обновена 3:35 PM EET, Nov 23, 2020

Какви са ползите за здравето от яденето на чери домати?

  • Публикувано в Любопитно

cd 109

Сладки и миниатюрни, чери доматите добавят повече от цвят към вашата салата за вечеря. Макар че технически е плод, хранителните чери домати по-скоро приличат на зеленчук. Това означава, че са с ниско съдържание на калории и богати на редица хранителни вещества, които са полезни за вашето здраве.

От полза за вашата талия


Когато се опитвате да отслабнете, ключът е да ядете храни, които ви поддържат сити, без да имат много калории. Чери доматите отговарят на това условие. Десетина чери домати, което е около чаша, имат само 30 калории. Освен че е с ниско съдържание на калории, те са и добър източник на фибри с 2 грама в порция от 1 чаша. Дори и да не отчитате калории, за да отслабнете, важно е да добавите повече фибри към диетата си. Фибрите в чери доматите може да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго време и да ядете по-малко през целия ден. Заменете регулярните домати в салатите ви с чери домати – препоръчваме ви да опитате страхотните салати с чери домати в Смокини Пловдив ресторант.

Калий и кръвно налягане


В десет чери домати има почти толкова калий, колкото среден банан. Яденето на повече богати на калий храни може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Високият прием на калий увеличава способността на тялото да отделя натрий, като спомага за подобряване на баланса на течностите и намалява налягането върху артериите. Възрастните се нуждаят от 4 700 милиграма калий на ден, а яденето на чери домати може да ви помогне да посрещнете почти 10 процента от дневните си нужди.

Защита срещу свободните радикали


Защитата на тялото ви от токсични вещества, които причиняват увреждане на вашите клетки, може да помогне за намаляване на риска от редица хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Доматите съдържат няколко хранителни вещества, които предлагат такава защита, включително витамин С, ликопен и бета каротин, които са известни като антиоксиданти. Ликопенът, по-специално, е свързан с намаляване на риска от специфични видове рак, включително рак на простатата, белите дробове и стомаха. А доматите, включително чери доматите, са едни от най-добрите източници на ликопен. За да абсорбирате най-много ликопен от чери доматите си, хапвайте ги с малко мазнина, като любимия си дресинг за салата или само в зехтин.