обновена 7:36 AM EEST, Jun 20, 2021

Влиянието на упражненията върху тялото ни – 5 факта защо движението си заслужава

  • Публикувано в Любопитно

marat0421

Народна мъдрост гласи, че движението е здраве и това го изпитахме лично след като прекарахме седмици наред затворени между 4 стени с идеята да опазим себе си и тези около нас здрави. Истината е, че може и да се спасихме от COVID-19, но доста други физически и психически проблеми взеха превес и хвърлиха светлина върху екзистенциалната нужда от движение, за да се чувстваме добре.

Защо трябва да се движим?

Много са причините за това. Някои от тях са свързани пряко със здравето ни. Други се грижат за психичното ни състояние. Ясно е обаче, че при всички положения ние ще се чувстваме по-добре. Кои са петте факта, които могат да ни накарат да се движим?

- Движението спомага за нормалния стоеж. Тичането и бързото ходене са изключително полезни за развиващите се организми на децата и тийнеджърите във връзка с превенцията от различни изкривявания и деформации. Също така ни прави и по-бързи, което може да ни бъде от полза за бъдещата професия. Основна помощ тук получаваме от онези мъжки или дамски маратонки, на които ще се доверим, за да сме сигурни, че ходилата ни са максимално защитени от евентуални наранявания.

- Отслабваме. Истината е, че движението спомага за изгарянето на мазнините и балансирането на килограмите. Доста хора страдат от това, ето защо една допълнителна физическа дейност никога няма да бъде излишна.

- Meдитираме. Много често, когато спортуваме, забравяме за всички наши проблеми и се отдаваме на чувството за постигане на нещо значимо, грижейки се за нашето тяло. Ето защо движението освен че спомага за физическото ни здраве, оказва влияние и върху психическото ни състояние.

- Откриваме нови приятели. Сутрешният джогинг е най-добрият начин да открием хора с подобни интереси на нашите. Освен, че споделяте това време заедно, ще намерите и верни другари в това начинание, с които ще се подкрепяте взаимно, и това ще ви дава стимул, за да не се отказвате.

- Ставаме свидетели на невиждани красоти. Изгревите и залезите са картини, нарисувани сякаш природата е разляла своите бои върху пано, разкриващо се пред очите ни. Кога ще можем да се насладим на това, освен ако не правим тренировки в тази част на денонощието?

damski maratonki

Как да се насладим на движението?

За да разберем от първо лице защо трябва да се движим и да се насладим на вече изброените причини, трябва да се чувстваме удобно и комфортно. Това може да се случи, само ако ходилата ни са в най-доброто си състояние. Нужно е да положим достатъчно грижи за тях, както и да внимаваме с избора си на обувки. Най-удобните обувки за продължително ходене през всеки един сезон са така наречените дамски сникърси. Освен в моментите на тренировка, те могат да бъдат страхотно допълнение и към ежедневната ни визия.

Тялото ни ще се почувства перфектно тогава, когато се погрижим за него. Трите най-важни правила за това са пълноценното хранене, добрият сън и редовното движение. Може би тук се крие тайната за дълъг и щастлив живот. А кой не иска да се наслади докрай на дните си?