него.

Е, където и да се крие тайната, определено имаме още един стимул да си хапваме повече от него!/beu.bg

 

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Защо не трябва тийнейджърите да спазват диети

дете, храна

Ако в тийнейджърска възраст си бил подложен на диета от родителите си, има голяма вероятност да направиш същото със собствените си деца.

Ново изследване навежда на мисълта, че когато родителите на тийнейджър фокусират вниманието си върху диетата му, се създава нездравословен цикъл, който може да навреди на следващите поколения.

„Тийнейджърите, които са подтиквани от родителите си да спазват диета, е по-вероятно да сторят същото със собствените си деца“, заяви ръководителката на изследването Джерика Бърдж от Медицинския институт към университета на Минесота.

Окуражаването да се спазва диета е често срещано сред родителите. Те казват на децата си да се подложат на диета, за да отслабнат. Изследването е обхванало над 550 души, които били тийнейджъри в началото му, съобщават от БТА. Здравословното им състояние било следено 15 години. Сега те са на средна възраст 31 години и са станали родители. Две трети от участниците са жени.

За онези, които в тийнейджърска възраст били подтиквани да спазват диета, имало с 25 % по-голяма вероятност да са с наднормено тегло и с 37 % по-голям риск да са затлъстели в сравнение с хората, които като тийнейджъри не са били окуражавани да се подложат на диета.

За участниците, на които било казано да спазват диета, имало със 72 % по-голяма вероятност да гуляят и със 79 % по-голям риск от нездравословно хранене в сравнение с хората, на които не било препоръчано да минат на диета.

За онези, които трябвало да се подложат на диета, докато били тийнейджъри, вероятността да препоръчат същото на собствените си деца била с 50 % по-голяма.

„Резултатите от предишни изследвания показаха, че фокусирането на вниманието върху телесното тегло на детето може да е свързано с риск от бъдещи хранителни смущения за него“, отбеляза Бърдж. – „Но когато родителите разговарят с детето си за здравните ползи, това изглежда има защитен ефект за телесното му тегло в бъдеще.“

Dartsnews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

ООН: Във Финландия хората са най-щастливи

ООН: Във Финландия хората са най-щастливи

/КРОСС/ Финландия оглави тази година класация на ООН на държавите, където хората са най-щастливи, предаде Ройтерс. Норвегия и Дания са на второ и на трето място в петия годишен Доклад на ООН за щастието по света.

Скандинавските страни традиционно окупират челните позиции в класацията, изготвяна по случай Международния ден на щастието, 20 март. Миналата година първа бе Норвегия, а по-миналата - Дания.

Челната десетка за 2018 г. допълват Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Класацията е основана на фактори като средната продължителност на живота, социалната подкрепа и корупцията. Тази година за първи път в уравнението са включени и мигрантите.

Един от авторите на доклада, почетният професор по икономика в Университета на Британска Колумбия Джон Хелиуел, определи като най-поразителната констатация тази година "забележителната съгласуваност между щастието на имигрантите и местните" хора. "Тези, които се преместват в по-щастливи страни печелят, а онези, които отиват в по-малко щастливи страни - губят", обобщи той.

Мейк Викинг, главен изпълнителен директор на копенхагенския Институт за изследване на щастието, коментира, че разликите в щастието на мигрантите "показват, че условията, в които живеем, са от важно значение за нашето качество на живот, че щастието не е само въпрос на избор".

Щастието в обществото изглежда е "заразно", отбеляза Хелиуел.

Викинг обясни челните позиции на скандинавските страни с това, че те създават подходящи условия за добър живот. Техните жители се радват на достатъчно лична свобода и социална сигурност, които надделяват над факта, че те плащат едни от най-високите данъци в света, отбеляза той.

Викинг обобщи, че скандинавските страни "са добри в това да превръщат богатството в благосъстояние".

