обновена 12:19 PM EEST, May 17, 2024

5 навика за по-добро здраве, които ще ви спестят и пари

  • Публикувано в Любопитно

5 navika

Ако се опитвате да намалите разходите или просто не обичате да пилеете средства, тази статия е точно за вас!

Няма нужда спестяването да е труден процес, изпълнен с лишения и жертви – дори напротив. Оказва се, че някои от начините да харчим по-малко идват с добавени ползи за нашето здраве.

Вижте 5 от най-здравословните предложения как да спестите, специално подбрани за вас от колекцията на Financer.com:

  1. Придържайте се към водата

Пълните със захар (в добрия случай) „плодови“ сокове и газирани напитки практически нямат нито една полза. Рушат организма с вредните си съставки, развалят хранителния режим, а ако сте свикнали с тях, бързо могат да натежат излишно и в бюджета. Заменете ги с обикновена вода и ще се чувствате многократно по-добре. Можете да използвате бутилка за многократна употреба, а дома да оборудвате с кана с филтър.

  1. Спортувайте

Всички знаем, че спортът влияе добре на здравето ни. Как обаче може да ни спести и пари? На първо място, полагането на грижа за тялото ни спестява медицински разходи в бъдещето. Не е нужно обаче да чакате дълго, за да усетите финансовите ползи, макар и косвени. Всеки час прекаран в тренировки ще се отрази и върху настроението ви, а така ще оставате мотивирани по-лесно и ще взимате по-добри решения.

  1. Приготвяйте си домашна храна

Непрекъснатото хранене навън е едновременно вредно и излишно скъпо упражнение. Създайте си навик вместо това да приготвяте здравословна храна у дома. Дори и да нямате опит, ще откриете много лесни и вкусни рецепти онлайн, а качествата на домашната храна бързо ще ви спечелят. Не е нужно да си забранявате всички социални събирания – опитайте да поканите приятели на вечеря. Обядът на работното място също не е за пренебрегване – носете си домашно приготвен, и дори да продължавате с разточителните вечери, ще бъде достатъчно, за да намалите харчовете значително.

  1. Зарежете алкохола и цигарите

Излишно е да изброяваме многобройните вреди от пушенето и привикването към спиртни напитки. Те не само се отрзязяват пагубно на здравето, но и често несъзнателно се превръщат в основно перо в бюджета. Не жертвайте физическото и финансовото си добруване в името на мимолетните удоволствия.

  1. Карайте колело и се разхождайте повече

В забързаното съвременно ежедневие много от нас сякаш са се срастнали с колата си. Тя обаче е свързана със сериозни разходи, а и с известно обездвижване, ако се ползва непрекъснато. Опитайте да се придвижвате пеш или с колело, поне когато става дума за къси разстояния. Няма да се преуморите, ако се разходите до близкия супермаркет. С времето ще забележите разлика и в себе си, и по сметката си.