charovna2017

обновена 10:58 AM EET, Mar 16, 2018

Немски учени откриха начин за предотвратяване на инсулт

  • Публикувано в Любопитно
 

 

Немски учени от Университетската болница Шарите в Берлин са успели да изследват процесите на "мозъчните цунами", които се случват в мозъка на човека в процеса на умиране, съобщава Science Alert.

В резултат на изследването експертите заключават, че вълната на деполяризация на нервните клетки, причиняваща смъртта на невроните, може да бъде не само забавена, но и блокира.

При хората, в рамките на 20-40 секунди след като спре да постъпва кислород в мозъка, се активира "енергоспестяващият режим" и нервните клетки престават да бъдат активни.

След това, в рамките на няколко минути, комуникацията между невроните спира и йонните градиенти изчезват. Подобна деполяризация води до освобождаване на токсични вещества и до окончателната смърт на невроните.

Учените вярват, че вълна на обратна деполяризация или "обратно цунами" може да бъде обратими, без увреждане на невроните, ако снабдяването с кислород бъде възстановено навреме.

Сега, невролозите са започнали да разработват методи на терапия, които ще позволи успешна борба с инсулта и церебралната исхемия./Zdrave.to

Днес+

11°C

Targovishte

Rain

Humidity: 88%

Wind: 17.70 km/h

  • 18 Mar 2018 21°C 7°C
  • 19 Mar 2018 11°C 6°C