charovna2017

обновена 4:01 PM EEST, Apr 24, 2017

Любопитно

Любопитно

Google разработва филтър за блокиране на неприятните реклами

 

 

До няколко седмици търсачката Google ще е готова с филтъра си, който ще блокира реклами в браузъра Chrome, съобщи “Уолстрийт джърнъл”.

Функцията може да бъде включена по подразбиране в Chrome и ще филтрира определени видове онлайн реклама. Целта е да се ограничат неприятните изживявания на потребителите, като например автоматично пускане на видеореклама със звук или досадни повторения.

Тъй като информацията все още не е потвърдена официално от Google, засега не е ясно дали търсачката ще завърши плана си докрай и ще го пусне в действие.

Ако все пак проработи, неприемливите видове реклама ще бъдат дефинирани от американското Сдружение за по-добра реклама. Тази група представи списък с рекламни стандарти през март. Според тях неприемливи са т.нар. реклами pop-ups. Те стартират автоматично видеореклами със звук и реклами на цял екран преди зареждането на начална страница с таймер за обратно броене.

Най-рестриктивна е идеята Google да блокира не само конкретна дразнеща реклама, но и всички останали търговски съобщения в сайта, който я пуска.

Въпреки опасенията, че рекламните приходи на Google могат да намалеят, целта на търсачката е да се защити. Със своя филтър тя ще се опита да спре навлизането на чужди приложения за блокиране на реклами, които нарастват лавинообразно. Някои дори събират такси от рекламодателите, за да пропускат тяхната реклама. 

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Продават дома, в който Мерилин Монро умира

Продават дома, в който Мерилин Монро умира

/КРОСС/ Домът на Мерилин Монро в Лос Анджелис се продава за почти 7 млн. долара. Красивият имот разполага с четири спални, и четири бани и макар и да е бил вече няколко пъти продаван, агентът на недвижими имоти Лиса Оптикан твърди, че къщата все още пази специфичната "естетиката и усещане", лъхащи от актрисата и нейната ера, пише БГНЕС.

Мерилин купува луксозната къща в Брентуд, Калифорния през 1962 година след развода си с третия си съпруг Артър Милър. Броени месеци по-късно тя бива намерена мъртва в нея в резултат на предполагаема свръхдоза.

Седмици преди да почине Мерилин описва къщата си като "място за всички мои приятели, които имат проблеми или които искат да останат да живеят тук, за да избягат от нещата, които ги безпокоят". Според Оптикан така, тя е превърнала имението си си в мечтания дом.

"Усещаш го и разбираш защо тя е била толкова привлечена към него (имението - бел.авт). Тя е искала дом, а не просто голяма къща в Бевърли Хилс". И го е постигнала.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Алкохолизмът е по-опасен за жените

алкохол, жени

Американски учени откриха доказателство, че алкохолизмът засяга по-сериозно тази част от мозъка наречена системата за възнаграждение при жените, отколкото при мъжете.

Системата за възнаграждение в мозъка се състои от амигдала и хипокампус, които утвърждават полезния опит и взимат участие в създаването на спомени и вземането на решения.

За изследването учените събраха 60 души, възстановили се след дългогодишна алкохолна зависимост, като ги разделиха в групи по равно – 30 жени и 30 мъже.

Те събраха и равна по численост група от доброволци без проблеми с алкохола. Участниците бивши алкохолици са спазвали режим на въздържание от 4 седмици до 38 години. Всички преминаха невропсихологични оценки и ядрено-магнитен резонанс, за да се отчетат промените в мозъчната структура.

Изследванията проведоха учените от болницата в Масачузетс и училището по медицина към Бостънския университет. Те установиха, че структурата на системата за възнаграждение в мозъка на жените алкохолички е по-голяма, отколкото при тези, които не страдат от зависимостта. В същото време същите структури са по-малки в главния мозък на мъжете алкохолици, в сравнение с тези, които не са алкохолно зависими.

Всяка година трезвеност се свързва с 1,8 % намаляване на размера на мозъчните вентрикули, което показва, че възстановяването на мозъка от вредите от алкохолизма е възможно.

„Откритията ни подсказват, че може да е полезно да вземем предвид половите различия при лечението на алкохолизма“, каза експертът Гордън Харис.

