обновена 1:23 PM EET, Feb 22, 2024

Интересни факти за блекджек играта

  • Публикувано в Любопитно

ue921

Блекджек е името на една от най-популярните игри в света. Въпреки че не всеки е наясно с правилата, почти всеки е чувал за нея.

Това е класическа игра на карти, която не е от типа на игрите на късмета, а изисква задълбочени знания в нейните правила и философия, респективно и добра стратегия за печалба. Блекджек се играе както професионално, така и за забавление. Тя се среща вече на достъпни места и в интернет. Така например, у нас можете да играете Blackjack online съвсем безплатно, тоест като изберете опцията за демо вариант, който няма да изисква от вас никакви пари или инвестиция, за да й се насладите подобаващо.

Ако сте истински фенове на блекджек играта на карти или просто искате още малко да я опознаете, за да вземете решение дали да я научите и да й се посветите в свободното време, не спирайте да четете. По-долу ще ви представим няколко наистина супер интересни факти за блекджек играта. За повечето от тях дори не са подозирали и активните фенове на играта.

  • За първи път в писмен вариант е спомената играта блекджек не къде да е, а разказ на известния писател Мигел де Сервантес (авторът на култовия роман „Дон Кихот“). По-конкретно играта е спомената в един от разказите, които са част от колекцията на Сервантес с мини истории.
  • В началото на своите ранни години в Европа блекджек носи друго име, макар и да се практикува със стандартните си правила, с които се играе в Америка. Тя носи името Vingt-et-Un, който в превод на български от френски означава 21.
  • Много дълги години броенето на карти не бе позволено в играта блекджек. В някои казина с ВИП турнири дори е имало санкции, ако някой играч си е позволил подобна практика. Интересен е фактът, че и днес има не малко на брой състезатели, които още живеят в заблудата за непозволено броене на карти по време на блекджек сесия.
  • Както знаете целта в блекджек, тоест голяма заветна цел е да съберете такива карти, чийто краен сбор от точки да прави 21 (всеки тип карта носи различен брой точки). Но истината е, че шансът да ги съберете в играта е изключително малък – под 5% или по-конкретно 4.8% - тоест победите се регистрират в случаите, когато има максимално близък до 21 сбор от точки.
  • Знаете ли в миналото кой е бил един от най-големите почитатели на играта блекджек? Няма да повярвате, но всъщност, това е бил самият Наполеон Бонапарт. Сигурни сме, че е бил доста добър в тази игра на карти, имайки на предвид какъв страхотен военен тактик е той. А в блекджек тактиката и добрата стратегия са ключът към победата.
  • Блекджек всъщност е една от най-старите игри в света. Много хора си мисля, че покерът е най-древната игра на карти, но това съвсем не е така. Покерът е създаден през 19 век, а блекджек се появява на бял свят още в края на 16 век. За сравнение, даже рулетката е „по-млада“ игра от блекджек. Тя се появява на бял свят в началото на 18 век.
  • Блекджек е най-често използвана игра в засегнатите теми за хазарт и игри на карти в Холивуд. Съществуват супер много известни филми, свързани с хазарта и игрите на карти, но блекджек си остава фаворит за тях.
  • 16 е възможно най-лошата ръка, която може да ви се падне в блекджек, но едновременно с това и най-често раздаваната игра.
  • Противно на всеобщото мнение, картите на останалите играчи на масата изобщо не засягат по никакъв начин вашия шанс за победа в блекджек. Много по-важни са вашите решения, които вземате по време на раздаванията и главно, кога ще се спрете да искате допълнителна карта, за да стигнете максимално близо до 21.

Според експертите, блек джек е сред най-популярните игри. Тя не само че е забавна, но и развива интелектуалните ви умения, аналитичното ви мислене и възможността да вземате правилно решение и да създавате навременно нови стратегии в различни ситуации.