charovna2017

обновена 2:19 PM EEST, Sep 25, 2017

Любопитно

Любопитно

Родителите са повече със смартфона, отколкото с децата си

мобилен телефон

Родителите прекарват над 90 минути пред компютъра или смартфона, а само 25 минути четат книги на децата си, като по-изморените дори пропускат страници.
Повечето от нас с удоволствие си спомнят за дните, когато са ни чели приказки като деца. Но ново проучване на благотворителната организация за насърчаване на четенето „Буктръст“ разкри, че днешните родители спират да четат преди края на текста или отказват да започнат втора приказка.

Почти половината от тези възрастни казаха, че причината е, че са „прекалено изморени“.

Изследването включи 2 хиляди родители на деца от 4 до 11 години, съобщават от БТА. Според експертите, редовното четене на книжки на децата от страна на техните родители е важно. То развива въображението на малките момчета и момичета по най-забавния и вълнуващ начин.

Dartsnews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Волен Сидеров и Деница Гаджева си казаха "да"

Волен Сидеров и Деница Гаджева си казаха "да"

/КРОСС/ Лидерът на партия „Атака" и парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров се ожени за приятелката си Деница Гаджева, от която двамата имат и син.

Венчавката се състоя в столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий" и събра десетки приятели на двойка.

Синът им - 2-годишният Волен, ги чакаше пред храма, облечен в черен костюм. Неговият кръстник - Димитър Савов, кумува на новото семейство.

След церемонията двамата влюбени се снимаха с гостите си пред църквата. А лидерът на "Атака" даде кратко интервю за медиите. "Ще сдобря политическите опоненти, защото сватбата е ден за радост. Днес смятам да бъде денят за оправяне на отношенията в коалицията", заяви Сидеров, цитиран от „Нова телевизия".

Васил Найденов, Силвия Кацарова и Тони Димитрова, както и още редица известни български изпълнители, ще забавляват гостите.

Сред гостите в храма бяха министърът на икономиката Емил Караниколов и на туризма Николина Ангелкова, бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и най-близките сподвижници на Волен Сидеров - Десислав Чуколов, Павел Шопов, зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, областният управител на София Илиан Тодоров.

Сидеров и Гаджева са заедно от 2011 г., когато тя е млада депутатка от "Атака". През 2015 г. се роди синът им Волен-младши и още тогава щастливият баща обяви, че ще се ожени за Гаджева. Това е трети брак за Сидеров.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Шумът в ресторантите отблъсква клиентите

07d9bbd316a3efd95f1fec69d77f800e

Съвременните ресторанти стават все по-шумни и отблъскват клиентите, карайки ги да насочат предпочитанията си към храната за вкъщи, пише в. „Сънди експрес“, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Допитването по поръчка на благотворителната организация Action On Hearing, която подпомага хора с увреден слух, е обхванало 1200 души. Резултатите показват, че в натоварени вечери нивата на шума в популярни заведения надхвърлят 90 децибела, като на места клонят към 100 децибела – еквивалент на това човек да се храни до моторна резачка.

Внушителните 80% от участниците в допитването споделят, че са напускали ресторант преждевременно заради силния шум.

Над 40% признават, че предпочитат да си взимат храна за вкъщи, вместо да вечерят на ресторантска маса в шумна среда.

Dartsnews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Лошият въздух вреди и на бъбреците

Днес+

 

Замърсяването на въздуха е доказано, че води до някои тежки здравословни проблеми като сърдечни болести, рак, астма и други. Ново проучване прибавя към списъка и болести на бъбреците.

Според данни от изследване на Медицинското училище към Университета във Вашингтон и Центъра за клинична епидемиология в Сейнт Луис замърсяването увеличава риска от хронични бъбречни болести и може да доведе до спиране на тяхната работа.

За да стигнат до своите заключения, учените са анализирали данни за здравословното състояние на 2,5 млн. души в период от 8 години и половина. Те са сравнили данни за бъбречното здраве на пациентите и нивата на замърсяване на въздуха.
Техният анализ е установил, че 44 793 нови случая на бъбречни болести и 2438 нови случая на бъбречна недостатъчност най-вероятно се дължат на замърсяване на въздуха над допустимите стойности от 12 микрограма на кубичен метър въздух.

