обновена 6:57 AM EEST, Jul 19, 2024

За какво да внимаваме в избора на авточасти?

  • Публикувано в Любопитно

Най-вероятно, повечето от вас, са се сблъсквали с дилеми, касаещи избора на подходящи авточасти за автомобил.

Понякога оставяте решението по усмотрение на механика или автосервиза, където се извършва ремонтът, но има случаи, в които това зависи изцяло от вас. 

Обикновено се случва, когато има съществени разлики в качеството и цената или когато трябва да решите дали ще се монтират чисто нови или употребявани части. Именно затова, трябва да сте наясно с плюсовете и минусите на всеки от вариантите, преди да направите своя избор.

Кои фактори влияят на избора на авточасти?

Има няколко основни фактора, влияещи върху избора на собствениците на автомобил.

Преди всичко, при различните марки и модели на автомобили, производителят е направил възможно монтирането на точно определени части, за конкретно място в автомобила, като именно съвместимостта между двете е водеща. Както при избор на масло е задължително да се спази спецификацията, която е препоръчана от производителя, за да бъде удължен животът на двигателя, така е и при другите компоненти от колата.

След това, въпросът, обикновено, опира до съотношение между цена и качество. Както при всички стоки, не само в автомобилната индустрия, съществува презумпцията, че по-скъпото е и по-качествено. Това е така, защото при производството му са вложени по-скъпи и съответно издръжливи материали, както и е положен по-голям труд за направата им, отнемащ и повече време. Но не винаги е така. На българския пазар има голям избор от качествени и евтини авточасти, които ще ви спестят пари и ще ви свършат добра работа;

Накрая, да се чуят и препоръките на механиците. Човек не е длъжен да разбира от всичко и един от най-важните фактори е мнението на сервизните специалисти, непрестанно извършващи подмяната на авточасти. Големият им опит, относно качеството и издръжливостта, както и дадените съвети от тях, са неща, в които трябва да се вслушате. Ако не сте сигурни, допитайте се до тяхното мнение за да направите правилен избор.

Защо е важно да закупите качествени части за вашия автомобил?

Качеството на оборудването за колата е ключово не само за правилното функциониране, но и за безопасността ви. Основните причини, доказващи важността им, са:

  • надеждност на пътя – за тази цел автомобилите изискват старателна поддръжка. За да се изпълни, от първостепенна важност е да монтирате авточасти с високо качество и гарантиран произход, с които те ще се работят добре. Най-важното при едно пътуване е да стигнете невредими там, за където сте тръгнали, припомня екипът на Базар;
  • Спокойствие – качествената подмяна няма да наложи нуждата същият ремонт да се извършва втори път. Естествено, съществуват консумативи по поддръжката, като масла и филтри, ангренажни вериги или ремъци, с приходящите към тях въртящи ролки и други елементи, заложени за смяна от производителя на определен период от време. При частите не е така;
  • запазване на стойността, при бъдеща продажба – когато, след време, решите да продадете вашия автомобил, винаги може да вмъкнете в предимствата му ремонтите, които сте извършили по него и качеството на авточастите, монтирани тогава. Това ще вдигне цената му и ще покаже на бъдещите купувачи, че не сте пестили средства и МПС-то е добре поддържано, споделят от екипа на Bazar.bg.

С времето неизбежно настъпва амортизация на частите или се претърпяват леки инциденти, тогава е препоръчително да се монтират висококачествени авточасти, за да се избегне повторната им подмяна в краткото бъдеще, което е свързано с още разходи. Веднъж подменена, ако дадена резервна част е качествена и в добро състояние, дава заявка, че докато вие сте собственик на автомобила, няма да ви се налага да го извършвате отново.

Как да изберете търговец на авточасти онлайн?

Доста често, в забързаното ежедневие, нямате възможност да посетите физически магазин за авточасти или автоморга. Особено в случаите, когато търсената част не се предлага чисто нова или цената за такава е нерентабилна и се налага да прибегнете до избор на такава втора ръка, това усложнява още повече ситуацията. За да не губите толкова време в обикаляне, лесно може да намерите търсения компонент онлайн, само трябва да подберете правилния търговец.

За да сте сигурни, че направеният избор, ще ви свърши работа, изберете продукти с гарантиран произход. Също така, потърсете информация от специалисти, както и отзиви от клиенти за дадения продавач и дали може да разчитате на качество на неговите продукти.

Друга важна особеност е да се предлагат с гаранция, както на авточастите, така и на доставката. Поинтересувайте се от опциите, които сайтът или онлайн борсата предлагат, като опция за връщане, ако продуктът не отговаря на описаното качество или не е съвместим с вашата кола. За авточасти втора ръка е важно да може да ги върнете, ако не функционират правилно или забележите скрити дефекти, без да са споменати в описанието.

Обикновено, надеждните търговци осигуряват сравнително лесно боравене със съответната платформа и подробна информация за предлаганите артикули. Това ще улесни намирането на подходящата част, вместо да се колебаете дали наличните предложения са съвместими или не.

На българския пазар съществува голям избор от онлайн дистрибутори, които са се доказали с надеждността си и лесните начини на поръчка. Просто разгледайте повече обяви, онлайн магазини и сервизи и вижте какви са мненията и отзивите за тях.