обновена 2:41 PM EET, Feb 3, 2023

Най-странните коледни традиции по света

  • Публикувано в Любопитно

Всеки празнува Коледа по свой собствен уникален начин, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и кои са страните с най-необичайни традиции по време на коледните празници:Чехия

По Коледа неомъжените жени застават с гръб към входната врата и хвърлят през рамо една от обувките си. Ако предната част на обувката удари вратата, те ще се омъжат в рамките на годината, ако се удари задната част на обувката и тази година ще бъдат сами.

Италия

В Италия помощник на Дядо Коледа е вещицата Ла Бефана. Според легендата тримата мъдреци поканили вещицата да дойде с тях, за да видят бебето Иисус, но тя им отказала, защото била твърде заета.

Португалия

По време на коледната вечеря, в Португалия семействата поставят допълнителни прибори и стол за своите починали роднини. Смята се, че тази практика ще осигури късмет на семейството.

Украйна

Освен стандартната украса, украинците слагат за късмет върху елхата си и изкуствен паяк и паяжина. Традицията идва от стара приказка за бедна жена, която нямала с какво да украси елхата си, но когато се събудила на Коледа намерила дървото покрито с чудна паяжина.

Гватемала

Седмицата преди Коледа, всяко домакинство почиства дома си, защото се вярва, че в тъмните и мръсни ъгли на дома се крие дяволът. Боклукът се изкарва пред къщата и върху купчината се поставя фигура на дявола, която се запалва. Така всяко семейство изгаря лошите неща от старата година и започва годината на чисто.

Австрия

В Австрия Свети Никълъс има зъл двойник – Крампус, който е демонично същество, наказващо лошите деца. Преди Коледа мъже облечени в страшни костюми, обвити с вериги и носещи кош за отвличане на лошите деца обикалят по улиците на града.

Норвегия

Норвежците вярват, че на Бъдни вечер пристигат злите духове и вещици. Затова всяко домакинство скрива всичките си метли преди да заспи.

Венецуела

Седмицата преди Коледа, венецуелците посещават ежедневна църковна служба, като е прието до нея да се стига с ролкови кънки. Много от пътищата се затварят специално, за да могат поклонниците да се придвижат безопасно до службата.

Dariknews