Според д-р Зияд ал Али, водещ автор на проучването, макар и информацията за връзка между замърсяването и бъбречните болести да е недостатъчна, нейният анализ веднага е показал връзка между двете.

Фините прахови частици могат да навредят на бъбреците по същия начин, по който и на другите органи в тялото като сърце и бели дробове. Предаваното по въздуха невидимо замърсяване под формата на прах, дим, течни капки, сажди и други има пагубно въздействие щом попадне в кръвообращението. Бъбреците са филтър за кръвта и това замърсяване може да попречи на правилното им въздействие.

Изследването е установило, че дори и най-ниските нива на замърсяване могат да повлияят на работата на бъбреците. /БГНЕС

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Обвиняват Том Круз за катастрофа с двама починали пилоти

Обвиняват Том Круз за катастрофа с двама починали пилоти

/КРОСС/ Семействата на двамата пилоти, които загинаха по време на снимките на филма „Бари Сийл: Наркотрафикантът", обвиняват актьора Том Круз, че е отчасти виновен за трагедията.

Според съдебни документи, цитирани от сайта „The Blast", близките на Алан Пъруин и Карлос Бърл обвиняват звездата на филма и режисьора Дъг Лайман, че са допринесли за обстоятелствата, които водят до фаталния инцидент през септември 2015 г.

Те оценяват лентата като „филм с висока степен на риск и екшън".

„Ентусиазмът, с който и Круз, и Лаймън подходиха към кадрите с пилотирането, доведе до допълнителни часове пилотиране към всеки снимачен ден и допълнителни дни към графика", заявяват близките.

Седмици преди инцидента Пъруин пише до един от изпълнителните продуценти имейл: „В момента границата на безопасността ни е много тънка с настъпването на инцидент. Повярвайте ми!" А по-надолу добавя, че това е „най-опасният проект, в който е участвал".

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Геофизик: Краят на Земята ще настъпи в края на века

Днес+

 

Геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт смята, че с помощта на математическото моделиране е изчислил, че в края на XXI век ще започне поредното глобално измиране на Земята. Това ще стане заради промени в глобалния цикъл на въглерода, предизвикани от антропогенни изхвърляния на въглероден окис. Своята прогноза и обяснения той представи в статията, публикувана в списание Science Advances, чиято анотация е представена на сайта Phys.org.

Ротмън е анализирал измененията в геохимическия кръговрат на въглерода през последните 450 млн. години. В анализа си той е обхванал петте велики измирания, при които скоростта на изчезването на видовете е била много по-голяма от обичайната скорост. Той установил, че дестабилизацията на биосферата се получава при създаването на „катастрофални прагове“ на въглеродния цикъл.

Изследователят извел формулата, която свързва относителната промяна на обема на неорганичния въглерод в океана със скоростта на тази промяна. Той показал, че катастрофата ще настъпи при едно от следните две условия. Ако въглеродът се натрупва бавно, измирането ще настъпи, когато скоростта на неговото акумулиране надхвърли темповете, към които могат да се приспособят екосистемите. В случая на бързо и кратковременно акумулиране решаваща роля ще изиграе величината на измененията на обема.

Според учения в момента заради антропогенното изхвърляне на парникови газова протича вторият сценарий. Към 2100 година натрупалият се в океаните въглерод ще породи дестабилизиране на биосферата, а това ще предизвика шестото поред измиране на видовете. При това изчезването на дивите видове животни и растения може да продължи няколко хилядолетия. /БГНЕС

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

/КРОСС/ Археолози откриха доказателства, че древните египтяни са транспортирали огромните блокове гранит и варовик за Хеопсовата пирамида с дървени кораби по система от канали до пристанище, което е било съвсем близо до основата на строежа, съобщава в. "Дейли мейл".

