обновена 8:12 AM EEST, Jun 21, 2024

Топ 5 забележителности в Банско, които ще Ви очароват

  • Публикувано в Любопитно

pp1

Курортът Банско предлага отлични условия за пълноценна почивка и забавления.

Природата на Пирин планина е удивителна през всички сезони от годината. А в региона се намират едни от най-големите природно-исторически забележителности в България.

Ако сте на почивка в Банско или искате да релаксирате пълноценно, не пропускайте да посетите Топ 5 на местните туристически обекти. Те са свързани с историята, географските особености на района и с националната ни памет.

Възрожденският град Банско е уникална смесица от съхранени традиции и модерност. Неповторима е романтичната атмосфера на старите калдъръмени улички и къщи, неразривно свързани с героичната история на нашата страна. Паралелно с това курорът е сред най-обичаните и предпочитани от родните и чужди туристи, заради екстрите и високите стандарти, които предлага като ваканционно селище целогодишно.  

Едни от най-емблематичните места за посещение са разположени в самия град Банско или в непосредствена близост до курорта. Повечето са лесно достъпни с автомобил или друго превозно средство, към някои и водят еко пътеки за туристите, които предпочитат преходите пеша. Забележителностите в региона са изключително много, но ето Топ 5 на тези, които ще ви очароват и са сред масово посещаваните.  

 

Байкушевата мура

pp2

Съвсем близо до Банско, едва на 14 километра от града, е най-старото дърво в България. Байкушевата мура е на повече от 1300 години. Дървото се намира на територията на националния природен парк “Пирин”. Мурата впечатлява с размерите си – нейният диаметър е близо два и половина метра, а повече от 26 метра е височината й.

Мястото около забележителността е пригодено за туристически посещения. Около самото дърво са издигнати стълби и е изградена панорамна площадка.  Най-старото дърво е включено в списъка със 100-те забележителности от национално значение в България. До там може да се стигне с автомобил, автобус или с велосипед. Главният път от Банско е обозначен с указателни табели до местонахождението на мурата. До там може да се стигне е по екопътеката, която тръгва от града.

Музеят на Паисий Хилендарски

pp3

Паметникът на бележития българин е издигнат в центъра на Банско, в близост до духовно-историческия център, посветен на Паисий Хилендарски. Монахът, оставил трайна следа в родната история, е роден във възрожденския град. Музеят разказва за живота на автора на “История славенобългарска”.

Тук се подредени документи и вещи, които са свързани с делото на Паисий Хилендарски. Сред експонатите е и възстановка на неговата монашеската килия на  Атон. Центърът е сред най-емблематичните места в Банско, което е посещавана от много туристи, ученически групи и семейства.

 

Църквата “Света Тройца”

pp4

Старата църква “Света Троица” и часовниковата кула в Банско са обекти от местно и национално значение. Уникалният часовник отмерва времето от камбанарията на православния храм. Той има вековна история и е дело на майстора Тодор Хаджирадонов.

Часовниковият механизъм се задвижва с два речни камъка, за които местните хора твърдят, че са с маса от над 20 килограма. Кулата на камбанарията представлява четиристенна пирамида, върху която се издига двуметров дървен кръст от естествена мура.  

Връх Вихрен

pp5

Да стигнете до Банско и да не изкачите връх Вихрен е голям пропуск. Вярно е, че това е екстремно приключение, но покоряването на втория по височина връх у нас е възможно и по-достъпен маршрут. Вихрен е най-високото място в Пирин планина със своите 2914 метра. Гледката от високо е спираща дъха и незабравим спомен.

Няколко маршрута, които са с различна трудност и продължителност, водят до върха. Те са обозначени с планинска маркировка. В курорта има организирани походи нагоре, които се предвождат от опитен планински водач. Минималната продължителност на изкачване до Вихрен е около 3-4 часа.

Паркът на танцуващите мечки

pp6

Единственото място в България, където се отглеждат кафяви мечки в екологична и естествена среда, се намира в община Белица. Паркът на танцуващите мечки се намира на по-малко от час път с лек автомобил от Банско. Той е създаден през 2000 г. И е място, което е атракция за малки и големи посетители. Мястото е пригодено за посещение на туристи, напълно е обезопасено за посетителите, за да могат те да се запознаят отблизо със застрашения животински вид.

Тук се отглеждат “танцуващи” мечки от цялата страна. Паркът е разположен на над 1200 метра надморска височина в местността  “Адрианов чарк”. Посетителите могат да научат повече за кафявите мечки и историята на парка от информационния център на място.

Петте забележителности на Банско и околността са малка част от туристическите обекти в региона. Курортът предлага разнообразие от възможности за отдих, спорт, културен и екотуризъм. Екскурзии до редица от местните забележителности организира за своите гости петзвездният апартхотел Лъки Банско.

pp7

Модерният комплекс се намира на 450 метра от центъра на града. Луксозната му обстановка и множество екстри са гаранция за пълноценна и незабравима почивка.


Снимки: Лъки Банско