Съединените щати са отстъпили от 14-о на 18-о място. Авторите на доклада обясняват това с няколко фактора - влошаването на кризата в здравеопазването, епидемията от затлъстяване, големия брой наркозависими и страдащи от психически разстройства. Те отчитат и по-голямото неравенство в доходите в сравнение с други богати страни.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Учени обясниха защо татуировките са толкова трайни

татоировки

Френски учени установиха как мастилото от татуировка се прехвърля от мъртви на живи клетки, а това открива перспективи за разработване на по-ефикасна технология за премахването й. 

Макар непрекъснато да се възстановява, кожата притежава учудващата способност да съхранява десетилетия наред рисунки върху повърхността си. Учени от центъра по имунология Марсилия-Люмини смятат, че са открили как се извършва това, отхвърляйки хипотезата, че „клетката носителка на пигмент живее вечно“. Тази хипотеза бе поставена под въпрос, отбелязаха от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания.

Основният въпрос е в какъв вид клетки се складира мастилото. Смяташе се, че става въпрос за фибробластни клетки, свързани с образуване на белег при зарастване на рани. Оказа се обаче, че мастилото се складира в макрофаги – имунни клетки, които защитават организма от патогенни агенти, като ги поглъщат. Макрофагите изглежда правят същото с мастилото и си го предават от едно поколение на друго.

„Цикълът, свързан с улавяне, освобождаване и повторно улавяне на пигмента, е непрестанен в татуираната кожа“, поясниха учените, цитирани от БТА.

Феноменът бе наблюдаван върху опашката на татуирана генномодифицирана лабораторна мишка, която можела да умъртви макрофаги в организма си, за да бъде ускорен процесът.

„Видът на татуировката оставаше непроменен, тъй като мъртвите макрофаги освобождаваха пигмента в обкръжаващи ги зони, преди през следващите няколко седмици той да бъде погълнат от нови макрофаги“
, уточниха учените.

Dartsnews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Почина Стивън Хокинг

Почина Стивън Хокинг

/КРОСС/ Британският астрофизик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст, в дома си в Кеймбридж, съобщиха от семейството му.

Основна област на научните му изследвания бяха космологията и квантовата гравитация, много време той посвети на изучаването на черните дупки.

Хокинг е автор на множество научно-популярни книги, сред които "Кратка история на времето", станала международен бестселър и направила го един от най-известните учени след Алберт Айнщайн, отбелязва Ройтерс.

Хокинг спечели любовта на милиони хора със своята загриженост за бъдещето на света:

"Като малко момче обичах да разглобявам неща. Исках да разбера как работят. След това насочих вниманието си към по-големи неща - като Вселената. Тръпката да откриеш нещо, което никой преди това не е знаел, е несравнима. Искам да споделям вълнението си с всички.

Моето предизвикателство е заболяването ми - Амиотрофична латерална склероза, имам го от 21-годишна възраст. То обаче не ми попречи да изследвам Вселената с ума си и да имам три прекрасни деца", казва в едно от интервютата си британският астрофизик.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Немски учени откриха начин за предотвратяване на инсулт

 

 

Немски учени от Университетската болница Шарите в Берлин са успели да изследват процесите на "мозъчните цунами", които се случват в мозъка на човека в процеса на умиране, съобщава Science Alert.

В резултат на изследването експертите заключават, че вълната на деполяризация на нервните клетки, причиняваща смъртта на невроните, може да бъде не само забавена, но и блокира.

При хората, в рамките на 20-40 секунди след като спре да постъпва кислород в мозъка, се активира "енергоспестяващият режим" и нервните клетки престават да бъдат активни.

След това, в рамките на няколко минути, комуникацията между невроните спира и йонните градиенти изчезват. Подобна деполяризация води до освобождаване на токсични вещества и до окончателната смърт на невроните.

Учените вярват, че вълна на обратна деполяризация или "обратно цунами" може да бъде обратими, без увреждане на невроните, ако снабдяването с кислород бъде възстановено навреме.

Сега, невролозите са започнали да разработват методи на терапия, които ще позволи успешна борба с инсулта и церебралната исхемия./Zdrave.to

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

14°C

Targovishte

Rain

Humidity: 89%

Wind: 11.27 km/h

 • 18 Mar 2018 21°C 7°C
 • 19 Mar 2018 11°C 6°C