Древният папирус намерен в пристанището Уади ал-Джарф. Той е написан от надзирателя Мерер, който отговарял за 40 работници. Това е единственият съществуващ писмен разказ на свидетел на строежа на Голямата пирамида в Гиза.

Мерер пише, че хиляди работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в дървени кораби. След това блоковете са превозвани по каналите до вътрешното пристанище. Мерер описва също строежа на каналите и гигантските диги, с които са отклонявали водата от Нил.

Каменните блокове са тежали по 2,5 тона. Гранитът е превозван от разстояние около 850 км от Асуан до Гиза. Варовикът е добиван по-близо. От векове една от най-големите загадки е как общество от бронзовата епоха с толкова слабо развити технологии е успявало да направи това.

Археологът Марк Лерер откри доказателства за затрупан канал до Голямата пирамида. Известна е и церемониална лодка, построена за фараона Хеопс. Тя е била предназначена за пътуването му в отвъдния свят, но възстановяването ѝ дава информация за корабостроенето по онова време.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Сменят учебници в Саудитска Арабия заради снимка на краля с Йода

Днес+

 

Министерството на образованието в Саудитска Арабия започна в неделя да заменя учебниците по социални науки, в които се появи снимка на крал Фейсал бен Абдел Азис заедно с героя от "Междузвездни войни" Йода.

Това съобщи в "Туитър" представителят на министерството Мубарак ал Асими.

На снимката Йода е на масата заедно с краля, когато той подписва устава на ООН през 1945 година. Фейсал бен Абдел Азис управлява Саудитска Арабия в продължение на 11 години и извършва много промени в кралството, включително неговата правна система.

?В неделя представител на министерството, което започнаха да обвиняват в преднамерено издевателство над монарха, направи извънредна среща с отговорните за грешката в учебника.
"След като бе определен виновникът за грешката в издадения учебник, министерството на образованието започна замяна на учебниците по социални науки за средните училища във всички управления", отбеляза Ал Асими.

Създател на изображението, на което Йода е до краля Фейсал бен Абдел Азис, е саудитският художник Абдула аш Шахри. Той признава, че е създал цяла серия такива снимки, поставяйки върху исторически фотографии с помощта на фотошоп популярни съвременни персонажи с цел да ги направи "по-малко депресивни". Той пояснява, че Йода не е случайно редом с монарха. "Той беше мъдър и добър оратор и затова аз реших, че Йода е най-близкия по характер до краля персонаж. Освен това Йода е в зелено", разказва художникът пред саудитските медии.
При това Аш Шахри подчертава, че няма отношение към появяването на своята работа в учебника. /РИА-Новости

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Американец отгледа 10-килограмов морков

Американец отгледа 10-килограмов морков

/КРОСС/ Американският градинар Крис Куоли отгледа морков, който тежи 10,16 кг, при дължина 60 см, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БНТ.

Предишният рекорд за най-тежък морков беше поставен през 2014 г. от британеца Питър Глейзбрук с екземпляр, тежащ 9 кг.

Крис Куоли, който работи във финансова компания, специализира в отглеждане на гигантски зеленчуци от 2 години. Той има в градината си също огромни дини, домати, тикви, цвекло. Куоли обяснява големината на продукцията си с почвата, специалните семена и торовете.

Времето в Минесота, където живее, това лято е било хладно и облачно - идеално за моркови. Зеленчукът с рекордно тегло е расъл девет месеца, първоначално на закрито. Крис Куоли планира да държи огромния морков в хладилник до пролетта. Той иска да го засади с надеждата да получи семена.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Джей Ло дава милион за Пуерто Рико след "Ирма"

Днес+

 

Поп звездата и актриса Дженифър Лопес дари в неделя 1 милион щатски долара за Пуерто Рико, за да се присъедини към инициативата на щата Ню Йорк в подкрепа на опустошения от ураган американски остров.

Родителите на Лопес, която е родена в Ню Йорк, са пуерториканци. Сумата ще отиде за различни благотворителни организации. Джей Ло ще работи заедно с други латиноамерикански звезди, за да направи повече, след като урагана „Мария” уби най-малко 33-ма души в Пуерто Рико и Доминиканската република при опустошителното преминаване на „Ирма”.

