обновена 10:40 AM EEST, May 12, 2021

Отговорностите на инфлуенсъра отвъд селфитата

  • Публикувано в Любопитно

Хората вече не търсят традиционната реклама за да решат струва ли си да се доверят на даден продукт или услуга, а се обръщат към мнения.

За компаниите, които търсят доверието на потребителите, е от съществено значение да бъдат автентични и честни, а не просто да генерират рекламно съдържание. Затова инфлуенсър маркетингът е чудесен начин да се подтикнат потребителите да говорят за дадена марка и да и се доверят. Но да си успешен инфлуенсър е не е лесна работа. Като човек, който е лидер в дадена индустрия, инфлуенсърът се радва на популярност и доверие, а задълженита нямат почивен ден. Последователите пък очакват доверие им да бъде оправдано.

Успешният инфлуенсър

Инфлуенсър маркетингът може да помогне на една марка да навлезе в неизследвани досега кръгове от потребители, като например в нови демографски ниши. Този вид маркетинг позволява и да се достигне и до определена аудитория, която поради някаква причина не е подходяща за традиционна реклама. Инфлуенсърите обаче носят отговорност да препоръчват подходящи продукти. Те трябва да отправят препоръки към своята мрежа относно продукти, които смятат за добри и винаги да уважават доверието, което хората са изградили в тях.

Инфлуенсър маркетингът използва много доказани техники за изграждане на доверие с определена аудитория. Но ключът към успешната инфлуенсър кариера се крие в няколко основни компонента. Те са изграждането на експертиза, ангажирана аудитория и ефективна система за развитие. Ето защо най-добрите инфлуенсъри са силни личности, които не се боят от здравата работа. 

Това са хора, чиито статут е резултат от последователни усилия да бъдат на върха на своята индустрия. Например, марките за красота биха предпочели да работят с инфлуенсър, който е доказан в сферата на красота и външния вид и разполага с ангажирана аудитория. Тук е важно да се отбележи, че за брандовете малко, но високо ангажирани последователи обикновено са по-ценени от голяма на брой, но слабо ангажирани аудитория.

Набор от умения

За да станете инфлуенсър, който е привлекателен за марките, са необходими не по-малко усилия отколкото са нужни за да управлявате бизнес. Може би дори повече, тъй като инфлуенсърите се изправят пред света с истинските си лице и име, а така една грешна стъпка може да се превърне в край на кариерата. 

Инфлунесърите трябва да бъдат искрени по отношение на своето послание и трябва да разбират и вярват в мисията и ценностите на марката, която популяризират. Обикновено това се случва чрез срещи с представители на компанията, което пък изисква умения за успешно водене на бизнес преговори. Също така инфлуенсърите трябва да могат редовно да публикуват качествено съдържание и да бъдат ангажирани с аудиторията си. Трябва и да могат да общуват и представят посланията си по начин, който би имал смисъл за получателя. Ефективната комуникация изисква и да могат да слушат и да разбират последователите си, както и да реагират по начин, който ще запази добрия имидж.

Голямата публика

Поради  на онлайн споделянето и “вайръл” съдържанието, инфлуенсърите трябва да имат предвид, че тяхната аудитория е по-голяма от техните директни последователи. Това означава, че те, особено когато вече разполагат с голяма аудитория от фенове, носят и важна отговорност за посланието, което споделят със света. Думите им могат да повлияят на масите, а с такава сила идва огромна отговорност - както към феновете, така и към самия инфлуенсър, който трябва да брани името си.

Експертът по социални медии Джей Оутуей казва, че „когато споделяме истории, за да създадем връзки с други хора, които мислят като нас, трябва да им дадем социална валута с възможно най-висока предавателна стойност.“ С други думи, ефективната комуникация в социалните мрежи изисква послание, което да притежава достатъчна добавена стойност, че да бъде споделено с други.

Именно добавената стойност е нещо, което хората очакват от брандовете и инфлуенсърите. "Мисля, че покер посланикът се промени от някой, който играеше играта и вдъхновяваше хората само като играеше, до [активна] роля, при която посланиците правят съдържание и се опитват да помогнат на своята публика показвайки им тънкостите на покера", споделя в интервю за Pokerfuse холандският покер професионалист и посланик на PokerStars Лекс Велдхюис.

За важността на качеството пред количеството пише и известният предприемач и инфлуенсър Гари Вайнерчук, който благодарение на своите начинания в социалните мрежи издига бизнес империя за милиони. В статия озаглавена “Числата не са важни, а влиянието” Вайнерчук пише: “Можете да имате 10, 10 000 или 1 000 000 последователи, а всичко, което е необходимо, е една публикация да бъде забелязана от един човек, за да предизвика верижна реакция в социалните мрежи.”

В днешно време, когато потребителите правят избор, те търсят автентичност. За да се спечели такова, марките трябва да бъдат честни и истински, поради което се обръщат към лица, които са популярни лидери на мнение. Макар и да си инфлуенсър да изглежда като лека работа, рядко виждаме усилията, които са нужни за поддържането на ефективен имидж. Това може да не е добра новина за търсещите лесен път към света на инфлуенсърите. От друга страна означава, че успешните инфлуенсъри са по-малко склонни да популяризират марка, в която не вярват, тъй като така биха поставили името името и усилията си на изпитание.