обновена 8:12 AM EEST, Jun 21, 2024

За тези, които са се върнали от Великобритания: Новата година е страхотно време да започнете процеса за възстановяване на данъци!

  • Публикувано в Любопитно

pp 501232

Казват, че Нова година означава нови възможности. Затова връщането на надплатени данъци трябва да се превърне в една от най-актуалните теми за емигрантите, завръщащи се от Великобритания.

Препоръчително е да не забравяте за процедурата за възстановяване на данъци още в началото на новата година. Това важи особено за тези, които са работили във Великобритания, където данъчната година не съвпада с календарната. Затова не е необходимо прекъсналите работа да чакат до Април. Процедурата по възстановяване на данъци може да започне без да се чака до последния ден.

За тези, които за първи път чуват за възстановяване на данъци, най-важното е да не се плашат, тъй като повечето вероятно вече са се сблъсквали с това, само че може би не са обърнали достатъчно внимание. Тази практика е валидна в много страни и много хора в България си възстановяват надплатените суми всяка година. Плащайки за собствените си застрахователни премии, те също могат да плащат за застрахователни премии на съпругата си, жилищния заем, както и изплащане на студентски заем и т.н. Надплащанията често могат да възлизат на трицифрени или четирицифрени суми. Възстановяването на данъци от чужбина са на сходен принцип – всичко започва с декларирането на доходите. Обаче само тези процедури не са достатъчни, трябва да се отдели малко повече внимание и време. И така, откъде да започнете за да направите процеса възможно най-гладък?


Искам сам да си възстановя данъците - какво трябва да знаете?


Преди да се захванете с възстановяването на данъци, препоръчително е да помислите по какъв начин ще ви е по-изгодно да го направите – сами или с помощта на професионалисти? Често, възстановяването на надвнесени данъци не изглежда като сложна процедура, но някои етапи изискват повече възприемчивост и усърдие. Например, когато се сблъскате с декларация за доходи и попълването на заявления и други документи. За някои е недоумение не само декларирането на доходите, но и събирането на необходимите документи. 

Когато липсват документи се изисква да се свържете с Вашия работодател или например, тези, които са работили във Великобритания с данъчните власти в тази страна. Трябва да се подчертае, че този процес не винаги завършва успешно. Ето защо, по-долу ще намерите някои важни неща, които изискват повече внимание.

-          Отбележете всички работни места и периоди в тях през последните 5 години

Възстановяване на данъци от Великобритания може да се направи за последните 5 години работа в страната. Можете да възстановите данъци или надплатени суми, независимо от това колко работни места сте сменили и дали сте работили през цялата година. Но за да изчислите поне приблизителната сума за възстановяване, трябва да знаете колко време сте работили на една или друга работа. Освен това, то ще улесни събирането на необходимите документи.

-          Съберете контактите на всички работодатели преди да съберете документите

За да започнете възстановяването на данъци от Великобритания, първо трябва да съберете необходимите документи. Въпреки това си струва да знаете контактите на работодателите преди това. Обикновено ще трябва да получите копия на формуляри P45 или P60 от тях. Ако нямате или не можете да ги получите, те могат да бъдат заменени с последните фишове за заплати от всички работни места. Наличието на контакти на всички работодатели ще направи събирането на тези документи по-бързо и лесно.

-          Съберете нужните документи

За да бъде възстановяването на данъци възможно най-гладко, трябва да се обърне най-голямо внимание на документацията. Трябва да се обмисли кои документи се нуждаят от копия и на кои трябва да се предоставят оригинали. Подгответе копие от личната си карта или паспорт. Също ще бъдат достатъчни и копия от национално осигурително удостоверение и формуляри P60 и P45, получени от работодателя. Необходими са обаче оригинални фишове за заплати.

Ако сте работили в Обединеното кралство с бизнес лиценз или като самоосигуряващо се лице, пригответе копие от UTR сертификата си за регистрация в CIS.

 

pp 501231

-          Обърнете внимание на сроковете

Трябва да се има предвид, че британската данъчна година не съвпада с календарната, както е обичайно в други страни. Ако все още работите в тази страна, декларирайте доходите си след 5 Април, когато е краят на данъчната година. Освен това се пригответе да изчакате – възстановяването на данъци обикновено може да отнеме от 6 до 8 месеца.

-          Попълнете внимателно данъчната си декларация

Отчетът за доходите е друг процес, който изисква внимание и понякога специфични познания, които изискват повече внимание. Неправилно подадената данъчна декларация за доходите може да повлияе на продължителността на процеса на възстановяване на данъка, така че не се препоръчва да бързате с тази задача.

-          Изчислете сумата за възстановяване

За да успокоите вътрешното си безпокойство, можете да изчислите потенциалната сума на вашето възстановяване с помощта на онлайн данъчни калкулатори. Познаването дори на предварителната сума за възстановяване ще ви накара да се почувствате по-спокойни, защото ще знаете какво да очаквате когато отворите банкова си сметка след няколко месеца.

Кога да потърсим професионална помощ?

Ако тази процедура не ви се струва особено привлекателна и ентусиазираща или ви липсва време, усилия или възможност да я направите сами, можете да се обърнете към специалисти по възстановяване на данъци, които са специализирани в тази област. С помощта на сертифицирани специалисти ще можете да започнете процеса по възстановяване на данъци дори без всички необходими документи - те ще съберат всички липсващи документи, като се свържат с вашите работодатели. Освен това ще можете да бъдете спокойни, че вашата данъчна декларация ще бъде подадена надлежно и че възстановяването на данъка от вашата страна на работа няма да отнеме повече време, отколкото би трябвало. Понякога допълнителната такса за обслужване в името на спестено време и усилия се превръща в чудесна възможност да използвате спестеното време там, където липсва.

Така че, независимо какъв метод предприемете, сами или с помощта на професионалисти - най-важното е да не пропускате възможността да вземете паричен подарък, който ви принадлежи.

Снимки: Pexels.com