"Това беше най-силният ураган, който удари Пуерто Рико от близо 20 години, щетите са ужасни", каза Лопес на пресконференция с губернатора на Ню Йорк Ендрю Куомо.
"Спешно трябва да отделим внимание и да окажем подкрепа на Пуерто Рико и Карибите чрез дарения и всякаква помощ", каза тя на испански език.

Лопес и нейният приятел - легендата на бейзбола Алекс Родригес - работят съвместно със спортисти, за да организират доставки с два самолета.

Базираната в Ню Йорк авиокомпания JetBlue също обеща 1 милион долара в натура като транспортира хора, товари и помощни средства.

Лопес бе избрана за съпредседател на щатската инициатива в Ню Йорк за помощ на Пуерто Рико, която ще включва центрове за обществени дарения и правителствно наблюдение срещу потенциални злоупотреби при оказване на помощта.

Инициативата се обявява два дни след като Куомо посети Пуерто Рико с дарения, включващи 34 хиляди бутилки вода и 9 600 пакета с готова храна.

Повече от 700 хиляди жители на Ню Йорк се идентифицират като пуерториканци, както и почти толкова хора на други места в щата, сочат проучвания на неправителствени организации.

"Знаем какви са разрушенията и колко трудно ще бъде да възстановим Пуерто Рико", каза Куомо.

"Знаем също, че финансовите проблеми, в които затъна островът още преди бурите , прави задачата още по-трудна", каза той. /БГНЕС, АФП

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Откриха необичайна колекция от статуи в египетски храм

Откриха необичайна колекция от статуи в египетски храм

/КРОСС/ Една необичайна колекция от статуи, изобразяващи египетски божества и митични същества, е открита в египетски храм, съобщава IBTimes UK.

Колекцията е открита от археолозите през 2014 г., а статуите са описани за първи път подробно в проучване в списание Antiquity.

Сбирката, които съдържат свещени предмети, известни като фависа (от лат. favissaе - от "копая"), са поставяни в изкопите за основи на храмове, е особено рядка за Египет. Тя включва фигурки на Озирис, богът, който се преражда, подредени около една централна статуя на Птах, богът - творец и създател.

Предметите са намерени по време на разкопки на храма на Птах в северния край на Амон-Ра в Карнак. Колекцията е открита близо зад постройка от 18-тата династия на фараона Тутмос III. Статуите са намерени в овална яма около 1,5 м дълга, един метър широк и почти един метър дълбока.

Общо 38 обекти са открити в ямата, изработени от варовик, сив пясъчник, медна сплав, глазирано стъкло и керамика. Те включват:

14 статуетки и фигурки на Озирис
Три статуетки на павиани, представляващи бог Тот
Две статуетки на богинята Мут, едината с йероглифни надписи
Две неидентифицирани основи на статуетки
Една глава и един фрагмент на статуетка на богинята котка Бастет
Един малък фрагмент от фаянсова стела с надпис на името на бог Птах
Една глава на статуетка на мъж от позлатен варовик
Една долна част от статуя на седящ бог Птах
Един сфинкс
Едно неидентифицирано парче метал

Много от находките са повредени от опустошенията на времето. Но някои от статуите са със запазени сложни детайли, което позволява да бъдат ясно идентифицирани. Смята се, че артефактите са били направени между 25-тата и 30-та династии, между 760 и 343 г. пр. н.е.

Причините за поставянето на този вид статуи са неизвестни. Много от тях са счупени - преди или по време на полагането им. От тук може да се заключи, че статуите трябва да са били, по някакъв начин, в края на "живота си" или на своето използване. Тези счупванията са служили като "канал", от който са изтече енергията им или да се "изключи" силата им, предполагат археолозите.

Настоящите доказателства са явно недостатъчно, за да обяснят причината за съществуването на такива фависи или да се определят намеренията на хората, които са ги сложили", заключават авторите на изследването.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

14°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 75%

Wind: 6.44 km/h

 • 26 Sep 2017 18°C 11°C
 • 27 Sep 2017 17°C 11°C