обновена 8:12 AM EEST, Jun 21, 2024

Кокосов субстрат – какво представлява и защо го използваме?

  • Публикувано в Любопитно

ppp 60323

Вече не е трудно дори за начинаещи градинари да получат здрав разсад или да отглеждат екзотични цветя на закрито.

В последните години голям помощник за производителите на растения се оказват субстратите, сред които най-често се използва кокосов субстрат. Ще го откриете в десетки магазини, когато потърсите онлайн информация за кокосов субстрат цена.

Какво представлява?

Субстратът от кокос представлява всъщност кокосов торф, който се състои от смлени кокосови ядки, смесени с кокосови влакна. Получава се натурален материал без наличие на химически примеси.

Тъй като притежава вътрешна порьозност, с използването на кокосов субстрат се постига идеално задържане на вода, важно за развитието на кореновата система.

Той осигурява добър достъп на въздух до корените, притежава оптимално рН за голяма част от растенията и способност да съхрани свойствата си в продължение на 5 г.

Какво е приложението му?

Микроелементите в състава на влакната и кората допринасят за изключителните ползи от приложението на кокосов субстрат:

  • за отглеждане на зеленчуков разсад;
  • като кокосова почва за покълване на грудки;
  • за мулчиране;
  • за пълно подменяне на почвата на влаголюбиви цветя;
  • в сухо състояние за съхраняване на грудки в период на покой;
  • за оформяне на високи градински легла.

Някои любители на фауната дори пълнят домашния си терариум с кокосов субстрат.

Тъй като кокосовите влакна са жилави и дълги, могат да бъдат използвани и като съставка в почвата да стане по-рохкава или като пълнител на почва за хидропонни култури.

Може да откриете на добра за кокосов субстрат цена както кокосова почва, така и кокосов торф в компресиран вид под формата на плочки, таблетки, пелети и др.

Какъв е начинът на употреба?

Може да използвате кокосов субстрат за разсад или за отглеждане на растения самостоятелно или комбиниран с друга почвена смес.

Самостоятелна употреба

Ако сте решили да отглеждате разсад, най-лесно покълване на семената става в кокосови плочки. Плочката представлява пресовани кокосови фибри и може да бъде с различни размери и тегло.

Субстратът е дехидратиран и обикновено се предлага в гъвкава торбичка или саксия с дренажни отвори и с осигурена UV защита. От една 500-грамова плочка е достатъчен 1 л вода, за да се получи висококачествен 4-литров торф. От 650-грамови полученото количество е по-голямо – 11 л.

В комбинация с други почвени смеси

Ако желаете да използвате почвена смес, която да е изцяло кокосова, може да откриете продукти, съдържащи освен кокос, и топчета керамзит, направени от специален вид глина.

Може да използвате субстрат от 100% люспи и стърготини от кокос, като го смесите с почва и пясък в равни количества. Такъв микс може да бъде полезен за вашите стайни цветя.

Някои градинари използват кокосов субстрат за разсад, като го смесват с плодородна почва в съотношение 1:2  или 1:3.

Други използват смес от по 10 л почва и кокосови фибри с по 2 л перлит и вермикулит, при което се получава отличен баланс между въздушен обмен, хранителни вещества и влага.

Дали ще използвате почва от кокос, или дехидратиран вариант, предимствата му ще ви осигурят отлични условия за покълване и развитие на вашите растения, включително и при хидропоника.