Dartsnews

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Младите американци предпочитат родителското гнездо

Днес+

 

Около една трета от американците на възраст между 18 и 34 все още живеят с родителите си и нямат намерение да се отделят и да създадат семейство.
Това сочат данни на Бюрото по преброяване на населението на САЩ за ситуацията през 2016 година. От тях е видно, че 31% от младите американци - 22,9 милиона души, все още живеят в дома на родителите си. Този показател нараства до такова високо ниво за първи път през последните 130 години - за цялото време на воденето на такава статистика в САЩ. "Родителското гнездо" напускат и създават семейство само 27%, или 19.9 милиона американци. /БГНЕС

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Проучване: Доналд Тръмп е най-непопулярният американски президент

Проучване: Доналд Тръмп е най-непопулярният американски президент

/КРОСС/ В навечерието на стоте дни съвместно допитване на Вашингтон Поуст и Ей Би Си Нюз показва, че Доналд Тръмп е най-непопулярният съвременен президент, а в същото време неговите гласоподаватели остават предимно доволни от представянето му, предава БНР.

Общият позитивен рейтинг на Тръмп е 42 процента, а недоволните от работата му са 53 процента. За сравнение преди осем години по това време Обама се е радвал на 69 процента одобрение и 26 процента неодобрение.

Сегашният президент има 94 процента подкрепа от тези, които са гласували за него и 84 - подкрепа от републиканците.

Ниските му показатели идват от съмненията за конфликт на интереси и определяния като бурен негов темперамент.

Позитивна оценка и от ляво, и от дясно е дадена за усилията да се спре изтичането на работни места в чужбина.

Медиите коментират, че най-видимото постижение за момента е потвърждаване кандидатурата на Нийл Горсъч за конституционен съдия на мястото на починалия консерватор Антонин Скалия.

На международната сцена за първите четири месеца в Белия Дом Тръмп показа решителност да използва армията с нападението в Сирия и атаката в Афганистан с най-мощното неядрено оръжие на Щатите. Но от друга страна както Вашингтон Поуст посочва „напрежението със Северна Корея остава високо и политиката на администрацията в Близкия изток е все така неясна."

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Изключете тези навици, за да не навредите на здравето си

 

 

Знаете ли, че има няколко навика от ежедневието ни, които могат да ни навредят повече, отколкото да ни донесат някаква полза за здравето?

Колкото и странно да ви се вижда, експертите са категорични, че има някои нещо, от които трябва да се отучим. Това може и да ви отнеме известно време, но ще е само във ваш плюс. Ето защо:

Спирате кихането си
Когато затворите устата и стиснете носа си в опит да спрете кихането си, вътрешното налягане се увеличава значително. Това може да доведе до главоболие, спукални капилярчета и дори до проблеми със слуха. Учените дори са категорични, че кихането е полезно за здравето – рязкото освобождаване на въздух от белите дробове, което предизвиква, действа като гимнастика за сърцето.

Съхранявате храна с пластмасови кутии
Това не е полезно, тъй като повечето пластмасови изделия съдържат куп химически вещества. Ако храната се държи твърде дълго в такива кутии, тези вещества могат да проникнат в храната. Затова заложете на съдове, изработени от стъкло, неръждаема стомана или керамика.

Миете зъбите си веднага след хранене
Стоматолозите отдавна препоръчват, че трябва да миете зъбите си най-малко 30 минути след хранене. Ако е възможно, един час е дори по-добре. Експертите обясняват това с факта, че силно киселинните храни и напитки имат ефект върху емайла на зъба. А движението на четката за зъби избутва киселината по-дълбоко, а това може да доведе до изключителна чувствителност и да повреди емайла.

Миете прекалено често ръцете си
Тук по-скоро трябва да внимавате при използването на антибактериален сапун. Дерматолозите препоръчват да залагате на него само при порязвания, драскотини и ожулвания и не по-често от два пъти седмично. Те обясняват това с факта, че голям брой от полезните бактерии живеят на повърхността на кожата ни и играят важна роля в защитата на тялото, затова си взимайте нормален и щадящ кожата сапун.

Носите твърде тесни дънки
Тесните дънки и дрехите в цялост, не са полезни за кожата, за мускулите и за нервите. Може да са модерни, но те могат да нанесат сериозна вреда върху здравето ви заради намаления приток на въздух към краката. Най-малкото, което може да си причините е сърбеж и дискомфорт, схващане на краката и дори целулит. /missbloom.bg

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

В САЩ одобриха ново лекарство за множествена склероза

 

 

Управлението на Агенцията по контрол на качеството на хранителните продукти и лекарствените средства одобри използването на лекарството “Окрелизумаб”, което се продава под търговското наименование “Окревус”. То е предназначено за лечение на множествена склероза и ще се предписва на пациенти с тежка форма на заболяването, на които не помагат всички останали препарати. 

Представители на Агенцията по качеството съобщават, че лекарството ще може да се приема от пациенти с по-разпространената рецидивираща форма на множествена склероза, а също и от онези, на които е диагностицирана по-тежката първично-рецидивираща форма.

