обновена 12:19 PM EEST, May 17, 2024

Twitch пренася eSports феновете в центъра на събитието

  • Публикувано в Любопитно

ue121

Twitch e име на платформа, която освен че стана изключително популярна напоследък, все по-често се споменава в eSports средите.

За тези от вас, които не са наясно, нека поясним. eSports представлява електронни спортове, които нямат абсолютно нищо общо с физическо натоварване, но пък са с не по-малък състезателен характер от този във футбола, плуването и дори бокса. Това са спортни състезания, провеждани в средите на геймърите. На практика, състезанието е виртуално – играе се на популярни игри като Dota 2, например, като в повечето вече има световноизвестни състезатели, в това число и българи, между другото.

А каква е връзката на електронните спортове с Twitch ли? Ще стигнем и до там, но нека първо подробно разгледаме какво представлява Twitch.

Що е то Twitch?

Twitch е супер известна видео платформа. Тя е нещо повече от YouTube, защото позволява стримйването на живо. Платформата се появява първоначално именно с цел да предава на живо състезания между играчи в електронните спортове. Тоест още от самото си създаване Twitch е била посветена именно на видеоигрите. Но с нарастването на своята популярност платформата, която между другото, бе наскоро придобита от гигантите от Amazon, разшири услугите си. Днес, на живо във видео се стриймват уроци по готварство, рисуване стъпка по стъпка и други дейности, свързани със сферата на изкуството, а дори си има и цял канал Музика, където пред вас буквално се създават новите хитове и вие имате реалния шанс да сте първите, които ще ги оцените. И като казахме канали, един от трите основни канала в Twitch се казва именно eSports.

С какво Twitch помага на eSports общността?

Платформата за стриймване Twitch вече позволява на всички състезатели, почитатели и дори залагащи на електронни спортове да се намират на едно място. Ако досега нещата бяха доста разпилени за тях, то в днешни дни вече можете да проследите на живо най-големите състезания по LoL или Counter-Strike директно от своя компютър. Тази функция ще е от особена полза на хора, които залагат на такъв тип спортове. А в България те не са малко, като сред основните играчи на пазара, предлагащи залози на електронни спортове, са Bwin. Без значение за какво ще използвате Twitch, преживяването тук си заслужава. И услугата, между другото, е изцяло безплатна. Трябва просто да си регистрирате акаунт, а след това да разгледате платформата, за да разберете как работи. Основното е да намерите трите основни канала – за Музика, за електронни спортове, тоест eSports, или Browse. Последният канал ви дава възможност да намерите уникално видео съдържание на живо от всякакъв тип.

Twitch набира изключителна популярност сред потребителите онлайн. Въпреки че в момента тя се свързва основно с eSprots турнирите и със залагащите на електронни спортове, от платформата наблюдават значителен интерес и просто от любопитни потребители, така да се каже увлечени по стриймването и гледането на такива видеа. Между другото, впечатляващ е фактът, че YouTube, които също имат такава услуга – за стриймване на живо – са на второ място по трафик, водени именно от Twitch. Ако тази популярност се базира основно на геймърите, то тогава можем да заключим, че видео игрите не просто не са отживелица, ами продължават да бъдат сериозен играч на дигиталния пазар. Особено сега, когато те са на път да се превърнат в истинска спортна дисциплина, ако Олимпийския комитет вземе най-накрая решение за това. Дотогава, можете да се наслаждавате на страхотни и много на брой eSports състезания пред платформата Twitch.