charovna2017

обновена 10:28 AM EEST, Jul 16, 2018

Дефицитът на витамин D е виновен за тлъстинките по корема

  • Публикувано в Любопитно
 

Понастоящем в медицинските кръгове е разгорещена дискусията за употребата и дефицита на витамин D, особено при градското население. Този витамин се произвежда от кожата ни при контакт със слънчевата светлина и играе безброй роли в човешкото тяло. През последните няколко месеца медицинските новини са пълни с изследвания върху витамин D. Например скорошни проучвания са установили, че витамин D може да предпазва от сърдечна недостатъчност, диабет и рак и че дефицитът му причинява косопад. 

Дефицитът на витамин D традиционно е свързан със здравето на костите, но може да има също така роля в появата на инфекции на дихателните пътища и развитието на автоимунни заболявания. Повече от 40% от населението на САЩ е с недостатъчно количество на витамин D, а това е сериозен проблем. Някои автори го наричат “игнорирана епидемия”, оценявайки, че над 1 милиард души по света имат неадекватни нива на важния витамин, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Разбирането за недостига 

Тъй като значението на витамин D става все по-ясно, изследователите отделят повече време за разбиране на това кои хора може да бъдат най-изложени на риска от недостатъчност и да разработят начини за предотвратяването му. Тъй като витаминът изглежда да играе роля в толкова много функции в човешкото тяло, може да окаже значително въздействие върху здравето на хората като цяло. 

Една група изследователи, които разследвали тази тема, пристигнали от Медицински център на университета в Лайден, Холандия. Водени от Рахида Рафик, те наскоро представили констатациите си на годишната среща на Европейската асоциация по ендокринология, проведена в Барселона, Испания. Връзката между затлъстяването и по-ниските нива на витамин D преди това била забелязана и от други изследователи. Рафик и екипът задълбали малко повече в темата. За тази цел те взели данни от холандско проучване за епидемиологията на затлъстяването, проведено с хиляди мъже и жени на възраст 45-65 години.

Екипът се фокусирал върху нивото на общата мастна тъкан в тялото, върху коремната подкожна мастна тъкан, както и натрупана около органите и чернодробните мазнини. По време на своя анализ те коригирали данните за редица потенциални объркващи променливи величини като прием на алкохол, тютюнопушене, етническа принадлежност, ниво на образование, хронични заболявания и нива на физическа активност.

Връзката между витамин D и коремните мазнини е разкрита

Учените открили, че при жените тоталната и абдоминалната мастна тъкан са свързани с по-ниските нива на витамин D, но при коремната мазнина има най-голямо въздействие. При мъжете обаче по-ниските нива на витамин D са били значително свързани с натрупването на мазнини в черния дроб и на корема. И при двата пола повечето коремни мазнини прогнозирали по-ниски нива на витамин D. 

Рафик обяснява: “Силната връзка между увеличаващите се количества коремна мазнина и по-ниските нива на витамин D предполага, че хората с по-големи талии са изложени на по-висок риск от развитие на недостатъчност и трябва да проверят нивата на витамин D в кръвта си.” 

Следващата стъпка пред учените е да разберат защо съществува тази връзка. Има ли недостиг на витамин D, който да причинява натрупването на мазнини в коремната област, или обратното - тлъстинките на талията намаляват нивата на витамин D? Ще са необходими повече изследвания, за да се разграничи причината и ефектът от тази вече доказана връзка между затлъстяването и недостига на витамина. Следващото предизвикателство съответно ще бъде разработването на начин за ефективно справяне с този проблем.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Днес+

17°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 83%

Wind: 6.44 km/h

  • 17 Jul 2018 26°C 17°C
  • 18 Jul 2018 23°C 17°C