През февруари 2016 г. “Окрелизумаб” получи статут на принципно ново лекарствено средство. Това решение е взето след проучване на резултатите от клинични изпитания, които са приключили през септември 2015 г.

Лекарството забавя прогресирането на болестта при пациенти, страдащи и от двете форми на заболяването и практически не предизвиква сериозни странични ефекти. Действието на препарата е силно изразено в случай на рецидивираща множествена склероза, но помага и на пациенти с първично прогресиращата форма на заболяването. 

Производителят посочва стойността на препарата, която е доста висока, но все пак с 25% по-ниска от цената на досегашното популярно лекарство “Ребиф” на основата на интерферона. Неговата ефективност е по-ниска от новия препарат. В експеримента са участвали 1656 пациенти, страдащи от рецидивираща множествена склероза. И тези, които са го приемали, с 47% по-рядко са получавали обостряния в сравнение с другите, на които бил назначен “Ребиф”. Сериозно преимущество е, че не предизвиква тежки странични ефекти. В днешно време практически липсват ефективни препарати за болните от множествена склероза. 

Една от пациентките, 51-годишната Джери Гулик, на която през 2010 г. са диагностицирали първично прогресираща множествена склероза, разказва как действително й е помогнал препаратът “Окревус”. Преди да започне да го приема, тя се е чувствала много зле и състоянието й продължавало рязко да се влошава. Била принудена да напусне работа, тъй като не можела самостоятелно да преодолява значителните разстояния и въобще й е било много трудно да се грижи за себе си, без странична помощ. Дори вече имала и когнитивни нарушения. Приемът на “Окревус” забавил прогресирането на болестта - почувствала значително подобрение. 

“Мислех, че ще живея не повече от пет години - разказва жената - но сега се надявам, че ми остават още поне 20-30 години живот”. /zdrave.to

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Никога не правете тези неща на служебния компютър

 

 

Компютърът на работното място определено не е устройството, на което е подходящо да се търсят и съхраняват неща, които не са свързани със служебни ангажименти.

Но често служителите се изкушават да ползват устройството за лични цели в минутите, които прекарват за почивка. Със сигурност никой не цели да се превърне в човекът, който попада под прицела на шефа заради това, че е търсил неподходяща информация по време на работа.

Затова има няколко неща, които според кариерни експерти никога не бива да се правят на служебния компютър, и ето кои са те.

Не разглеждайте сайтове за търсене на работа

Ако искате да смените работното място, служебният компютър е най-неподходящото устройство да го правите, още повече ако искате да отидете в някой от основните конкуренти на настоящия си работодател.

Всичко, свързано със запознанства и взаимоотношения

Контактите, които не са свързани със служебни ангажименти, със сигурност трябва да стоят далеч от служебния компютър.

Уебсайтове, свързани с планиране на партита, ваканции или сватби

Нито един работодател не иска да вижда как служителите му прекарвате част от работния си ден си в планиране на чисто лични дейности.

Не запазайте лични пароли

Служителите прекарват по-голямата част от работното си време, седнали пред екрана на служебния компютър. А през деня често се случва да влизат в личните си пощи или пък сайтове, които изискват акаунт. Все пак не е добра идея да се запазват личните пароли, като това е мярка за защита на данните.

Не съхранявайте лична информация

Снимки със семейството, фотоси от ваканции или документи, които не са свързани с работата, със сигурност не трябва да се пазят на служебния компютър. Мястото на подобни файлове е в паметта на лични устройства. Все пак трябва са се помни, че компютърът на работа не е собственост на служителя, а на компанията, за която работи.

Днес+

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

Сибирска артистка изработи "пухкав" бюст на Ленин

Сибирска артистка изработи "пухкав" бюст на Ленин (видео)

/КРОСС/ Артист от руския град Томск изработи "пухкав" бюст на Владимир Илич Ленин.

Повод за направата му е отбелязването на 100-годишнината от Руската революция, след която се създава Съветския съюз.

Бюстът на Ленин е последното творение от колекцията на Наталия Юдина, озаглавена "Ужасни сибирски мечти", която включва също и кожен глобус и вълнени белезници.

Артистката живее и работи в Томск, но понякога организира изложби в Москва. Тя нарича изкуството си "сибирски романтичен концептуализъм". Юдина използва материали, свързани с топлина, като животински кожи и вълна, заявявайки, че "това е един вид метафора за живеене на студено".

 • Написана от targovishte
 • Категория: Любопитно

4°C

Targovishte

Clear

Humidity: 79%

Wind: 6.44 km/h

 • 25 Apr 2017 21°C 3°C
 • 26 Apr 2017 22°C 5°C